Workshop Angajatori IT


Ieri 05/11/2010 am organizat alături de mai mulți colegi din colectivul de Informatică Economică din cadrul FEAA un Workshop cu principalii angajatori de pe piața ieșeană a absolvenților specializării noastre.

Scopul declarat era acela al unei întîlniri face2face între studenți, profesori și angajatori. Totuși i-am lăsat pe angajatori în centrul atenției, pentru a ajunge la scopul secundar: acela de a arăta studenților că firmele au nevoie de ei, dar nu pur și simplu ci din ce în ce mai bine pregătiți.

Dedesubturi

Motto-ul pe care totuși nu s-a insistat foarte mult a fost: Clienții versus Produsele: Polișare sau Așchiere. Prin care invitam firmele să laude dar să ne și spună unde trebuie să mai lucram la calitatea produselor finite (adică absolvenții).

Având în vedere timpul limitat la 2 ore, am cicrulat un mail intern în care ne-am consultat între noi, care ar fi principalele firme pe care să le invităm. Am ajuns la 5 din care au confirmat 4. Personal am uitat un mare angajator din Iași, dar mă voi revanșa data viitoare.

Formatul Workshopului

Companiile invitate la acest eveniment au fost (în ordine alfabetică): Capgemini Romania, Embarcadero Technologies, Falcon Trading, SCC Services Romania.

Programul de desfășurare:

1. Prezentare generală și tehnică a companiei (specificul activităţii de bază, principalele proiecte, operaţiuni): 10 – 15 minute pentru fiecare companie;

2. Dezbatere comună moderată (maxim 60 de minute) prin care am solicitat părerea sinceră a companiilor cu privire la următoarele subiecte:

  • Care sunt avantajele pe care le-ați identificat la absolvenții specializărilor Informatică Economică/Sisteme Informaționale pentru Afaceri (IE/SIA)?
  • Care ar fi principalele trei aspecte de îmbunătățit la absolvenții IE/SIA ?
  • Care este disponibilitatea companiei dumneavoastră pentru a recruta studenți pentru practică (Internship)?
  • Care sunt disciplinele sau modulele pe care le-ați propune a fi incluse în curricula specializarilor IE/SIA? (curricula actuala este atasata in cele doua fisiere PDF)
  • Credeți în parteneriatul public-privat pentru derularea unor proiecte sau cursuri comune?

La dezbatere se pot adresa și un numar limitat de întrebări din sală.

Câteva fotografii de la Eveniment:

Derularea

Deschiderea a fost realizată de dl. prof. Marin Fotache în calitate de prodecan cu Sistemele Informaționale din cadrul FEAA. Apoi mi-a revenit rolul de a fi moderator și rând pe rând reprezentanții companiilor au prezentat sintetic de ce compania dumnealor este cel mai bun loc de muncă pentru absolvenții IE. Au lăsat tot timpul impresia că chiar le pasă și chiar vor absolvenți buni care să lucreze pentru ei. Și probabil această senzație a fost lăsată și de faptul că în fiecare echipă a companiei era cel puțin un absolvent de al nostru din generațiile anterioare.

Echipele companiilor au fost formate din: Manager general, reprezentant HR și reprezentant tehnic. Toți au expus foarte fain ideile lor și s-au completat reciproc, atmosfera fiind una destul de relaxată dar se vedea implicarea și oarecum concurența față de ceilalți. Concurența de a se prezenta mai bine, să spună lucrurile cât mai clar și cât mai pe bune.

În sală, au fost prezenți aproape 100 de studenți de la studiile de licență și de la studiile de master. De asemenea, au fost prezenți majoriteatea profesorilor de la specializare.

Înregistrarea și promovarea am făcut-o desigur pe Facebook :) iar acolo aveam aproape 120 de confirmări. Sigur mă așteptam la un interes mai mare pentru astfel de evenimente, dar una peste alta cel mai bine a fost că acolo au fost prezenți cei interesați.

Un minus pentru auditoriu a fost lipsa de interacțiune cu prezentatorii. S-au adresat puține întrebări, s-a răspuns destul de greu la întrebările prezentatorilor. Fiecare reprezentant tehnic a prezentat 5-10 minute care sunt principalele lor activități pe zona tehnică. S-a vorbit de Dynamics Ax și nevoia de programatori, testeri și consultanți pe domeniul ERP-urilor, s-a vorbit de baze de date, din nou testare și arhitecți, s-a vorbit despre suport IT (nu call center clasic), și despre ITIL, liniile de suport și specializările de care este nevoie într-un astfel de domeniu.

Într-o singură frază: li s-au arătat studenților diferite orizonturi profesionale spre care să se orienteze.

Alte păreri, opinii, idei rezultate din secțiunea de dezbateri

  • Studenții trebuie să aibă cunoștințe de limbi străine, și nu numai engleza;
  • Recrutarea începe cu CV-ul, iar în CV nu treci lucruri pe care nu le știi. HR-ul preferă înainte de tehnicisme onestitatea candidaților;
  • Absolvenții de info, chiar dacă nu au foarte multe cunoștințe tehnice și experiență efectivă, trebuie să conpenseze prin cunoștințe teoretice, fundamente și concepte; generale, tehnici și metode ale unui domeniu sau altul. Experiența și tehnicismele diferă de la companie la companie, dar fundamentele ar trebui să existe;
  • Cele mai multe companii din domeniul IT nu mai cer experiență pe cartea de muncă, dar vor să ai ceva cunoștințe în momentul în care mergi să te angajezi;
  • Nu ceri 800 de Euro salariu după ce ai terminat facultatea (ma refer la Iași). Fiecare companie are o grilă de salarizare în care se poate încadra un candidat, determinată de rezultatele la testele tehnice și la interviu. Chiar dacă uneori grila poate fi mică (nu ni s-au dat detalii despre salariile pentru juniori nici în discuțiile private) creșterile salariale pot fi de până la 70% în primul an (odată la fiecare 3 luni);
  • Companiile private sunt dispuse la organizarea de “cursuri de weekend”, specializate pe diferite tehnologii, în care un specialist din companii să vină să le vorbească câteva ore despre anumite tehnologii.
  • Nu în ultimul rând, matematica poate fi un element foarte important în pregătirea viitorilor absolvenți.

Pentru punerea cestor idei în practică avem nevoie de continuitate și de deschidere către mediul privat. Universitatea nu este un „turn de fildeș” ci o cale pentru un viitor mai bun.

Feedback?

În general părerile mai multora au fost pozitive. Un comentariu reprezentativ: „O initiativa faina si un eveniment reusit in opinia mea, care ne-a facut sa vedem cam ce orizonturi avem! Mai asteptam astfel de workshopuri si poate cu alte teme de discutii.”

Din partea studenților am înțeles că starea lor de confuzie s-a accentuat în urma evenimentului. Orizontul este atât de mare încât nu știu pe care drum să apuce, mai ales că ceața pare a fi destul de deasă. Aici intervine rolul nostru de mentori, în a le arăta calea pe care să pășească. Fiecare cu metoda lui… Cel mai greu în schimb este să ridicăm această ceață.

 

Mi-ar plăcea să cred că măcar 10% din cei prezenți vor fi plecat de acolo, că știu ce au de făcut. Mi-ar plăcea să cred că acel ce vor face când voi fi mare, este mult mai clar pentru ei. Aș vrea să cred că în aceeași măsură companiile conștientizează că educația nu este un Minister ci o formă prin care mentorii își pun amprenta pe viitorii lor angajați. Succes!

6 gânduri despre „Workshop Angajatori IT

  1. Putin marketing la ei, as fi vrut sa ajung si eu, dar dupa 3 nopti nedormite, sigur nu ma impresionau. Daca aveau nevoie de forta de munca veneau cu teste, nu doar sa ne vada:)), parerea mea

    Apreciază

  2. Am apreciat foarte mult ideea. Mi-au placut cum s-au prezentat oamenii, desi cred in continuare ca mai ales la o simpla prezentare nu prea au ce cauta oameni axati pe tehnic/crispati, ci oameni care sa scoata mai multe tralalauri.
    Mi-am facut si o idee despre fiecare firma, ce cauta si cu ce se ocupa. Si am sa mai studiez pentru a doua limba, ca vad ca vroiau asta.

    Apreciază

  3. Mi-a placut initiativa celor de la infoec de a ne deschide noi orizonturi. Prezentarile au fost faine, ma bucur ca nu ne-au plictisit cu date tehnice sau istoric care nu ne interezeaza in mod deosebit in stadiul in care ne aflam. Important e ca am inteles ce vor: sa invatam cat mai multe limbi straine, daca nu am facut-o pana acum; si sa ne apucam de invatat serios programere, baze de date etc, daca pana acum nu prea ne-am tinut de ele;))
    Asteptam si alte invitati! :)

    Apreciază

  4. In viitor speram ca veti invita angajatori si din Bucuresti (eg. KPMG), unde deja lucreaza fosti stundenti ai FEAA.

    Apreciază

  5. Cei din Bucuresti au o parere buna despre absolventii de la Iasi, se zice pe aici ca se invata carte la Iasi (e un ATU ramane doar sa demonstram :))

    Apreciază

  6. Dintre toate companiile prezente, cei care au pus cel mai bine punctul pe i mi s-a parut ca a fost Capgemini. Ar fi fost o chestie interesanta eventual sa stranga ceva CV-uri, iar de exemplu Falcon…nu prea am inteles cu ce au venit. Mi s-a parut ca a fost doar promovare…nu aveau nici un job pana la vara pentru actualii studenti.

    Plus multi dintre ei au incercat sa creeze o imagine mult prea buna in general a studentilor:D (bineinteles ca sunt si exceptii gen Dragos Cogean).

    Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑