#SharePoint migrare la 2010


La început a fost dorința… apoi a început chinul. Un exercițiu de răbdare și săpături în adâncurile întunecate a erorilor de diferite tipuri. Vă felicit și numai dacă aveți răbdare să citiți până la final.

Într-un sfârșit de săptămână răcoros de toamnă mi-am luat inima în dinți și am spus că e timpul să trecem la SharePoint 2010. E deja aproape de SP2 deci putem încerca și noi o astfel de migrare. Mai încercasem odată dar m-am împotmolit chiar înainte de a începe.

Întrebarea fundamentală a celor din jur: De ce?! Ce sens are să migram dacă merge și așa? Iată tocmai pentru că nu trebuie să lăsăm lucrurile așa cum sunt ci să evoluăm, dacă ne permite atât tehnologia cât și dorința noastră.

Mai trebuie să menționez că aveam achiziționată licența pentru SharePoint 2010 for Internet Services, cea care costă o grămadă de bani în companii și doar 10% din preț pentru zona academică.

Încercând totuși un răspuns sincer: de ce să migrezi!?

Nu știu dacă ordinea pe care o sa o prezint este structurată după ordinea de importanță, așa că luați argumentele ca atare nu cu un grad anume de prioritate:

  • În cadrul unei companii pentru Performance Point, PowerPivot, Excel Services, Reporting Services, adică pentru Business Intelligence. Date – Informații – Cunoștințe – Decizii de business rapide și corecte, reprezintă sintagma succesului în mediul concurențial al zilelor noastre.
  • Să nu uităm de integrarea cu pachetele Office și de fluxurile de lucru generate cu Visio (suport pentru BPMN), personalizate cu SharePoint Designer 2010 (produs gratuit) și InfoPath.
  • Peste tot vorbim de Office Web App (OWApps). E ceea ce îți asigură pentru prima dată transparența față de sistemul de operare. Ai Office pe Web și faci cu el documente direct în Intranetul tău.
  • Suport multilingvistic mult mai relaxat. Poate mulți dintre noi știu cât de greu era să configurezi în 2007 variations pentru paginile web și cât de dificil era să faci switch dintr-o limbă în alta. Acum este foarte simplu să păstrezi același deployment în câte limbi o cere implementarea și să schimbi interfața lingvistică ori de câte ori dorești.
  • Suportul mult mai permisiv pentru mobile. Paginile sunt mai bine optimizate, OWApps îți permite să deschizi fișierele indiferent de platforma telefonului mobil. De pe Android sunt aplicații specializate cu care te conectezi, te autentifici și lucrezi live în SharePoint 2010. Nokia au și ei un modul de conectare, dar din câte știu eu folosesc Form Base Authentication.
  • Componenta socială și orientarea către profil și individ. Sugestiile prin Tag-uri sau pe domenii de interes. Sistemul de feedback pe diferite documente și liste.
  • Project Plan-uri diverse direct on-line.
  • Cu cei ajută pe studenți? Studiază o tehnologie care deja este pe piață și vor ști să salveze datele și să lucreze colaborativ în SharePoint atunci când vor intra în producție. Și că tot suntem la o facultate de Business pot învăța și detaliile BI (de unii singuri se pare anul acesta…), precum și aspecte ale proiectării proceselor din cadrul companiei prin utilizarea BPMN.
  • Pentru admini, administrare și raportare mai amănunțite.
  • Și nu în ultimul rând pentru a ține pasul cu tehnologia.
    Pentru a citi mai multe despre motivele și beneficiile migrării pot consulta și acest articol.

Înainte de a trece la treabă am citit cartea Upgrading to Microsoft SharePoint Server 2010, pentru a stabili metoda pe care să o aleg pentru migrare. Mi-a descărcat frumos și listat checklist-ul de pe site-ul Microsoft și am ales metoda de upgrade in place, pentru a păstra cât mai multe din facilitățile și structurile SharePoint-ului 2007.

Prima operațiune… prima eroare.

Ca să putem rula acel pre-upgrade check, specificat în checklist, trebuie să avem instalat SP2 pentru WSS3 și SharePoint 2007 și cumulative update-urile descrise în articolul October 2009 Cumulative Update Packages for SharePoint Server 2007 and Windows SharePoint Services 3.0.

Interesant este că la orice încercare de instalare a SP2, începând cu cel de WSS, conform procedurilor, primeam permanent mesajul de eroare: The detection failed, this can be due to a corrupted installation database.

clip_image001

Avem mai multe baze de date pentru fiecare business unit în parte și am rulat DBCC CHECKDB pe fiecare bază de date plus alte operațiuni descrise în articolul Database Maintenance Best Practices

Am încercat și alte metode pentru a trata mesajul de eroare de mai sus, de exemplu, prin urmarea pașiilor de la pagina de pe Technet în care un cetățean experimentase aceeași problemă. Din păcate însă nu aveam o altă mașină paralelă cu SharePoint de pe care să iau și să compar regiștrii sau de pe care să iau patch-urile lipsă.

Am încercat sa fixez ceva cu Microsoft Fix it, dar nu se întâmpla absolut nimic. Probabil că problema mea era mult mai gravă, și din bănuieli mă gândeam că parcă nu am modificat structura bazelor de date deci problema era de la Serverul de SharePoint.

Ce s-a întâmplat de fapt de nu puteam trece mai departe? Unul din admini în criză de spațiu de pe discul C: a făcut curățenie generală și pentru că aproximativ 10Gb de MSI zăceau în directorul C:\Windows\Installer s-a decis că este bine și fără ei. Fără a face o copie de siguranță.

Metoda de refacere a MSI-urilor respective am găsit-o în articolul: The detection failed, this can be due to a corrupted installation database alături de script-urile pe care trebuia să le rulez. Neavând un server cu aceeași configurație am desfăcut pe rând fiecare kit din cele raportate ca problemă in acel RestorePoint și rulam al treilea script pe rând până am ajuns la 4 aplicații ale căror kit nu l-am mai găsit (ceva beta și încă o aplicație care nu știam ce versiune am instalat). În context, având în vedere că nu erau aplicații critice le-am șters cu tupeu maxim din regiștri.

Problem solved!

După rularea stsadm -o preupgradecheck am mai descoperit 5 erori: 4 my site-uri pierdute din context (Issue : Orphaned site collections) și un fișier cu link-ul rupt (Issue : Missing server file or server configuration issues). Fiind în weekend și trecând dimineață pe la Biserică am considerat că pot trece mai departe și cu erorile respective. Site-urile orfane aveau să-mi dea bătaie de cap mai târziu, dar revenim.

În cifre, statistica dimensională se prezenta cam în felul următor:

Information Only : The components from this farm

This sharepoint software currently running on this farm is 12.0.0.6520. The farm contains the following components:

  • 3 servers
  • 8 web applications
  • 8 content databases, approximately total size = 51,4 Gb(s)
  • 5672 site collections

Pasul 2 – Clean up your environment

Personal l-am ignorat… poate de aceea și erorile de mai târziu. Când ai un checklist cred ca ar cam trebui să-l respecți pas cu pas ca să nu ai probleme, așa că dacă doriți să migrați, nu faceți ca mine, ci faceți întâi curățenie.

Pasul 3 – Install prerequisites on all servers

Am uitat să spun că am făcut copii de siguranță înainte de asta. Mă refer la bazele de date și la Farm Backup apoi un Windows Backup ca să pot reveni în caz de dezastre în migrare.

Pasul 4 – Disconnect users

Sună pretențios, dar constă în fapt în oprirea serviciului de WWW ca să nu se mai poată conecta utilizatorii.

Pasul 5 – Run Setup on all servers

Fără probleme instalarea, dar atenție fără wizard-ul de configurare în această fază. Doar instalare și atât.

Apoi: Install language packs și Office Web Application

Pasul 6 – Rularea wizard-ului de configurare… în care aparent nu am avut prea multe erori doar faptul că timpul de execuție depășea de multe ori 100% ajungând în repetate rânduri pe la 100,81% :)

296721_2557799584029_1225184366_3175783_328784885_n[1]

Pasul 7 – Monitor upgrade progress

17:38 ore a durat prima monitorizare și doar 8 erori :)

Așa cum anticipam de mai sus erorile au avut legătură directă cu preupgrade check.

[OWSTIMER] [SPContentDatabaseSequence] [ERROR] [10/8/2011 10:58:35 PM]: Database [P_MySite_Content] contains a site (Id = [7c7fcd58-049f-45a8-ad7d-2b7fc4e18ab9], Url = [/personal/31040701sl083605]) that is not found in the site map. Consider detach and reattach the database.

Și încă un tip de eroare:

[OWSTIMER] [CmsVersionToVersionFeatureActivationSiteAction (13.0.1.0)] [ERROR] [10/9/2011 11:51:03 AM]: Exception: A duplicate content type name "Resource" was found.

În același timp în Event Viewer avem un mesaj de eroare: Field type BusinessData has duplicate definition. Event ID: 6622 Source: SharePoint Foundation corespondent acestui mesaj de eroare.

Prima eroare am tratat-o așa cum era sugerat:

  • deatașarea bazei de date: Stsadm.exe -o deletecontentdb -url http://servername -databasename ContentDatabaseName 
  • Apoi atașarea bazei de date din PowerShell: Mount-SPContentDatabase -Name <DatabaseName> -DatabaseServer <ServerName> -WebApplication <URL> [-Updateuserexperience]

Pentru a doua eroare, am găsit doar referințe bizare care nu au nici o legatură cu subiectul meu.

Cam atât momentan despre migrare… dar nu am terminat cu erorile.

Ce s-a întâmplat după migrare?

Aspectul

Din cauză că foloseam un Feature pentru branding creat pro-bono de http://collaborativecode.com/ și acesta nu a mai fost compatibil, după Visual Upgrade, chiar dacă acel Feature era dezactivat, paginile arătau groaznic. Portalul era deja live și anumiți utilizatorii îmi spuneau, da imi place, și prin spate… Super nașpa! :)image

Problema s-a rezolvat relativ simplu: din setările site-ului se dezactivau funcțiile de Publishing și apoi se reporneau, în felul acesta sub-site-ul revenind la tema moștenită de la site-ul părinte.

Usability

Șocul utilizatorilor a fost acela că nu mai aveau My Links. Articolul SharePoint 2010 – Where’d “My Links” Go? m-a ajutat să repun My Links în profilul utilizatorilor chiar dacă nu este în aceeași poziție ca la versiunea 2007, și nu se lucrează la fel de simplu. Există în schimb opțiunea Tags.

Cum se lucrează cu Tags?

1. Se navighează până la pagina favorită

2. Se apasă pe Îmi place (I like It) sau Tags&Notes

3. În fereastra care apare dacă ați apăsat pe Tags, apăsați butonul Save.

4. Ca să ajungeți la paginile favorite, ori pe unde sunteți apăsați pe Tags, apoi din fereastra care apare pe My Tags și veți fi redirecționați în pagina cu toate tagurile și I Like It-urile stabilite în timp. De acolo se accesează pagina sau site-ul favorit.

 

Componenta de căutare

O altă surpriză neplăcută a fost aceea că nu mai funcționa Crawler-ul de indexare a contentului pentru căutare. Foarte rapid și elegant am rezolvat cu indicațiile din articolul: Verify that either the Default Content Access Account has access to this repository… sau aici.

După refacerea full crawl pe locațiile specificate totul a funcționat ca la carte.

 

Ce facem mai departe?

Branding-ul ar fi cea mai solicitată componentă din partea utilizatorilor. Nu are importanță pentru ei daca totul funcționează sau nu mai bine. Important este ca Portalul să fie frumos :)

Și cum nu avem competențe și nici buget pentru această componentă, lansez un apel public pentru un proiect pro-bono la barter cu publicitatea pe Portalul FEAA (300k hituri pe luna conform Google Analytics).

Nu știu dacă ar trebui să arate ca în: Top SharePoint branding: http://www.pinkpetrol.com/blog/2010/06/top-20-examples-of-creative-navigation-within-sharepoint/ dar se discută.

Dacă sunt studenți care vor să se apuce de învățat, cred ca un start despre branding: http://www.thesharepointmuse.com/sharepoint-2010-branding/ Și apoi au și ei nevoie de portofoliu nu? Sau pile la mine :)

 

În loc de concluzii:

A fost un efort personal de câteva zile și nopți încheiat cu încă un succes personal pe plan profesional. Vedem pe mai departe cum evoluăm!

8 gânduri despre „#SharePoint migrare la 2010

  1. Felicitari pentru implementare.Puteti recomanda o aplicatie care ati si testat-o pentru android?Am incercat cu sandrob ca sa ma loghez direct din browser dar nu se conecteaza…
    PS:schimbati si favicon-ul atat la blog cat si la portal ca a ramas pe default.

    Apreciază

    1. Alertarea prin SMS e intr-adevar interesanta insa sunt citeva aspecte de mentionat:
      1. Cei de la MS din pacate au dezvoltat un serviciu proprietar de conectare la providerul de mesagerie, Office Mobile Service Protocol (OMS) in loc sa foloseasca protocoalele existente si folosite de catre 99% dintre useri (SMPP, HTP, etc) si sunt doar o cativa provideri ce ofera acest protocol. La fel au facut si cu Office Communicator pe partea de voce. La chestiile astea nu-i inteleg deloc
      2. Sa presupunem totusi ca se implementeaza si se foloseste un provider de mesaje, la 10 notificari pe zi pentru fiecare utilizator, considerind a fi 80000 utilizatori, facultatea ar trebui sa plateasca aprox 4.000 EUR / zi ! Parca nu e asa convenabil :)

      Apreciază

  2. Am o intrebare:stiu ca a fost candva un sistem de adeverinte online pe portal dar nu stiu de ce s-a scos…
    Ar fi foarte folositoare repunerea lui,deoarece s-ar evita cozi imense la secretariat plus ca programul e foarte scurt si in 10 minute cat e pauza nu ai timp(lasand la o parte sefii de grupa…).

    Apreciază

  3. De acord, Alex. Dar.. cred ca sunt putin cam afectat de atitudinea celorlalti pentru a mai avea puterea sa mai fac unul nou… Si sistemul de cereri este la fel… de util si nu mai este.

    Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑