Exercitiu de deductie?


Disclaimer: Aş prefera să nu citiţi acest articol. Dacă totuşi o faceţi încercaţi să conştientizaţi. Continuarea citirii acestui articol este un acord pe care îl daţi în sensul, litera şi spiritul celor scrise mai jos. Dacă nu aţi înţeles această frază daţi click aici.

 

Acum am inteles ce ne face diferiţi unii de alţii sau ce avem în comun unii dintre noi: Conştiinta.
Constiinta ne face totodata dependenti fata de ceilalti, de la care asteptam acelasi lucru.
Dependenta ne constrange sa nu actionam constient intr-o anumita directie sau alta.

Si totusi in inconstienta se afla multe dintre realizarile noastra. Nu constientizam ca NU putem face un anumit lucru, si de aceea incercam …. si poate uneori chiar si reusim, daca nu constientizam la timp ca nu suntem capabili de a face acel lucru.

Einstein spunea ca, inventatori sunt aceea care nu stiu ca un anumit lucru a fost inventat deja.

Si intram asadar intr-o bucla dilematica intre constiinta si inconstienta.

Dar oare ce se intampla daca actionam in mod constient in a realiza ceva ce altora li se pare inconstient? Suntem clasificati? Clasificati de bine sau de rau? Alb sau Negru? In unanimitate,  pana nu diseminam cunoasterea, pana nu probam maselor ca actiunea noastra este un succes, suntem clasificati negativ.
Asadar, dependenta fata de ceilalti ne constrange sa actionam constient din punct de vedere al nostru pentru nu fi clasificati in inconstienta de catre ceilalti.
Putem sa ne erijam din a le arata celorlalti actiunile noastre, aparent inconstiente, dar tocmai constiinta este cea care ne poate "apasa", rationamentul pre si post factum, bazat pe experiente anterioare, fiind acela care ne constrange din a actiona.

Constiinta si inconstienta coexista.
Fortand putin as putea spune ca insconstienta este motorul progresului iar constiinta este componenta sociala, care ne face viabili si element de interdependenta fata de ceilalti. E cea care ne ţine în pluton, contrângându-ne de la marginalizare.
Important este sa eliminam, sau sa diminuam, sau sa ignoram dependenta, amanand momentul "apasator" pana in clipa verdictului.

Si cum faptele, oamenii si starile nu sunt doar alb si negre,  unde-i incadram pe cei gri? Cei care actioneaza din inertia interdependentei cu cei din jur? Cei care nu constientizeaza ceea ce ar putea face, si actioneaza in majoritatea cazurilor, inconstient in sens negativ, afundandu-se din ce in ce mai mult in masa gri a inertiei. Din pacate acestia sunt cei mai multi… iar dependenţa conştienţilor de inerţi, îi afundă şi pe aceştia într-o zonă gri… din care doar inconştienţa ne mai poate ridica uneori.

Şi acum exerciţiu:

Dacă aţi ajuns până aici, recunoaşteţi în sinea dumneavoastră pe ce culoare mergeţi şi încercaţi să răspundeţi mai jos.  Urmaţi exemplu: Eu personal sunt conştient că acest articol nu spune nimic deosebit, dar inconştient îl voi publica. Din păcate această inconştienţă pe care o voi produce este determinată de zona ineptică gri care stipulează: dacă tot l-am scris…

 

PS. Voi publica totusi dupa ce am mai analizat de două ori. :)

17 gânduri despre „Exercitiu de deductie?

  1. Trebuia sa pun la un alt site dar nu stiam care… Pana la urma am gasit unul pentru care nu se supara nimeni ;).

    Apreciază

  2. Cred ca de fapt constiinta e cea care ne defineste ca oameni pt ca altfel am fi simple animale ce fac totul din instinct

    Apreciază

  3. Exact Gigel. Asa cum spuneam Constiinta reprezinta componenta sociala. Inconstiinta, din deductia mea ar inseamna componenta progresului. De aceea este dilematic, sau poate rationamentul meu nu este corect.
    Si totusi sunt oameni fara constiinta…

    Apreciază

  4. Nu stiu daca chiar nu o au , cred mai degraba ignora semnalele pe care ea le transmite, parerea mea. Ma mai gandesc ca fiecare om are sclipirile lui si momentele lui care constiinta apare dar din cauza ca 99,99 % din viata lui nu o foloseste lasa sa treaca sclipirea aia pe langa el. Asta cred ca e cel mai trist ca noi oamenii suntem niste fiinte extraordinare si lasam lucru asta sa treaca pe langa noi( cel putin unii dintre noi).

    Apreciază

  5. Valy, iar o dai in filozofie. Numai ca ai o obligatie fata de copilul tau, sa-i oferi ceea ce are nevoie. Asta inseamna sa treci peste ceea ce iti place sa faci, si sa faci ceea ce iti aduce o viata mai buna.
    Stiu ca iti place sa ii inveti pe altii, dar sfatul meu e sa incepi sa te uiti dupa un job platit corespunzator. Si, daca iti ramine timp, sa stii ca poti sa predai si in alte tari.
    Eu am facut pasul asta in urma cu citiva ani, si inca vreo 2 ani nu eram sigur ca am facut bine. Cu timpul insa lucrurile au devenit clare.

    Apreciază

  6. Rozul tine de tine ca persoana. Pentru mine rozul inseamna sa pot calatori si sa fiu apreciata, de exemplu …pentru tine rozul inseamna sa ii inveti pe altii si sa ai o familie fericita. Daca rozul meu lipseste o sa vad viata in alb – gri- negru.
    Partea interesanta e ca viata e lunga iar etapele de alb-gri-negru sunt trecatoare.Mai avem posibilitatea de a alege iar alegerile ne vor duce dupa o perioada de alb-gri-negru si la roz. Totul e relativ pana la urma, iar relativitatea tine tocmai de subiectivitatea care guverneaza fiinta umana.

    Apreciază

  7. Domn’ Profesor, conștiența, cum spunea @Gigel, este ceea ce ne deosebește de animale și cum spuneați dvs, este o componentă socială. Îndrăznesc să spun faptul că, ceea ce eu numesc conștiență este ceea ce mă face să fiu o persoană rațională, care ”trece prin filtru” ceea ce urmează să fac / vorbesc. Inconștiența, de altfel, din punctul meu de vedere, este o stare care te determină să nu îți pese de cei din jur, dacă le faci bine sau rău și te face să faci / vorbești ce te ”taie capul”. Personal, încerc să cred că sunt o persoană rațională, cu anumite momente de iraționalitate, pe scurt, culoarea la care mă încadrez fiind cea de alb spre gri, presărată cu nuanțe de roz – bonbon:)

    Apreciază

  8. ” pana nu probam maselor ca actiunea noastra este un succes, suntem clasificati negativ” acestea este un adevar de care multor oameni le e frica (celor care vor mai mult de la viata) iar pe multi ii lasa indiferenti (cei care nu au curajul sa incerce). Din experienta mea nu pot decat sa va dau dreptate, inconstienta este o componenta a progresului, iar vointa este sursa de alimentare a acesteia, iar cum niciun om nu e „limitat tehnic” (spre deosebire de masini) acesta reuseste sa isi depaseasca limitele, prin urmare face ceva ce era considerat imposibil de realizat. eu unul sunt un inconstient incontestabil daca pot spune asa :))

    Apreciază

  9. „Einstein spunea ca, inventatori sunt aceea care nu stiu ca un anumit lucru a fost inventat deja” fapt adevarat daca privesti absolut toate lucrurile ca fiind deja facute/existente, iar noi putem doar sa le descoperim pe acestea. Constiinta noastra este ceea ce stim noi, ceea ce vrem sa stim noi, ceea ce credem ca stim noi. Daca un om spune ca exista ceva ce vede doar el, ceilalti il considera nebun. Daca sunt 5-10 nebuni, ceilalti tind sa analizeze problema si poate le dau dreptate. Exista constinta comuna si constiinta personala. Ceea ce este comun cu ceilalti este si realitatea, ceea ce este personal poate fi vis, realitatea noastra, sau ceva ce ceilalti nu stiu inca, ex. marii inventatori, geniile, acei oameni care au vazut primii unele lucruri, inainte sa le ofere si celorlalti. De aceea Einstein spune ca inventatori sunt aceea care nu stiu ca un anumit lucru a fost inventat deja. Atat timp cat ne raportam la ceilalti nu vom progresa. De aceea ar trebui sa ne raportam doar la constiinta personala, la visele si ideile noastre. Toti au idei marete, dar raportate la ceilalti pot fi doar nebunii. Putini au fost geniile, dar ei, spre deosebire de noi, au avut curajul sa-si constientizeze constiinta personala cu masele. Si au avut de castigat. Acolo unde toti oamenii gandesc la fel, nimeni nu va gandi prea mult.

    Apreciază

    1. Am citat din post cu nenea Einstein. El a avut curajul sa arate lumii ceea ce ea nu stia inca. Cu toate ca acum ni se pare logic tot ce lor li se parea nebunesc, si azi se mai gasesc nebuni, nebuni ne-verificati, inca. Timpul e stapanul si tot el ne calauzeste.

      Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑