SharePoint: online vs on-premises – Post conference


Pe 8 iunie 2012 am avut deosebita șansă de a realiza o prezentare de câteva ore pe teme comparative între SharePoint din Office 365 și SharePoint edițiile on-premises.

Un prim feedback public avem de la Alexandru Dionisie cu un feedback pozitiv, spun eu, despre eveniment.

Încă de la început, când am stabilit parametrii prezentării cu Daniel Rusen, account manager la Microsoft România pe soluțiile de Cloud, precum și în invitație, s-a specificat: ”In cadrul acestei sesiuni interactive va invităm să discutam despre SharePoint on-premise versus SharePoint on-line.”

Doream o schimbare a percepției despre prezentările one-way și transformarea prezentărilor de la Microsoft în dezbateri pe teme relativ cunoscute. Având în vedere structura publicului am mers pe o prezentare business-oriented cu puține inserții tehnice. Sau dacă au fost le-am limitat cât de mult am avut ocazia.

Un minus a fost acela că am vorbit mult mai mult despre Office 365 și prea puțin despre SharePoint on-premises… lungind foarte mult discuțiile pe temele de business, motivând că adopția SharePoint este cheia succesului într-o astfel de implementare. Nu poți realiza o implementare de SharePoint de succes fără suportul conducerii și utilizatorilor care pot înțelege valoarea de business a produsului, dar au și flexibilitatea de a-și schimba modul de lucru și în care își realizează sarcinile de serviciu.

Prezentarea este aici:

https://r.office.microsoft.com/r/rlidPowerPointEmbed?p1=1&p2=1&p3=SD6EC38785F56DAE91!2300&p4=&ak=!AB0FGHxZSnqttaU&kip=1

Sau aici: http://sdrv.ms/KUa0V5

Marele noroc pe care l-am avut a fost că publicul a reacționat pozitiv la modul de desfășurare a prezentării și au fost dezbateri, idei, s-au expus probleme, s-au convins unii pe alții, rolul meu fiind acela de a sumariza sau de a da cuvântul de la un participant la altul și de a duce discuțiile înainte.

Din ideile principale:

  • on-line este mai ieftin cu aproximativ 30% decât implementările on-premises;
  • on-line este de viitor, dar partenerii Microsoft nu mai au o marjă de câștig / valoare adăugată ca la implementările on-premises;
  • valoarea adăugată pe care o poate da un partener este legată de aplicațiile, procesele de business dezvoltate ulterior, documentare, instruire utilizatori și încă multe altele… într-un cuvânt creativitate pe zona dezvoltărilor de business decât pe instalări și configurări;
  • adminii de SharePoint on-premises își pot pune ceva probleme dacă nu se adaptează în așa fel încât să devină un gateway de comunicare între tehnic și business;
  • Cel mai direct a spus Zoli la final: uite astea sunt multe motive pentru care noi nu vindem Office 365 tehnicului :)
  • multe dintre funcționalitățile SharePoint on-line nu sunt implementate… încă, dintre cele mai importante fiind componentele de BI și LOB.
  • în legătură cu problemele juridice legate de semnătura electronică și responsabilizarea utilizatorilor avem o legătură și aici: http://novit.ro/2011/03/29/cateva-probleme-juridice-legate-de-semnatura-electronica/

Personal mulțumesc participanților pentru implicare, (cu o mențiune specială pentru Andrei Nicoară, cel care mi-a aruncat cele mai multe mingi la fileu) și Microsoft România pentru șansă. În sală i-am mai avut și pe Florin Matran și Alexandru Țiclea finalistul de anul acesta la IT Challenge Imagine Cup 2012.

Revin zilele următoare cu răspunsul la celelalte întrebări/probleme/topicuri expuse în timpul dezbaterilor și la care încă nu a răspuns Alexandru.

 

Microsoft Office 365Pentru a subscrie pentru 30 de zile la un cont gratuit de Office 365 accesați legătura: http://www.microsoft.com/ro-ro/office365/online-software.aspx

Spor!

4 gânduri despre „SharePoint: online vs on-premises – Post conference

  1. Bamby: au fost oameni din diferite sectoare IT: pre-sales, one-man-show, 2-3 developeri, consultanti, IT-isti generalisti, 1 fost patron deja si 1 pensionar :)

    Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑