Branding Portal FEAA – Raspunsuri la Feedback


Având în vedere că sunt foarte multe observații legate de îmbunătățirea performanțelor Portalului FEAA, una din cele mai mari dezvoltări de SharePoint pentru instituțiile de educație, am considerat că este mai oportun să le pun pe toate la un loc, pentru că unele observații se repetă iar altele se datorează necunoașterii suficiente a funcționalităților.

Ne cerem scuze că nu răspundem chiar la toate mesajele, dar acestea vor fi luate în calcul și analizate. Le-am eliminat din redundanță cu altele de pe aici.

Studiul s-a desfășurat în perioada 23/04/2012 și 01/05/2012 și avem un număr de 233 răspunsuri complete. Detalii: http://portal.feaa.uaic.ro/chestionare/Lists/Branding%20Portal%202012/overview.aspx

Să începem:

1. In primul rand, as lucra mai mult la a-l face "browser independent". Este chiar obositor sa trebuiasca sa folosesti doar IE, mai ales cand nu este browser-ul pe care il utilizezi in mod normal. Si este evident pt toata lumea, cu noua interfata, portalul a devenit utilizabil in parametri normali doar pe IE.

În articolul Plan browser support (SharePoint Server 2010) este descrisă lista completă a browserelor suportate în SharePoint, incluzând limitările pentru browserele non-IE. Deci nu este folosit doar pe IE.

De exemplu, conform Google Analytics : În perioada 01 octombrie 2011 – 1 mai 2012 numărul de vizite pe Portal FEAA au fost de 1.077.088 din care:

image

Deci IE e cam pe locul 3 la acces pe Portal.

 

2. un nou design .. profesori mai activi.. o parte nu sunt deloc pe portal.. 

Un branding personalizat de SharePoint costă în jur de 4000 – 7500 Eur. Noi l-am obținut pe gratis pentru că studenta care l-a realizat are lucrarea de disertație la mine :)… și proiectul de practică. Suntem convinși că se poate face mult mai bine, de aceea am și realizat acest studiu, pentru că nu-l facem doar pentru admini ci în primul rând pentru studenți.

Profesorii au din punct de vedere tehnic acces în Portal (conturi și pagini pentru discipline.) Practic este la latitudinea fiecăruia să fie sau nu activ în Portal.

3. L-aș adapta astfel încât să se poata accesa de pe orice smatphone

Pentru Windows Phone 7 SharePoint merge nativ.

Pentru celelalte aveti o lista de aplicatii aici: http://sharepointlee.com/2010/09/27/sharepoint-on-the-ipad-and-android-2/

Sau aici http://itunes.apple.com/en/app/shareplus-office-mobile-client/id364895421?mt=8 sau aici: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.southlabs.android.SharePlusPro

Nu e problema noastră că aplicațiile respective costă destul de mulți bănuți…

4. As face portalul cum era inainte. Nici macar la acest chestionar nu am putut sa raspund ca lumea, tot trebuie sa ma joc cu bara derulanta pentru a vedea toate variantele de raspuns. De My Links nici nu mai spun… Acum acest portal arata mai mult ca un blog Consider ca informațiile sunt prea multe pentru a fi afisate doar pe mijlocul ecranului. În primul rând trebuie sa fie un portal practic, usor de utilizat si mai apoi sa aiba un design mai interesant. Poate sa fie si cacaniu in dungi atat timp cat pot citi ceea ce ma intereseaza direct din ecranul respectiv, fara a ma juca cu bara derulanta.

Mi-a placut paleta de culori din acest comentariu :). Da vom lua în calcul ideea cu bara derulantă. Până atunci am inventat noi o chestie care se cheamă Maximize și este amplasată în partea din dreapta sus a ecranului.

image

Sperăm să fie util. Despre My Links suntem în negocieri cu o firmă de programare care să inventeze un My Links dedicat pentru Portalul FEAA. Suntem la code review și când e gata va fi implementat spre satisfacția celor 612 utilizatori care foloseau opțiunea înainte de migrare.

 

5. Eu doresc o lista cu adresa de e-mail (pe care o si foloseste) a fiecarui profesor.

Datele detaliate de contact ale profesorilor FEAA se alfă pe site-ul FEAA la adresa: www.feaa.uaic.ro în secțiunea Departamente și acolo aveți AA sau EACSI, Personal academic. În pagina fiecărui profesor apare și adresa de e-mail. Dacă nu apare acolo, înseamnă că nu au deci trebuie contactați prin intermediul metodelor tradiționale.

 

6. … cand un profesor ataseaza mai multe documente, sa existe posibilitatea multi-selectului si descarcarii (acum se face doar individual).

Această funcționalitate este disponibilă, dar din păcate pentru unii doar în Internet Explorer. Pentru a ilustra modul de utilizare corect al descărcarii mai multor fișiere am realizat un mic filmuleț. La fel se poate face și încărcarea. În filmuleț lipsește o componentă prin care se mai cere odată parola atunci când se selectează opțiunea Explorer View.

Explorer View în Internet Explorer pentru copiere fișiere multiple.

 

7. Un buton pentru a ajunge la prima pagină, sau la secțiuni precum Secretariat atunci când te afli pe pagina specializării, în modulul unui anumit obiect și un buton pentru a ajunge la pagina principală a specializării atunci când te afli în modulul unui obiect, deoarece ar asigura o mai bună navigabilitate și nu aș mai fi nevoită să scriu din nou adresa portalului când vreau să ajung la altă secțiune.

Aspectele de navigare trebuiesc îmbunătățite și ele sunt în curs de rezolvare. Pentru a ajunge la Home se poate totuși accesa, iconița din partea din stânga sus a ferestrei și de acolo se pot alege diferite etape intermediare din structura paginii: Home (Portal FEAA), Ciclul de studii (Master), forma ciclului de studii (mastere de specializare), Anul de studiu (Anul II), Specializarea (EAI), Disciplina (SIAI). Mai bun de atât…!?

image

8. La sectiunea Secretariat ar trebui introdusa o sectiune in care sa se poata face cereri pentru adeverinte.

DA. Dar de ce?! Atâta timp cât politica și strategia pentru acest lucru nu este clară… sau nu este, încep să cred că m-am cam săturat să mă lupt cu morile de vânt, de aceea nici nu am mai continuat să dezvolt funcționalitățile de Adeverințe și Cereri on-line. Plus că nu sunt remunerat pentru așa ceva și nici timp nu am pentru că trebuie să-mi găsesc surse de supraviețuire în alte locuri. Sorry pentru asta, dar acesta este adevărul. Dacă preferați vă pot spune și o minciună. :)

 

9. Mi-ar placea sa ne putem abona oarecum la un anumit subiect astfel incat sa fim informati pe mysite, ce alte modificari au intervenit. De exemplu, la obiectul TIC din anul I, daca ma abonez la aceasta sectiune, sa primesc pe mail o atentionare(!!!elemente noi in sectiunea TIC.) De ce vreau acest lucru? Pentru ca in sesiune intram si de 20 de ori pe zi ca sa aflam un EVP sau nota la un examen.

Această opțiune există și este disponibilă în mai multe variante. Limitarea constă doar în faptul că funcționează doar cu adrese de e-mail de pe serverul de e-mail al FEAA.

Pentru a putea fi la curent cu informațiile dintr-o anumită listă trebuie să mergeți în lista respectivă și din Toolbar puteți alege opțiunea Alert Me sau puteți face subscripție RSS la acea listă. În imaginea de mai jos se exemplifică pentru lista de anunțuri de la Secretariat.

image

Pentru a putea să vă schimbați adresa de e-mail trebuie să accesați My Profile, opțiunea Edit my profile, apoi în secțiunea Contact Information editați adresa de la Work E-mail și dați Save and Close. Replicarea informației nu se realizeaza instant.

10. Calea catre pagina curenta, formata din link-uri catre categoriile si subcategoriile in care se afla pagina curenta (numita si "breadcrumbs"), constituie un element de navigatie foarte util, dar care din pacate a fost sters din noua versiune a portalului. Reintroducerea acestuia ar constitui o imbunatatire majora in navigabilitatea site-ului.

Bună idee. Vom studia.

11. Inteleg conceptul de "securitate", dar asta este exagerat….si foarte stresant

Și noi suntem suficienți de stresați de această securitate. SharePoint ca tehnologie a fost gândit pentru zona de Intranet cu calculatoare în Domeniu. Dacă observați când sunteți în laboratoare sau biblioteca nu vi se cere niciodată parola. Modul în care l-am implementat noi cu funcționalități de acces direct de pe Internet, a asprit modul de autentificare. Pentru documente, NU este necesar să le deschideți direct din Portal. Mai bine le salvați local și nu o sa vi se mai ceară parola.

În versiunea curentă a fost implementată și o componentă de Office Web App pentru a putea deschide documentele direct din Browser fără a mai fi nevoie de a le descărca local sau a le deschide direct din programele dedicate. Această funcționalitate a stârnit un val de proteste violente, fapt pentru care am fost nevoiți să o închidem. Userii dictează, noi efectuăm.

12. As scrie pe prima pagina toate noutatile cu litere mai mari, pentru a capta atentia studentului, deodata dupa ce acesta va accesa portalul.

Bună observația și cred că o putem realiza din branding. Predau legătura la Adela.

13. Prefer sa nu raspund.

Noi am fi preferat să răspundeți… Feedback-ul negativ, spus cu cuvinte pozitive chiar poate ajuta.

14. Cadrele didactice sa fie obligate sa posteze si sa raspunda intrebarilor adresate de studenti. Sa fie o sectiune a studentilor in care sa nu fie nicio restrictie ! Va multumim !!!

NU putem obliga cadrele didactice să răspundă. NU putem lăsa Portalul complet în mâna studenților. Există Zona Studenți în care sunt secțiuni dedicate activităților studențești dar NU VOM permite niciodată anunțurile matrimoniale, comerț cu referate, proiecte, telefoane și chiloți prin intermediul Portalului. Vă mulțumim pentru înțelegere.

15. …e stupid faptul ca nu pot descarca mai multe fisiere simultan. Sectiune de biblioteca functionala? Din nou cu functionalitati de cautare care sa se ridice la un anumit nivel.

Vedeți punctul 6 vă rog și filmulețul video de acolo. Cred că necunoașterea este de fapt o cale către stupiditate.

Despre Biblioteca… nu știu exact ce ar trebui să fie funcțional acolo, dar ideea nu este chiar rea.

Cu căutarea am mai întâlnit și noi probleme. Le cunoaștem și le tratăm cu maximă seriozitate. Am prefera totuși să fi știut mai concis care sunt problemele acolo. Exemple concrete. Dacă citiți acest articol vă rugăm să lăsați un mesaj detaliat cu exemple din domeniu.

16. Parola care expira odata la 3 luni incurca la maxim.

Preferăm să încurcăm decât să creem probleme mai serioase. O parolă aflată de cineva rău intenționat poate crea mari probleme din punct de vedere al securității. V-ar place să vă știe cineva parola de la e-mail de exemplu? Sau de la contul de Facebook? La fel e și pe Portal. Poate chiar mai grav. Conform normelor de securitae standard (ISO 27001) o parolă trebuie să expire odată la 42 de zile, sau în cazul site-urilor web publice odată la 72 de zile. Noi am relaxat puțin norma aceasta de securitate dar nu o putem depăși cu mult. Înțelegem nemulțumirea dar nu putem crea breșe.

17. Consider ca trebuie sa existe posibilitatea de a accesa portalul in mai multe limbi de circulatie internationala.

Avem Engleză și Română. Putem pune și franceză și arabă și chineză… dar nu înțeleg exact motivația pentru care am face asta. Conținutul, mă refer la documente și mesaje sunt în mare parte în Română. Cu ce l-ar ajuta pe un francez să vadă meniurile în limba lui dacă conținutul este doar în română?

18. Adeverinte de student in format electronic; Secretariat online – sa se raspunda la intrebari online; Arhiva imbunatatita (documente vechi, better knowledge management)

Obiectiv, scurt și concis. Sperăm să citească cine trebuie :)

19. rezolvarea odata pentru totdeauna a posibilitatii de a downloada direct documentele fara a le deschide in prealabil (implicit renuntarea la acel word integrat practic inutil chiar si in Explorer).

În orice browser în dreptul documentului există un meniu contextual din care se poate descărca direct o copie a documentului fără a fi necesară deschiderea acestuia. Detalii în fotografia de mai jos. Sau dacă vă place mai mult vedeți posibilitatea de a da cu butonul din dreapta a mouse-ului pe fișier și alegeți din meniul contextual opțiunea Save target As…

image

20. Ce n-am mai inteles e combinatia englezo-romana de pe portal. Mi s-ar parea foarte just sa fie o versiune integral in limba romana si o versiune separata (poate o mini-versiune cu elementele esentiale) in engleza pentru studentii straini (banuiesc ca exista si studenti straini la FEAA).

Fiecare student/user de portal își poate alege limba de afișare din meniul din stânga sus. Și chestia asta este valabilă pentru anumite pagini… aici poate fi o mică inadvertență pe care trebuie să o corectăm.

image

21. Apreciez efortul si dorinta de schimbare insa, in opinia mea, nici macar acest chestionar nu foarte inspirat si nu permite studentilor sa isi exprime parerea.

Oare cum nu le permite studenților să-și exprime părerea?! Dilematic de interesant ca totuși v-ați exprimat o părere care nu vi s-a permis să o exprimați. Halucinant :)

22. as face altul

În PHP cu MySQL? :) Acu serios vorbind, dacă aveți idei mai bune în raportul: usability-security-manageability sunt dispus să discutăm pe larg și deschis.

Huh… și altele care repetă cam ce s-a scris mai sus. M-am străduit să fiu cât mai obiectiv și scuze pentru caustica anumitor sentințe de pe aici. Am permis să se răspundă anonim la chestionar pentru că am vrut responsabilitate. Mulțumim mult pentru părerile voastre și așteptăm și alte comentarii și păreri aici. Am primit păreri responsabile și păreri care ne-au validat o serie de probleme pe care le cunoșteam… dar și câteva idei noi pe care ar trebui să le punem în practică.

Spor în ceea ce faceți!

9 gânduri despre „Branding Portal FEAA – Raspunsuri la Feedback

  1. Dupa sloganul „clientul stie ce-si doreste, dar nu ce are nevoie” … va invit a recurge la putina indiferenta, ne la locul ei, stiu, dar daca ar fi sa implementati tot cea ce vor studentii de astazi, maine, FEAA ar deveni virtuala… iar studentii obezi. Cat despre un sfat pentru studenti: Cititi „Pragmatic The Developers Code (2012)” (de pe la eseul 38), veti gasi cateva eseuri despre relatia client – developer(programator) si poate va puteti face o parere despre ce trebuie sa indure un programator in realizarea unei aplicatii „pe gustul clientului”.

    Respectele mele.

    Apreciază

  2. Pentru cei cu Firefox si Chrome, exista o extensie IETAB, poti seta ca un site sa fie deschis cu rendering engine-ul Internet Explorer, te poti bucura de functionalitati precum explorerview, multiple upload etc.
    Functioneaza doar in Windows.

    Apreciază

    1. Multumim frumos de tip. Chiar poate fi util… Deci solutii sunt, trebuie doar sa le gasim :)

      Apreciază

    2. Aici intervin şi eu cu o completare, în cazul în care acea extensie „pică”.
      Dacă profilul este corupt sau „obosit” vă sfătuiesc să apelaţi la una dintre metodele de mai jos:
      – accesaţi opţiunile acelei extensii şi să îi daţi să detecteze versiunea de IE instalată;
      – ştergeţi vechiul profil şi creaţi altul nou, proaspăt.

      Eu m-am lovit de problema asta de multe ori, dar am rezolvat-o şi restaurând un back-up al profilului (back-up creat înainte de instalarea unei extensii noi).

      Apreciază

  3. După parcurgerea acestui articol de tip Q&A, nu pot decât să spun că 90% dintre ei nu vor ceva nou.
    De ce să înveţe să lucreze cu tehnologie nouă ?
    La întrebarea cu abonarea la un flux de ştiri, văd că nici măcar nu au încercat comenzile din ribbon sau măcar să fi trecut cu mouse-ul peste ele, fiindca există acel tooltip cu detalii despre comenzi.
    Mulţi cer lucruri destul de greu realizabile şi când le spui că nu se poate sau că implică prea multe, tu eşti de vină fiindcă nu vrei să le faci.
    Este trist când vezi că sunt încăpăţânaţi.
    Ce este mai trist este faptul că deşi ei nu ştiu şi nu vor, tot pe profesori vor da vina.

    Apreciază

    1. Alex: Lipsa de informare ni se datoreaza in mare masura. Nu putem face training cu 10k useri, iar la orele din primul an cand li se preda cum se utilizeaza portalul, majoritatea nu dau prea mare importanta, ajungand in ultimii ani de scoala sa-si dea seama ca viata electronica le-ar fi fost mult mai usoara.
      Dincolo de toate acestea, cel mai mult apreciem sinceritatea utilizatorilor si deschiderea lor in partajarea problemelor pe care le intampina… pentru ca daca noi nu stim ca ei au probleme nici nu stim cum sa-i ajutam.
      Inca zambesc cand imi aduc aminte de paleta de culori de la punctul 4… :)

      Apreciază

      1. Sincer, acolo mi s-a părut o mare lipsă de bun simţ faţă de cel care s-a străduit să facă acel portal.

        Legat de lipsa de informare, este juma-juma.
        Aşa am păţit şi eu un facultate şi acum (încă) îmi dau pumni în cap că nu am pus mână la orele de info să învăţ ce ni se dădea.
        Ca să recuperez, am pus mâna, singur, pe materiale, etc. şi am început să învăţ, dar nu am început să dau cu noroi în stânga şi în dreapta, pentru incompetenţă mea.

        Legat de aspectul de blog, am văzut eu blog-uri realizate pe platforma SharePoint şi pot să spun că ăla este aspect de blog, nu acesta.

        „Dincolo de toate acestea, cel mai mult apreciem sinceritatea utilizatorilor si deschiderea lor in partajarea problemelor pe care le intampina… pentru ca daca noi nu stim ca ei au probleme nici nu stim cum sa-i ajutam.”
        Corect, dar să le exprime, nu să le ţină pentru ei şi apoi să înjure când ajung la o parte nefuncţională.

        Apreciază

  4. Nu am participat la studiul respectiv, dar imi las observatiile aici. Daca vor fi luate in seama sau nu, nu depinde de mine.

    Stiu ca usability e pe primul loc. Dar nu vad asta principala problema a portalului. Nu e rocket-science sa navighezi, sa deschizi un threat, sa vizualizezi/descarci un document de pe portal.

    Ce ma deranjeaza pe mine tine de designul portalului:

    -un design flexibil bazat pe procente ar rezolva problema afisarii informatiilor. 980px width mi se pare putin. La 1100px arata mai aerisit.

    -12px pentru descrierea anuntului/subiectului e putin, dar 8pt e si mai putin. Mariti la 13 sau macar 12px. Is tanar, stau bine cu vederea, nu vreau sa chiorasc citind descrierile.

    -multe sectiuni fara un padding/margin. Sectiuni gen: programare restante (prima pagina)

    -articole scrise cu 12pt. Aici e prea mare, lasati 13 sau 14px. Evitati articolele de genul: http://portal.feaa.uaic.ro/News/Pages/Verifica%C5%A3i-v%C4%83-situa%C5%A3ia-%C5%9Fcolar%C4%83!!.aspx . Folositi un stil standardizat, nu colorat ca la gradinita si cu 10 fonturi. In pagina aia apar legaturi cu diferite stiluri de formatare. Unul e gri, unul e albastru, unul e rosu. Sa nu uit de paragrafe, nu au margini.

    -pagina asta: http://portal.feaa.uaic.ro/News/Pages/Default.aspx la fel. fara margini/padding. Bulleturile ar trebui sa fie la o distanta mai mare de borderul din stanga, legaturi formatate diferit, Titlul ar arata altfel cu un line-height de 31px.

    -acum am observat ca ati facut ca unele pagini sa fie flexibile: http://portal.feaa.uaic.ro/balti/Pages/Balti.aspx . Ar fi mai ok ca toate sectiunile sa se redimensioneze, nu doar anunturile.

    Astea mi-au sarit in ochi. Deci, dpdv functional e ok. Nu vad insa de ce nu s-ar putea face aceeasi chestie cu un wordpress+forum. Nu sunt prea familiarizat cu sharepointul, dar cred ca se poate si asa.

    Micile detalii conteaza, iar pe portal sunt unele detalii care nu ar trebui sa existe pe un portal al unei facultati „de prestigiu”.

    PS: folosesc chrome, nu am deschis portalul in alt browser sa vad daca sunt diferente.

    Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑