ACTA and anti-ACTA


De când s-a dat publicităţii chestia asta cu ACTA şi anti-ACTA am stat şi tot m-am gândit cum să mă poziţionez faţă de aceast curent.

Anti: Nu aş vrea să dispară site-urile de socializare şi nici YouTube sau altele.

Pro: Pe de altă parte autorii materialelor digitale trebuie să-şi primească bani pentru munca lor.

Anti: Nu vreau să fac puşcărie pentru un amărât de MP3 de pe calculator.

Pro: Anumite efecte negative ale libertăţii pe Internet ar trebui corectate prin contramăsuri.

Având în vedere că sunt un cosumator al libertăţii Internet, dar în acelaşi timp mă intersectez cu zona securităţii sistemelor informaţionale, în acelaşi timp aflat în chinurile facerii primei cărţi de computer forensic din România, am decis să mă poziţionez neutru faţă de acest subiect.

Totuşi…

Steganografia

Dacă ar fi să încalc regulile, primul lucru la care m-aş gândi este steganografia, tehnică veche de ascundere a informaţiilor. Dar fără a fi prea complicat pentru că apoi ar deveni greu să o facem reversibilă.

Apoi, dacă aş fi dincolo de baricadă, în calitate de apărător ACTA şi vine un civil cu laptopul la aeroport, care are toate manelele de pe disc cu extensia PDF în loc de MP3 şi aplicat şi un hidden pe toate, prin ce metodă va descoperi acele fişiere domnul poliţist? Face search pe disc? După extensie nu poate. Ar trebui să aibă o aplicaţie de căutare bazată pe headerul fişierului şi nu pe extensia acestuia. Bun, nu-i greu de găsit, nici scumpă o astfel de aplicaţie … nu vrem să fim răi să vorbim că la noi tre să faci un POSDRU ca să cumperi o aplicaţie gratis : )… dar problema se pune puţin altfel: dacă vin 100 de oameni pe oră la aeroport, fiecare cu câte un HDD de câţiva zeci de Gb pe care trebuie să-i scanezi? Să vină omu cu 7 ore mai devreme? Să-şi lase laptopul acasă? Ciudat de multe întrebări.

Şi cum din orice se poate face un business sau o asociaţie… nu se putea să nu existe şi o asociaţie orintată către detectarea steganografiei aşa că mă mai gândesc cum aş putea ascunde cât mai bine fişierele.

Nu se pune problema să le punem pe dropbox sau skydrive sau în contul de mail… pentru că şi alea intră sub incidenţa ACTA. Totul e să-ţi ei maneaua cu tine pe laptop când te duci în afară… de ţară.

 

VHD-urile

Dacă aş vrea să le fac viaţa puţin mai grea apărătorilor ACTA atunci aş utiliza VHD-uri în locul altor tipuri de fişiere, şi pe aceste VHD-uri aş pune conţinutul inciminatoriu, le-aş cripta puţin cu Bitlocker şi apoi …

Hai să vedem în câteva minute cum s-ar face asta.

Pas cu pas ascunderea unui MP3 intr-un VHD şi apoi încorporarea lui într-un document Word.

 

Dacă aş fi eu aplicaţia care ar trebui să scaneze HDD-ul călătorilor prin ţările ACTA, atunci clar că m-aş uita şi după astfel de fişiere… asa că un file puzzeler ar fi ideal pentru aşa ceva. Acest file puzzeler ar împărţi un fişier mai mare în fişiere mai mici de diferite tipuri şi în diferite locuri pe disc pentru a nu putea fi recompus fără algoritmul de împărţire a sa. Provoc programatorii la a scrie o astfel de aplicaţie.

 

În final… treaba nu se opreşte aici. Vrem nu vrem trebuie să plătim pentru ceea ce consumăm… iar dacă se întâmplă excepţii… eu cred că multe din acestea vor fi trecute cu vederea… vânaţi fiind profesioniştii domeniului nu cetăţeanul simplu care are şi el o manea de dor şi jale mare pe laptop.

Dacă aveţi metode mai bune de a ascunde conţinut digital… partajaţile cu noi. Încă se poate!

24 de gânduri despre „ACTA and anti-ACTA

  1. Valy eu cred ca ACTA are multe parti bune. Deja eu am cateva idei de business bazate pe aplicarea ei. E drept ca nu vom mai avea filme de pe torrent traduse de veverita_bc dar asta va duce la ieftinirea dvd-urilor, a biletelor la film, aparitia mai multor cinematografe, centre de inchiriere etc pentru ca cererea va fi tot mai mare. Lumea se panicheaza inutil. Ca si consumator de Apple am avut iphone cu si fara jailbreak. In ambele cazuri n-am avut mai mult de 50 de aplicatii instalate pe telefon din care „platite” mai putin de un sfert. Atunci cand le-am cumparat nu am dat mai mult de 2 euro pe o aplicatie. Un album de muzica de pe itunes poate fi luat cu 0,99 dolari asta insemnand 3 covrigi. WTF!!! Singura problema pe care o vad este permiterea accesului companiilor ce vand cu drepturi de autor prin intermediul providerilor de net, in computerul utilizatorului pentru a investiga posibile furturi. Asta mi se pare o privare de intimitate.

    Apreciază

  2. Acta merge pana acolo incat providerii de net trebuie sa monitorizeze non-stop traficul utilizatorului,in plus si daca ti-ai facut o poza sa zicem in fata la mall si apare sigla iulius mall in poza iar apoi o uploadezi pe facebook sa arati prietenilor tai cat de tare esti tu ca stai toata ziua prin mall poti fi acuzat ca ai folosit sigla iulius mall fara drept de autor.Domnul Monoranu spunea ca ar fi corect sa platim dar pe de alta parte in Romania cred 90% din detinatorii de pc-uri/laptopuri etc. au instalate soft-uri piratate deoarece nu oricine si-ar permite sa dea 500roni pe un windows sau 12000roni pe suita de design de la adobe,cred ca daca ar fi fost implementat acta de la inceputul internetului multi din cei ce lucreaza in IT in prezent ar fi vandut shaworma pentru ca nu ar fi avut bani sa utilizeze programe vitale pentru cariera lor.

    Apreciază

    1. @lupu: e drept ca softurile sunt scumpe dar daca legile s-ar aplica pe bune si n-ai mai avea de unde sa furi aceste softuri atunci si producatorii ar fi nevoiti sa le ieftineasca intrucat ar avea o cerere mai mare de satisfacut si ar putea castiga chiar si dintr-o marja de profit mai mic dar dintr-un numar mai mare de vanzari. parerea mea e ca atat timp cat vom amana aceasta situatie ne vom adanci si mai mult intr-o zona obscura care va impiedica dezvoltarea unui domeniu foarte banos cum este cel la vanzarilor cu drepturi de autor. cum spuneam, deja am cateva idei de business pe care vreau sa le pun in practica si chiar astept momentul in care legile cu pricina chiar se vor aplica. raman insa la parerea ca sopa, pipa si acta sunt formulate vag si se pot face abuzuri cu privire la intimitate, dreptul la libera exprimare, etc.

      Apreciază

      1. Aici vorbim deja despre aplicarea sau nu a legilor ce exista deja si nu au legatura cu ACTA. Intr-o piata normala, da, producatorii ar trebui sa ieftineasca, insa da-mi macar 2 exemple in Romania in care se intimpla asta si nu tocmai invers. Hai sa ne gandim la Petrom, Craciun, Paste, Valentine’s Day si alte sarbatori in care cererea creste.
        Si repet inca odata: cit inseamna 0.99$ pentru americani si cit inseamna pentru noi?

        Apreciază

      2. :) Crezi ca si-a pus cineva problema de Romania… E o problema de globalizare, dar pe care nu o consider strict economica… Sub un cadru legislativ poti face multe… Preturi in Romania? Suntem doar o piata de desfacere dintr-o tara aproape bananiera… Nu suntem consumatori educati (vezi Black Friday, nu ne permitem dar cumparam). Si sa ne intoarcem la soft – crezi ca firmele mari producatoare (nu mai dau nume) vor sa se intervina in eliminarea pirateriei sau impunerea drepturilor de autor… efectul ar fi unul singur – explozia open source (ex. Open Office vs. LibreOffice)

        Apreciază

      3. sopa, pipa, acta vin sa „rezolve” problema globalizarii… legi pentru drepturi de autor exista in aproape toate tarile… insa e nevoie de un cadru legal prin care sa poata interveni cel din State (de ex.) pe o activitate din Romania… acum procesele dureaza foarte mult din cauza incompatibilitatii legislative [Asta daca privim din partea celor „vaduviti” de drepturi, sa le zicem de autor]
        Faptul ca legile pot fi interpretate dar si faptul ca fac loc abuzurilor de putere nemultumeste masele [Asta daca privim din partea celor „multi”]
        Poate ca ramane totusi o intrebare: Este sau nu Internetul liber (asa cum a fost el gandit)?, sau din cauza ca nu mai poate fi controlat (vezi si crearea de retele de comunicare private) impunem o noua legislatie sub acoperirea „drepturilor de autor”, care, de fapt, exista deja?

        Apreciază

      4. Clar ca cei de la ACTA nu si-au pus problema de Romania, insa producatorii si-au pus problema de „Europa de Vest” , „Europa de Este”, „Asia-Pacific”, etc si au politici de pret pe zone.
        Nu stiu cit de liber a fost Internetul inca de la inceput, dar cred ca se avea aceeasi „libertate” ca a fiecarei tari in parte. De disparut clar nu va disparea si metode ocolitoare se vor gasi intotdeauna :)

        Apreciază

      5. 1. ce utopie care se gaseste doar in cartile de economie la capitolul economia cu o concurenta perfecta – „producatorii ar fi nevoiti sa le ieftineasca intrucat ar avea o cerere mai mare de satisfacut si ar putea castiga chiar si dintr-o marja de profit mai mic dar dintr-un numar mai mare de vanzari” – complet ireal in economia mondiala a ultimelor decenii si nu cred ca trebuie sa asteptam asta

        2. ce ironie ca tocmai cineva care are „cateva idei de business […] in momentul in care legile se vor aplica” sa argumenteze pro-acta tocmai sustinand un comportament fair play a companiilor, cand si ele, ca si indivizii, sunt hapsane dupa bani si au idei de business

        Apreciază

  3. Valy ce spui tu, exista si acum. Este vorba de legea drepturilor de autor si directiva europeana. Cum nici pina acum nimeni nu si-a batut capul pentru ca viata e foarte complicata, ma gindesc ca nu o vor face nici de acum incolo. Si din acest motiv s-au gindit sa arunce pisica in curtea ISP-istului. Este oarecum distractiv cit de mult se vorbeste in Ro despre ACTA dar se omite ca avem o lege care cere ISP-istului sa blocheze siturile ce incalca drepturile de autor…..inainte de aparitia subiectului ACTA…

    Apreciază

  4. Ai atins doar 1% cred din ceea ce e ACTA si, asa cum spuneau Florin si Adrian, legile astea chiar exista acum.
    Ar trebui mai degraba spus despre faptul ca eu as putea cere oricand ISP-ului tau sa verifice traficul facut de tine pentru ca suspectez eu ca ai ceva cu copyright de-al meu. ISP-ul verifica si constata ca lucrezi la o carte, al carei continut mi-l transmite mie. Eu voi lua continutul, termin mai repede cartea, o public, imi iau banii, iar tu….. Parca nu mai suna asa frumos acum, nu?
    Cat despre copyright-software/muzica/filme legale de ce nu facem si o comparatie cu preturile din celelalte tari, cu veniturile oamenilor si atunci vedem cit „costa” de fapt la noi. Eu nu imi permit sa dau banii ceruti de site-uri precum voyo pentru a o vedea pe Esca, insa imi permit sa dau intre 0 si 8$ pentru un continut incomparabil ca si calitate pe hulu (ce bate la fund cam orice solutie tehnica de la noi). Si oare cit inseamna 8$ pentru ei? Dar 0.99$?

    Apreciază

  5. acta e stupid si vag.. din cate stiu daca am cumparat un cd cu muzica am dreptul sa il pun pc sau orice alt device , atat timp cat acesta este proprietatea mea.. de acum ce fac.. ori de cate ori plec din tara car cu mine toate cd-urile care le am copiate pe pc :-\ .
    2. am auzit multa lume spunand ca eu nu am nimic de ascuns.. sa verifice tot ce fac eu pe internet .. atunci de ce am mai iesit din comunism…
    3. acta prin masurile ei poate sa iti restranga dreptul la protest online .daca se considera ca incalca anumite prevederi.. bineinteles si acestea vagi

    Apreciază

  6. @Mono: De acord ca are si parti bune… pentru producatori. Articolul nu critica in schimb ACTA si in nici un caz nu incearca sa explice ce-i cu ea. Este o forma de a arata cat de usor putem ascunde totusi informatiile daca vrem sa facem asta… fara instrumente specializate. De asemenea, problema ridicata este din punct de vedere organizatoric al celor care trebuie sa-ti verifice sculele de stocare. Cat vor costa astfel de solutii?
    @Lupu: Legea cu monitorizarea traficului de catre ISP-isti e de mult tare. Nu am o problema cu asta. Singura mea problema este cu intimitatea pe care mi-o asigura ISP-istul. Sa luam un caz concret-ipotetic. Un student al meu care se ocupa cu monitorizarea traficului la ISP-ist vede ca seara dupa 12-01 intru pe niste site-uri deloc ortodoxe… sa spune porno. Ce garantie am eu ca a doua zi nu vine la scoala si chicoteste cu alti colegi in fundul salii de curs despre ce „minunatii” vizionam eu aseara pe net?!
    Rata pirateriei in Romania nu este totusi atat de mare. 90% este un numar imens. Vezi articolul de aici: http://www.mediafax.ro/economic/bsa-rata-pirateriei-software-in-romania-a-scazut-anul-trecut-la-64-8263622
    @Adi+@Bogdan: Repet, nu tratez ACTA ci modul in care am putea ascunde informatii. Adi spune ca exista un produs software FTK care descopera pe disc fisierele VHD. Daca va uitati la filmulet, in momentul in care a fost embedded VHD-ul are o alta extensie! :) Asta e chestia cool ;)
    @555555: 100% nu este un copy/paste and translate. Nici 99% :)

    Apreciază

  7. cand eram student, am rasfoit cartea ta de retele. Cum sa zic, absolut tot ce e scris acolo, gasesti pe tot internetul asta si in alte carti. Poti spune ca 99% n-am dreptate?

    om bun, a scrie o carte in „chinurile..” ar presupune ca abolut fiecare fraza, fiecare concept, idee care o cuprinde de fie originala. Adica, NIMENI inaintea ta sa nu fi amintit de ele.

    Daca fragmentele (ideile, etc) viitoarei tale carti se regasesc si in altele, inseamna ca nu-i o carte muncita. E doar o carte realizata ca sa ai tu ce pune la cv.

    (O astfel de carte, de 200-250 de pagini, ar trebui realizata in maxim o saptamana.)

    Oricum, eu nu intentionam sa judec lucrurile – cel putin inainte ca ele sa devina clare. Dar incercam sa intuiesc cum vor sta luand in considerare cealalta carte a ta.

    Sper din suflet ca aceasta sa fie o carte cu adevarat „chinuita” si nu „inspirat-inspirationala)

    Citeam un post de-al tau cred, despre nu stiu ce soft care verifica licentele, adica daca frazele sunt copiate sau nu de pe net. (ceva de genul)

    Despre o carte iti dai seama dupa 1 singur minut de frunzarit daca e „chinuita” sau „inspirata”.

    Mult succes. Tin pumnii. Multa seriozitate si „chinuinta”.

    Apreciază

  8. @555555
    1.Multumesc de feedback dar nu ai nici macar 98% dreptate… si ma refer aici la cartea de retele. Sunt pagini intregi cu explicatii muncite acolo, si nici pe departe chinuite. Da! Folosim pentru propriile carti acel soft: SafeAssign se cheama.
    2. Ceea ce scriem se adreseaza unui public aflat in formare. Un public care trebuie sa gaseasca esenta a cat mai multe despre domeniul de care vrea sa se apuce. Daca nu-ti place ceea ce scriem si cum scriem inseamna ca nu faci parte din target. E foarte simplu: ti-a bagat cineva pe gat cartile acelea?
    3. la finalul cartii exista o Bibliografie in care sunt specificate toate sursele. Cartea poate fi doar o poarta spre acele resurse. Nu ne-am propus sa scriem un compendiu de retele sau de forensic, ci doar aratam calea spre un drum. Do you want to know more: citeste resursele bibliografice. Simplu si fara rautate.
    4. Scriu in nume personal, si te rog sa-mi raspunzi tot anonimizat: te-a ajutat cu ceva ca ai rasfoit cartea aia de retele?
    5. De ce esti asa suparat(a) pe mine?! Poti sa mi-o spui public sau privat, nu ma ascund de nimeni.
    6. Cred ca spui lucrurile astea pentru ca iti pasa de ceva. Lasa-ne sa stim ce putem imbunatati!

    Spor!

    Apreciază

  9. eu suparat pe tine? fii serios. mi-ai facut ceva?

    DA, aici ai nimerit-o. Am spus astea fiindca imi pasa de tine. Vreau sa fac din tine un profesionist !

    Pentru inceput iti poti imbunatati gandirea.

    Cat despre carti, te anunt ca fluviile si raurile nu prea te ajuta la capitolul „chinuiala”. O carte care are „resurse bibliografice” nu-i o carte excelenta. La cartile profesorilor de la Cuza, toate au un sir lung de astfel de resurse.

    Asta e o dovada ca s-au inspirat din mult prea multe locuri. Eu cand vad o carte cu bibliografie, nici n-o citesc. Fiindca nu-i originala. Ci „inspirata” cu ideile altora.

    Deci, Valy, prima etapa in formarea ta ca „profesionist” consta in a citi mai intai vreo 700 de romane – de la Tolstoi pana la Coelho.

    Romanele n-au resurse biografice, stiai? Fiindca sunt originale. Un scriitor exceptional nu are nevoie sa se inspire de nicaieri (copy/paste). El aduce propria lui poveste, propriile sale idei.

    Asta vreau de la tine. Sa te ajut sa-ti pui mintea la contributie. Ce rost are sa-ti scriu pe private? Zi mersi ca sunt binevoitor si te ajut cu un sfat, doua…pe care vad ca ceilalti colegi/profesori nu ti l-au dat o viata intreaga,

    Mult succes. Sunt cu ochii pe performanta ta ! Si cu sufletul langa tine !

    Apreciază

  10. Ma simt super-onorat de sfaturile tale :)
    As fi tare curios cate carti profesionale ai citit fara bibliografie, dar si mai curios cu ce te ocupi in fapt, in afara de formarea „profesionistilor”? Nu stiu de ce ma poarta gandurile catre zona de formare a liderilor :) Pe voi nu va invata acolo ce tre sa-ti asumi ceea ce spui? Sau ca trebuie sa gandesti pragmatic? Aaaa scuze voi nu cititi ce scriu altii :)
    Topic closed! Esti clasificat!
    PS. Chiar crezusem ca 555555 este o persoana a carei pareri chiar ar fi fost importanta pentru mine (scuze Bogdan).

    Apreciază

  11. @5555555

    Intervin in discutie pentru ca ai pomenit despre o carte de retele, la care am si eu o vina. O vină am şi în asta de forensic. Chiar daca subiectul discutiei este altul.

    Am citit ceva romane. 700? Cu siguranta nu. Dar în scrisele lui Valy era vorba de cărţi tehnice. Mărturisesc că nu am putut să îmi las mintea să zburde când vorbesc despre reţele, audit sau forensic. Pentru că, de foarte multe ori, viaţa este diferită de poveştile din romane. Nu am cunoscut încă nici o Ana Karenina, de exemplu. Iar durerile facerii tocmai aici apar: unde este graniţa dintre teorie şi practică? Cum faci? De ce faci? În ce condiţii? În ce context?

    Dar înainte de a te pronunţa este bine să citeşti prospectul sau Introducerea: „Cele 300 de pagini cuprind lucruri cunoscute. Sînt culese din cărţi şi din experienţa noastră practică.” La fel de important este să citeşti şi bibliografia.

    Prin urmare, dragul meu Niculae, ceea ce spui tu este o platitudine. Eu nu mă consider un „scriitor excepţional”. Acele cărţi puteau fi mai bine? Cred că da. Dar în nici un caz urmând sfaturile tale. Pentru că „lumea din mintea” unui „scriitor excepţional” nu este lumea în care trăiesc eu , Valy…probabil şi alţii.

    Apreciază

  12. deci, Valy, daca erai baiat istet invatai ceva din ce ti-am spus eu, nu s-o iei ca pe un afront. Pe dl Munteanu nu-l cunosc prea bine, nu ma pot adresa dumnealui.

    „Topic closed! Esti clasificat!”

    Deci uite cea mai buna lectie, Valy. Tu tot n-ai invatat nimic din ce vorbesti. Apropo, n-ai deloc intuitie.

    Tu m-ai „clasificat”?? Dar tu cum ai fost „clasificat”? La asta ai reflectat?

    Ia uite ce raspuns iti da pentru a 2 sau a 3-a oara propria ta nevasta:

    „not again!!!!!!!!!!!!!!!!”

    EI bine, daca propria ta sotie e plictisita de vorbele tale, spune-mi, ce parere crezi ca au toti ceilalti despre tine. Am impresia ca si o doamna profesoara ti-a atras atentia cu un „not again!!!!!!!!!!!!!!!!”

    Deci tu nu-ti dai seama cat esti de antipatic uneori, insasi pentru cei apropiati tie. Plisctisesti. Exact asa cum copiezi o fraza despre „rauri si ape”, apoi adaugi in fata „despre oameni” – asa faci toate in viata – si crezi ca te transformi intr-un mare intelept.

    Gresit. Toata lumea iti va spune „not again!!!!!!!!!!!!!!!!”

    Asa ca inainte sa ma „clasifici” pe mine, incearca sa te „auto-clasifici”.

    Unde s-ar clasifica un om caruia lumea ii spune (sau ar trebui sa-i spuna) de nu stiu cate ori „not again!!!!!!!!!!!!!!!!”

    ??? raspunde-ti cu intelepciune !

    REPET!! Fii baiat istet si nu mai lua totul ca pe un afront. Daca eu as avea un site personal, atat de bun ca al tau, as fi bucuros sa primesc mii de astfel de mesaje.

    Dar eu as sti sa ma folosesc de ele. Si mai intai as invata ceva din ele.

    Apreciază

  13. Iata ca ma bag iara in seama. A gresi este omeneste. Dn cartile pe care le-am citit eu am invatat ca un enunt incepe cu „deci” doar daca este precedat de un alt enunt care este o concluzie, „deci” reprezentind concluzia.

    Apreciază

  14. Cred ca aveti dreptate. Eu cu ce-am gresit?

    referitor la „deci” cred ca dex este descris totul mai precis:

    http://dexonline.ro/definitie/deci

    dar referitor la ce-am scris, cred ca e bine sa renuntati pe viitor la micile greseli. Cred ca era mai important mesajul pe care am incercat sa-l transmit… Nici eu n-am inteles ce inseamna acel „Dn” (Dn cartile pe care le-am citit…) al dvs. Dar am sarit peste, fiindca nu cred era important.

    Am auzit multe lucruri frumoase despre dvs, domnule profesor Adrian Munteanu. Sunteti un om cu suflet bun. Pentru asta va port respect.

    Apreciază

  15. Ai gresit pentru ca incepi afirmatiile cu „deci” si nu este corect. Dupa cum spuneam si in interventia anterioara, a gresi este omeneste. Si eu gresesc, mai ales greseli tipo. . Zina Maseluta, Ingeri…exista doar in lumea minunata a cartilor. In lumea „noastra” suntem doar „noi”.

    Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑