[Fun și nu prea] Problemă deontologică


Având în vedere faptul că este sfârșitul semestrului și evaluările studențești sunt în mare vervă, calitatea educației din ce în ce mai scăzută, după cum trâmbițează sus și tare organismele de resort, care ar trebui să facă mai mult decât să denigreze, am luat decizia de a fi un pic mai exigent anul acesta.
Exigența, de multe ori, nu este un criteriu foarte corect, din punctul meu de vedere, pentru că nu este în nici un caz cea mai bună componentă a unui sistem educațional. Iar despre evaluare exigentă, am aceeași convingere că este o metodă neproductivă, stârnind o panică nejustificată în rândul studenților, rumori și alte stări de leșin în timpul examenului, fiind asimilată de multe ori și de studenți dar la fel de multe ori și de aplicanții acesteia, într-un mod polițienesc, militar, cum vreți să-i mai spuneți.
Credința mea, este că obiectivitatea trebuie să fie cuvântul de ordine la un examen. Dar de multe ori, examenul nu are cum să fie complet obiectiv, dacă el se desfășoară punctual, după un efort de câteva zile de învățat, după care uiți totul. Pentru a fi obiectivă, evaluarea trebuie să se desfășoare de-a lungul întregului proces de predare, și să conțină cel puțin 3 criterii distincte de evaluare:

  • referat tematic: pentru a obliga studentul să vadă și alte opinii despre tematica prezentată la curs;
  • test grilă: pentru a identifica gradul de asimilare a noțiunilor teoretice;
  • eseu scris: pentru a identifica capacitatea de sinteză a studentului și aplicarea noțiunilor teoretice într-un caz practic sau real.

Pe lângă acestea mai pot exista metode de evaluare de genul:

  • proiect: în special pentru disciplinele mai exacte, în care studentul aplică pe un caz real cunoștințele asimilate;
  • prezentare tematică: în special pentru disciplinele de intercomunicare (marketing, management de proiecte, comerț, limbi străine etc.) în care sunt evaluate componentele de prezentare și reacție în fața unui public.

Pentru contestatarii sistemului de tip referate și aplaudacii plagiatului, repet că problema aceasta este rezolvată de mult timp, un exemplu super fiind Safe Assign-ul din BlackBoard.

Revenind la titlul articolului, problema mea deontologică, este legată de feedbackul pe care-l primești din partea studentului în timpul sesiunilor de evaluare.

Care dintre cele două situații v-ar conveni mai mult și cum ați reacționa în contextul fiecăreia dintre ele?

  1. Feedback direct: Studentul vine și îți spune că nu-i place atitudinea ta de tip: talk to the hand, și poate ar fi mai corect să-ți revizuiești comportamentul;
    sau
  2. Feedback indirect: Mergi la baie și vezi scris pe perete cu materii fecale: Greavu must die!!!

Mărturisesc că pe mine, a doua variantă m-a amuzat teribil… la prima vedere, iar prima m-a pus într-o situație oarecum ciudată, pentru că nu aveam un argument solid să o combat, iar dacă aș fi încercat o abordare combativă pe criterii de forță, ar fi însemnat o bătălie pierdută și o adâncire a sentimentului de frustrare și dezamăgire în rândul studenților.

Puneți-vă în cele două ipostaze și împărtășiți cu noi modul în care ați reacționa.

Baftă în stressiune!

Disclaimer: Acest articol poate fi considerat un pamflet și tratat ca atare.

36 de gânduri despre „[Fun și nu prea] Problemă deontologică

  1. Cum a trecut ceva timp de când nu mai sunt student, răspunsul meu ar fi ceva de genul: 1. Este ca la gripă – la început îți pasă, apoi îți crește imunitatea și o tratezi cu indiferență; 2. Întotdeauna am zis că trebuie să fie o diferență între „baia” profesorilor și cea a studenților… informațiile nu trebuie amestecate… e ca și cum ai intrat în Intranetul altcuiva… dacă la mesajul respectiv nu era și un număr de telefon era vorba de un alt Greavu… ideea e că nu trebuie folosită forța… cel mult o restricționare a accesului în „domeniu” pe o perioadă determinată… :)

    Apreciază

  2. Valy,

    Mă gîndesc la cîteva lucruri.

    Dacă de fapt autorul era nemulţumit de produsul înaintaşilor tăi? (a se vedea postul cu invenţiile)

    Dacă „maxima” ar fi fost scrisă de un absolvent, ar fi trebuit să te pună pe gînduri.

    Nu cred însă asta. …Poate e bine să pui in Water Closet puţină toilet paper….Nu de alta, dar să aibă oamenii pe ce să îşi scrie rezultatele „masturbărilor intelectuale”

    Apreciază

  3. Eu am renuntat in decursul anilor la seminarul dedicat feedback-ului pentru ca e aiurea sa vorbesti cu toti deodata cand de fapt pe ei ii intereseaza ce au facut individual iar cand vine vorba de primit feedback, acolo sa vezi tacere :). Astfel, eu, si majoritatea colegilor mei de la mktg programam audiente in a doua zi de dupa afisarea rezultatelor special pentru a da si PRIMI feedback. Din pacate am constat recent ca nu e de ajuns, intrucat cei care vin sunt doar cei care sunt nemultumiti de nota. Ceilalti, nemultumiti din alte motive prefera sa-si exprime frustrarile in alte parti (vezi portal).
    Cred ca e in spiritul nostru caracteristic sa ne plangem pe la colturi si sa nu spunem omului fata in fata ce ne deranjeaza si cred ca buda pare un loc propice pentru astfel de „destainuri”. E drept ca inca nu am gasit mesaje de genul „Mono must die” insa am asistat fara sa vreau la o discutie in care o studenta de-a mea ii descuraja pe unii mai mici in procesul lor de alegere a temelor de licenta spunandu-le ca eu in loc sa-i sustin la prezentare, mai degraba ii pun in dificultate prin intrebarile puse. Pe moment m-a deranjat insa apoi, asa cum spunea Florin, a intervenit imunitatea. :)
    Problema mai grava pe care o vad este propagarea acestor „feedback-uri” negative intre generatii ceea ce conduce la o modificarea a atitudinii studentilor inca dinaintea primului contact. O sa dau si un exemplu. De obicei, la primul seminar incerc sa fac diferite chestii de icebreaking printre care si glumite, etc. Anul asta, mai rau ca niciodata, nimeni nu raspundea la chestiile respective, nu radea la glume, efectiv refuzau sa intre in joc. Am intrebat in sala ce se intampla si raspunsul a venit prompt: „lasa ca stim noi ca la inceput radeti cu noi si faceti glume si la sfarsit ne dati niste noteeeee…”. Pam pam!

    Apreciază

  4. Valy,

    Revin cu o explicaţie ceva mai ştiinţifică, în sensul că dau nişte cifre, şi mai puţin caustică….

    HBS – Harvard Business School. Clar nu ne putem compara, dar este cea mai şi mai.

    Aplicanţi pentru master în 2009: 9093 persoane. Admişi: 12%
    Aplicanţi doctorat: 798. Admişi: 4%…

    Fain! Adică oameniii ăia îşi permit luxul de a lua din piaţă „crème de la crème”….Noi aici în bătătură ce facem? O tenativă de adaptare la „iluminismul” propovăduit de onor tov. minister. HBS are CALITATE…noi avem CANTITATE!

    Mai multe detalii: http://www.hbs.edu/about/annualreport/2009/download2009/annual-2009.pdf

    Revin şi repet: nu ne putem compara, dar putem învăţa că „acolo” nu se ajunge doar cu proiectele şi articolele ISI scrise de profi…Mai trebe cîte ceva ca să ajungi să spui „mîndru să fiu student/prof la….” – „proud to be….”

    Apreciază

  5. Adi,
    Dacă revenim la sursă, de fapt fiecare cu „buda” lui… am fost la una în străinătate și nu arăta ca la noi… poate și pentru că instituția respectivă fusese „inventată” prin 1347… iar până la universitate, ei trec prin câteva școli, care fac, în primul rând cultură generală, nu elitism zecimal ca la noi…

    Apreciază

  6. Vorbim despre feedback… Este o adevarata strategie sa oferi un feedback constructiv si sa dai dovada de o asertivitate bunicica pentru a-l accepta ca si „feedback” si nu critica, atunci cand iti este oferit.

    Faptul ca evaluezi un student in mod obiectiv (cat e posibil) este feedback-ul pe care i-l oferi tu. Modul in care el reactioneaza este interesant de urmarit, si el iti ofera un feedback pana la urma. Iti recomand sa planuiesti o sesiune de 15 min cu fiecare student (fata in fata), pentru a va „evalua” reciproc.

    Feedback-ul indirect nu este feedback, este expresia unei frustrari, o explozie de moment si drept urmare nu merita sa il pui la inima.

    Apreciază

  7. Dane,

    Ai tu dreptate în ce spui. Doar că lucrurile s-au schimbat tare mult faţă de „vremea noastră”. Iar discuţia legată de ce se întîmplă în învăţămînt, în general, ar avea nevoie de cîteva zile bune!

    „The financial crisis shined a light on leadership—good and bad.Clearly there are areas where business schools—HBS included—need to be doing more.At the same time, the crisis revealed just how deeply important the MBA and management education are in preparing students for an increasingly complex business world. As companies become more global, as they become more dependent on science and technology, as the pace of change increases, as organizations become flatter and more networked,much more is expected of corporate leaders.We see this as a huge opportunity, and indeed a responsibility, for the School.” spune decanul de la HBS.

    „We prepare students to become leaders by cultivating qualities that we believe are fundamental to good leadership.Things like judgment that leads to sound decision-making. An entrepreneurial point of view.The ability to listen and communicate effectively.A deep sense of one’s values and ethics.And the courage to act, based on those values and ethics.”

    „On the facilities side,we need more beds, breakout spaces,and classrooms to accommodate participants in our short and long programs, even as we experiment with
    modular and online offerings.On the faculty side,we need experienced individuals with a deep connection to practice. Both of these will take time to develop.”

    Cum stăm noi? Avem un Minister care ne „luminează”! Putem face ca „ei”? Înfiorător de greu! Pentru că nu există aceeaşi „libertate”. Pentru că nu poţi dezvolta o strategie în lipsa continuităţii, a viziunii şi a logicii!

    Exemplul 1:
    „promovabilitatea studenţilor pe fiecare an de studiu este de cel puţin 40% din numărul total de studenţi din anul respectiv”.

    Exemplul 2:
    „raportul dintre orele de curs si cele privind activităţile didactice aplicative (seminarii,laboratoare, proiecte, stagii de practică etc.) să fie de 1/1, cu o abatere admisă de ± 20%;”

    Exemplul 3:
    „Pentru acreditarea unui program de studii de masterat, toate posturile didactice de predare constituite conform normelor legale vor fi acoperite de cadre didactice titularizate în învăţământul superior potrivit legii, având gradul de profesor universitar, conferenţiar universitar sau lector/sef de lucrări, cu titlul stiinţific de doctor în domeniul disciplinelor din postul ocupat, din care cel puţin 80% să fie angajaţi cu norme de bază.”

    Fără feed back nu poţi corecta, nu poţi îmbunătăţi. Există însă formată o astfel de cultură? De ambele părţi?

    Apreciază

  8. Având în vedere ca eu sunt Studentul care a realizat feed back-ul „talk to the hand”…am realizat că domnul Greavu nu a înțeles ceea ce am dorit să-i spun. Eu doar am vrut să-i spun ca m-a deranjat atitudinea din acel moment deoarece dumnealui dorea să-i adresăm întrebări, iar când am făcut acest lucru…reacția mi sa părut ciudată. Dacă am greșit cu ceva…ÎMI CER SCUZE!!!

    Apreciază

  9. Cristian, sper ca nu m-ai inteles gresit. Eu personal am apreciat foarte mult faptul ca mi-ai spus acel lucru. Sunt adeptul feedback-ului direct, face2face! Personal iți mulțumesc și scuzele nu își au locul în acest context.
    Natura acestui blog-post este aceea de a încerca să pun cititorul în cele două ipostaze, și a vedea care din cele două le-ar prinde mai bine.
    Din depedeveul meu feedback-ul negativ direct doare cu o intensitate mult mai mare dar este mult mai sănătos și constructiv decât feedback-ul negativ care face victime sigure în timp.
    De aceea, cred că acțiuni de genul celei care a-i deschis-o tu, trebuie încurajate, apreciate și acceptate. Este un prim pas spre desconsiderarea românismului: lasă că merge și așa, sau a feedback-ului de genul celui descris ca feedback indirect în acest articol. Sigur dacă nu poți accepta așa ceva, nu cere un astfel de feedback! Eu vreau să știu în schimb când greșesc!

    Multumesc tuturor pentru mesaje!

    Apreciază

  10. Sa mai vina o parere din partea unui actual student.
    Intai sa punctez ce zicea domnul Munteanu legat de acele cifre. La noi se merge pe cantitate pentru ca, vorba altora: „e foame de bani”. Eu sincer, nu vad facultatea noastra ca pe o institutie care ofera oameni de calitate(in mare parte), ci o vad mai mult ca o afacere, cu ajutorul careia poti avea o diploma. Spuneti-mi si mie, cate locuri de munca sunt in domeniul bancar? Sunt foarte curios ce fac cei 500 de studenti/an de la finante-banci(cum isi gasesc un job in domeniul pe care l-au studiat).

    Acum sa revin la Mono si la domnul Greavu. Probabil nu toti stiu ce e ala un FEEDBACK. Nu stiu ce inseamna tehnica sandwich. Nu stiu ce ii ala feedback constructiv. Stau si ma uit la colegii mei(nu neaparat de la specializare) si rar gasesti o persoana care intradevar sa aiba niste aspiratii mari sau care sa denote putina proactivitate si asa mai departe. Sincer, cred ca am ajuns(in general) sa ne placa de situatia in care suntem. Degeaba sunt persoane gen Greavu care incearca sa aduca putina inovatie atat la sistemul de predare cat si la cel de notare, atat timp cat mentalitatea noastra o refuza.

    Acum, ca sa va dau si eu un feedback. Ce as putea sa va spun e ca sunteti un profesor de nota 10, chiar daca acei colegi de-ai mei au scris cu…dragoste..GREAVU MUST DIE(probabil s-au uitat la filmul ROMEO MUST DIE, si au ramas impresionati), chair daca ati primit mailurile pe care le-ati primit. De ce sunteti un profesor de nota 10? Simplu. Prin simplu fapt ca aveti darul de a asculta si de student, prin faptul ca sunteti hazliu si se poate glumi cu dumneavoastra. Cum as putea sa va compar pe dumneavoastra, cu un alt profesor(nu dau nume), pe care il salut, trece pe langa mine fara sa ma bage in seama, intra in cabinet si dupa 2 minute iese si ma intreaba ce vreau?

    Ce as putea sa spun ca este rau la dumneavoastra, este faptul ca puneti prea mult suflet in ceea ce unii isi baga picioarele. Ar trebui sa stiti sa faceti o selectie intre cine merita respectat. Prin faptul ca aveti acele stari cand va suparati, ne afecteaza pe toti, chiar daca nu avem nici cea mai mica vina(chiar daca suntem aceeasi generatia s.a). De exemplu, cu testul ala anuntat pe ultima 100m la retele, s-a lasat impresia ca vreti sa va razbunati pe noi din cauza celui care a dat referatul ala 100% copiat(chiar daca nu cred ca e adevarat, fiindca tot timpul ati tinut sa facem diferenta intre cele 2 materii la care ne sunteti profesor).

    Iar ce e bun la dumneavoastra si e de apreciat, este faptul ca sunteti o comoara care asteapta sa fie deschisa. La cate cunostinte aveti, daca am trage de dumneavoastra si am invata ceva de la dumneavoastra, am avea numai de castigat. Dar aici iar apare lipsa de interes din partea unora dintre noi. Per ansamblu sa stiti ca sunteti atat un profesor, cat si o persoana de nota 10.

    Apreciază

  11. O comoară?! De ce n-ai pus cu bold? :)
    Cred totuși că ați exagerat puțin domnu student. Mulțumesc pentru cuvintele frumoase și feedback-ul și pozitiv și negativ.
    Testul la rețele nu a fost răzbunare ci o surpriză.
    Succes la examenul de mâine! :)

    Apreciază

  12. Test feedback, de pe propia-mi piele

    Rugaţi pe cineva foarte apropiat şi care vă cunoaşte relativ bine să scrie despre voi 16 lucruri negative/puncte slabe. Fix 16.
    Apoi analizaţi cîte dintre acestea le aceptaţi şi pentru cîte începeţi să aveţi justificări.

    Răspunsul tot aici, peste cîteva zile……

    Apreciază

  13. Te-ai gandit vre-odata ca poate ai primit ceea ce meritai? (Doar nu-ti imaginai ca scapi)
    Trebuie sa recunosti ca pe ITBoard a fost fun :)! Fun! Fun! Fun! N-am mimic cu doamna dar a fost fun!
    Un singur lucru si dupa aia te ignor: va urmaresc de mult (nu vorbesc cu tine la plural) si poti sa-ti spun ca n-aveati nici o sansa! De fapt ati rezistat destul de mult trebuie sa recunosc. Doi sociopati nu pot face impreuna o comunitate. Doua „personalitati” extra-ordinare n-au cum sa dea ceva productiv in afara de laturi si mizerii. Multumesc pentru cazurile pe care mi le-ati oferit. Va iesi un articol tare, si nu de alea de care cititi voi! In concluzia articolului va reiesi ca un sociopat pierde tot timpul. Depinde de timp insa! Unul a pierdut deja, celalalt mai are putin timp.
    Apropo: ca sa fiu in ton cu politica: SA-mi numeri IP-urile! Incerca tu tot felul de prostii ca stii ca nu ai nici o sansa!
    Salutari domnu MunteanuPunctVa urmaresc si pe dvsPunctNu am nimic de obiectatPunct MomentanPunct.

    Apreciază

  14. Scuze dar nu ma pot abtine: de ce n-ai intervenit la comentariile de pe ITBoard? Puteai sa-ti faci un alt cont si sa combati acolo. Cum ai putut rezista avand in vedere natura ta conflictuala? Daca nu-mi dai un raspuns aplic ce-ai scris intr-un articol mai vechi…

    ==========================
    Sa mi se numere aipiurile!
    PS> Am si semnatura.

    Apreciază

    1. Domnule…, teoretic trăim într-o țară liberă. Dacă atât puteți și vi se pare „fun” sper doar să ajungeți să treceți prin aceleași momente ca mine. Sincer daca v-am greșit cu ceva puteați să-mi scrieți sau să mă interpelați direct. Dacă sunteți într-adevăr cel care mi-ați scri mai demult, v-am explicat: uneori lucrurile trebuie să meargă mai departe, iar cramponarea în trecut sau orgolii neconstructive nu-și are sensul. Rămân la convingerea că oamenii au darul vorbirii pentru a putea să se înțeleagă între ei.
      Sper să vă țineți promisiunea!

      Apreciază

  15. Parerea unui alt student:

    Da, sunteti un profesor diferit(in sensul bun al cuvantului)…Ati dat dovada de multa flexibilitate desi impresia generala nu a fost acesta. Ati impus un nou sistem de notare, un nou mod de a preda si ne-ati inspirat cu un nou mod de a invata… Toate acestea va fac diferit… Totusi, multi dintre noi, nu au reactionat „placut” la „surprizele” pe care ni le-ati pregatit… Si aici ma refer la testul surpriza de la retele… Conform Regulamentului privind desfasurarea activitatii didactice al FEAA, testele surpriza nu prea sunt permise… Si nici schimbarea modului de evaluare a studentilor in timpul semestrului nu este permisa… Am incercat o miscare in masa dar din aproximativ 40 de respondenti 39 s-au declarat impotriva din cauza unor „presupuse repercusiuni”… Si, am inchis cu totii ochii si am zis ca „tot raul spre bine”… Si asa a si fost… Cantitativ vorbind, majoritatea s-au ales cu niste note acceptabile… Calitativ vorbind, majoritatea s-au ales cu o impresie „ciudata” despre domnul profesor Greavu… Nu cred ca era cazul pentru manifestari de genul „GREAVU MUST DIE”, dar era cazul ca acel „individ” sa fi avut macar curajul sa nu se ascunda sub anonimat… Totusi, aici intervine si mentalitatea studentului roman: „Nu comenta, ca te va tine minte”… plus ca, este destul de dificil sa schimbi mentalitatea unor studenti, care timp de 12 ani (cel putin) au fost practic „indobitociti” de un sistem din cale-afara de prost… Nu poti sa ceri unui student, care in primii doi ani de facultate si-a format noi deprinderi si un nou mod de a gandi, care s-a conformat unui sistem de notare complet nou, nu poti sa-i ceri sa revina la „calitate”, cand timp de atatia ani pentru el a primat „cantitatea”… Este o schimbare prea brusca, care deruta, si care il obliga sa fie reticent… Mai ales, intr-o facultate in care predarea este pe cale de disparitie… Impresia mea, de student in anul 3, este ca am venit la facultate ca sa fiu evaluata si nu sa fiu invatata ceva… Si nu ma refer Retele… Acest obiect este o exceptie…

    Si tocmai aici se greseste, iar greseala a pornit din senatul universitatii… nu s-a cerut o predare mai eficienta, ci o evaluare mai eficienta… Timp de 12 ani, in perioada liceului, elevii sunt invatati ca intai se preda si abia apoi se evalueaza… Ce sa evaluezi cand nu predai? Si va dau un simplu exemplu… Anul I, Bazele contabilitatii: capitole predate la curs:4, capitole predate la seminar: 2…Si totusi, materia pentru examen a cuprins TOATE CELE 10 CAPITOLE ALE CARTII… Este inuman… Si nu este un exemplu izolat!
    Ce mai conteaza cat stii, cand vezi ca unul care s-a fofilit la seminar si nu a invatat nimic, a copiat la lucrare, sau a avut norocul sa faca un proiect cu „unul mai destept” iti fura locul la buget cu numai cateva sutimi??? Ce mai conteaza ca profesorul spune glume la seminar, cand oricum stii ca daca nu rupi cartea (invatand evident) nu ai nici o sansa sa iei nota mare… practic pentru ce vii la seminar? Pentru gluemele profesorului? Devine frustrant cand cineva face glume iar tu nu-ti vezi capul de invatat! E adevarat, atmosfera destinsa la seminar atrage studentii…Dar totul pana la o anumita limita… Limita se trage atunci cand studentii nu mai simt utilitatea seminarului… Cand simt ca informatiile transmise sunt net inferioare cantitatii de glume pe metru patrat… Si devine si mai frustrant cand glumele sunt facute pe seama studentilor…
    Domnule Monoranu, studentii sunt reticenti la nou… Mai ales cand cei mai mari, ii indoapa cu pastile amare un an intreg…

    Nimeni nu este perfect… Important e ca pe masura ce acumulam experienta sa devenim mai buni si mai informati…

    P.S. Opiniile de mai sus sunt pur personale!

    Apreciază

  16. Test surpriza: Opinie corectă.
    Schimbare mod de evaluare: Opinie corectă.
    Justificări (sub riscul: cine se scuză se acuză)
    Testul era pregatit de mult, dar in mod cert trebuia sa va anunt de el de la inceputul semestrului. De aceea am diminuat foarte mult importanta acestuia de la 50% initial la 10% pe final. O miscare in masa nu m-ar fi facut sa dau inapoi si sigur nu ar fi fost nici un fel de repercusiuni, pentru ca asa cum v-am spus si la ultimul curs: profesorul nu are voie sa fie suparat pe studentii sai si in nici un caz sa se razbune pe ei dintr-un motiv sau altul.
    O miscare in masa ar fi condus la o discutie cu Conducerea si la aplicarea strictă a Regulamentului privind desfășurarea activității didactice. Fără alte repercusiuni.

    Sincer va inteleg nemultumirea, mai ales ca va mai trebuiau 2 sutimi pentru 9, si va apreciez in mod deosebit punctul de vedere. Dacă vă pot îndulci amarul, nu uitați că Ilie Cosmin Viorel (Locul I, Imagine Cup – IT Challenge 2009) a finalizat disciplina de rețele cu nota 7.

    Nimeni nu este perfect… Important e ca pe masura ce acumulam experienta sa devenim mai buni si mai informati…
    Tocmai de aceea este extraordinar să încurajezi un feedback măcar apropiat celui pe ca mi l-ați oferit astăzi.

    Mulțumesc mult Andreea.

    Apreciază

    1. Sa nu mai fie suparare pe lucrarile neamuntate… luati zarul electronic de la prof. Sarbu :). Noi asa am dat lucrari semestrul asta. Binenteles, zarul electronic a fost anuntat de la inceputul semestrului, dar, probabilitatea acestula (1/6) a mai suferit usoare modificari pe parcursul semestrului. :D

      Apreciază

  17. Nu sunt nemultumita in legatura cu nota… Oricum cunostintele mele in acest domeniu se opresc la o nota net inferioara celei acordate de dumneavoastra…
    :)

    Apreciază

  18. Incep prin a mentiona ca prefer sa ramin sub anonimat nu pentru ca mi-ar fi frica de repercursiuni ci pentru ca mi-am mai exprimat odata opinia fata in fata cu diferiti „conducatori” si rezultatul a fost zero. Sunt aproape de acord cu Andreea.
    In calitate de absolvent, cred ca pot trage citeva concluzii pertiente. In primul rind, profesorii din ce erau ei in anul 2 si 3 la IE s-au schimbat mult acum: nu ca ar fi neaparat mai duri ci nepasatori. Am incercat degeaba sa discut cu mai marii sefi si sa le explic problemele- la unii au fost foarte contrariati si mi-au garantat ca lucrurile se vor schimba (asta la inceputul semestrului). Spre marea mea „surprindere” nu a fost nicio schimbare bineinteles.
    Apoi, tin minte ca ne spunea dl Munteanu lucruri frumoase, parca de vis, cum ca sa incercam sa dam la o parte vinarile de note, sa nu ne gandim la taxa si celelalte si sa invatam pentru noi. Perfect de acord! Oricum practicam aceasta metoda deja, asa ca sfatul dumnealui a venit ca o intarire a convingerilor mele. Problema este ca acum profesorii – aceeasi profesori simpatici de la IE – au devenit nepasatori si cu bataie de joc. Nu toti, majoritatea. De ce astfel? Haideti sa vedem, din mina de oameni care suntem acum, vreo 80% au cumparat sau copiat proiectele. Prin anul 2 si 3 profesorii isi mai dadeau seama cine a facut asta prin intrebari strategice, acum a plouat cu note mari si culmea, nimeni nu a fost prins. Tu, care ai pierdut nopti – ca deh, mai ai si serviciu – strufocindu-te sa lucrezi sa iti dovedesti tie ca poti si ca esti capabil de a avea un proiect bun, cum te simti in momentul in care cel care nu a miscat un deget e deasupra ta, nu plateste taxa, beneficiaza de camin si de toate celelalte reduceri, iar tu – pt ca nici nu ai copiat la examen – constati ca esti depasit? Nu e bataie de joc, nu te simti umilit? Sau aici e vina studentului ca si-a dat interesul si nu a profesorului ca nu a fost in stare sa descopere pe cei cu proiecte copiate?
    O alta nemultumire e cea ca sincer, acum nu am invatat aproape nimic nou fata de ceea ce stiam de la studiile de licenta. Foarte multe obiecte sunt puse strict ca sa fie acolo, nu au avut cu ce umple. Sa nu mai spun de faptul ca inca sunt multe materii la care seminarul e cam 5% din suportul de curs – mai concret la seminar este cerut un proiect ancorat in realitate, iar ceea ce aplici in acel proiect are legatura cam 5% cu ce e in curs. Bineinteles, se cere si examen la acea materie si primesti clasificari, definitii, etc.
    In continuare se promoveaza cantitatea si nu calitatea in invatamint si da, aici e si vina facultatii, universitatii. Ministerul are chiar o putina influenta. Daca s-ar vrea cu adevarat, atunci intr-adevar nu ar mai fi asa multi profesori – multi care ar fi trebuit sa iasa la pensie de mult – si s-ar reduce in acelasi timp si nr de studenti. Apoi, daca Universitatea ar dori, si-ar putea atrage fonduri proprii si ar pune conditia: din cei sute de inscrisi, numai 2% intra si gata. Dar se doreste? Nu, normal, e mai usor cind primesti finantare – tot de la mine, ca si angajat – in fct de nr de studenti. As vrea sa vad si eu profesorii cum incearca sa dea ce e mai bun din ei, cum incearca ei sa te atraga sa vii la cursul lor. Ia sa existe posibilitatea ca studentii sa isi aleaga fiecare cursul si sa existe chiar si o grupa de 5 pers pentru acel curs. Sau si mai bine, sa vezi ca studentii prefera in general un anumit profesor si tu mori de foame ca nu ai studenti pt ca nu ai stiut cum sa-i atragi. Da, stiu, e mai comod sa zici ca ti-ai facut si tu acolo ora ca bani oricum primesti, in loc sa alergi tu pt a face bani. Altfel ar sta lucrurile si nu tine doar de minister toata treaba. NU SE VREA! La fel de comod e sa dai vina pe studenti, dar daca tu ca profesor promovezi cumparatul si copiatul de proiecte, ce asteptari mai ai?
    E mare pacat ca s-a ajuns aici, inainte chiar credeam in acesti profesori. Acum, doar cativa si-au mai pastrat verticalitatea si am toata stima pentru ei. Nu ma astept la schimbari pt ca am vazut ce s-a facut. In schimb, daca inainte chiar recomandam aceasta facultate si specializare – nu pentru profesori in mod special, ci pentru ca era altfel decit gloata – acum nu o voi mai face si din toata influenta si cit pot face eu, voi indruma pe cei ce-mi vor cere sfatul catre alte facultati, de preferinta in afara.
    Am ramas cu un gust foarte amar si chiar am crezut – asa cum ne-a spus si dl. Greavu si dl. Munteanu – ca pot schimba ceva daca stau si discut fata in fata cu profesorul.
    O seara buna!

    Apreciază

  19. Am citit fiecare cuvant. Te rog sa-mi citesti si tu cuvintele de mai jos. Deschis si fara interpretari sau rautati.

    XYZ, iti respect anonimatul, chiar daca nu te-ai obosit prea mult sa-ti ascunzi IP-ul.
    Despre copiatul proiectelor, imi dau seama ca este o chesti frustranta. E o mare problema deontologica asta, si cred ca cei care o incurajeaza sunt … tot studentii, nu? Acuzi profesorii ca nu au metodele de a le identifica. Corect, dar acuza fara o propunere de solutie este de multe ori o vorba aruncata in vant. Poate nu de dam seama cum s-ar rezolva astfel de situatii (copiat de proiecte). Personal am vandut proiecte cand eram student, dar faceam si pregatire cu cei care cumparau, in asa fel incat in momentul in care ajungeau in fata profesorului (foarte exigenti de altfel) stiau pe dinafara tot ceea ce era scris acolo. Munceam pentru banii aceea… sincer, si ii era foarte greu profesorului sa-si dea seama ca studentul a cumparat proiectul.
    O mare problema a studentului roman si nu numai, este aceea ca primul lucru la care se gandeste este modul in care poate fura la un examen, inainte de a se apuca de invatat. „Se poate copia?” asta este prima intrebare intainte de a-ti trage cursurile la Xerox sau a le scrie direct pe copiutze. E vina tuturor, dar da-mi voie sa cred ca nu este o practica frecventa la IE.
    Daca te ajuta ceva, simt ca studentii de anul I, II sunt deja mai atenti la cine copie de la ei. De ce? Pentru burse, camin, etc.
    Din nemultumirea cu 5% inteleg ca esti la master. Sincer nu pot comenta prea mult pentru ca abia anul acesta voi avea un prim curs la master. Inca o chestie… ai incercat sa inveti singur si sa vii sa-ti tii profesorul sub presiune la ore? Intrebari, situatii, cazuri concrete? Intrebari peste intrebari?
    O grupa cu 5 studenti :)
    Stii care este finantarea pe student, pe ora?!? Este jenant de mica, ceea ce face ca o ora de seminar sa fie rentabila… adica sa vii la scoala nu sa te duci la prashit este de 25-30 de oameni. In contextul acesta nu este o problema a Universitatii, profesorului sau facultatii, ci a finantarorului, pentru nevoiea de a avea mai multi studenti in grupa. Noi stim ca nu este corect ceea ce se intampla din punct de vedere al finantarii, dar ministerul a fost condus multi ani de ingineri domnule student.
    Eu vreau sa fie mai putini studenti… cateodata, cu toate ca de multe ori ii gasesc pe toti, asa cum sunt fiecare, ca pe un intreg. Eu „simt” sectia de IE… asca cum sunt ei. Acum ca o impartasanie pe care foarte multi nu o stiu. Tot despre deontologie este vorba:
    Daca ar fi fost sa respectam exigentele de anul trecut ar fi promovat examenul de retele locale doar 15 studenti din anul 3 IE. 15! Daca am fi redus exigentele la 75% ar fi trecut 50%! Pana la urma ne-am „adaptat”. De ce? Pentru ca piata face diferenta. Cinciul din facultate este echivalentul lui zero din practica. Si asta de ce? Pentru finantare! Finantarea in facultate nu este data pe anul de studiu ci pentru student. Daca nu mai ai studentul, nu mai ai banul. Daca ai 15 studenti intr-un an, atunci trebuie sa vii cu bani de acasa ca sa platesti darile la stat. ACEASTA e marea problema a invatamantului! Nu-mi convine sa vin cu bani de acasa ca sa platesc statului pentru a avea onoarea de a preda Retele la 15 studenti. Tu poti? Tu ai putea?
    La final: putem schimba multe… dar … foarte greu!
    O seara buna si tie!
    PS. Am acelasi gust amar, dar cred in IE!

    Apreciază

  20. Multumesc pentru raspuns. Stiam ca va veti uita la IP si totodata stiu faptul ca puteti afla si cine sunt, dar pe de alta parte sunt convins ca nu asta e scopul discutiei – de a mai descoperi un student multumit si de a-l trage la raspundere.
    Trecind peste aceasta introducere, sa trecem la lucruri concrete. Din cite observ deja v-ati format o oarece parere despre mine, zic eu mai putin corecta. Am sa incerc sa raspund punctual:
    1. da, am tinut profesorul sub presiune, acolo unde a fost interes din ambele parti si a fost chiar benefic
    2. eu ce concluzie ar trebui sa trag: e ok sa cumperi un proiect dar nu mai e ok sa copii la examene? dvs poate munceati pentru acei bani, pentru a da la … restul (ca sa nu folosesc un alt cuvint) posibilitatea de a lua 10. dar ati incercat sa va puneti si in postura celui care munceste cu adevarat sa vedeti ce simte cind altii nu fac nimic si iau aceeasi nota sau mai mare?
    3. da, stiu care este finantarea pe student si tocmai aici spuneam ca e problema. Daca universitatea ar dori, ar putea gasi surse externe de finantare – companii ce sa dea bani pt cercetare, etc – si s-ar putea forma si clase de 5, dar nu se vrea. Mi se pare absolut normal sa nu veniti cu bani de acasa pentru a tine orele, nu este problema dumneavoastra, ci a universitatii ca vrea cantitate si nu calitate.

    Inchei cu o intrebare: dumneavoastra cum va simtiti daca eu va spun ca mai sunt inca studenti ce au trecut de materiile predate de dumneavoastra cu nota 10 – nu au avut ECDL- si tot nu stiu sa scrie in Word (spatii in loc de tab-uri si celelalte la care faceati observatii la ore)?

    Apreciază

  21. Si ca sa dau solutia la problema detectarii proiectelor copiate: sa puna intrebari profesorul, sa se convinga de faptul ca intr-adevar a stiut sa faca un anumit lucru. Ori in conditiile in care doar de uiti pe proiect si spui „ah da, e ok, 10” nu stiu cum ti-ai putea da seama. Tocmai de asta si spuneam ca in alti ani se mai prindeau astfel de personaje – nu toti, dar se prindeau – insa cind tu ca profesor aloci o singura ora in care tb sa prezinte 25 studenti si te gindesti la cum e acasa, normal ca nu iti mai pasa. O mare parte dintre profesori si-au pierdut interesul si nu inteleg de ce aceasta schimbare.

    Apreciază

  22. Normal ca nu acela era scopul, si sincer iti multumesc frumos pentru feedback-ul tau. Fara astfel de mesaje nu ne-am da seama ca pot fi anumite probleme in randul studentilor. Sigur, de cele mai multe ori, aceste probleme nu sunt reflectate la dimensiunea reala, dar e bine ca apar din cand in cand. Multumesc de asemenea, pentru modul civilizat prin care a-i facut acest comentariu. Asta denota ca iti pasa de aceasta specializare, si de aceea mesajele tale sunt si mai valoroase.
    Revenind la intrebarea ta: Nu ma simt bine sa-mi spui lucru pe care mi l-ai spus. Ma simt chiar aiurea. Si nu este singura data. Mi s-a intamplat ca anumiti colegi din zona afacerilor din Iasi sa-mi reproseze ca multi studenti nu sunt bine pregatiti. Si asta pentru ca nu suntem noi destul de exigenti din cate reiese din mesajul tau.
    Sigur ar fi prea simplu sa te intreb si sa-mi si raspunzi cine este profesorul care te-a suparat atat de mult, dar nu o sa o fac. Raman totusi la convingerea ca profesorii si colegii mei de la IE intreaba de fiecare data anumite parti din proiect. Cel putin din ce stiu eu. Inca o chestie, pe care ti-o recomand: mergi si vb cu prof. Fotache despre nemultumirile tale. El intotdeauna stie sa-ti dea cel mai bun raspuns si sa ia cele mai bune decizii fara a face prea mult tam-tam. Plus ca si dumnealui apreciaza feedback-ul corect si motivat.
    Nu stiu care e treaba cu interesesul pentru predare sau evaluare. La mine a ramas aproape la fel si nu vad cum mi l-asi putea pierde prea curand. Probabil ca in viata fiecarui om apar momente de dezinteres dar poate ca nici voi ca studenti nu ati stiut sa tineti profesorul „conectat”. Mi s-a intamplat si mie de cateva ori sa pierd contactul cu sala… si nu a fost bine.
    Acum o intrebare foarte sensibila: de ce nu ai raportat profesorului ca un anumit proiect ar fi fost copiat?

    Apreciază

    1. cui sa ii spunem domnule profesor? daca am ajuns in punctul in care examenele de la specializarea noastra, se bazeaza pe invatat pederost anumtie subiecte si autodictare. vi se pare normal ca un sfer/jumatate de sala sa plece din timpului examen dand foaia goala(venind doar pentru a vedea subiectele) si in restante sa se dea aceleasi subiecte?

      cum se face diferenta dintre cineva care ia 8-9 pe bun merit(exact cat a invatat) si altul care vine si ia 10, dupa ce a tocit subiectele. rezultatul? simplu, cel cinstit ajunge la cu taxa sau pierde bursa, iar cel necinstit ii ia locul!

      ce poti sa faci tu ca student, cand vezi ca profesorii incurajeaza practica asta?

      P.S: stiu ca imi puteti vedea IPul si sa aflati cine, ce, cum, dar ma bazez pe faptul ca imi veti respecta dorinta de a-mi pastra anonimatul…multumesc.

      Apreciază

      1. Normal ca o sa-ti respect anonimatul.
        Nu pot in schimb sa imi ascund amaraciunea ca citesc asa ceva. Inclin sa cred ca semnalarea corecta, catre persoanele indraptatite, a unor cazuri de acest gen poate aduce schimbari.
        Eu sunt multumit de ceea ce fac la ore si cum se comporta studentii mei, deci nu sunt eu cel care poate lua decizii de schimbare. Am dat un nume mai sus. Dumnealui este persoana cu care trebuie sa vorbiti: direct, deschis, face2face. Parerea mea! Numai tacand din gura veti avea de pierdut!

        Apreciază

      2. ok…sa spunem ca as vorbi cu acea persoana…imi da el locul inapoi de la buget/sau bursa? nu..

        iar partea a 2-a..ii ca acel profesor, ii la fel, unul dintre cei mai apreciat de studenti(de astfel si eu il respect)..si sincer, nu vreau sa ii fac nici un rau, fiindca nu stiu ce repercursiuni va avea chestia asta daca as vb cu domnul Fotache sau domnul Airinei.

        Oricum, ca fapt divers…e foarte dureros cand vezi ca niste persoane care vaneaza notele sunt mai sus decat tine anulandu-ti astfel niste drepturi…

        Apreciază

  23. Mă bucur să constat că parte din lucrurile ce mă „mînau în luptă” pe vremea studenţiei noastre, rămîn valabile. Pe de altă parte mă şi întristez pentru că de cîţiva ani m-am convins că lucrurile ce mişcă ceva mai greu decît ne-am dori.

    Cea mai mare bucurie însă este să constat că, după 13 ani există studenţi care îşi asumă public opiniile. Că au puterea să recunoască că o notă nu reflectă cunoştinţele. Mă bucur că v-am cunoscut.

    Despre starea educaţiei sînt foarte multe de spus. Şi cîteva rînduri scrise de mine aici nu ar rezolva problema. Pentru că nu este o ecuaţie cu două variabile. Cînd vorbim de educaţie vorbim despre studenţi, profesori, administrativi, minister.

    O parte din argumentele voastre sînt valide, o parte sînt doar teoretice, iar altele exprimă doar latura pe care aţi reuşit să o suprindeţi, fiind subiective.

    În loc de concluzie, vă invit (Andreea, XYZ, Cristi,Pisla) la o discuţie informală, în tihnă. La un ceai, cafea sau orice altceva. O discuţie în urma căreia să găsim măcar o soluţie la o problemă. Locul? Vă las pe voi să îl alegeţi. Daţi-mi un semn pe mail.

    În orice sistem social este nevoie de o masă critică pentru a induce schimbarea. Dacă aceasta nu există, vorbim doar la nivel teoretic.

    PS. Bogdane, mai pune mîna pe o carte şi încearcă să deţii proprietatea cuvinteleor pe care le foloseşti. Sau eliberează-te singur de tensiunile ce te frămîntă.

    Apreciază

  24. @cineva: Cunt convins ca nu are cum sa-ti dea locul inapoi, dar daca nu facem nimic tot nu obtinem nimic.
    Feedbackul nu inseamna a face rau cuiva. Este doar modul prin care arati ca iti pasa de sistemul in care coexisti cu ceilalti. Nici un sistem nu este perfect, dar poate fi imbunatatit. Repercusiunile au loc in sistemele totalitare. La IE vorbim de cu totul altceva, incurajand permanent comunicarea si colaborarea cu cei cu care interactionam.
    Oricum concluzionand sunteti in aceeasi masura suparat(ă) pe toti membrii sistemului. Daca in partea mea de baricada putem imbunatati ceva, luand la cunostinta astfel de cazuri, dincolo, nu prea avem ce face. Mentalitatile sunt greu de schimbat… dar nu imposibil.
    Scrie-mi un mail cu mai multe detalii.

    Apreciază

  25. Cosmin.TuK :
    Sa nu mai fie suparare pe lucrarile neamuntate… luati zarul electronic de la prof. Sarbu . Noi asa am dat lucrari semestrul asta. Binenteles, zarul electronic a fost anuntat de la inceputul semestrului, dar, probabilitatea acestula (1/6) a mai suferit usoare modificari pe parcursul semestrului.

    Sa fim seriosi cu zarul electronic. Acesta a suferit modificari in momentul in care domnului profesor nu i-a iesit „cifra” care trebuia pentru a ne da lucrare si deja metoda de evaluare pe parcurs s-a schimbat subit.

    Da zarul electronic era bun daca regulile jocului se respectau in forma in care au fost prezentate la inceputul semestrului si nu se modificau pe parcurs.

    Apreciază

  26. Nu am incredere in examene; cind eram student – rareori mi s-a intimplat sa vad ca examenul reflecta adecvat cunostintele mele (sau a colegilor).

    Am incercat sa rezolv aceasta problema atunci cind am ajuns sa fiu un prof. Solutia mea e sa alcatuiesc intrebarile in asa fel incit acestea sa poata sa fie raspunse doar de un om care a patruns in esenta temelor discutate la lectii. Chiar daca in timpul examenului ai acces la caiet sau la alte surse de informatie – ele nu vor fi de folos.

    Daca examenul e formulat in asa fel incit il rezolvi printr-o simpla operatie copy/paste – ce folos din el?

    E dificil sa alcatuiesti un examen bun, si e si mai dificil sa analizezi rezultatele si sa pui note. Din acest motiv am implementat o masura aditionala – ponderea examenului este relativ mica, iar ponderea cea mai mare o acord lucrarilor de laborator (60%).

    La lucrarile de laborator petrec mult timp cu studentii si interactionez cu fiecare din ei; acord multe intrebari, urmaresc cum acestia elaboreaza solutii. Sa privesi timp de 6min cum un om depaneaza o aplicatie – primesti mai multa informatie despre capacitatea studentului decit o pagina de text scrisa la un examen.

    Problema sistemului curent e aceea ca studentii optimizeaza volumul de ‘raw data’, astfel incit la examen sa poata sa scrie cit mai mult; iar dupa asta sa uite ;-)

    Consider ca trebuie sa fie altfel – omul trebuie sa poata sa gindeasca. In acest articol solutia e descrisa intr-un mod foarte simplu – „shit you know you don’t know”. Asta trebuie sa optimizam.
    http://jangosteve.com/post/380926251/no-one-knows-what-theyre-doing

    Apreciază

  27. Da, Alex, cred ca multe probleme de evaluare își pot găsi rezolvarea în observarea directă. Dar… cred că nu este aplicabilă prea multor tupluri profesor – student.
    Iar cand faci învățământ de masă, atunci cred că este aproape imposibil să-i observi pe toți…

    Apreciază

  28. prima varianta este cea mai corecta, oamenii trebuie sa inceapa sa zica ce au de zis, verde-n fata cum se zice, da aici din pacate este nevoie si de un cadru didactic care pricepe in totalitate scopul pe care il are si face diferenta intre el si cel care lucra pe santieru de langa universitate unde ii prezent neintarziat in fiecare dimineata

    pe langa asta consider ca studentului trebuie macar sa i se dea impresia ca are dreptate din cand in cand pentru ca altfel se va revolta, prosteste bineinteles, aici iarasi se aplica mica descriere din paragrafu anterior
    cadrele didactice universitatre trbuie sa inteleaga ca de la ei incepe totul , chiar daca exista si indivizi batuti in cap, facand abstractie de acestia, pana la uram un profesor bun va modela si scoate in evidenta un elev/student bun si va face dintr-unul mediocru unul cel putzin usor peste medie

    dar din nou pt asha ceva este nevoie de talent, dragoste pt meserie, dedicatie si mai putine aere universitare de oameni firoscosi,

    Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑