Despre e-mailuri – Partea a doua


Ieri și astăzi m-am ocupat cu citirea mailurilor și procesarea acestora.

Concluzia este una tristă… reală și poate fi considerată o problemă. Oamenii nu știu să comunice! Pur și simplu.

De la mesaje aproape monopropoziție, dacă se pot numi așa e-mailurile fără început, final și semne de punctuație, până la povești de 2 pagini despre cum a fost nedreptățit cineva pentru faptul că nu i-au apărut diacriticile în nume și cum unii dintre noi nu cunosc aritmetică.

Mesaje fără acel, loc de bună ziua. Mesaje cu adevărat agresive și răutăcioase, care mă fac să cred că, uneori lumea nu este atât de pozitivă pe cât mi-aș dori să cred eu că este. Oameni care suferă de nedreptate numai cât se privesc în oglindă, fără a reuși să vadă partea pozitivă a unui apus de soare! Oare de unde atâta manie a persecuției? De unde atâta mizerie în limbaj și exprimare? Noi suntem vinovații? Ma refer la sistemul de educație? La modul de organizare? Sau mediul extern?

Unde am greșit noi la admiterea asta? Am creat un sistem total transparent care punea la dispoziția candidaților posibilitatea de a vedea live fișa de admitere așa cum a fost completată: date personale, medii, studii, etc. Este normal să mai apară greșeri de culegere a datelor dar într-un proces de admitere există mai multe faze: Preluarea dosarelor, Culegerea datelor, Verificarea datelor culese, Corectarea erorilor. Asta nu ar fi fost o problemă atât de mare dacă nu intervenea și componenta cu diacriticile. Fișa fiecărui candidat a fost generată cu un plug-in free pentru Java care nu știa să interpreteze diacriticile (caracterele românești). 100 de mailuri pe tema aceasta.

Interesant, în acest context, este că mulți candidați nu conștientizează că într-un e-mail trebuie să dai datele de identificare corecte. De exemplu mulți au scris: Numele meu corect este VALERICA nu VALERIC. Ca să-mi continui răutatea, dacă preiei în sistem VALERICA în loc de VALERICĂ, există riscul ca diplima să nu fie recunoscută pentru că numele nu corespunde cu cel din certificatul de naștere. Plus că de aici pot apărea multe alte probleme… de exemplu să rămâi corigent la sport pentru că nu te-ai dus sa dai probe de gimnastică. :)

Lumea nu începe și în nici un caz nu se rezumă la câteva e-mailuri, dar încep să cred că un rol din ce în ce mai important în viața unui student, mai ales cu veleități de business, trebuie să-l aibă cursurile de comunicare. Inclusiv pe partea de e-mail. Marile neînțelegeri, problemele de business și multe sunt rezultanta directă a unei comunicări corecte.

Fiecare comunicare este șansa de a împuternici pe cineva. Învață când să fii tăios, când să fii agreabil și când să menții o poziție echivocă. (Bruce Hyland)

18 gânduri despre „Despre e-mailuri – Partea a doua

  1. Pai de unde sa stie sa comunice daca din momentul in care se nasc multi dintre ei nu au parte de educatie. Cealalta categorie care au parte de educatie de celel mai multe ori este determinata de frica parintilor, nu de responsabilitate. In timp, daca ti se raspunde cu un ton taios si urat, caracterul se formeaza in jurul aceluiasi tipar. I rest my case :)

    A, si vezi ca mai citesc oamenii blogul tau :)

    Apreciază

  2. Trebuie sa recunosc ca pana nu am muncit o perioada si pe partea de client services nu am constientizat importanta respectarii unor reguli in scrierea unui email. Ce este drept majoritatea emailurilor cu probleme erau formulate asa cum zici si tu, insa studentul este clientul nostru iar scrisoarea este subiect de bac. Poate totusi pentru oameni care ar trebui sa lucreze in business un curs de client services cu tot ce presupune nu ar strica.

    Apreciază

  3. @Justme: Fiecare dintre noi avem parte de educatie daca ajungem sa facem o facultate. Teoretic. Eu am fost educat prin coercitie, si nu cred ca este cea mai buna cale, dar trebuie sa recunoastem, oricat de greu ar fi, ca o mica, mica corectie nu este numaidecat ceva grav. Dar cand coercitia este principala forma de educatie atunci clar ca ajungi victima insipida a propriului sistem, pe care-l continui si-l aplici involuntar.
    Astazi i-am aratat obrazul celui care a jignit prin mailurile sale tot corpul profesoral. Tot el s-a considerat insultat, de gestul meu, si probabil daca eram intr-un mediu mai putin academic si plin de lume, mi-ar fi aratat niste veleitati masculine primare. De multe ori imi multumesc in gand, chiar daca urasc perioada respectiva, ca am urmat in perioada liceului cursuri de arte martiale cu practica intensiva la locul de munca :)
    @Cosmin: clientul este foarte important, si pentru o institutie de invatamant antreprenoriala, nu spun privatizata, studentul este principalul client. Sigur ca ii respectam pe toti studentii, dar mai sunt unii care nu-si scot cuvantul elev din cap nici cand ajung la master. Deci, student = Client, elev = potential client. Trebuie sa-i tratezi pe elevii-studenti la fel ca pe niste potentiali clienti? Sa le vorbesti mai clar, mai rar si cu cuvinte mai simple? Dar daca iti vorbesc ei primii cum interpretezi?

    @Revin: Comunicarea si elementele de client services trebuie sa faca parte din structura de invatamant si pe partea de IT.
    Sunt prea mulți cetățeni (oameni doar din punct de vedere al regnului) incorigibil de pierduti, pe care nici o stiinta nu-i mai poate recupera. Pe aceia nu ti-i doresti de „clienti”, dar este dreptul lor de a fi serviti si respectati, chiar daca ei „mananca cu mâna”.
    La cei care se apropie mult de regn trebuie să le pui garduri de protecție: Până aici. Momentan în nici un regulament didactic nu este stipulat că un candidat sau un student nu are voie să jignească un corp profesoral prin cuvinte sau prin atitudine. Deci dacă nu este interzis este permis, nu? Dar invers există un Cod de conduită prin care studentul poate reclama faptul că o profesoară a venit la Facultate cu decolteul prea îndrăzneț. Profesorul nu poate reclama asta pentru studente pentru că nu există o astfel de regulă. Mda… complicate treburi. Noi să fim sănătoși!

    @PS: Zâmbind obții mai mult ;) Da, aproape întotdeauna!

    Apreciază

  4. Ma uitam peste tot ce ati scris Dvs, Justme, Cosmin si Dl Munteanu si stateam si ma gandeam la ultimele cuvinte: „Zâmbind obții mai mult ;) Da, aproape întotdeauna!”
    Asa e, nu zic nu, insa aici cred ca discutam despre persoane diferite, cu sau fara acea educatie primara (nu neaparat cea primita de la parinti…) si, in sine, de caractere mai mult sau mai putin conturate…
    Legat de situatia de zilele acestea, multi nu au inteles cum stau treburile cu admiterea si multi probabil au crezut ca totul vine de la sine…iar profesorii sunt un fel de „vasali” cu care stergi putin podelele……cu siguranta mai tarziu (cand se vor maturiza, sau nu) isi vor da seama de unele greseli. Din cate vad eu, sunt multe persoane carora daca nu le oferi INFORMATIA „mura-in-gura” nu inteleg…cum imi place mie sa zic…”nu ii ajuta capushorul” sa vada dincolo de aparente:) Mai exact, si imi cer scz pt limbaj…trebuie sa le explici ca la prosti:)
    Aplicatia utilizata la Admitere cu siguranta a avut hibe, iar unul din domeniul Info sau InfoEc putea sa isi dea seama din prima…problema-i ca e jenant ca acele rapoarte (PDF-urile) sa furnizeze anumite informatii cu erori (cele de calcul al mediilor) dar e normal pe de o parte, avand in vedere ca acea aplicatie cred eu ca a fost „pilot” anul acesta.
    In concluzie, cine are tupeul murdar de a vorbi astfel prin mail-uri si nu „face to face”…inseamna ca nu are demnitate sub nici o forma (si imi asum cuvintele)…de asta e indicat in momentul in care ai nelamuriri sa te duci la persoana avizata sa iti dea raspunsuri pertinente:)

    PS: Daca ati vazut acea persoana care si-a permis sa vb in asa fel…de ce nu i-ati cerut sa „reproduca” toate mail-urile in fata Dvs?…ca tot ati zis ca nu exista reguli de etica:)

    Apreciază

  5. @Adi: poti elabora?
    @Marius: Cred ca uneori le acordam prea multa importanta. I-am aratat obrazul si s-a simtit insultat. Asa ca nu are sens sa continui polemici cu persoane de acest gen. Mi-e jena sa spun ca am terminat aceeasi specializare pe care a terminat-o si el. Unii sunt invatati sa dea cu pumnul in masa ca sa obtina ceva. Altii pot face asta cu un zambet. Depinde de atitudine si asta este determinanta succesului intr-un anumit demers sau altul. Intr-un final rezultatul este acelasi, dar lasand in urma ta amaraciune nu poti fi considerat decat un ipocrit, si ma refer in general nu la un caz anume.
    Da, aplicatia a fost pilot, pentru ca am vrut transparenta. S-a folosit un instrument freeware sau mai bine zis JavaBase pentru generarea automata a PDF-urilor, de unde si erorile cu caracterele Ro. La anul vom repara ;)

    Apreciază

  6. „Sigur ca ii respectam pe toti studentii, dar mai sunt unii care nu-si scot cuvantul elev din cap nici cand ajung la master” – daaaa si aici m-am simtit eu. Emotii domnule profesor, emotii. Puneam si eu o intrebare marelui Valy Greavu.:))

    Apreciază

  7. Ionut aici ai vrut sa ma persiflezi? :) Nu ți-a ieșit ;)
    E o chestie generalizată asta cu elevii, și eu vorbeam fără particularizare :) Plus că mai spuneam că elevii sunt chiar mai importanți pentru că pot fi viitorii clienți ;)

    Apreciază

  8. am mai vazut atitudinea asta cu aratatul obrazului. chiar crezi ca pot accepta mizeriile voastre? mai vedem noi… cine procedeaza cel mai corect. intr-o tara in care toti vreti spaga tre sa te porti cu voi asa cum va purtati si voi cu noi. sunteti niste mizerabili si increzuti si hanar naveti de aritmetica si logica simpla. rusine.

    Apreciază

  9. Nu stiu mister „bi” de la ce iti vine numele….poate astea iti sunt orientarile in viata…:) ce pot sa iti spun e ca nu sunt genul care sa arate obrazul ci iti zic verde in fata…desi apreciez demnitatea si respectul cu care trateaza studentii! Daca nu il cunosti…NU COMENTA!
    Pana ai sa ajungi tu ca el mai ai mult de mancat…in primul rand la bunul simt care nu exista!;) Daca ai ceva cu Valy (scz ca folosesc numele la per tu)…mergi la cabinetul lui si rezolva asta…nu spurca blogul omului,ok?
    Iar atat timp cat nu stii regulile de baza ale conduitei…nu stiu ce cauti la facultate…ar fi fain sa te intorci la „cursurile” ciclului primar;)
    Nu te lua de un om, nu generaliza…traiesti in aceeasi tara…in care sunt oameni, care mai si gresesc….fa tu „greselile” astea si promit ca am sa te apreciez!

    Apreciază

  10. He He! Imi era dor de o baie de namol cum era pe itboard care a cam murit. don Munteanu scrie doar sefeuri, asa ca ia zi bi cum te-a jignit „marele Valy Greavu” Asa-i ca e penibil prin ce scrie aici? Esti clientu dai banii vrei serviciu. Punct! Zi tot ca sigur o sa stearga commenturile dar le luam prin rss ceva ca probe :))
    marius valy cu v mic generalizeaza asa ca e dreptul lui bi sa faca acelasi lucru. si se pare ca este generalizabil ce se intampla pe acolo. sunteti prea cu capul in nori asa ca go fish si lasa tehnica asta… hai sa nu spun ce vroiam sa spun :)

    Apreciază

  11. Nu am vrut sa ironizez, m-am simtit si am vrut sa mai destind atmosfera, vad ca e incinsa rau, simt si eu pe propria raspundere cum e cu aplicatiile pilot. Si asta cu Student(elev) = client nu ar trebui sa se aplice si la facultate. Daca studentul are conceptia „clientul nostru, stapanul nostru” nu e chiar bine… E bine sa iesi in evidenta, chiar si cu goange din astea :))

    Apreciază

  12. Studentii, elevii si oamenii sunt niste fiinte complexe, influentate de diversi factori… Sa inteleg ca sunteti nemultumit de faptul ca multi nu stiu sa scrie un e-mail sau ca inca mai exista probleme de comunicare?! Eu Propun sa fim ingrijorati de incalzirea globala care va duce la disparitia umanitatii in 2012 :))
    Scuze pentru abaterea de la subiect dar nu pot fi alaturi de dumneavoastra in acest demers, deoarece nu stiu ce i-a afectat pe studenti, potentiali studenti de nu stiu sa scrie un e-mail, sau poate mi-ar trebui niste analize psihologice asupra lor sau ceva de genu’ ca sa-mi pot da cu parerea. Respect!

    Apreciază

  13. @CasinoBaby: Chiar daca ai mici neajunsuri poti incerca totusi sa te abtii de la schemele si tehnicile astea…daca nu erai cu capul in nori vorbeai la subiect;)
    @MAD: Respect pt tine…aici era vb doar de principiu si nu trebuia sa iasa asa mare harmalaie:)

    Apreciază

  14. Welcome back Baby.

    deşi meteorică, ai o apariţie constantă…..
    Se vede treabă că nu ai alte lucruri mai bune de făcut decît să citești prostii scrise de „don Munteanu” şi „marele Valy Grevu”…
    Din păcate lucrurile nu stau chiar aşa. Ca „flame” pentru cei mai tineri de pe aici, ţine mişcarea asta :). Mai ales că pe seceta asta mîlul se întăreşte repede…
    Ai un 10 pentru regie….Fă repede switch la blog….

    Apreciază

  15. 1. Educație – 7 ani de acasă. Este determinată.
    2. Instruire – școală. fiecare cîtă poate….Nu este apriori determinantă.
    3. Conștiință – ceva ce ar trebui să se manifeste în fiecare din noi, dincolo de voința noastră…Există şi fără prea multă şcoală.
    4. Responsabilitate – se bazează pe 3, ține și de caracter. Aici aș avea prea multe de spus pentru un simplu comentariu…Există şi fără prea multă şcoală.

    “Testul copilului”….Nu se referă la un test de sarcină. Nu. Dacă vreodată ai un dubiu despre cum ar trebui făcut un lucru, îți privești copilul în ochi și te întrebi „După ce fac, mai am curaj să îl privesc în ochi?”

    Apreciază

  16. @bi: Nu înțeleg partea cu șpaga, dar dacă ai exemple în acest sens domnul Decan este persoana căreia trebuie să te adresezi. Aaa… da mai este și presa și Poliția pentru astfel de cazuri. A accepta tacit un sistem corupt te face părtaș la acesta. Faptul că folosești un limbaj trivial și nefondat nu înseamnă faptul că ești în postura unui personaj pozitiv care condamnă un sistem. Ești o victimă a propriilor acțiuni și afirmații și te afunzi în suferință prin astfel de manifestări.

    @Marius: Trăim într-o țară liberă în care fiecare are dreptul să spună ș să creadă ce vrea. Democrația, după cum spun mulți, este dată de expresia de a vorbi liber, dar libertatea cuvântului lipsită de o argumentație pertinentă nu face decât să te ducă în zona limitrofă a penibilului. Îmi pare rău pentru interlocutorul nostru, pentru că Internetul în formele sale nu reușește să-i explice cu adevărat latura corectă a comunicării democratice… ca să nu spun civilizate.

    @Casino: sau mă scuzați… Domnule Casino, v-ați schimbat anonymizerul?

    @Ionut: Si eu incercam o turnură destinsă a atmosferei, dar se pare că e mai bine că m-am retras la depou mai devreme aseară :)

    @MAD: Te uiți prea mult la televizor :) Unde ai fost iarna trecută? Despre ce încălzire globală mai era vorba la -30 de grade? :) Nedivagând de la subiect: știam că sunt probleme cu mailurile. Chiar mai demult scrisem un pamflet fain cu titlul Cablu Wirelless, pe tema e-mailurilor. Eu încercam să condamn răutatea din mesaje mai presus de modul incorect în care sunt scrise acestea. Nu îmi imaginam totuși că fenomenul este atât de grav decât după ce am citit 300 de mailuri de la candidații la Master. Da am întâlnit și mesaje super OK. Extrem de OK, dar iar intervine principiul lingurii cu borș în context, care strică totul.
    Din punct de vedere psihologic toți candidații la master au adeverință medicală, deci stăm liniștiți pe partea asta :). Problema este de cunoștințe de comunicare și de redactare a unei scrisori electronice. Poate nu-i învață nimeni… nu am de unde să știu.

    @Dr.House: Sunt doctor în cibernetică. Dacă ai un post liber în echipa ta, mi-ar face mare placere să lucrez alături de 13 :)

    @Adi: Nu toți comentatorii au compii ;)

    Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑