Jocurile au reguli si principii


Mesaj pentru studenții mei. Acest articol nu este o concluzie sau o apostrofare. Este pur si simplu o autoevaluare pe parcurs si trebuie tratat ca atare, fără implicații emoționale.

De multe ori vorbim despre jocuri și reguli. Dar cred că este foarte important ca orice joc să aibă și principii.

Educația, învățământul academic, nu e o joacă, dar poate fi tratat ca un joc din punct de vedere al regulilor și principiilor. Există două părți… poate trei sau patru dar două sunt concrete: studenți vs profi.

În mare parte de la generație la generație, regulile și principiile se pot schimba, sau îmbunătăți, sau ajusta, în funcție de participanți. O generalizare aplicabilă tuturor generațiilor, profesorilor sau cursurilor este imposibilă datorită influiențelor culturale, schimbărilor de mentalități, accepțiuni, idealuri și de ce nu de idoli.

 

Cunoașterea adversarului

Ca să poți stipula regulile jocului de la început, trebuie să-ți cunoști ”adversarul”. I-am rugat pe studenți să-mi răspundă la un set de întrebări formulate pe rând, în mod deschis și anonim, pentru a putea avea o reprezentare mai fidelă a realității.

Prima întrebare era: Cine credeți că sunteți?. Majoritatea nu au înțeles exact sensul imaginativ al întrebării așa că au răspuns: Un student/O studentă. Și mai trist este să te crezi că ești în timpul unui curs: O fată. :) Sper ca autoarea răspunsului să nu se supere pentru acest mic rânjet, dar mi s-a părut un răspuns mai altfel decât celelalte.

Următoarea întrebare era legată de componentele unui curs. Ce cred cu adevărat studenții că înseamnă un curs. Au fost și aici răspunsuri interesante… printre care amintesc componenta de teorie, cuprins, introducere, conținut, recapitulare și bibliografie! Total comunist cum tot ei au lăsat de înțeles.

Următorul set de întrebări a încercat să-i forțeze puțin să se pună în posturi incomode trecându-i prin sentimente de jenă, umilință mergând apoi spre zona de satisfacție intelectuală, exultare și definirea unui scop în viață.

Sinteza rezultatelor în imaginea de mai jos.

Siteză rezultate test deschis

Se pot trage foarte multe concluzii din ceea ce au spus ei.

Printre cele mai importante: Soluția problemelor sau sentimentelor care-i fac pe studenți să nu mai vină la un curs următor, sau să vină doar din obligație se regăsește în partea de satisfacție intelectuală. Studenții au nevoie de recunoaștere, interactivitate, apreciere și implicare.

De asemenea, ceea ce le-ar oferi studenților satisfacția intelectuală în timpul unui curs se regăsește în ceea ce nu le place. Exemplu: Le place ca un curs să fie interactiv, dar nu le place să li se pună întrebări la care nu știu să raspundă, obținând satisfacții în momentul în care știu să răspundă la acea întrebare.

Pare simplu dacă privești per ansamblu. Ca să poți face un curs interactiv ai nevoie de comunicare cu studenții. Aceștia trebuie să citească anterior ceva legat de topicul cursului pentru a putea colabora și a răspunde corect. Soluția ar fi să ai un suport de curs cadru pe care să-l pui la dispoziție de la începutul semestrului sau de la o săptămână la alta, după care la fiecare sfârșit de curs să anunți tematica cursului viitor și ceva surse de inspirație.

Foarte interesante mi s-au părut răspunsurile legate de rezolvarea unor puzzle-uri intelectuale. Tehnica este să forțezi limitele și să conduci cursul și studenții către cazuri aproape imposibile și totuși să apară undeva o soluție, o rezolvare sub o formă sau alta, poate la care nici tu nu te-ai gândit anterior. Totul trebuie să se rezolve gradual și spre zona din ce în ce mai “sefe”.

Din păcate au fost și studenți care au considerat exultarea intelectuală un apect negativ :) dar majoritatea răspunsurilor au în vedere punerea în dificultate a cadrului didactic. Adică studentul să știe mai mult decât profesorul. Pare destul de simplu de rezolvat și acest aspect, dacă studenții ar citi ultimele noutăți pe un anumit topic de curs și tu nu le-ai citit încă sau… poți recunoaște că NU stăpânești suficient acea informație de ultimă oră… cu riscul de a te discredita dar a le oferi lor satisfacția intelectuală de care au nevoie pentru a li se însămânța ideea că pot fi buni… și mai buni… și să citească mai mult de fapt. Nu trebuie să pierzi în schimb controlul oferind permanent senzația că stăpânești situația.

 

Aplicabilitatea principiilor

Principiile nu trebuie să fie foarte multe, dar trebuie să fie clare și fără interpretări sau neclarități. Din punctul meu de vedere în educație unul din principiile de bază este evaluarea corectă.

De obicei principiile se aplică în momentul în care o regulă de joc este încălcată.

În cazul articolului de față vizez regula conform căreia fiecare student trebuie să susțină în mod individual un examen pe parcurs și să nu partajeze răspunsurile cu alți colegi sau să nu încerce în orice formă să trișeze la un examen. Într-un singur cuvânt regula de bază a jocului de-a școala este să nu-ți consideri studenții hoți!

În momentul în care această regulă este încălcată trebuie să aplici acțiunile coercitive stipulate de principiu, în vederea asigurării evaluării corecte. Orice excepție de la regulă intră sub incidența principiului lingurii de ciorbă: Dacă într-o oală plină cu apă de canal pui o lingură de ciorbă, nu se întâmplă nimic. Dar dacă într-o oală de ciorbă pui o lingură de apă de canal s-a stricat toată ciorba.

E greu să schimbi regulile de evaluare pe parcurs, sau și mai rău spre final. Dar trebuie să acceptăm efectul coercitiv al principiilor. Mai ales dacă una din reguli este încălcată de cealaltă parte decât cel care le-a stipulat.

 

Concluzii?

Nu există așa ceva. Educația modernă nu are finalitate statutară. Este un ciclu care se schimbă permanent, flexibilitatea, adaptibilitatea și chiar acceptarea fiind calitățile pe care trebuie să le aibă un cadru didactic al timpurilor prezente. Și pe lângă acestea… principii!

86 de gânduri despre „Jocurile au reguli si principii

  1. Din ce vad eu la inceputul acestui post domnul profesor Greavu a scris ceva de genu:”Mesaj pentru studenții mei”… Tind sa cred ca acest Student_de_la_Asachi este o persoana care nu are curaj sa spuna lucrurilor pe nume si se ascunde sub un nume sau acea persoana care l-a informat „atat de bine” pe acest Student_de_la_Asachi are nevoie de avocat. Nu stiu daca afirmatia “Un profesor iresponsabil face studenti iresponsabili” i se potriveste domnului profesor implicat in acest post. Ar trebui ca persoanele care raspund acestui post sa fie in cunostinta de cauza. La inceputul semestrului s-a spus destul de clar ca nu conteaza notele ci doar cu ceea ce raman studentii in cap … Se pare ca pe multi ii intereseaza doar nota. Este adevarat conteaza nota la repartizarea buget/taxa dar nu cred eu ca in viata vei face ceva cu acea nota … Nu te intreaba nimeni ce nota ai luat la testul x la E-comm. Daca esti cu adevarat ceea ce vrei sa pari o vei demonstra pe parcurs in ceea ce vei realiza in viata…

    Apreciază

    1. Daca esti deja la taxa nu stiu de ce ti-ar pasa, dar altul care e la buget si depinde de E-comm poate il intereseaza si nota, nu doar cunostintele.

      Apreciază

  2. Nu mi se pare potrivit absolut deloc a considera un student ca facand parte din categoria hotului. Ceea ce ati citat mai sus poate fi adevarat insa in cadrul unui grup de persoane, nu nu 160 de insi. Toate testele ce le dam cum s-a spus mai sus au o importanta pentru studenti, pentru unii sa ramana la buget, pentru unii caminul, plecarea in strainatate, satisfactia de ati fi confirmata capacitatea intelectuala etc.

    Ceea ce trebuie sa intelegem e ca nu ne putem juca cu notarea pentru ca ea poate fi decisiva pentru unii. Se poate vorbi destul si despre cum s-au desfasurat testele de la Comert :)

    @referitor la Ip, aveam o vaga presimtire ca va veti uita la el, lucru ce mi-a fost confirmat. Sau poate wordpress-ul are un beculet ce va atentioneaza ca s-a folosit un proxy. Conteaza numele sau faptul ca putem discuta deschis?

    Apreciază

  3. Nu cred ca trebuie sa fim priviti ca hoti, trebuie sa ni se acorde incredere, insa in acelasi timp si dvoastra stiti ca vor fi elevi care vor profita de acest lucru(cum v-am mai zis sapt. trecuta, ati intins un deget vi s-a luat toata mana). De vina suntem si cei care nu suntem „hoti” ca doar noi ii ajutam pe ceilalti, deci faptul ca masurile ne afecteaza si pe noi se justifica. Referitor la schimbatul modalitatii de evaluare, cred ca aveti si dreptate, pentru ca peste tot cand este incalcat un anumit punct dintr-un regulament se intervine imediat cu modificari in regulament. O seara faina tuturor si sa ne vedem cu bine la Retele domn’ profesor.

    Apreciază

  4. Pai daca se discuta deschis sa se discute deschis nu sub anonimate … ar trebui cel ce spune ceva sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce spune

    Apreciază

  5. @Ioana atunci nu mai bine s-ar fi purtat asa o discutie pe Portal? Acolo toti studentii ar fi avut acces, si era ceva public(pt toti studentii IE). Daca am ajuns sa ne legam de asa ceva… In fine faptele sunt consumate, o seara placuta.

    Apreciază

  6. In cazul asta am ramas eu in urma si blogul acesta are mai mult trafic decat Portalul, de aici aflam noi tot programul nostru(teste, orar etc :))?. Daca era un mijloc prin care domnul profesor voia sa ne comunice cate ceva putea sa ne spuna adresa(sa) pe la cursuri. Aici ajung doar cei care ‘aprofundeaza’.

    Apreciază

  7. pai ajung pe cei care ii intereseaza si altceva decat ceea ce se spune pe portal …dar fiecare are parerea sa

    Apreciază

  8. @Costica: Aici nu am anuntat nimic. Nici nu facea parte din comunicarea oficiala. „Mesaj pentru studentii mei” avea un scop de mesaj in eter… nu numaidecat pentru IE3 anul 3, IE, FEAA, Amfiteatrul B3 :)
    Oficialitatile le spun pe Portal. Aici discut, dezbat… pareri personale mai mult.

    Apreciază

  9. dom’ profesor in primul rand acest student de la asachi a aruncat in d-voastra cu niste cuvinte grele, greu de suportat mai ales pentru ca v-am cunoscut personal dar si pentru ca acele cuvinte nu-si aveau rostul ma refer la partea cu iresponsabilitatea :( ceea ce la d-voatra nu e cazul;
    in al doi-lea rand noi nu avem nevoie de profesori la facultate pe care sa-i batem si apoi sa-i lasam in tomberon vreo 3 zile pentru ca nu ne-a trecut la un examen, noi la IE am avut si inca mai sunt profesori respectabili si „openminded” nu ceausisti care vor sa li se stie cartile/cursurile pe derost, in alta ordine de idei atunci cand faci un post il faci sub incidenta unor factori cunoscuti, nu doar asa ca sa te afli in treaba, daca faci doar ca sa te afli in treaba nu arunci cu cuvinte de genul acela;
    apoi daca vine unul cu pile care a invatat doar pentru note, dupa cum zicea si catalin parca intr-un post mai sus nu prea pot sa reziste mai mult de o luna sau doua, iar eu pentru postul meu nu-mi fac probleme, poate sa vina cel mai pilos dintre pilosi daca nu dovedeste ca stie…ramane cu pila ;)
    @ALL (cei care inca sunteti studenti)daca voi nu intelegeti ce vi se spune si ce vi se cere (adica sa aveti bun simt si sa respectati acel profesor) si nu sa tociti pentru o nota ci sa invatati sa stiti si pe viitor cand o sa va loviti de o anume problema atunci nu e de vina profesorul, voi sunteti de vina, iar daca trisati, aveti macar curajul sa recunoasteti si sa suportati consecintele cu fruntea sus;
    Dupa ce iesi din facultate nota/notele nu conteaza la nici un loc de munca, daca esti bun in ceea ce faci esti privit ca un expert, daca nu esti bun esti dat afara fara nici un drept de apel.

    Si in ultimul rand, unele generatii se pare ca nu merita increderea unui profesor, iar asta duce la regresie din punct de vedere al progresului tehnologic prin care se incearca diverse metode cat mai occidentale de predare/evaluare.
    Eu sunt de parere ca sistemul Bologna a stricat facultatea, mai ales ie-ul pentru ca nu mai exista indeajuns timp sa faci tot ce faceam noi la aceasta specializare :( pacat…

    Apreciază

    1. Poate te surprinde dar sunt total de acord cu tine. Prefer sa stiu mult decat sa nu stiu si sa am nota 10. Vanatori de note vor fi mereu atat timp cat sunt 10 studenti pe un loc la camin, si taxa e enorma. Poate ca domnul profesor face exceptie, dar stii si tu ce studenti ies de la FEAA in fiecare an. Nu toti, unii sunt chiar buni, pacat ca sunt putini. Metoda de examinare cu testele online e buna, dar nu acolo unde sunt studenti – vanatori de note. Cei care invata sunt dezavantajati total. Pune-te in locul studentului care stie sigur ca un coleg care e varza are acelasi punctaj (daca nu mai mare) decat el, care citeste cursul. Ce impresie ii face profesorul? Mai are el respect pentru profesor cand stie ca e furat pe fata? Ideea nu e ca profesorul e iresponsabil. Imi cer scuze daca asta s-a inteles. Ideea e ca o metoda buna e aplicata unor studenti rai (ca sa fie comparatia bun/rau). Asta e ceea ce vreau eu sa zic.

      Apreciază

      1. @Student: Dar tu inveti pentru altii sau pentru tine? Eu am facut facultatea la cu taxa, si probabil ca nu am trecut la fara taxa din cauza acestor idioti de studenti care invata doar pentru nota. (Nu e de mirare ca dupa ce termina facultatea stau acasa cu parintii pana pe la 45 de ani.) Cu toate astea nu mi-am pierdut respectul pentru profesorii care m-au invatat o groaza de chestii, si care si-au facut timp sa imi raspunda la intrebari, sa gaseasca modalitati noi de predare, sa motiveze, etc. Nu o sa pot sa imi pierd respectul pentru acesti profesori, din cauza catorva studenti (unii de bani gata, altii fara prea multa minte) care vor doar sa profite. Si ca sa folosesc aceeasi metafora pe care a folosit-o Valy, nu e bine sa arunci aragazul din cauza ligurii de apa de canal din ciorba.

        Apreciază

  10. Scuze ca intervin si eu in discutie, insa in mare parte sunt de acord cu modificarea metodei de evaluare. Era clar, cred, de la inceput ca vor fi si persoane care vor „pacali sstemul”, insa sunt si persoane care chiar si-au dat interesul pentru Imagine Cup. Tind sa ma consider ca fiind unul dintre ultimii mentionati. Nu vreau sa ma victimizez, insa odata ce am obtinut punctajul necesar pentru trecerea in runda a II-a [am obtinut 15 puncte – recunosc, sunt slab pregatit si nu cred ca o sa fiu in viata mea mare geniu :-j – si acelea obtinute cu mare greu: cu ce am dat la ghici, cu un google(da, nu mi-e rusine sa recunosc, am dat si search cu google! – nimeni nu se naste invatat) si cu ce am mai aflat si pe la cursuri si seminarii(am reusit sa raspund la vreo 2-3 intrebari si pe baza a ceea ce am aflat la cursul domnului Munteanu si la seminarul domnului Greavu )], am incercat si la quiz-ul 4 unde am luat cu un punct mai mult(asa se zice si pe site-ul celor de la Imagine Cup: daca ai otinut punctajul necesar promovarii in runda a II-a, incearca si la celelalte quiz-uri – e o oportunitate sa inveti din ce in ce mai mult). Recunosc ca m-am bazat pe quiz-ul de la Imagine Cup ca metoda de evaluare pentru seminarul de Retele, insa cum am mentionat si mai sus, sunt intrucatva de acord cu modificarea acesteia. Numai bine

    Apreciază

  11. „Ceea ce eşti spune despre tine mai mult decît ceea ce vorbeşti”….Nu ştiu pe unde am citit. Cred însă că este adevărat.
    Am stat şi tot am recitit cele scrise şi mi-a luat ceva timp pînă am dat curs mîncărimiii ce venea dinspre tastatură. Pentru că fiecare dintre voi spuneţi lucruri adevărate prin raportare la experienţa trăită.

    În 2006, în urma unui concurs de împrejurări, dar susţinut şi de Valy, am decis să dau examen pentru certificarea de care sînt mîndru acum şi pe care o doream de prin 2000: CISA. Examenul a fost tip grilă, 200 întrebări în 4 ore. TOATE materialele de pe care învăţasem erau lăsate în afara sălii de examinare. În timpul examenului am avut voie să ies din sală, NESUPRAVEGHEAT, ori de cîte ori am dorit.
    Ar fi fost atît de uşor să trag cu ochiul…Şi totuşi nu ….
    Aţi putea spune că dacă nu luam examenul nu pierdeam locul de cazare, locul bugetat, bursa etc….Aşa este. Financiar aş fi pierdut doar 600 USD, costul examenului. Dar aş mai fi pierdut ceva ce nu poate fi cumpărat: respectul. Faţă de mine. Aş fi cîştigat un titlu rîvnit şi teama de a îmi privi studenţii în ochi, copilul….

    Voi încheia cum este firesc cu o concluzie: toţi greşim. Prin raportare la un „CEVA”, unii mai mult, alţii mai puţin. Unii mai grav, alţii mai puţin grav.
    Cîţi din cei ce greşim ne asumăm efectul deciziilor noastre? Cîţi din cei ce greşim şi ne asumăm, încercăm să şi schimbăm ceva?

    Apreciază

    1. Foarte corect, respect din partea mea. Dar tu ai lasa o turma de oi pe dealuri fara cioban? Chiar daca le dai impresia ca nu le supraveghezi, trebuie sa fii acolo sa stii ca merge treaba bine. Vorba reclamei, Romania va creste prin bun simt si responsabilitate. Daca vrei sa copii, copii si cu 5 profesori in sala. Problema e alta. Cei care nu trag cu ochiul au de pierdut, ceea ce nu e corect. Sper ca domnul profesor sa ia masurile necesare si corecte in favoarea studentilor care nu triseaza. Daca din toti studentii doar unul copie, merita toti ceilalti sa sufere din cauza lui? Nu cred. E ultimul comentariu pe tema asta. Salutari.

      Apreciază

  12. Daca un singur student copiaza și ceilați colegi ai săi văd acest lucru, toți sînt vinovați. Unul pentru că fură și ceilalți pentru că acceptă să fie furați. Profesorul nu este nici cioban, nici polițist. Profesorul joacă în aceeași echipă.

    Apreciază

  13. Corect si bine zis domnule Munteanu, daca s-a copiat…si s-a stiut atunci toata lumea e vinovata…oare de ce nu erau discutii de genul asta si cand eram eu la IE, aaa stiu pentru ca noi nu faceam balarii de genul asta…cel putin unii ne stiam valoarea si cam atat. Mai tineti minte cand ma-ti pus sa dau din nou examen la Protectie si securitate, luasem parca 5 in examen si mi-ati zis ca tre sa vin in restante ca defapt nu am trecut…si am luat 9 in restante :D. Eu unul va multumesc pentru ca datorita profesorilor ca d-voastra, Valy, Fotache, Georgescu, Dumitriu si restul am ajuns unde sunt astazi…imi place ceea ce fac…si daca as da timpul innapoi cred ca as face la fel :) :D

    Apreciază

  14. Ludovic,

    În primul rînd mulțumesc pentru vorbe. Și pentru tot ce nu am făcut ca să mă ridic la nivelul așteptărilor voastre, îmi cer scuze.

    Discuția asta este mult mai complicată. După cum spuneam, cu toții greșim. Cîteodată viața ne obligă chiar să ne asumăm greșeli ce nu ne aparțin…(„clientul pe primul loc :)”….sau poate șeful…depinde de caz).

    Şi ca să scriu în „spiritul” service management/ITIL: acesta este un incident. Dacă nu am cunoaște cauza ce a condus la apariția sa ar fi mai trist pentru că am avea o problemă……

    Știm rezultatul, știm și cauza. Jucînd în aceeași echipă, nu ar fi mai simplu să evităm apariția????….

    Să fim buni…..

    Apreciază

  15. Asta ar fi si o rezolutie buna la incidentul constatat, exact ca in ITIL Foundations v3, sa fim buni, dar daca totusi se intampla sa fie ispita mai mare atunci fii corect cu tine si accepta pedeapsa, nu incepe sa o dai din colt in colt ca stiti ca defapt de ce nu a-ti zis de la inceput consecintele ca mai stiu eu ce…

    Apreciază

  16. @ludovic: Avand in vedere ca eu sunt cea care a deschis subiectul „consecintelor”, ma simt nevoita sa iti raspund. Personal, nu am numar printre cei ce o dau din colt in colt pentru ca nu ma simt vinovata cu nimic. Cred ca nu stii exact ce s-a intamplat si cum s-a ajuns aici, de aceea te-as ruga sa nu mai faci comparatii intre promotia de acum si cea din vremea ta. Multumesc!

    Apreciază

  17. @Andreea „Ok, sa zicem ca regulile au fost schimbate de ceilalti jucatori prin comportamentul lor. Insa de ce nu au fost mentionate masurile corective pana acum?” asta ai scris tu…
    from Valy – @Andreea: Cum s-ar interpreta daca as anula toate evaluarile pe parcurs si as folosi varianta 2, stipulata la inceputul semestrului?-
    Deci consecintele se stiau de la inceput….cine a avut ochi sa le vada le-a vazut cine nu…o da din colt in colt… ;)

    Apreciază

  18. @ludovic: varianta 2 e cu totul alta, dar ma rog.. Chiar as aprecia daca am discuta doar in cunostinta de cauza.

    Apreciază

  19. @Andreea: Am spus ca nu mai intervin dar Varianta 2 era asa de la inceput. Ti-am spus sa consulti data anuntului daca este nevoie. Orice afirmatie, supozitie, etc se bazeaza pe dovezi, iar necunoasterea sau neintelegerea regulilor sau principiilor nu eludeaza asumarea raspunderii.

    Multumesc tuturor pentru pareri. Deci stituatia generala este gri dar se poate albi… cu foarte mult efort…

    Apreciază

  20. Prin principii se desemneaza acele “ idei , abstractizari sintetice prin care se redau trasaturilor comune generale, proprii unui fenomen sau grup de fenomene”. Nu stiu daca „evaluarea corecta” poate fi considerat un principiu , cert e ca isi are rolul sau in educatie (si nu numai). In opinia mea principiile sau legile fundamentale ale sistemului de invatamant ar trebui sa fie: 1.transmiterea informatiilor si cunostintelor – si receptarea lor;
    2. rezolvarea problemelor de comunicare si receptie a informatiilor.

    Invatamantul de la noi este campion in ne-rezolvarea problemelor. Multi profesori te asculta , iti pun nota 4 si te trimit la loc dar nu te tin la tabla sa’ti mai explice inca o data ceea ce nu ai inteles.

    Am serioase dubii cat priveste importanta evaluarii. Spun asta pt ca am vazut colegi foarte buni la o anumita materie dar la examene se blocau efectiv si nu mai erau in stare sa rezolve subiectele. Asadar pana cand nu se schimba metoda si scopul evaluarii nu cred ca va capata o importanta reala, practica.

    Apreciază

  21. Cum de vedeti voi facultatea un joc … nu stiu..Un singur lucru vreau sa spun ca unii profi au talent altii..mai degrabă ori se lasă ori măcar isi dau intersul.
    Si alt lucru .. e ca acel curs se facu la vrajeală… de ce zic asta? Afirmati pe fb că nu stiaţi ce o sa iasă. Eu in locul experimentelor as incerca sa fac studentii sa inteleaga ceva… si nu celebrul ask google is your friend!
    Imi pare rău de negativitate.. dar dupa schimbare regulilor..parca it-i vine sa o iei pe câmpii, dar toate trec… Poate si spiritul razbunator al profesorilor!
    Ad augusta per angusta!

    Apreciază

  22. Max, Educatia nu este un joc… este un proces chiar foarte serios, sau cel putin ar trebui sa fie. Eu o vad ca pe un joc… serios nu ca pe un joc de copii. Altii o fad ca pe o fabrica de diplome sau de someri. Intre cele doua perceptii pe care o alegi? Spirit razbunator? Asta e total gresit. Profesorul nu are voie sa se supere pe studenti! Decat sa te duci in fata studentilor cu gandul ca te vei supara mai bine mergi si faci altceva… parerea mea.
    Despre acel curs… sorry, dar chiar mi-a iesit, si asta pentru ca am avut si cu cine. Spuneam ca in editiile anterioare nu mi-a iesit, de data asta a fost ok… cel putin din punctul meu de vedere.

    Onoare si Respect!

    Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑