SafeAssign pentru lucrările de disertație și licență


Având în vedere că sunt oarecum vinovat de această nouă normă din FEAA cred că ar fi utile câteva clarificări.

În primul rând trebuie să vedem sensul pozitiv al acestei măsuri revoluționare în învățământul românesc. Multă lume acuză studenții și absolvenții și nu numai că folosesc tot felul de tehnici și metode de a copia lucrările de absolvire de pe Internet sau de la diferite surse. Sunt convins că acestea sunt doar excepții, amploarea fenomenului fiind doar un subiect de presă destul de bine vândut.

În urma utilizării SafeAssign vom putea vedea dimensiunea exactă a acestui fenomen și ca o măsură imediată, diminuarea sa până la eradicare în primii 2 ani de la utilizare.

Pentru a putea accede în topul mondial al universităților, trebuie să ne asigurăm că finalitatea studiilor este una comparabilă cu a altor universități.

Câteva precizări de ordin tehnic:

  • utilizarea SafeAssign rămâne la decizia profesorului coordonator sau a conducerii instituției în caz de reclamații
  • procentul de 50% nu este unul imposibil.
  • procentul de scanare, nu este unul 100% exact, ci poate fi interpretabil, doar lucrările copiate 100% dintr-o singură sursă pot face obiectul acestei clauze.
  • lucrările scanate vor rămâne în baza de date a instituției și ele vor fi folosite drept bază de scanare pentru generațiile viitoare.
  • Procentul rezultat în urma scănării nu va fi interpretat de profesori ca atare ci se va analiza componența procentului precum și conținutul lucrării.
  • Rezultatul scanărilor nu va fi făcut public decât dacă aceasta este decizia profesorului coordonator sau a Conducerii facultății.

Câteva exemple și interpretări ale rezultatelor:

SafeAssign Exemplu 1

Lucrarea prezentată este copiată în proporție de 82% din diferite surse de pe Internet dar și din baza de date internă.

SafeAssign Exemplu 2

Exemplu despre modul în care este interpretată o frază în document și cum apare ea în original. Procentul de echivalență este de 84% pentru că studentul a scris fără diacritice.

Mai multe detalii, reguli și experiențe:

Personal vă urez succes și inspirație la scris.

36 de gânduri despre „SafeAssign pentru lucrările de disertație și licență

  1. licenta mea deja miercuri a luat in piept BB…si a dat un rezultat ok..la care ma asteptam..tinand cont ca am avut definitii-citate…si un rezultat a unei analize tot citate.

    in concluzie, rezultatul a fost de 8%…

    Apreciază

    1. nu stiu daca neaparat trebuie sa il rogi pe profesorul coordonator. din cate stiu, profesorul coordonator este cel direct responsabil de originalitatea lucrarii.

      profesorul meu coordonator mi-a cerut sa aduc lucrarea in format electronic…sa il verificam. altii din cate stiu, o vor pe mail…si o vor verifica…:-??

      Apreciază

  2. totusi…am o nelamurire…SafeAssign este un program de sine statator sau este un modul al aplicatiei BlackBoard in care dam teste?

    Apreciază

  3. Am si eu o nelamurire…s-a auzit ca la licenta din februarie a fost picata o persoana care avea aceeasi licenta cu cineva din Cluj. Este posibil asa ceva…adica prin cadrul acestui program poti avea acces la baza de data a oricarei facultati?

    Apreciază

  4. Elena, aceasta este o informatie de tip zvon, care nu este confirmata din surse reale.
    Acum:
    1. Nimeni pana acum nu a picat la licenta din cauza utilizarii acestei aplicatii.
    2. Multi profesori au acces la ea si verifica lucrarile inainte de a fi depuse la secretariat, pentru a se preveni astfel de cazuri.
    3. SafeAssign nu este singura modalitate de verificare a lucrarilor. Multi profesori folosesc si metode paralele… de exeplu cautari simple pe Google dupa anumite cuvinte cheie sau chiar fraze, gen: „Ubicuitatea introspectiei personale, literalmente ne transpune intr-o paracongeneza atipica”. Sorry dar foarte multi studenti din ziua de astazi au un limbaj diferit de cel pe care-l folosesc in lucrari.
    4. DA, SafeAssign are acces la diferite baze de date cu documente, dar nu poate oferi sursa exacta a lucrarii daca este dintr-o baza de date privata, cum sunt cele de la universitati de exemplu.
    5. Din cunostintele mele, universitatile din Cluj nu sunt in sistemul SafeAssign, deci nu pot avea o baza de date privata care sa poata sa faca intersectii cu bazele noastre de lucrari. Poate e de dorit poate nu.
    6. In FEAA, raportul de scanare a lucrarilor, are rol consultativ, neexistand un procent de acceptanta general valabil pentru lucrari. Doar in cazuri de copieri peste un anumit procent mai mare se pot emite observatii, si doar Comisia de Licenta decide daca promoveaza lucrarea sau nu.
    In concluzie:
    1. faceti lucrarile asa cum stiti mai bine, si chiar daca preluati pasaje de pe Internet, nu preluati din aceeasi sursa, specificati corect sursa, si mai ales, aduceti interpretari personale textului ideilor s.a.m.d.
    2. Preluarile excesive din suporturile de curs sau cartile de la biblioteci intra sub incidenta aceluiasi procentaj de copiere, pentru ca DA, fiecare text preluat de oriunde intra in baza de date privata a institutiei, care este foarte restrictiva.
    3. Studentii NU au acces la sistem pentru scanare in prealabil.

    In final: Eu insist sa cred ca acest demers este un aport pozitiv de imagine la calitatea absolventilor FEAA. Lucrarile nu sunt geniale, dar… NU SUNT COPIATE DE PE INTERNET!

    Apreciază

  5. Da nu mi se pare corect nici mie sa ai o lucrare copiata fara sa intervii absolut deloc. Doar ca nimeni nu ne-a explicat exact ce presupune acest program pentru a nu ne mai stresa si pentru acest lucru. Am o prietena care a terminat facultatea la noi si acum face masterul la Universitatea Bacovia din Bacau, si zicea ca ar prezenta aceeasi tema de disertatie ca cea de la licenta:D, acum lucreaza si nu mai are timp sa faca alta doar ca ii este teama sa nu o gaseasca… ceea ce nu cred k e posibil…fiind facultate privata cea din Bacau. Ce ati sfatui-o?

    Apreciază

  6. Studentii nu au acces la sistem, iar profesorii FEAA pot obtine accesul prin intermediul domnului Lucian Berechet de la Departamentul de e-Learning.

    Apreciază

  7. El a fost achizitionat in 2007/2008 si testat. Pentru prima data s-a aplicat la licenta/disertatia din 2009/2010.
    De asemenea, se foloseste pentru referate si proiecte ale studentilor.

    Apreciază

  8. Alex, in principal se bazeaza pe sursele de pe Internet plus cartile profesorilor si suporturile de curs. In plus, toate lucrarile care au fost deja incarcate si lasate acolo sunt sursa de cautare pentru SafeAssign. De aceea, este foarte important ca in lucrarile de disertatie sa nu puneti pasaje din referate sau lucrari care deja au fost scanate odata cu SafeAssign.
    Logica este in felul urmator: daca ai facut o lucrare odata pentru care ai luat o nota, trebuie sa muncesti in plus pentru o alta lucrare.

    Apreciază

  9. Buna ziua,am si eu o intrebare…profesorii de la universitatile din Bucuresti au acces la acest program?si daca da poate imi puteti spune si care sunt acele universitati care au acces?..multumesc anticipat

    Apreciază

  10. Alexino, nu stim daca ei au sau nu. Din cunostintele noastre aplicatia este instalata doar la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din cadrul UAIC Iasi. Mai exista o singura universitate privata din Romania care are acces la BlackBoard dar nu stim daca folosesc si SafeAssign.

    Apreciază

  11. baza de date pentru scanari cuprinde si lucrari prezentate de elevi inainte 2007 cand a fost implementat sistemul?

    Apreciază

  12. pentru a verifica lucrarea in blackboard trebuie neaparat sa luam legatura cu profesorul coordonator sau putem face acest lucru si singuri

    Apreciază

  13. @Lory: Nu contine lucrari dinainte de 2010 cand a fost oficializat sistemul dar contine referate din perioada 2008-2010.
    @Monica: Studentii nu au acces la componenta de SafeAssign. Puteti in schimb sa cautati anumite aplicatii demo pe Internet. Apar din ce in ce mai multe.
    Succes!

    Apreciază

  14. Pentru doua licente diferite scanate de acelasi program de pe net mi-au dat acelasi procent de plagiat: 12%. Pe blackboard la profesorii coordonatori o licenta a dat 32% plagiat si cealalta 63% plagiat. Cum imi puteti explica diferenta dintre cele doua procentaje de pe blackboard?

    Apreciază

  15. Carina, depinde cine ti-a scanat lucrarea, si cand a facut acest lucru. Functionarea SafeAssign se bazeaza pe cautarile de pe internet si pe lucrarile incarcate in baza de date a aplicatiei.
    Daca lucrarea este scanata la inceputul perioadei de scanare procentul va fi mai mic, pentru ca nu au fost incarcate foarte multe lucrari in sistem. Odata ce se apropie incheierea perioadei de inscriere in sistem exista mai multe lucrari si de aceea procentajul este mai mare.
    Conform procedurii: La finalul perioadei de inscriere la Licenta si Disertatie, administratorul SafeAssign (care nu sunt eu) mai ruleaza odata full scan pe toate lucrarile, realizeaza procentul final, scoate lista si o inainteaza comisiilor.
    Copiatul din carti, tradusul din carti este in acest fel depistat pentru toate lucrarile.
    Stiu ca poate fi frustrant si inteleg acest lucru, dar cred ca procentul de 40% de acceptanta este unul decent.
    Atentie: comisia de licenta sau de disertatie nu realizeaza o notare a lucrarii in functie de procentul de copiere de pe Internet sau din surse comune.
    Sper sa fie suficient de clar raspunsul.

    Apreciază

  16. Am facut o lucrare de licenta dupa o carte tiparita in noiembrie 2011, dupa noul cod civil. Pe internet nu exista nici un fel de material. Profesorul a spus ca este 100% plagiat. Adevarul este ca am scris toata lucrarea din cartea respectiva. Profesorul poate sa dea accept la lucrare daca este 100% plagiat? Nu vrea sa vada cartea, spune ca nu poate sa dea accept.

    Apreciază

  17. Claudiu, nu inteleg: tu insusi spui ca ai copiat dintr-o singura carte?! De ce crezi ca daca pe internetul tau nu exista nici o referire la cartea aia, la noi in baza de date nu avem acces la ea? :)
    Fiecare profesor are mecanismele sale de decizie. Personal daca as fi in locului lui nici eu nu as semna pentru o lucrare pentru care imi apare procent de 100% copiat.
    Daaar, atentie: Daca ati incarcat de doua ori lucrarea in sistem, la un profesor sau altul, atunci SIGUR apare 100%! Atentie pe unde mergeti si pe cine rugati sa va scaneze! Cel mai sigur procent este cel pe care il stii tu in minte: am copiat sau nu!
    Succes!

    Apreciază

    1. Eu am problema pe care nu o inteleg. Nu am voie sa fac o lucrare dupa un tratat de drept? Sau problema e ca m-am inspirat din aceeasi carte? Am facut si alte licente si am scris doar dintr-o carte si procentul a fost sub 40%. Lucrarea nu are cum sa mai fi fost facuta de altcineva in anii trecuti pt ca materialul este dupa noul cod civil intrat in vigoare anul trecut in noiembrie. Exact cand e tiparita si cartea. Am facut licente pt multe persoane, unele luate deja de pe internet la care procentul a fost sub 40%, desi erau inspirate in totalitate de pe net. Am incercat sa duc profesorului materialul din care am scris cartea si nu vrea sa se uite. Nu vrea sa imi dea materiale pt ca nu are altele. Dar nici nu vrea sa accepte lucrarea pt ca in sistem apare plagiat. Eu cred ca atata timp cat vede materialul din care m-am inspirat nu are cum sa spuna ca e plagiat. Eu nu sunt in masura sa comentez o lege, de aceea m-am inspirat dintr-un tratat de drept.

      Apreciază

      1. Sincer nu stiu ce sa raspund Claudiu. Stiu doar ca fiecare caz exceptional trebuie tratat in parte. De asemenea, stiu ca profesorul este cel care isi asuma procentul dat de sistem. Nu totdeauna se vad sursele de unde au fost copiate lucrarile, mai ales daca in alte baze de date ele sunt trecute ca lucrari private. Daca te ajuta iti recomand sa mergi la departamentul e-Learning si poate au ei mai multe raspunsuri pentru tine.
        Din punctul meu de vedere: sa copii dintr-o lucrare/tratat deja existent/a nu inseamna sa faci lucrare de licenta/disertatie. Dar este doar parerea mea.

        Apreciază

  18. Spuneti-mi va rog…licentele scanate luna aceasta raman salvate si pentru februarie? Pentru ca daca ne gandim peste cativa ani, orice licenta scanata va iesi 100% plagiat. Licenta pentru care acum mi-a dat 51% plagiat, in februarie, daca eu o reiau de la a la z, imi va iesi din nou plagiat tinand cont ca unele informatii de baza le voi lua din aceeasi licenta? Sunt unele informatii oficiale care nu pot fi reformulate. Care este solutia?

    Apreciază

    1. Soluția este ca lucrările aceluiași autor care se înscrie într-o nouă sesiune să fie eliminate din sistemul de verificare anti-plagiat. Așa vom face!

      Apreciază

  19. am o intrebare..daca i-au anumite idei de pe internet dar dau sinonime majoritatea cuvintelor se considera plagiat 100%?

    Apreciază

    1. Nu Miha. Se poate consideraȘ 47%, 55%, 80% depinde de numarul de cuvinte modificate. Scopul unei lucrari de licenta nu este de a oferi sinonime unor cuvinte ci de a iti exprima propriile idei in legatura cu subiectul analizat. Se presupune ca citesti 2-3 articole pe aceeasi tema, asta inseamna ca punând la contributie capacitatea de sinteza poti exprima o a patra opinie legata de acel subiect. Nu e chiar asa greu…
      Succes!

      Apreciază

  20. Buna seara,

    Prof. coordonator de la disertatie tocmai mi-a verificat disertatia in BB. Procentul de plagiat este de 30 %, iar la raport au iesit notele de subosl, bibliografia, titlurile capitolelor, tabelele, fara fraze din carti, internet sau alte lucrari. Ce as putea face in acest caz?

    Apreciază

    1. Ana Maria, in procedura aceasta ar trebui sa gasesti si un raspuns: https://valygreavu.com/2013/06/26/procedura-de-preventie-detectie-si-sanctiune-anti-plagiat-dezbatere-publica/
      Din pacate ea nu este aprobata si nici cunoscuta de multe cadre didactice. O lucrarea nu se evalueaza doar dupa gradul de plagiat raportat de sistem. Mai trebuie si interpretat/citit corect acel raport.
      Pe de alta parte, 30% este de trecere. Procentul acceptat fiind de 40%
      Succes!

      Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑