Fluturaş de bugetar


Astăzi mi-a venit fluturaşul pentru luna Septembrie.

Nu aş putea să mă exprim coerent vis-a-vis despre acest subiect aşa că o să fiu scurt.

Visul meu a fost de a ajunge într-o instituţie de învăţamânt pentru că sunt dependent de a vedea sclipirea de iluminare din ochii oamenilor… acel moment unic în care îi arăţi cuiva calea spre un viitor mai bun.

Astăzi îmi dau seama că nu pot suporta sclipirea lacrimilor din ochii copilului meu, când i-aş da vestea că de mâine nu o mai pot duce la grădiniţă…

33 de gânduri despre „Fluturaş de bugetar

  1. Mi-e greu Andrei. Mi-e greu sa-mi inving convingerile. Mi-e greu sa cred ca pot lasa ce stiu mai bine sa fac in urma. Mi-e greu sa cred ca tot ceea ce am facut va fi istorie si nu va mai fi dus mai departe.

    Stiu ca ne este greu la toti, dar eu cred ca ne facem acest greu si mai apasator de unii singuri. Si numai prin faptul ca-i lasam pe ceilalti sa ni-l faca.

    O sa merg in continuare la studenti, din respect pentru parintii lor si poate si pentru ei, cu credinta intr-o lege universala a Compensatiei. O sa-mi revina si zambetul intr-o zi, dar ura pentru politică şi politicieni nu mă va lăsa prea uşor!

    Nu putem pleca toti Andrei. Cu ce sunt cei mici vinovati de incompetenta celor mari? Vrem un viitor mai bun? Il putem construi de aici… dar nu cu ură!

    Apreciază

  2. Stii, te plingi de o poveste veche
    Ronald Reagan, parca, zicea : Daca ar fi fost oameni inteligenti la guvernare, atunci sectorul privat i-ar fi luat de mult…

    Apreciază

  3. “EDUCÁȚIE, educaţii, s. f. Ansamblu de măsuri aplicate în mod sistematic în vederea formării și dezvoltării însușirilor intelectuale, morale sau fizice ale copiilor și ale tineretului sau, p. ext., ale oamenilor, ale societății etc.; rezultatul acestei activități pedagogice; bună creștere, comportare civilizată în societate. ◊ Loc. vb. A face educație cuiva = a educa pe cineva. “

    Privesc la televizor oameni ce îşi exprimă opinii despre orice, oricînd. Privesc la televizor şi aud ironii cu iz de vorbe “inteligente”. Privesc la televizor ştiri despre crime în faţa şcolilor, despre “succesuri”, despre alţi kilometri de autostradă…..Nu se vorbeşte serios despre aproape nimic. Totul este miştocăreală („pot să facă greva foamei încă 1000. Nu se va întîmpla nimic”) sau isterie. Ironie ieftină sau poale puse-n cap.

    Dacă nu privesc la TV, dau peste aceleaşi lucruri în presa scrisă. Noroc de cărţi, de “Dilema Veche”….

    Am ajuns să fim împărţiti în buni şi răi. Ei şi noi. Vinovaţi şi salvatori. Graşi şi slabi…

    EDUCAŢIA. ….Ce loc mai are ea în societatea noastră? Se poate educa un om în afara societăţii? Şi dacă răspunsul este DA, unde poate trăi? Mă frămîntă aceste lucruri pînă la obsesie. Şi întrebările mele sînt oarecum retorice, Valy…

    Ca multe altele de pe lumea asta, educaţia implică doi participanţi: educatul şi educatorul! Educatul este limpede cine va fi: copilul, tînărul sau adultul. Educatorul însă nu este doar cel care “te învaţă”. Nu sîntem doar noi. Educatorul este mama, tata, învăţătorul, profesorul, media, Parlamentul….Educatorul este întreaga SOCIETATE. Asta cred eu.

    Mai este însă nevoie de ceva: MEDIUL în care se desfăşoară procesul. Prin urmare, aş putea spune că, dacă mediul este format din educatori cu o cultură aleasă, educaţia va fi favorabilă celui educat.

    Educaţia nu se realizează în vid, nu se limitează doar la subsistemul formalizat al instituţiilor de învăţămînt. Ca în orice alt sistem, există factori de influenţă externi acestui subsistem. Sau altfel spus sistemul din care face parte subsistemul educaţional.

    Organismele biologice se reînnoiesc continuu. Dar în timp ce organismele naturale se supun numai legilor naturii, organismul social trebuie să se supună şi regulilor moralei şi a celor dictate de lege. În lumea organismelor vii mai întîlnim o caracteristică: ereditatea. Se transmite ea şi organismelor sociale? Cu siguranţă. Se transmite ceea ce este de transmis….

    Educaţia (“bună” sau nu) înseamnă o influenţă intenţionată asupra idividului, încă din copilăria acestuia. Influenţa socială, fie ea şi neintenţionată, nu poate fi eliminată din această ecuaţie.

    Am impresia însă că, influenţa neintenţionată este mai puternică decît educaţia – influenţa intenţionată. În lumea organismelor vii, celulele vechi sînt înlocuite de celule noi, celule ce sînt şi acceptate (chiar şi atunci cînd vorbim de cancer…). Remarc o diferenţă: în cazul organismului nostru social, celulele noi, dacă sînt mai bune, nu sînt acceptate. Ba chiar sînt puse la zid de organismul social.

    Educaţia este interpretată la noi prin prisma “rentabilităţii”, “finanţare per capita”, număr-ore-de-stat-cu-fundul-pe-scaun! Sîntem 300.000 în “sistem”. Prea mulţi…… Spiru Haret spunea că un învăţător trebuie să aibă puţini elevi pentru a îi cunoaşte cît mai bine. Noi comasăm şcoli, pentru că nu se justifică financiar! Nu sunt rentabile! Educaţia nu este rentabilă!

    M-am întrebat de ce avem o astfel de abordare? Uitîndu-mă înapoi, în istorie, regăsesc perioada de înflorire a omeniri: Renaşterea din secolele 14-17. Viaţa culturală a întregii Europe a cunoscut schimbări profunde. La noi, prima universitate din ţară, cea în care din întîmplare încă mai muncesc, se înfiinţează în 1860!!!

    Ar trebui poate, să fiu mulţumit că suma de pe fluturaşul meu este ceva mai mare decît a ta. Dar nu pot. Nu pot să nu strig încă o dată: ŢARA NE VREA PROŞTI!

    Şi nu lipsa educaţiei îmi dă fiori ci eternizarea ei!

    Apreciază

    1. Adi ai pus degetul pe rana…………TARA NE VREA PROSTI!!!!!!!!!!!
      Cat despre suma din fluturasi…..cred ca a mea este mai mica decat a lui Vali!

      Apreciază

  4. Si eu l-am votat, chiar de doua ori: o data in 2004 si inca o data la referendum.
    Imi pare rau ca s-a ajuns la asta.

    Apreciază

  5. @Andrei: Intr-o discutie mai elaborata cu Adrian, am ajuns la concluzia de comun acord ca nu este vorba de prostie sau de incapacitate. Ci despre un interes limitat de colectiv care depaseste limitele demonicului.
    @Adrian: Atata timp cat suntem neproductivi, nu prezentam interes pentru masinariile politice. Dupa cum stim mai toti cei implicati, Institutia noastra este de-a dreptul foarte rentabila. Si tocmai de aceea poate ca este o vaca buna de muls. S-a ajuns sa dam mai multi bani la stat decat ne dau ei pentru salarii. Asta e de-a dreptul absurd. Si cred ca aceasta se intampla pentru ca cuiva de acolo de sus, sau mai multora, le prea putin pasa de autonomia universitara. Si as vrea sa spun mai multe dar am mai fost pus la colt pentru „gura mare”, asa ca ma abtin.
    @Flori: Sunt convins ca se poate si mai rau. Nu asta ma sperie. Asta ma intriga si ma revolta si mai mult!
    @Adi: Nu este vorba despre „un” ci despre „multi”. De fapt despre un sistem. Si cum criza le-a redus veniturile multora, oricine ar fi acolo ar face acelasi lucru. Uneori ma tem ca o schimbare ar aduce din nou inflatia la cote dezastruoase pe fondul unui populism ieftin in spiritul asistentei sociale.
    Vina este a tuturor care s-au perindat pe acolo in cei 20 de ani, ducand educatia la pamant, scotand din neamul nostru exact gena fanariotista pe care unii poate nu ar mai fi avut-o.
    Ma uitam astazi la studenti cu alti ochi. Da! Mda, adica. Cred ca singuri nu-si dau macar sansa de a scapa de aici. Vor dar nu stiu ce si nu-si dau seama ca adevarata valoare este in capul lor, nu in modelele mediatice care li se ofera.
    Si asta pentru ca educatia a fost facuta in acelasi sistem in care educatorul si-a urmarit dezinteresul si atat.
    Trist! Si pacat de ei.

    Apreciază

  6. Normal ca nu putem pleca toti, unii au familii si copii si sa lasi totul in urma sa te acomodezi in alta parte e mai greu. Dar tineretul din ziua de azi are posibilitatea oricand sa spere la ceva mai bun. Sa va spun un exemplu ca sa facem comparatie cu romania si ce a mai ramas din ea si europa. Un prieten de-al meu a terminat acuma un an facultatea de mecanica, invatase autocad in facultate . Bun , termina si se duce cu cv-ul la angajatorul roman. L-a angajat pe un salar de 300 euro sa faca in autocad proiecte de avioane. A stat cateva luni, apoi si-a incercat norocul. A trimis un demo de proiect facut de el celor de la Airbus din germania. Le-a placut si l-au chemat la un mic interviu si sa le prezinte cam ce este in stare sa faca. Au fost uimiti de creativitate si bineinteles s-a facut un contract de munca imediat . Fluturas = 3000$ /luna + locuinta din partea firmei. La ce sa mai stai in romania?? Un absolvent de facultate care lucreaza in iasi ia salarul 70% se duce pe chirie si restu pe mancare. De facturi , si sa mai pui un ban deoparte nici vorba. Bataie de joc. De ce? Pai banii romaniei sunt in vilele si afacerile politicienilor. Asta o stie o romanie intreaga. Normal ca nu se gasesc fonduri sau nu sunt indeajuns pentru ca ele se reorienteaza catre alte interese . Iesi din facultate si vrei sa te angajezi in romania, te duci la usa firmei si-ti cere „Auzi da ai macar 2-3 ani experienta in domeniu?” Cum bunica sa o faci cand mai toate firmele cer asta si nu prea dau posibilitatea de un training la ei in firma sa te acomodezi , poate omu se pricepe si iese ceva productiv, deh ca nu avem fonduri de training, nu ne permitem, etc..vor experianta din prima. De ce o mai cer daca nu se da sansa sa faci experienta? Suntem tineri putem spera la un viitor mai bun. Romania nu este un viitor de a trai decent

    Apreciază

  7. Imi pare rau ca aveti nemultumiri, care, de altfel, sunt normale. Dar o sa fiu egoista si o sa va rog sa nu plecati din facultate. Studentii au nevoie de profesori ca dumneavoastra!

    Apreciază

  8. @Razvan: Cunosc firme din Iasi care se bat pe absolventii de IT. Se bat pe cei fara nici o experienta… si se ajunge la asta pentru ca cei care termina nu au interesul de a se pregati mai bine. Singuri nu-si ofera aceasta posibilitate. Eu merg la ore si le spun: Dragi studenti, sunt aici pentru a va arata calea spre un viitor. Nu va pot indruma sau conduce pe ea. Pot doar sa va informez cum ar trebui sa o faceti. Asta pentru ca nu am timp in 28 de ore intinse pe un semestru intreg sa scot ultra profesionisti din ei.
    @Sorina: Nu am spus ca plec. Nu am unde pleca.

    Apreciază

  9. Risc să mai scriu cîteva rînduri despre subiectul acesta…Deşi nu ajunge o simpla postare

    Mă întreb dacă ai noştri conducători, cei de fac legile, au citit vreodată ceva legat de teoria capitalului uman. Mă întreb dacă ştiu că, decizia unui tînăr de a urma o şcoală/facultate este o formă de manifestare a capitalului uman, este o investiţie în educaţie! Pentru că, investiţii nu înseamnă doar capital financiar! Că atunci cînd nu investeşti în educaţie afectezi de fapt utilitatea individului în societate? Nu cred că un tînăr decide să urmeze o facultate doar pentru că se plictiseşte. Se aşteaptă la ceva util după cei 3-5 ani…
    Investiţiile în educaţie nu întorc profit peste noapte! Beneficiile se văd abia peste zeci de ani, de-a lungul a cîtorva generaţii!
    Oare oamenii ăştia percep relaţia directă dintre resursele alocate educaţiei şi capabilităţile celor ce vor beneficia de educaţie? Înţeleg că în afară că se taie accesul la educaţie se afectează şi succesul?
    Se gîndeşte cineva la o proiecţie a nevoilor educaţionale din 2020, 2030….Ştie cineva de „acolo” că pînă şi în cel mai liberal sistem educaţional din lume, administraţia Obama face eforturi pentru a creşte finanţarea publică a studenţilor? Pentru a da o şansă şi celor care nu au 100.000 să plătească 4 ani de facultate?

    „The United States has long been a leader in the global economy. But without improvements to our educational system, we are in danger of losing our preeminent
    position to nations with better academically prepared youth, whose rapidly increasing rates of college participation and graduation already outpace our own.”

    „Economic and demographic pressures no longer allow us the luxury of making do with a small, elite cadre of highly educated citizens. Deregulation, globalization,
    and technological change have restructured employment and work processes, and new job growth tends to favor high-skill workers. Skill requirements in existing jobs are also increasing. Furthermore, demographic changes will add additional pressure as the babyboom generation retires, and new workers come from populations that have traditionally been less likely to attend college.”

    Dar mai important mi se pare că un om de afaceri spune:
    „At the national level, business leaders can lend their voices to legislative and appropriation dialogues to persuade the President and Congress that federal
    support for higher education is critical to national economic competitiveness and security.”

    „Increasing a country’s human capital can also influence growth by altering the way the nation invests inphysical capital. Countries with high levels of education are fertile ground for investments in new productivity-enhancing technologies. However, it is difficult to implement these complex technologies in countries where the workforce does not have the complementary skills required to manage them.”

    Se discuta de curînd finanţarea studenţilor prin vouchere….Ştie cineva unde mai există sistemul ăsta? În Colorado USA şi în Kazakhstan….Oare de ce? Din cauza „avantajelor” pe care le aduce sau a problemelor?
    Ce naiba se vrea de la o facultate? Să producă maximul de studenţi posibili cu minimul de costuri? Care este rezultatul finanţării per student? Presiunea pusă pe facultăţi să îşi atraga „studenţi”….Ce se învaţă trece pe planul secund….

    Apreciază

  10. Is mort. Mi-e greata, am frisoane si varsaturi dar cred ca tot trebuie sa
    iti dau un reply la acest post. Poate te (va) ajuta.

    Eu vin din transee – a se citi „sectorul privat”. Mai rau, am propria mea
    afacere.

    Unu:
    Ce patesc cei din sistemul bugetar abia acum… noi patim in fiecare an, luna si zi.
    Statul ne !@#$%^ de ne ies ochii. Faza e ca voi inca nu stiti pina unde se poate ajunge.

    Doi:
    Eram intr-o zi de salarii si dupa ce le-am dat oamenii salariile mi-a venit ideea sa le explic
    pe table unde se duc cotizatiile lor. Initial erau bine dispusi si cam pusi pe glume „Hai ma Alex
    ce-ti veni?”. Dupa 10 minute, cind am terminat, era o liniste deplina si unii aveau dintiii
    inclestati si furie in ochi.
    Va imaginati ce a urmat la adresa statului Roman :)

    Trei:
    La facultate (Informatica) luam note mediocre 7, 8 chiar si mai mici. Preferam sa citesc documentatii
    si manuale in engleza si cam nu prea luam in seama ce ziceau „profii”, nici pe la clase nu dadeam.
    Surpriza a venit in anul 2 cind m-am angajat cu un salariu mai mare decit al tatalui meu : doctor primar.
    Asta mi-a ridicat un semn de intrebare cu ceea ce se face la noi in facultate.

    Sunt oricind dispus sa vin cu un test de evaluare „din transee” pentru studentii din anii terminali
    sa aiba si ei o idee unde se afla pe scara valorica. Nu pot aloca mai mult de 2 ore – nu imi permit.

    Patru:
    Unii zic ca cei din invatamint nu produc nimic – partial adevarat partial fals.
    E adevarat pentru ca nu prea iese nimic de acolo care sa fie practic – desi cred ca pe viitor
    lucrurile se pot schimba (o tentativa e ImageCup).
    E fals pentru ca acolo ar trebui sa se formeze cei care vor produce.
    Zic ‘ar trebui’ pentru ca nimeni nu stie cu adevarat cit inveti si ce…poate inveti cum sa inveti…sper macar
    asta.

    Cinci:
    Eficienta e un cuvint care nu exista in „aparatul de stat”
    Intrebare foarte simpla, ai doi profi – unul care e super tare si rupe (concursuri, etc)
    si altul care freaca luleaua cu catedra de „Efectul razelor de luna asupra galosilor de lina”
    DE CE SA FIE PLATITI LA FEL?
    In plus de ce sa omori viitorul unor studenti cu asa „uscaturi”? Ce invata de la ei?

    Sase:
    Ideea ca statul iti ofera un job sigur va dispare incet incet. E necesar, a devenit un monstru
    care in loc sa te protejeze te !@#$$.
    In plus, ceva invatat pe propria piele, cu cit lasi ceva important (a se citi salariul in aceasta fraza)
    pe seama altora cu atit vei iesi in pierdere.

    Sapte:
    Emigrarea. Uf. In principiu e buna; dar pentru copii tai. Cum spunea Churchil „Economiile sunt bune,
    mai ales facute de parinti”.

    Opt:
    O chestie care m-a frapat este ca in Ro sunt 18.000 de biserici si vre-o 9 mii de scoli.
    Ha, ha, ha aia chiar nu produc nimic (doar alti fanatici religiosi :) ) ca de murit tot mori si de nascut tot te nasti.
    Oricum sad.

    Noua:
    Valy, stiu ca e rau, dar poate ca e necesar. De-a lungul istoriei progresul a fost facut
    atunci cind probleme majore au aparut si a fost nevoie de solutii.
    Noi, maimutele sapiens, asa de la sine, nu prea tragem de noi – e nevoie de un soc ca sa progresam….din pacate.
    Ce vreau sa zic e ca poate e bine – pentru tine si altii – sa realizezi cum stau lucrurile.

    Stiu ca ce am zis e cam fara perdea si cam dur – mai ales punctul noua. Asta e, ca pentru mine, cind sunt bolnav
    teoria ma enerveaza. „Da-mi domle’ o pastila sa imi treaca si mai lasa-ma cu teoria”
    Din pacate, cam intotdeauna, „durerile” nu se rezolva cu o pastila.

    Acuma ma intorc la durerea mea de cap, la greata si frisoane.

    Sa fiti sanatosi.

    Apreciază

  11. Alex,

    Ştii probabil că dăm cu sapa şi prin sectorul privat. Iar concluzia mea, după 7 ani, este că, luat per ansamblu, nu este cu mult peste sectorul public. Nu despre public sau privat e vorba aici. Ci despre sistem. Despre ce vrei să faci. Unde vrei să ajungi. Cu ce costuri. Banii..azi sînt mai puţini…mîine mai mulţi…E cam ciclică povestea…..

    Cred că în perioadele critice crierul funcţionează altfel, că face conexiuni noi. Dacă există „creier”…. Dacă nu există, se face „copy paste”…..Reşapăm strategii dovedite rebuturi…..

    Apreciază

  12. Daca nu-s indiscret de la cat o scazut salariul de la 1000 la 800 lei ?? sau de la 10000 la 8000 ? sau iti duci fetita la gradinata cu cate o masina pe fiecare kilometru si nu ai benzina pentru toate ??? Daca nu-ti convine in sistemul de stat exista demisia.

    Apreciază

  13. @Gigel: Imi cer scuze dar esti nu prea nimeresti multe. Din cate observi pe aici, nu am acuzat si nici nu am insultat pe nimeni, si nu ma asteptam la compasiune din partea nimanui. Dar nici la batjocura!
    Solutia data de tine, este solutia fugii! Si uite asa ajung oameni ca tine, care in mod superficial lovesc in orice fara argumente si fundament. Pentru ca nu mai are cine sa le ofere un alt orizont, o alta perspectiva a realitatii! Ganditi prin prisma „mistocarelii” cum spunea Adi intr-un comentariu mai sus, pentru ca asa ati fost invatati. Daca esti curios gasesti salariul de lector in lege.

    Substanta mesajului meu era aceea ca nu o sa-i mai pot oferi copilului meu educatia pe care mi-o doresc pentru ea si pe care ma straduiesc sa o ofer din rasputeri studentilor mei. Asta inseamna ironie!

    Apreciază

    1. Nu e vorba de „mistocareli” e vorba de cei care se plang si nu prea au de ce sau de cei care isi cer singuri osanda. Asta e tara in care traim si atat timp cat o sa ramana la stadiu de vai uite ce am realizat eu daca am scris pe o pagina de net ceva ironic la adresa conducerii nu o sa rezolvam nimic. Cred ca ar trebui sa se planga cei care din 1000 de lei sau mai putin mai au acu doar banii cu care traiesc de azi pe maine si chiar se chinuie sa ofere o educatie elementara copiilor.
      Si daca vrei sa oferi un orizont nou, o perspectiva noua o faci cu ce ai, te supui timpurilor si conditiilor impuse de ceilalti asta este, greu reuseste cineva sa aiba totul in viata asa cum vrea el. Iar cand vine vorba de profesori si de oferit studentilor o educatie sincer sunt foarte sceptic. Cred ca pot numara la degetele de la o mana profesorii din facultate care intr-adevar faceau ceva.( Nu spun ca este cazul tau ca nu te cunosc)
      Si inca un lucru „Daca nu-s indiscret de la cat o scazut salariul de la 1000 la 800 lei ?? sau de la 10000 la 8000 ? sau iti duci fetita la gradinata cu cate o masina pe fiecare kilometru si nu ai benzina pentru toate ???” era tot o ironie.

      Apreciază

      1. In momente de suparare prinzi mai greu ironiile, mai ales cand te lovesc cand nu este cazul.
        A ne supune vremurilor este in esenta noastra de iobagi: Capul plecat sabia nu-l taie!
        Sunt revoltat pentru ca nu suntem lasati sa ne facem treaba asa cum trebuie. Incerc sa ignor politica si politicienii, dar nu pot trece impasibil peste faptul ca Universitatea plateste mai multi bani statului decat primeste de la stat! A auzit cineva de autonomie universitara?!
        Cazul meu nu este nici pe departe singular. Nu ma plang si de aceea nu astept consolare. Sunt doar revoltat si siderat de modul in care suntem tratati. Nu traiesc din banii de la Universitate, dar macar din ei plateam pentru educatia copilului, intr-un sistem in care am inceput sa cred. Intr-un sistem in care nu sunt obligat sa ma duc cu pachetele de cafea, ciocolate, sapunele si ciorapi, sau nu trebuie sa pun bani ca sa se dea cu var in clasa.
        Nu am nevoie de altceva decat ce am in cap in momentul in care merg in fata studentilor. Dar multi dintre ei nu ma pot accepta cu hainele ponosite sau cu pantofii rupti la curs!
        Si nici nu pot vorbi din suflet cand stomacul imi urla de foame!
        LA asta vrei sa ma adaptez? La UMILINŢĂ?!

        Apreciază

  14. Care ar fi acele firme din iasi ? Cv-uri au fost depuse cam la toate de pe ejobs dar nici una nu a sunat pentru un interviu. Eu nu le vad. As pleca si acuma din roman sa revin in iasi iar .

    Apreciază

  15. Stii Valy,
    Daca intr-adevar nu poti sa ii „oferi copilului tau educatia ” pe care o consideri necesara, intr-adevar e timpul sa gasesti solutii . De la Confucius citire trebuie sa te ocupi mai intii de familie, apoi de altii …

    Apreciază

  16. valygreavu :
    In momente de suparare prinzi mai greu ironiile, mai ales cand te lovesc cand nu este cazul.
    A ne supune vremurilor este in esenta noastra de iobagi: Capul plecat sabia nu-l taie!
    Sunt revoltat pentru ca nu suntem lasati sa ne facem treaba asa cum trebuie. Incerc sa ignor politica si politicienii, dar nu pot trece impasibil peste faptul ca Universitatea plateste mai multi bani statului decat primeste de la stat! A auzit cineva de autonomie universitara?!
    Cazul meu nu este nici pe departe singular. Nu ma plang si de aceea nu astept consolare. Sunt doar revoltat si siderat de modul in care suntem tratati. Nu traiesc din banii de la Universitate, dar macar din ei plateam pentru educatia copilului, intr-un sistem in care am inceput sa cred. Intr-un sistem in care nu sunt obligat sa ma duc cu pachetele de cafea, ciocolate, sapunele si ciorapi, sau nu trebuie sa pun bani ca sa se dea cu var in clasa.
    Nu am nevoie de altceva decat ce am in cap in momentul in care merg in fata studentilor. Dar multi dintre ei nu ma pot accepta cu hainele ponosite sau cu pantofii rupti la curs!
    Si nici nu pot vorbi din suflet cand stomacul imi urla de foame!
    LA asta vrei sa ma adaptez? La UMILINŢĂ?!

    Daca tu crezi ca faptul de a fi umil e ceva rau, stupid, de nedorit chiar nu am nici un regret pt ce am scris, chair iti meriti soarta si-ti doresc sa ajungi sa traiesti din 800 lei ca sa poti sa ai motiv sa plangi si sa ajungi sa te gandesti : „maine copilul se duce la scoala si eu nu am ce sa-i dau la pachet”
    Umilinta nu e sinonima cu ignoranta sau cu a accepta toate tampeniile pe care le fac oamenii. Daca esti intr-adevar asa de revoltat pune mana si fa si altceva in afara de a scrie un post pe un blog si atunci am sa zic ca ai tot dreptul sa te plangi ca ti-o scazut salariul pana atunci stai jos ai nota 4 la realiate si 10 la a te plange aiurea.

    Apreciază

  17. valy sa stii ca eu nu sunt Gigel. DA?
    Stii ca de la mine ai 4 demult, DA?
    Si o sa-i dau un 10 Gigelului pentru sarcasm. Mi-ai luat-o inainte data asta. Tine-o tot asa.

    Apreciază

  18. @ Gigel

    Îmi permit să intervin făcînd o clarificare înainte de a pune tu o nouă etichetă/concluzie: şi eu şi Valy, muncim ŞI în privat. Am pus mîna şi am făcut ŞI altceva! Evit, pe cît posibil să discut despre lucruri despre care nu am suficiente cunoştinţe. Cu atît mai puţin despre oameni pe care nu am avut şansa de a le strînge mîna. Am învăţat însă că lucrurile nu sînt doar albe sau negre!

    De ce nu ţine, din punct de vedere logic, analogia privat-public?
    Pentru că în privat, dacă nu îmi place de un client, nu muncesc pentru el. Dacă îmi scade profitul am soluţia banală: reduc salarii sau dau afară. Dacă nu mai sînt mulţumit de actualul loc de muncă, pot să caut altul. Pentru că în general, în privat, am libertatea de a alege! Pot să mă gîndesc la viitorul meu (individ sau firmă) şi să lupt pentru el aşa după cum consider EU!

    Sistemul educaţional nu e piaţă. Aici nu discutăm despre o roşie stricată dintr-o ladă de roşii. E atît de facil să simplifcăm şi să reducem totul la a alege între public şi privat….Între „noi” şi „voi”….

    La final îmi permit să spun că, probabil dăm un înţeles diferit cuvîntului „umil”. Pentru mine „umil” înseamnă omul supus, fară pretenţii, ascultător şi smerit. Dacă este să mă umilesc o fac, dar doar în faţa lui Dumnezeu!

    Apreciază

    1. Pai daca lucrati in privat inseamna ca aveti cu sa va educati copii ( vorbesc in general ) si chiar cei cu astfel de posturi despre fluturasi isi cer osanda.
      UMÍL, -Ă, umili, -e, adj. 1. Care are o atitudine modestă, de om simplu, sărac, fără pretenții; care are o atitudine supusă, ascultătoare, smerită. 2. (Despre manifestări ale oamenilor) Care arată, trădează, denotă pe omul umil (1), caracteristic unui om umil. ♦ (Despre obiecte, locuri etc.) Sărăcăcios. – Din lat. humilis.
      Cand am sa gasesc in dex o alta definitie am sa o accept pana atunci pregatiti si o erata pt noi astia plebea, iobagii, care muncim cum muncim, luam salariul pe care il luam si nu mai facem mare caz pe bloguri. Nu de dam loviti in orgoliu pt un lucru care il suporta atatea milioane de oameni, da cand ne credem buricul pamantului de ce sa nu lasam o lacrima de crocodil in coltul ochiului ca sa ne planga de mila fraieru care lucreaza pt minimul pe economie.

      Apreciază

  19. Gigele, vezi ca-mi schimb parerea. Daca esti smerit si supus ce naiba cauti pe aici? Ia si asculta-ti sefu si mananca-ti minimul pe economie.
    Chiar daca nu sunt de acord cu greavu, la faza cu iobagismul cam are dreptate. Alex spunea mai sus ca noi privatii muncim in transee si ca din vremuri de restriste se nasc solutii valorease. Frumos spus. A sta cu capul in noroi nu e tocmai calea de a face ceva. „stai jos ai nota 4 la realiate si 10 la a te plange aiurea.”

    Apreciază

  20. Domnule Casino, va rog sa aratati respect interlocutorilor de discutie. Daca aveti ce aveti cu mine, iertati-i macar pe ceilalti. Fiecare are dreptul la o opinie, si mai ales dumneavoastra care va anonimizati permanent ar trebui sa stiti ca anonimatul ne da posibilitatea unei exprimari libere si directe. Si totusi educatia nu trebuie sa lipseasca nici macar din astfel de manifestari, mai ales daca vrem un pic de valoare din discutii, NU sa ne stricam ziua unul altuia.
    Multumesc si eu lui Alex pentru vorbele frumoase, si sper ca durerile de cap sunt doar figurative. Altfel multa sanatate si insanatosire grabnica.

    Multumesc.

    Apreciază

  21. Domnilor profesori ceea ce traiti dvs imi este cunoscut , nu pt ca am experimentat asa ceva ci pt ca am citit intr’o carte , foarte draga mie. Redau in continuare un paragraf din acea carte

    „Dacă eu aș mâna plugul ori aș paște oile , de-aș cultiva zarzavat ori aș cârpi haine , nimeni n-ar căta la mine , puțini ar observa că exist , doar unul doi m-ar beșteli și lesne le-aș plăcea tuturor. Eu , în schimb , trag brazdă în ogorul naturii , mă străduiesc să pasc sufletele , năzuiesc să cultiv mintea și făuresc straie iscusite intelectului , și atunci iată că oricine mă zărește mă amenință , oricine mă vede tabără pe mine , oricine mă ajunge din urmă mă mușcă , oricine mă înhață mă sfâșie; și nu e vorba de unul ori de câțiva , ci de mulți , de aproape toți. iar de vreți să stiți de unde mi se trag toate astea , vă spun îndată pricinile : nu-mi place mulțimea, urăsc gloata, mă nemulțumește îmbulzeala și iubesc un singur lucru. Cu el mă simt liber chiar și în jug, fericit la necaz , bogat când n-am de nici unele, și viu când sunt mort; el mă face să nu-i pizmuiesc pe cei ce , deși liberi , sunt robi , deși au parte de plăcere, suferă , deși trăiesc în bogăție, sunt săraci, și deși vii, sunt ca și morți: căci ei au în chiar trupul lor lanțul care-I ferecă, în spirit, iadul care îi inghite , în suflet , greșeala care îi îmbolnăvește, în minte, amorțeala care îi ucide.” GIORDANO BRUNO
    Din acelasi autor : Dzeu a ales spiritele neputincioase spre a lasa nedeslusite puterile lumii; a dat cinstire lucrurilor neghioabe , caci ceea ce nu putea fi recapatat prin intelepciune, a fost dres prin sfanta prostie si nestiinta. de aceea este certata stiinta stiutorilor si respinsa intelepciunea inteleptilor.

    Va regasiti cumva in situatia acestui filosof?

    Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑