Plata taxe şi impozite on-line


 

Astăzi ca un cetăţean responsabil, printre altele chiar şi persoană fizică autorizată, m-am dus să-mi platesc impozitul către stat… nu de alta dar mă trezeam cu recuperatorii la uşă să-mi salte televizoru… că deh! dacă nu plăteşti la timp primeşti Executare silită.

Complet independent de mine, având în vedere că nu aveam “lichizi” la mine, am întrebat în nesimţirea mea dacă nu cumva aş putea să plătesc cu cardu’. Foarte de treabă doamna de la Ghişeu mi-a spus că aş putea să plătesc chiar din fotoliul meu de acasă. Având în vedere că nu am fotoliu acasă, am întrebat dacă nu pot plăti de pe Internet. S-a iluminat la faţă şi mi-a spus: Ooo sigur că da, uitaţi aici avem chiar nişte instrucţiuni, pas cu pas foarte simple, şi mi-a înmânat un A4 listat de mai demult, gata de aplicat în practică.

Plin de entuziasm că am mai scăpat de un drum pe trimestru într-un loc tot timpul aglomerat şi cu multă lume irascibilă şi de o parte şi de alta, am ajuns în faţa calculatorului… and start… step-by-step procedure…

… [bip] … [biiip] …

După o oră m-am apucat de scris acest blog post. Cred că mă dau bătut… Dar…

Instrucţiunile de pe foaie sunt aceleaşi cu cele de la adresa: http://www.anaf.ro/public/wps/portal/ANAF/AsistentaContribuabili/plataelectronica

S-o luăm deci pas cu pas:

1. Vizităm site-ul: www.anaf.ro

2. Ne uităm în meniul din stânga. Stânga este mâna pe care purtaţi de obicei ceasul. Cum nu vedeţi nimic pe Home page?! Doamne! Doar vă scrie sus că trebuie să urmaţi cu stricteţe instrucţiunile. Chiar nu puteţi urma nişte instrucţiuni scrise negru pe alb? Staţi la coadă atunci.

How to solve: Mergeţi în pagina cu instrucţiunile de mai sus… şi o să vă apară şi meniul din stânga. Chiar era aşa greu?

Dacă vreţi să accesaţi pagina direct notaţi vă rugăm următorul link: http://www.anaf.ro/public/wps/portal/!ut/p/c1/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os3hvcw-XUE8TIwN_fy83A09nNx8PUz8jYwMDc6B8pFm8l7GpZYizmYuZh2-wgYGRj5-Pu7OlgaGJpQFJui0DgPJGxq6WoZ7GLmB5InTjlCdkdzjIr_j1g-Tx-Q1FHovrQfIGOICjgb6fR35uqn5BbmhohEGmp66joiIAbhg5cQ!!/dl2/d1/L2dJQSEvUUt3QS9ZQnB3LzZfSzdIRFVJNDIwT09KRjBJQ0ZMSDVOMjMwMDc!/

Să-l ţineţi minte şi să nu-l mai uitaţi data viitoare! : )))

Lista asta are doar scop consultativ… si să se vadă că cineva a muncit să o compună. Şi reţineţi că ea este de la 01.10.2008 că vă dau la lucrarea de control!

3. Intraţi portalul www.ghiseul.ro deţinut de către…

Ups! Cum să-l intru? Unde să-l intru?

How to solve: Deci pe portalul ala că doar nu-i aşa greu să pui şi un “pe” acolo, sau un ‘”în”, sau staţi că e discutabil… mai bine-l lăsăm fără şi ne gândim aşa: Accesaţi portalul www.ghiseul.ro deţinut de către…

He He! Sper că mai ţineţi minte cât tam tam a fost pe tema lansării… pâââână s-a lansat…

image

4. Dacă aţi mai utilizat anterior acest portal pentru plata amenzilor de circulaţie puteţi trece direct la pasul 7

Auch! Asta chiar a durut… Amenzile de circulaţie chiar trebuie plătite aşa-i? Pot să vând nişte bonuri de trezorerie ca să le achit şi eu pe ale mele? :)

Aşadar… nu am platit nimic, niciodată, dar dacă vrea cineva să-mi facă un bine vă dau cenepeul meu dacă vă ajuta :)

5. Deschideţi-vă un cont de utilizator utilizând optiunea Inregistrare. Deschiderea contului este gratuită.

Deci m-am uitat un pic la pagina aia… şi nu văd nici un link de Inregistrare. Hm. Caut butoane… Nimic! Caut meniuri… nimic. Deci treaba e putredă. Să sun un preten să-mi facă şi mie un cont de user din scripturi?

Vai vai, dar stai… pe site în spatele chestiei aia cu Inregistrare există un link către adresa: https://www.ghiseul.ro/WebPortal/Forms/Register.aspx. Apropo să ştiţi că pe foaie chiar nu am avut cum să-mi dau seama de asta? Poate că dacă o scriau direct în HTML… :)

Deci click pe adresa aia şi ne apare formularul de înregistrare din imaginea de mai jos.

image

Să dăm un refresh:

image

 

Cum nu merge? Pe bune? Mai apăsaţi F5 că şi aici e ca la coadă. Cand îţi vine rându intri în sistem, da?

Partea faină e că totuşi site-ul duce pe HTTPS şi are şi certificat valid emis de VeriSign.

Dacă din prima pagină a ghişeului dădeam click direct pe plăţi cu autentificare primesc:

 

image

Deci n-are nici o treabă cu e-mailul.

 

6. În urma completării formularului…

Hey care formular?!

Acum îmi dau seama că este 17:59 ceea ce înseamnă că formularu şi-a terminat programul de ceva timp… deci poate de asta nu merge. Sper să nu-mi ia televizoru în seara asta… :( că e episod din Ezel… :P

 

… mai încerc mâine după 9:35 după ce-şi termină formularu de băut cafeaua.

 

To be continue!? Oare!?

21 de gânduri despre „Plata taxe şi impozite on-line

  1. pai, din ce vad acolo, trebuie mers la primarie pentru obtinerea useru-ului si parolei, care vor servi ca si „mijloace de probla” (de acces am vrut sa spun) pe mirificul portal. Nu renuntati!

    Apreciază

  2. Ady, mie mi s-a spus că pot s-o fac din fotoliu. Eu am încercat de pe Internet că aşa scrie pe fila aia…. Hm! :)

    Apreciază

  3. Din ciclul: Oare cu cine fac banking? mă întreb și eu: Oare cu cine au făcut „Comerț electronic”? :)) Ce e ăsta?
    Apropo de ce se întâmplă în general… Stai liniștit… Eu stau liniștit… Ei stau liniștiți… Toți stăm liniștiți… Guvernul veghează…

    Apreciază

  4. Puteti plati de acasa doar daca stati in sectorul 2, sectorul 6 Bucuresti sau in Targu Mures si ati stat la rand la primarie pentru parola:D a si mai trebuie si un certificat digital pe undeva.

    Apreciază

  5. @Byty, @Billy: Sunt convins ca nu eu am dat jos site-ul pentru scurt timp. Site-ul s-=a dat singur jos pentru ca probabil in procedura de rezolvare a problemelor de access exista pe acolo un restart :))
    @Marian: Multumim de info. Deci tre sa ne mutam acolo? Cine-i primar (cu p mic) in Sectorul 2? Vanghele Goagăl? :)
    Nu spun ce fac daca e el.

    Apreciază

  6. Goagăl e la sectorul 5, la 2 e Onţanu.Se pare ca el e mai de treaba caci cel de la 6 e urmarit penal.

    Apreciază

  7. Când îți spun că la școală, spunem numai prostii, zici că așa sînt eu „opti”. Acum înţelegi de ce unii spun că ce facem noi nu are legătură cu „practica”?
    Degeaba ştii teorie, dacă eşti rupt de practică…:)

    Apreciază

  8. Chiar vreti sa va riscati banii platind on-line? Eu i-am riscat pe ai mei platind anul trecut (era o alta varianta a site-ului) si mi-au retras de doua ori suma din cont… si nu erau putini… Noroc cu oamenii de la banca – au fost intelegatori si mi-au anulat una din tranzactii, ca nu am avut cu cine discuta din partea statului (adica am discutat cu muuuulte persoane, dar nu am avut cu cine sa ma inteleg).

    Apreciază

  9. Eu mă întreb aşa, ca profesorul aflat în treabă: de ce a fost nevoie de un astfel de sistem? De ce nu se poate plăti direct din aplicaţia de internet banking a oricărei bănci?

    Apreciază

  10. probabil s-a ajuns la o asemenea procedura dintr-o incapacitate de a simplifica lucrurile. Ca sa castigi bani, trebuie sa muncesti enorm. Cum sa platim doar din IE banking? Trebuie sa construim un site complex din cale-afara, care sa stoarca banii cum internet banking-ul nu va reusi niciodata!

    Apreciază

  11. Valy poti face o plata si fara autentificare – adica fara user/ parola. Problema e de institutii inrolate:
    Lista institutiilor inrolate
    ICI Bucuresti – telefon: 0213160762
    PRIMARIA SECTORULUI 2 – telefon: 0212528410
    Primaria Sectorului 6-Serviciul Public Pentru Finante Publice Locale Sector 6 – telefon: 0723297365
    Primaria Targu Mures – telefon: 0265268330 Int. 187

    Oricum atita timp cit ai codul IBAN (banuiesc ca plata o faci in contul Trezoreriei) poti plati direct din aplicatia de e-banking. Iar in cazul nefericit in care ai cont la B*D poti da un telefon la call center-ul lor si in 10 minute ai in aplicatie noul cont predefinit catre care vrei sa faci plata (bine ca macar au simplificat procedura).

    Apreciază

  12. Deznodamantul: Ieri…02.06.2011 am fost la ghiseu si mi-am platit impozitul… cu tot cu penalitati!
    Multumesc celor care m-au pus pe drumuri si care mi-au dat sperante desarte! Mi-e rusine ca lucrez in aceeasi bransa cu oameni de genul acelora care au facut astfel de sisteme!

    Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑