The end of a dynasty


  • 2005 – Yokohama, Japonia, Locul II si IV
  • 2006 – New Delhi, India, Locul II si IV
  • 2007 – Seoul, South Corea, Locul III si V
  • 2008 – Paris, Franta, Locul II si V
  • 2009 – Cairo, Egipt, Locul I

Cinci ani de glorie! Vom mai veni oare și alții? O competiție în care românii au performat an de an. Să fie oare Locul I, prețul plătit pentru lipsa noastră din finală anul acesta? Nu cred!

Într-o analiză la rece, în prima rundă de la IT Challenge ne-am încadrat în trend, fiind clasați ca țară în top 5 cu 58 de studenți calificați în Runda a doua. Din acești 58 de studenți din toată țara au trimis proiecte în finală 3: Adrian Chirtoc (aka Byty), Alin Constantin și tânăra speranță Wasea. Proiectele băieților noștri au fost foarte bune, clasificate în top 20 – 30, dar le-a lipsit acea sclipire și distincție care să le ducă în finală.

Sâmbătă are loc finala on-line. Voi publica filmul finalei la fel ca anul trecut. Vă aștept cu detalii de la fața locului.

Nu este nimeni vinovat în ceea ce se întâmplă dar trebuie să-mi vărs puțin oful.

Școala românească de IT nu-și învață studenții lucrul esențial, al succesului lor pe piață: Dorința de a performa. Ne ducem traiul de criză în meandrele luptei individuale pentru o performanță care nu-i folosește nimănui, lăsând produsele noastre finite în lamentabilul lor chef de a nu face nimic.

6 gânduri despre „The end of a dynasty

  1. Valy,

    Te voi contrazice. Şcoala nu te poate învăţa „dorinţa de a performa”. Un astfel de lucru, odată conştientizat, presupune multă, multă, foarte multă muncă.

    Despre mine spun că, în calitate de profesor, prestez conştientizare. Nu îmi place, ba chiar îmi este greu să accept că “învăţ pe cineva, ceva”. Nu. Doar transmit informaţii şi încerc să deschid drumul spre conştientizarea unor lucruri/evenimente/aspecte/probleme….

    Sămînţa pusă în pamînt, doar ea singură, nu va da nicodată roade frumoase. Trebuie să te scoli devreme, să ari, să prăşeşti, să dai buruieni la o parte, să uzi…..

    Apreciază

  2. Vin si eu cu o completare. Scoala nu te poate invata, dar oamenii din ea pot servi ca exemple, iti pot arata ca daca faci tot ce a zis Adi poti reusi, se pot da pe ei exemple, si de ce nu te pot ajuta sa ajungi acolo. Insa acest lucru nu cred sa se fi schimbat fata de alti ani. Poate doar oamenii au devenit din ce in ce mai sceptici ca pot reusi iar ca urmare nici nu mai incearca!

    Apreciază

  3. Sunt de acord cu tine, Cosmin. Intr-adevar, suntem responsabili pentru masura in care suntem dispusi si stim sa fim performanti, insa scoala si societatea pe ansamblu reusesc uneori sa ne inhibe, descurajand performanta si clatinandu-ne ambitiile.

    Apreciază

  4. …exista un sfarsit pentru orice lucru. Dar si un nou inceput.

    Oare cine o sa cultive in noile generatii din Romania „dorinta de a performa” ?!
    Crezi ca s-a terminat cu generatiile de tineri iubitori de IT din Romania care doreau sa arate ca sunt niste „meseriasi” ?
    Crezi ca societatea mai are nevoie de tineri dornici de a performa ? Sau se cauta niste „robotei” care executa instructiuni ?

    Apreciază

  5. Nu stiu exact daca ar trebui sa existe cineva care sa cultive aceasta dorinta. Individualismnul si cazurile izolate nu pot ajuta asa ceva. Cultura vine de multe ori din mase, iar cum filosofia noastra de baza este ghidata de moartea caprei vecinului, e cam greu sa performam.
    Nu cred ca s-a terminat cu generatiile de iubitori ai IT-ului, cred doar ca nu sunt setați corect, nu sunt motivați și mai ales informați.
    Societatea are nevoie de astfel de tineri. Robotismul este bun la nivelul taylorist, dar evolutia este data de varfuri si oameni care stiu sa vada procesul per ansamblu. Un simplu esec nu trebuie sa ne duca in extrema negativismului generalizat. Nici sa ne bazam numai pe speranta ca la anul va fi mai bine nu poate fi cea mai buna strategie. Trebuie sa analizam de ce am ajuns in starea aceasta si sa vedem cum putem face mai mult. Personal cred ca a fost o lipsa de implicare dintr-o anumita zona, o lipsa de promovare justificata pe o criza financiara etc, etc, nori de cenusa, etc. :)

    Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑