#ImagineCup 2012 – Finala IT Challenge (live text)


(EN) Live text from Rand Morimoto

 

Toate orele exprimate în acest articol sunt in format pentru Romania: GMT+3.

Finaliștii de anul acesta sunt:

  • Alexander Wachtel, Germany – a doua participare
  • Benjamin Febvin, France – prima participare
  • Petru Alexandru Ticlea, Romania – prima participare
  • Joshua Sim, Singapore – prima participare
  • Dominik Trojnar, Poland – a doua participare
  • Sherif Talaat, Egypt – a treia participare

Interviurile cu finaliştii înainte de competiţie: http://www.facebook.com/note.php?note_id=10150801741263773

 

Lista membrilor juriului:

  • Rand Morimoto (USA) – Head of Judges
  • Chris Amaris (USA)
  • Valy Greavu (Romania)
  • Andrew Abbate (USA) la a doua participare în juriu. Prima participare a avut-o la prima ediţie în 2005.

     

Ora 22:00 – Încep așadar un maraton de multe ore de on-line. Finala IT Challenge de anul acesta se desfășoară exclusiv on-line, asemănător finalei din 2010, pe parcursul a 24 de ore, plus încă 3 ore pentre corectare şi deliberări.

Eu mi-am amenajat un colț în bucătarie, iar Clara m-a ajutat cu un zâmbet încurajator, Sofia cu un somnic liniştitor iar mami cu aparatul de pozat.

IMG_1631

Următoarea intervenție: 01:00. Până atunci citiți mesaje și articolele de la începutul articolului.

02:00 A început sesiunea de informare

image

Poza cu conferinţa Lync de prezentare a detaliilor tehnice.

În finala de la Sidney vor merge doar primii 3 şi acolo vor afla locurile pe care sunt.

O bucată de video pentru ce a fost la ora respectiva găsiţi aici:

Imagine Cup IT Challenge kick off meeting

03:00 Ready to Go

S-au trimis specificațiile către studenți. Un fișier PDF cu cerințele pentru arhitectura virtuala. Ei trebuie sa se conecteze la niste servere din Statele Unite și de acolo încep configurarea mediului virtual conform specificațiilor. Toți au același proiect și 24 de ore pentru a termina. Vor lucra în Hyper-V și au de instalat și servere și clienți. Noi îi monitorizăm prin sesiuni concurente de RDP, iar dacă au întrebări se discută pe Live Messenger.

07:32 – Traficul

După un somn de cateva ore, ma pregatesc de lansarea în trafic de acasă spre birou. Pana acum totul decurge liniştit cu excepţia lui Sherif căruia I s-a blocat puţin Host-ul dar un restart din DataCenter a rezolvat problema.

9:14 – Mda

După mai multe reprize de tensionări … şi în trafic, am reuşit să intru din nou on-line. Totul merge bine, concurenţii fiind care mai de care mai implicaţi în dezvoltarea infrastructurii. Actualmente ar fi trebuit să termine de configurat Exchange-ul on-premise, Active Directory şi TMG pentru a putea trimite un e-mail prin care să solicite de la Judecători înregistrările de DNS pentru Exchange şi pentru a începe configurarea deploymentului mixt de Exchange cu Office365.

9:36 – DNS-urile

Având în vedere că serverele se află în sediul CCO şi că totul este configurat mixt on-premise cu Office365, nu pot avea acces la DNS-ul firmei… aşa că nu pot ajuta concurenţii cu înregistrările necesare configurării infrastructurii lor virtuale.

De notat că toţi studenţii au trimis diferite e-mailuri cu cerinţele de DNS, dar nu toţi au solicitat corect sau complet înregistrările. Important este că au reuşit să trimită e-mailul iar mare parte dintre ei au primit şi reply după configurarea înregistrărilor.

10:00 – Primul milestone

S-a anunţat primul milestone care va fi evaluat peste o oră. Fiecare student trebuie să aibă deja instalate şi configurate serviciile de e-mail, să poată trimite şi primi mailuri din deploymentul lor.

11:08 – Maxim score

Toţi concurenţii au obţinut punctajul maxim pentru primul milestone, reuşind să trimită şi unii dintre ei chiar să şi primească reply la cererile de înregistrări în DNS.

13:10 – Milestone 2 – Hacking Attack

A hacker is attempting to breach your network. Successfully defend against the attack and detect it. The judges will attempt to breach the contestants network using vulnerability scanning tools.

Timp de o oră fiecare student trebuie să-și securizeze cât mai mult infrastructura, dar să poată totuși accesa e-mailul sau ceva din rețeaua internă.

Din istoria competițiilor, cei mai mulți securizează prea tare conexiunea externă, și blochează porturile care le sunt utile.

14:03 – Din cauza unor probleme tehnice Milestone #2 s-a amânat cu o oră.

15:45 – O zi obişnuită

Din pacate nu pot fi 100% on-line pentru că suntem fix în mijlocul săptămânii şi mai am cursuri, chiar şi examene. Am pierdut rezultatele la Milestone #2… dar o sa-mi povestească ceilaţi judecători ce s-a întâmplat sau o să-mi trimită rapoartele de scanare pentru analiză.

16:02 – S-a anunţat Milestone #3

Cerinţa este ca de la un kiosk să se poată demonstra accesul pe Office 365 şi verifica funcţionalitatea calendarelor plus de a afişa securizat disponibilitatea unor colegi.

 

17:42 – Diverse

S-a terminat şi milestone #3 din păcate destul de trist pentru majoritatea concurenţilor. Mai trist este că unul dintre concurenţi are mari probleme in configurarea infrastructurii mixte dintre Exchange şi Office 365. După câteva ore în care l-am încurajat să folosească sistemul de monitorizare a traficului din TMG şi apoi să folosească nslookup pentru a identifica problemele de DNS, s-a hotărât să renunţe. Sperăm să nu se întâmple asta.

19:01 – Milestone #4

Au trecut 16 ore şi se anunţă un nou milestone greu în care concurenţii trebuie să demonstreze că pot muta inbox-urile utilizatorilor din Cloud în Exchange on-premise şi invers. Problema este că foarte puţini au reuşit sincronizarea şi integrarea dintre Exchange şi Office 365.

Dacă ar fi folosit intrumentul de coexistenţă aceasta: Exchange Server 2010 Deployment Assistant ar fi fost relativ mult mai simplu, pentru că de acolo poţi obţine pe baza răspunsurilor la întrebări exact ceea ce îţi trebuie pentru a face un deployment de succes.

20:12 – Finish Milestone #4

Rezultate foarte bune.

22:15 – Back

Am fost puţin până acasă ca să îmi dau jos cravata si să adorm fetele :) Am ajuns la lansarea Milestone #5 ultimul din competiţie, în care concurenţii trebuie să trimită o situaţie a deploymentului, adică o schemă în mare cu serverele şi serviciile implementate.

23:16 – Ultimul milestone

După 20 de ore s-a încheiat şi ultimul milestone, cel cu documentaţia. Toţi au reuşit să trimită documentele.

23:25 – Fereastra de evaluare

Dacă vă întrebaţi cum arată fereastra de evaluare… cam aşa.

Fereastra

Judecătorii şi câte un concurent pe rând… ne conectăm pe maşinile lui şi se face screen sharing cu Lync. Merge foarte bine.

00:14 – Ultimele 3 ore

De acum încolo s-a intrat pe linie dreaptă, fiecare dintre concurenţi reevaluând întregul deployment, verificând documentaţiile. Între timp, au început să vină prin e-mail tot felul de mesaje de încurajare pentru concurenţi de la foştii câştigători ai IT Challenge.

00:24 – Surpriză

S-au pus la dispoziţia concurenţilor ultimele 15 cerinţe. Este pentru prima dată în istorie când se dau înainte ultimele 15 task-uri. Sperăm să fie şi încurajator pentru cei 5 care au mai rămas în competiţie.

 

1:29 – 90 de minute până la final

Ultimele configurări… Privind din exterior IT Challenge nu este una din cele mai spectaculoase secţiuni din Imagine Cup. De multe ori mă gândeam: ce ar putea fi atât de spectaculos să vezi nişte studenţi cu ochii roşii afundaţi asupra unei tastaturi şi învârtind zeci de ferestre şi tabele cu loguri? Altă treabă e la Software Design unde concurenţii vin cu tot felul de soluţii ingenioase în încercarea, uneori temerară, de a face o lume mai bună cu ajutorul tehnologiei. Privind însă în adâncime, nici un spectacol nu ar fi la fel, dacă infrastructura de servere nu ar trece prin mâna unor copii ca cei care ajung să configureze întreaga infrastructură de servicii esenţiale unui firme în 24 de ore. Şi peste toate astea, specificaţiile şi evaluarea să fie realizate de un consultant din bordul NASA (Rand Morimoto). Dacă mă gândesc la faptul că aceşti copii sunt la începutul carierei, spectacolul lor este cu atât mai mare.

Revin în câteva zeci de minute…

02:50 – 10 minute warning!

În 10 minute intrăm la evaluări. Voi reveni cu ultimele cuvinte de final… sau poate mâine.

Şi ca amuzament un fel de calculator de timp pe care l-am folosit pe timpul competiţiei:

image

 

05:08 – Still running

05:44 – The end

S-a finaliyat si această rundă. Foile de evaluare de la cei 4 judecători sunt trimise la Microsoft pentru centralizare iar rezultate vor fi communicate probabil pe data de 23 mai. Scorurile sunt strânse, de asemenea şi anumite scoruri intermediare mai mici sau mai mari pot face diferenţa.

Mulţumesc tuturor celor care au urmărit acest blog post… şi

Începe o nouă zi de muncă! :)

7 gânduri despre „#ImagineCup 2012 – Finala IT Challenge (live text)

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑