Open-Exam: Proiectare de reţea


[UPDATE 24.10.2010 – 22:00]

Rezultate în partea de jos a articolului.

[/UPDATE]

Acest subiect este adresat tuturor celor care doresc să participe. Poate fi un bun exerciţiu pentru studenţi sau absolvenţi.

În cazul în care doriţi să utilizaţi acest text pentru evaluarea angajaţilor sau potenţialilor angajaţi, trebuie să îmi solicitaţi acordul conform legilor de protecţie a drepturilor de autor, dar mai ales a celor de respect.

Încercaţi să respectaţi toate cerinţele de mai jos. Rezultatele vă rog să le trimiteţi la adresa mea de e-mail şi să daţi un comment la acest articol cu numele sau un pseudonim. Subiectul mailului trebuie să fie: open-exam urmat de nume sau pseudonim. Studenţii mei de anul 3 de la Reţele vor primi un bonus la evaluarea finală dacă răspund la acest subiect.

Timp de răspuns o săptămână.

După o săptămână va fi realizat un clasament cu cei care au trimis proiectele rezolvate. Dacă cineva, cu potenţial financiar, doreşte să-i premieze sau să-i angajeze pe cei mai buni, vă rog să mă contactaţi pentru a vă livra datele lor de contact.

Pentru mine sunt importante comentariile şi sistemul de rating.

Să începem!

========================

Obiective

· Identificarea și cuantificarea calității informațiilor deţinute de participanţii la open-exam;

· Identificarea capacității de sinteză și adaptare la nou;

· Identificarea capacității de utilizare a informațiilor în vederea rezolvării unei probleme specifice.

Timp de lucru teoretic: 90 minute.

Data limită de trimitere mail: 24 Octombrie 2010, ora 19:00.

Forma de prezentare: Un singur document: DOC, DOCX, PDF, RTF, TXT, MHTML, HTML

Condiții de lucru:

· Puteți utiliza orice sursă de informare, inclusiv, notițe de curs, mașini virtuale, Internet, help-ul aplicațiilor, prezentări, fără a fi limitat la acestea.

· Este de preferat să nu colaboraţi cu alţii, pentru o reflectare corectă a nivelului la care vă aflaţi.

Forma de verificare și baremul de corectare:

· Big-picture (30%)

· Level of detail (30%)

· Justificarea corectă interdependenței tehnologice (30%)

· Calitatea redactării lucrării (10%)

Ipoteză:

Ați fost angajat ieri pe postul de system engineering pentru o companie de producție conserve de fructe.

Patronul companiei, localizată în localitatea Podul Iloaiei din Județul Iași, a câștigat suma de 5 milioane de euro la loto, și dorește să investească o sumă mare de bani în modernizarea și retehnologizarea companiei. În acest sens, a achiziționat un imobil de 5000 m2 în afara localității, la 50 de metri de drumul european E85. Imobilul este conectat la utilitățile curente: apă, canalizare, gaz și curent electric.

Cerința patronului este de a realiza o rețea ”modernă” pentru companie, care să-i permită o gestinare centralizată a fluxurilor informaționale din cadrul companiei și în același timp să respecte criteriile de Confidențialitate, Integritate și Disponibilitate. De asemenea, visul patronului este de a avea o rețea de până la 100 de utilizatori în schimburi de câte 8 ore, care să proceseze comenzile, facturile, să răspundă cererilor clienților, etc. În acest context, patronul v-a dublat salariul pentru care ați fost acceptat pe post, în ziua anterioară.

În companie a fost achiziționată o aplicație financiar contabilă de tip ERP, instalată pe un server din rețea, iar cel care a realizat implementarea v-a avertizat că sunt o serie de probleme de securitate cu aplicația care pot fi exploatate prin RPC.

După o discuție cu personalul productiv, și bazându-vă pe experiența dumneavoastră, ați centralizat următoarele cerințe generale pe care trebuie să le aveți în vedere în etapa de proiectare:

1. Se dorește ca fiecare utilizator TESA să poată lucra pe oricare din calculatoarele din companie, în afara calculatorului directorului economic, al secretarei și patronului.

2. Patronul dorește să se poată conecta oricând și din orice locație la aplicația financiar contabilă, pentru a vizualiza rapoarte despre producție, vânzări și fluxurile financiare.

3. Angajații trebuie să poată trimită e-mailuri din cadrul companiei, în interes de afaceri, dar acestea trebuie să poată fi urmărite permanent pentru a preveni scurgerile de informații sau justifica anumite incidente legate de relația cu clienții.

4. Secretara dorește ca documentele ei să fie permanent disponibile și securizate și este absolut necesară existența unor versiuni anterioare.

5. Compania trebuie să dispună de un site Web pentru prezentarea produselor. Tot pe site-ul Web trebuie să existe o secțiune cu acces securizat pentru a putea permite clienților să depună on-line comenzi de produse.

6. Dimensiunea maximă a unul e-mail trebuie să fie de 8 Mb. Excepție de la această regulă este reprezentată de patron, secretară și departamentul marketing.

7. Rețetele de fabricație, contractele cu furnizorii și clienții trebuie să fi accesibile într-o locație internă doar anumitor utilizatori. Locația respectivă trebuie să fie accesibilă în orice mod posibil și din orice locație geografică, fără a exista riscuri majore de scurgeri de informații. }n momentul în care un document este modificat, toți ceilalți utilizatori interesați trebuie să primească un e-mail de avertizare, legat de acest eveniment.

8. Departamentul Patrimoniu dorește periodic o raportare centralizată a stării echipamentelor de calcul. De asemenea, fiind singurul angajat specializat în IT, trebuie să faceți față permanent schimbărilor de echipamente hardware, sistemelor de operare și aplicațiilor.

Se cere:

1. Realizați o diagramă logică și opțional una fizică a rețelei propuse.

2. Specificați produsele/tehnologiile/conceptele/facilitățile folosite, pentru a răspunde cât mai bine cerințelor utilizatorilor.

3. Specificați interdependențele dintre produsele/tehnologiile folosite.

4. Detaliați cât de mult vă permite timpul, modul în care vor fi configurate aplicațiile propuse la punctul 2 pentru a răspunde cât mai bine cerințelor utilizatorilor.

Indicații

1. Nu este necară redarea exactă a comenzilor sau succesiunilor de meniuri pentru punctul 4.

2. Puteți realiza tabele centralizatoare cu cerințele

3. Adăugați oricare alt criteriu sau element tehnic care vă poate asigura un avantaj față de ceilalți.

 

Modul de acordare a punctajului:

1. Baremul specificat anterior.

2. Ordinea de trimitere a lucrărilor dacă nu există diferențe la punctul anterior.

 

Succes maxim!

Aştept!

[UPDATE 24.10.2010 – 22:00]

La ora 19 data anunţată am primit 3 mailuri pe tema acestui open-exam.

Clasamentul:

1. Ionuţ (Iasi) – 81%

2. Alexandru (Bucuresti) – 80%

5. Cezar-Florin (Iasi) – 55%

Ionut a muncit foarte mult la proiect, dar destul de multe incoerente si neclaritati in ceea ce este prezentat. Personal nu as putea implementa o retea dupa cerintele date, la specificatiile oferite de Ionut. Oricum cu putin mai multa rigoare ar putea obtine si mai mult.

Obtine o recomandare din partea mea pentru viitoarelele cereri de angajare. Il voi contacta personal la momentul potrivit.

Alex din Bucuresti. Frumoasa surpriza. Foarte clar si aproape de cerinte. Depunctarea s-a realizat din cauza nivelului de detaliere şi justificarea insuficienta a cerintelor. Buna cunoastere a tehnologiilor.

Alex obtine din partea mea o recomandare pentru orice post de sys-admin, daca are nevoie sau crede ca il poate ajuta.

Ionut si Alex pot publica pe blog-uri sau alte locatii rezultatele lor. Retineti faptul ca scorul poate contine si o parte de incurajare.

Cezar, nu esti o catastrofa. Esti mult peste cei care ar fi avut ocazia sa trimita ceva si nu au facut lucrul acesta. Se pare ca esti la inceput. Cu putin efort in schimb puteai face lucruri chiar bune, pentru ca acest inceput este unul pozitiv.

Incercand sa te incadrezi in timp (141 de minute) ai facut chiar un lucru bun. De aceea, am punctat spre maxim sectiunea Big-Picture si destul de putin la celelalte 4. As vrea sa ei mesajul meu ca pe o incurajare.

Multumesc tuturor care au incercat macar sa inteleaga acest articol si in special celor 3.

[/UPDATE]

20 de gânduri despre „Open-Exam: Proiectare de reţea

  1. Dragos, Multe cerinte din viata de zi cu zi sunt ambiguie. Da este si pentru Imagine Cup da nu numai.
    Vezi ca undeva pe acolo am spus ca daca sunt companii interesate…

    Apreciază

  2. Patronul respectiv stie ceva despre system engineering de cere atatea chestii :). Nu este mentionat daca se doreste redundanta pentru exterior (ISP), si as ruga pe patron sa schimbe putin titlul sa fie Proiectare retea si Aplicatii :)

    Apreciază

  3. Ai noroc ca am inceput un proiect masiv, in care trebuie sa fac din doua retele cu locatii in tot UK-ul, una singura… ca altfel mi-ar fi facut placere sa propun o solutie pentru retea. Aplicatiile le lasam la alti meseriasi :)

    Apreciază

  4. ERP net, mesajul tau este unul publicitar si ar trebui sa-l elimin pentru spam.
    Dar nu are nici o legatura ERP-ul cu proiectul de retea. ;)

    Apreciază

  5. @Elji Udia: La adresa sugerata de Cezar. Era Ok sa o descoperi singur :)
    @Ionut: Voi publica doar un fel de clasament. Sa cer acordul celui pe care-l consider mai bun sa-l publicam si comentam?

    Apreciază

  6. Ar fi minuat sa cereti acordul pentru publicarea si comentarea ulterioara a celor mai bune. Personal, astept cu mare interes, si cred ca nu sunt singurul. Multumesc !

    Apreciază

  7. @Radu: Am avut 3 lucrari. Am dat un feedback general si un punctaj pe baza prenumelor celor 3 implicati. Nu stiu daca imi trebuia un acord, pentru ca am incercat sa ofer un feedback pozitiv si obiectual.
    Consideri ca ar fi fost mai OK sa iau documentul trimis si sa-l fi postat aici cu tot cu comentariile mele?
    Eu personal as fi preferat ca cei doi „publicabili” sa si le scrie la ei in blog, si in felul acesta puteam avea mai multe pareri. Un fel de mesh de idei.
    Daca mi-ai trimis si tu un material, sincer te informez ca nu am primit pe adresa mea publica de email nici un mesaj care sa aiba Radu in prenume.

    Multumim pentru interes!

    Apreciază

  8. Multumim pentru aprecieri Alexandru. Incercam si noi ce putem.
    Cei care doresc sa vada o solutie destul de buna pot accesa link-ul lui Alexandru.

    Succes!

    Apreciază

  9. II rog pe toti care ar fi vrut sa participe sa analizeze posturile celor doi concurenti si sa-si dea cu parerea saus sa invete din ceea ce au facut ei.
    Merita.

    Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑