Finala #ImagineCup 2011 – New York – Big Day – Live Text


Acest post este în update începând cu ora 10:00 GMT-5 +26 de ore. Reveniți pentru noutăți.

For English version please read Rand’s Morimoto Blog at:

http://www.networkworld.com/community/blog/imagine-cup-2011-nyc-post-3-%E2%80%93-competition-beg.

Please visit Rand’s previous articles about Imagine Cup IT Challenge: http://randsnet.blogspot.com/

Another article, about IT Challenge from Gwen at his first experience in IT Challenge and second in Imagine Cup: http://sgespresso.tumblr.com/post/7441043219/imagine-cup-2011-1

 

Ziua a doua este cea mai importantă pentru că astăzi încep finalele.

La Software Design echipa României începe la ora 17:20 (GMT-5) iar la 22:00 (GMT-5) aflăm dacă merg în primele 12 echipe sau nu… Echipa Endeavour_Design (de la Embedded Development) au o prezentare de la 16:40. Ei au doua prezentari: teoretica si practica la 19:30 (GMT-5). Digital Media si IT Challenge au început la 9:30.

Emoțiile sunt mari, dar speranțele de asemenea. Încrederea o construim.

În IT Challenge studenții trebuie să configureze o infrastructură de rețea pentru o companie care dorește să păstreze anumite servicii on-premise și altele on-cloud și în același timp să asigure și coexistența lor. Ei au la dispoziție un domeniu preconfigurat în Office 365 și unul în Azure, urmând să solicite înregistrările de DNS de la ISP (DNS-ul de la Judge), să configureze TMG în așa fel încât să permită sincronizarea dintre Active Directory intern și Office 365, să instaleze Exchange și SharePoint intern și o soluție de tip antivirus. Povestea e lungă de cam 10 pagini… și rezolvabilă.

În detaliu schema globală (fără adresele IP):

IC2011_IT_Challenge_Final_Round_Detailed_Network_Diagram_r1

La IT Challenge finaliștii în ordine aleatoare:

Yunheng Mong (Singapore)
WP_000489
Jean-Sébastien DUCHÊNE (France)
WP_000490
Tian Xuewen (China)
WP_000491
Alexander Wachtel (Germany)
WP_000492
Błażej Matuszyk (Poland)
WP_000493
Ionuţ SINESCU (Romania)
WP_000494

 

Judecătorii:

Rand Morimoto (Head of Judge)
WP_000498
Chris Amaris (Captain)
WP_000496
Gwen Tan (Judge)
WP_000497
Valy Greavu (Judge)
WP_000499

Este prima dată când avem o judecătoare feminină. Gwen a mai fost judge în Software Design 2010, și anul acesta a fost invitată la secțiunea IT Challenge. Este o persoană tonică și implicată…

Toată echipa Concurenți și Judecători:

DSC01688

 

09:00 AM – IT Challenge Briefing (video)

IT Challenge Competitors Briefing.

9:30 AM (GMT-5) – Am început!

WP_000483

Competition Clock!

Succes tuturor!

10:10 – Live Cam

Avem o transmisiune live cu Live Meeting din sala… puteti incerca doar sa vedeti un pic de tensiune… Numar de locuri limitat la 50 :)

Detalii: https://www119.livemeeting.com/cc/mvp_no_voip/join?id=5CZJSS&role=attend

Attendee Entry Code: 9^H==wd3k

11:15 – Starea pe teren

Liniștea este apăsătoare. Singurul care pune întrebări și care pare ca avansează pe direcția care trebuie este Tian (China) ceilalți încă citesc sau contruiesc mașini virtuale.

12:20 – Food

Ne-au adus mancare direct aici. Nimeni nu se misca din sala se pare… concentrarea e la maxim :)

14:00 – Oana și Olanda

Oana Nițu absolventă de FII la UAIC Iași, actualmente masterandă în Olanda, intră în competiție la Software Design alături de echipa Olandei.

14:13 – DNS

Avem puțină acțiune cu înregistrările din DNS. Ca să poată configura întreaga infrastructură în coexistence mode studenții trebuie să solicite de la Judecători o serie de înregistrări în DNS-ul extern, folosind adrese mapate prin TMG. Până acum doar doi concurenți au solicitat astfel de înregistrări (China și Singapore).

15:30 – 18 ore

Mai avem 18 ore… long long time :)

Gwen a facut primul pas spre un Red Bull. Chris are doua pregatite de ieri dar inca nu deschide. Eu am baut deja doua “cafele”… adică un fel de ceai de cafea care are vagi senzatii de cafea și multă multă apă caldă.

Am fost la Starbucks sa cer o cafea adevărată, fără arome, fără apă multă…. doar un expreso mic… Aaaa și mi-au dat apă colorată simplă cu zahăr :(

16:50 – Jon Perera

O vizită surpriză de la Jon Perera șeful pe divizia de academic de la MS. A schimbat câteva cuvinte de complezență cu fiecare participant… ceea ce e o chestie foarte faină.

17:00 – Primul Milestone

A sosit și timpul primului milestone. Studenții trebuie să configureze sistemul de e-mail, DNS-ul și să poată trimite un e-mail către administratorul de la serverul Judge. Pentru asta trebuie să aibă instalat TMG, Active Directory și Exchange și să aibă configurate 3 înregistrări în DNS-ul extern și altele în DNS-ul intern.

Configurarea TMG constă în maparea adreselor interne la adresele publice iar înregistrările din ISP sunt clasicele Host și MX care să mapeze pe IP-ul extern al lor. Publicarea mailului se face prin TMG.

Jurizarea se face în felul urmator: Dacă a reușit să trimită mailul primește 5 puncte. Dacă primește și replay primește 10 puncte. Totul transparent și fără interpretări.

Francezul deja a reușit să trimită mailul și să primească și replay.

La 18:00 ora locală vedem live și primele rezultate!

 

18:35 – După primul milestone

Ionuț a reușit până la urmă să treacă cu bine de primul milestone. Au mai reușit și francezul și chinezul pe jumătate. Ceilalți încă au probleme de configurare a serverului de DNS.

Despre celelalte echipe avem vești bune. Simplex are mari șanse să fie în primii 18. Da este o schimbare față de anii anteriori când mergeau în Runda a doua doar 12 echipe. Echipa de la Embedded a avut probleme pe transport cu roboțelul lor dar s-au rezolvat noaptea trecută. Alex Bogdan ADE/ul nostru a umblat azi toată ziua prin New York pentru a face rost de piese cu care să repare roboțelul. La prezentarea inițială fetele de la ED s-au comportat foarte bine. Să vedem ce o să fie după ora 19:00 (GMT-5).

19:10 – Iar mancare

Liniștea asta plumburie trebuia tulburată de ceva… mâncarea :)

20:00 – Hacking Attack!

Milstone-ul numarul 2 constă într-un atack asupra rețelei concurenților. De fapt se face doar un scan al vulenrabilităților din exterior pentru a identifica suprafața de atac. În timpul acesta ei trebuie să lucreze în Cloud și să facă sincronizări, teste, scanări dar să să securizeze comunicațiile pentru a nu ”scăpa” date confidențiale pe rețea.

20:10 – Je@n

Am primit un invitat supriza: Jean-Benoit Paux  finalist în 2007 și câștigătorul ediției 2008. E clar: această competiție chiar poate schimba pespectiva de a fi a fiecăruia dintre noi. În cele 24 de ore de intensitate maximă, de trăiri, concentrare și renunțare acumulezi atâtea amintiri cum nu mai întâlnești în viața profesională ulterioară… cred. De aceea, un astfel de moment te marchează efectiv și-ți cauți permanent drum pe la Finală. Astăzi Jean a venit la New York în calitate de sponsor din partea firmei Avanade.

1107-Jean-Benoit_and_Valy

20:35 – Lisa

A trecut și Lisa Harper (șefa mare de la Imagine Cup) pe la noi… motiv pentru care am ținut să mă plâng de mărimea tricoului de Judge. Din câte știu în România port la tricouri mărimea XL… Aici tricoul XL pe care mi l-au oferit mă face să arat ca Mutulică din Alba ca Zăpada :) E efectiv imens :)

21:15 – Hacking attack – milestone #2

Toți concurenții au acumulat maximum de puncte după această rundă. Totul a fost securizat foarte bine. Pentru scanare s-a utilizat ultima versiune de Nessus.

În scurt timp… la ora 22:00 (GMT-5) aflăm dacă SD și ED ne reprezintă în runda următoare. Emoțiile sunt imense pentru ei. În Ro e 4:21AM și apar primele semne de oboseală…

21:30 – 12 ore

Au trecut și mai sunt încă 12 ore. Următorul milestone este la 0:00 AM (GMT-5) și pare a fi unul hardest ever! Cine îl trece pariez pe el.

Rand ”încurajează” studenții cu un mic somnic :)

Studentul din Singapore urmează exemplul și adoarme și el eroic…

22:05 – Red Bull

Chris cedează primul ispitei și se infruptă cu poftă din două cutii de Red Bull. Eu rezist eroic cu apă plată în cantități industriale.

WP_000509

Au început anuțurile cu privire la cei din Runda 2 pentru SD și ED. Așteptăm cu emoție!

Gwen a cedat și ea dar și-a revenit foarte repede. După 5 minute e din nou fresh :)

 

22:54 – Rezultate superbe

Simplex și Endeavour_Design merg in Runda a doua. Încă un pas până în finala de 6!

23:00 – Exchange

În milestone #3 studenții trebuie să stabilească o conexiune între Exchange on-premise și Exchange on-line, și apoi să facă în așa fel încât utilizatorii să poată partaja între ei calendarul.

Mă duc să-i felicit pe cei de la SD și ED.

 

23:30 – Bucurie

Bucurie mare pentru echipele românești de la SD și ED. Au muncit mult! Merită să fie printre primii!

Simplex

În poza aceasta domnul Dan Mircea Suciu este întruchiparea profesorului care-mi aduce aminte de Domnul Trandafir de Mihail Sadoveanu. Numai ca este un domn Trandafir modern care-si traieste emotiile la cote maxime alaturi de cei patru tineri care cred pana la capat in puterile lor!

00:14 AM (GMT-5) Milestone #3

S-a terminat și al treilea milestone. Așa cum am pariat nici unul din concurenți nu a reușit să facă sincronizarea între cloud și Exchange intern… Coexistența. Ideea este că nu au pornit corect. Pe site-ul

Configurarea de coexistență trebuie să se facă după specificațiile de la această adresa: Exchange Server Deployment Assistant Update for Exchange 2010 and Office 365 Coexistence  sau aceasta: Exchange Server 2010 Deployment Assistant.

Super fain instrumentul respectiv. Explică pas cu pas, pas cu pas ce trebuie făcut. Încercați să faceți câțiva pași de acolo pe linia de coexistență între Exchange 2010 și Office 365 și o să vedeți cam care este nivelul de cunoștințe necesar pentru un finalist. E impresionant, oricât de răi și cârcotași ar fi unii sau alții. Și aceasta era doar o cerință din 20.

 

01:15 AM – Refreshing

După un duș rece rece, altfel se simt cele 8 ore și 11 minute rămase din competiție + cele două de evaluare.

 

02:00 AM – Milestone #4

Concurentul din Singapore a mai tras o repriză adâncă de somn. Este pentru prima dată în istoria competiției când un concurent doarme atât de mult… dar e tânăr. A avut un proiect excelent in Runda a doua, dar lipsa de experiență își spune cuvântul. Copii cuminți se culcă devreme, mânâncă regulat, beau numai ce trebuie…. pentru el o astfel de noapte e ca o bomba cu ceas care îl termină atât fizic cât și psihic. E totuși la fel pentru toți. Știa la ce se așteaptă… și mai mult de atât cam așa este și în viața reală. Ai o problemă stai ”on-line” până o rezolvi. Germanul este plecat să facă un duș și a pierdut startul pentru acest milestone.

Despre ce este acest milestone: despre migrarea automată a inboxurilor din Exchange on-premise în Exchange on-line. Dacă nu ai rezolvat problema anterioară nu ai cum să o rezolvi pe aceasta decât dacă se găsește o metodă manuală de transfer, sau una cu PowerShell… care ar însemna că pot obține puncte parțiale pentru asta. Vedem ce se întâmplă după o oră.

 

03:08 AM – The end of Milestone #4

Se pare că lucrurile sunt la fel de complicate. O parte din concurenți au reușit să facă instalarea de Exchange, să configureze Office 365 si sincronizarea între Active Directory si Office 365 dar nu au reușit să facă migrarea. Pentru asta au nevoie de niște înregistrări specifice în DNS de tip SRV (Service Locator) pe care din pacate… nu prea le-au solicitat… ora înaintată, oboseala și stresul nu le mai permite să se mai gândească și la asa ceva…

Următorul milestone este la ora 6AM (GMT-5)

 

04:08 – (Au mai rămas 5 ore 21) – Ora critică

Am intrat în ultima parte a competiției. Orele cele mai dure din punct de vedere fizic și psihic. Sunt momentele în care creerul tinde să renunțe la luptă datorită epuizării fizice. Rând pe rând polonezul, Ionuț și singaporezul au parăsit sala pentru momente bune. Sunt acele momente în care ieși pe usă și-ți vine să mergi în cameră să dormi renunțând la orice vis de glorie, măreție sau financiar.

 

05:00 – Last milestone

În ultimul milestone consta în realizarea și documentarea schemei de ansamblu a rețelei, cu IP-uri, servicii și toate cele în afară de parole. Este o bună ocazie de a parcurge din nou tot materialul și a vedea dacă nu au avut ceva scăpări. De obicei ei se concentrează pe task-urile principale și pierd din vedere amănuntele de configurare și cerințe gen crearea unui GPO, instalarea unei imprimante printr-un script, crearea a doi useri în nu știu ce OU cu nu știu ce drepturi. ”Firmituri” cum spun IT-iștii dar… care contează (mă cam repet…)

 

05:20 – Karim

Karim unul din finaliștii din 2009 transmite salutări echipei de judecători și succes tuturor concurenților. Actualmente este in Internship la o firma care produce un sistem de operare de tip Cloud bazat pe Chrome OS. Detalii despre concept aici.

 

5:48 – Cosmin

Cosmin a intrat și el în legatură cu noi pentru a ne transmite salutări și toate cele bune. Se simte că îi lipsește mult competiția… mă găndesc în aceste momente și la Ionuț Cârjă… Imagine Cup e altfel fără el…

6:11 – Last milestone Done

S-a terminat și ultimul milestone cu ceva succes de moral pentru mulți concurenți. Se pare că polonezul și singaporezul și-au revenit. Ionuț se ține încă bine pe picioare :)

 

6:51 – MNA

Am făcut o scurtă vizită pe la Digital Media. Băieții de la MNA erau pe poziții. Au filmat și acum trebuiau să prelucreze. Sarcina lor este de a face un filmuleț de 1 minut (!!!!) prin care să demonstreze tema: Cum poate ajuta tehnologia să trăim într-o lume mai bună. Sarcină grea dar băieții sunt tonici, relaxați (au dormit 3 ore) dar… nu văd pe ei acel WOW! suntem ”în cărți”! Poate așa sunt ei ;) Analizând concurența votez pentru ei.

8:30 – Ultima oră

Atât :) și încă o cutie albastră cu scris roșu care încearcă să îți dea aripi :)

 

8:47 – Live meeting

Mă delectez cu statisticile de la transmisiunea live de la aceasta competiție. Sunt convins că dincolo de monitoare nu aveți cum să simțiți presiunea de pe umerii concurenților, dar mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi.

Live meeting stats

08:57 – Jon Perera

Mister Jon Perera a făcut o mică vizită de curtoazie. E simpatic în felul lui… dar e șef :)

În scurt timp mutăm și unghiul de filmare…

 

Ultimele minute….

 

10:20 – Final IT Challenge 2011.

Incepem procesul de evaluare. Rezultatele miercuri!

Publicitate

12 gânduri despre „Finala #ImagineCup 2011 – New York – Big Day – Live Text

 1. Valy, nu știi ceva dacă este LIVE la Software Design? Sau prezentările sunt cu ușile închise? (țin minte că ziceau pe blogu de la IC că parcă va fi ceva live, dar poate am ținut minte greșit). Mersi.

  Apreciază

 2. Timotei, din pacate nu am idee daca sunt live acolo. Faptul ca la IT Challenge este Live este pentru ca am vrut eu asta :)
  Live va fi doar la Award Ceremony, miercuri.

  Apreciază

 3. @Timotei Nu sunt live prezentarile de la software design. Vor fi doar pentru cei calificati in finala.

  @Valy: cei de la Endeavor Design (de la Embedded Development) au o prezentare si de la 16:40. Ei au doua prezentari: teoretica si practica.

  Apreciază

 4. Va să zică chinezul pune multe întrebări dar este pe drumul cel bun … speram și Ionuț să fie pe drumul cel bun :-D .
  Mult succes în continuare Ionuț!

  Apreciază

 5. Se pare ca după 24 h s-a terminat lunga competiție IT Challenge. Felicitări Ionuț și sperăm să iei locul I. Să nu uităm că am avut și un Judge adevărat! Felicitări domnule profesor Greavu!
  Felicitări tuturor participanților dar totuși ”Hai România!!!”

  Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: