#ImagineCup 2012 – Festivitatea de Premiere


Acest articol este scris din off-line (Iași) cu ochii pe monitor în transmisiunea live de la Sydney, Australia: http://icsocialmediateam.com/live-stream/.

Cupa Imagine Cup - Software DesignSuntem la a 10-a ediție a Imagine Cup. Începută în 2003 la Barcelona, Spania Imagine Cup devine an de an o competiție care atrage zeci de mii de studenți din întreaga lume. Participările României au început în 2004 în forță, ocupând locul I în finala de la Sao Paulo, Brazilia, la secțiunea Short Film, continuând an de an să fie prezentă cu echipe la secțiuni diferite, câștigând premii și recunoașterea mondială a valorilor tinerilor studenți români.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest concurs trebuie să spunem că este organizat și sponsorizat de Microsoft în parteneriat cu diferite alte firme sau organizații non-guvernamentale de la nivel mondial: Unicef și ONU. Anual în competiție participă peste 50.000 de studenți din întreaga lume, dintre care în jur de 500 – 1000 din România. În Imagine Cup sunt mai multe secțiuni, care diferă de la an la an, unele dispar, apar altele noi, dar până acum au rămas neschimbate secțiunile Software Design (secțiunea regină a competiției) și IT Challenge.

Ediția 2012 a început efectiv în Octombrie 2011 cu primele teste on-line pentru IT Challenge, celelalte secțiuni fiind deschise pentru realizarea ideilor inițiale ale proiectelor, stabilirea calendarului competițional, regulilor de promovare de la o runda la alta, etc.

În noiembrie 2011 s-au anunțat două noi secțiuni pentru Imagine Cup 2012: Azure Challenge unde am avut Echipa Complex în Finala de la Sydney, ocupantă a locului secund de pe podium.

Echipa Complex - Locul II - Azure Challenge 

În mod ironic, Crisi, Paul și Bogdan coordonați de doamna prof. Simona Motogna de la UBB Cluj, au obținut aceeași poziție și la Finala Software Design din România. Soluția lor a fost una impecabilă din punct de vedere software, dar cum spuneau și ceilalți membri ai juriului, în Finala de la Sydney trebuie să ai ceva ce să bagi în USB.

E o mare realizare că au ajuns acolo, și având în vedere că sunt doar în anul II de facultate, sunt convins că experiența unei finale le va aduce un potențial mult mai mare pentru ediția Imagine Cup 2013, în aceeași formulă sau, de ce nu, una version 3.0 :). Nu uit că în ediția 2011 la Finala Software Design România, au venit cu o soluție curajoasă, hardware oriented, dar chiar dacă s-au supărat, și atunci, se pare că juriul nu a ales rău, având în vedere că echipa României a mers în Top 6 la New York.

Ideile pentru Complex 3.0 au fost deja lansate în eter în discuțiile private, așa că așteptăm de la ei, o idee și o soluție de Locul I.

În ianuarie, s-a încheiat Runda I a secțiunii IT Challenge cu rezultate promițătoare pentru România. Runda a doua a fost mult mai dificilă decât prima rundă pentru că presupunea un volum mare de cunoștințe, putere de analiză, sinteză și rigoare în redactarea propunerii.

Conform regulilor au ajuns în finala de 6 doar câte un reprezentat din fiecare tară, România fiind prezentă și ea printr-un student din București de această dată: Alexandru Țiclea, cel care ne-a adus și un binemeritat loc I la această secțiune.

Alex Țiclea - Locul I - IT Challenge

În Finala Mondială on-line la IT Challenge, Alex a concurat cu alți 6 studenți din lume. Faptul că am fost Judecător în acea secțiune nu a reprezentat nici un atu pentru Alex. A făcut totul aproape perfect în cele mai lungi ore din viața sa de până atunci.

Locul I și premiul de 8000 de dolari sunt reprezentative în expresia lui Alex din fotografia de mai sus! Alături de trofeu, ține steagul! Steagul este simbolul mândriei pentru orice participant la Imagine Cup! Ești la o finală mondială în care inteligența este cea care contează, iar simbolul steagului îți conferă apartenență și tradiție, impunând respect!

Ocupantul locului al doilea, Sherif Taalat a devenit erou național în Egypt după anunțarea rezultatelor, în comentariile susținătorilor săi apărând deseori referire la steagul țării lor.

 

Mai a fost o lună plină pentru că am avut Finala Națională la Software Design și Finala Mondială on-line la IT Challenge, după care la finele lunii am anunțat lista Finaliștilor care ne reprezentau în Finala Mondială de la Sydney. Cel mai fain este că fiecare mare centru universitar a avut reprezentanți la secțiuni diferite, efortul fiecăruia de a se clasa cât mai sus pe podium fiind limitat doar de puterea concurenților.

Delegația României  - Imagine Cup 2012 - Sydney

Finala de la Sydney, a fost concentrată și de obicei trebuie să treacă un timp pentru a sedimenta tot ce a fost acolo, pentru a pune ideile cap la cap, pentru a vedea ce a fost bine și ce a fost rău. Fiecare echipă care nu a ajuns pe Podium trăiește momente de amărăciune și dezamăgire, dar este doar un sentiment fals, dovedit în timp, pentru că măreția este să fii în Finală și să lupți pentru ideile tale. Întotdeauna pot fi alții mai buni, sau judecata poate fi obiectivă. Sunt mulți concurenți, mulți judecători, iar echipele au nevoie de prezență și mai ales de WOW! La fel de importantă este și susținerea echipei în timpul competiției.

Anul acesta reprezentant din partea Microsoft a fost Alexandru Bogdan, care conform relatărilor de la fața locului, din motive tehnice nu a reușit să ajungă la susținerea Echipei IQube în Semi-finalele de la Software Design. Aveau tot ce le trebuie: prezență, discurs, soluție, WOW… dar au avut neșansa de a întâlni un judecător care le-a pus întrebările încât doar el ar fi înțeles răspunsul. Prezența unui ADE temperează ”elanul” vădit răutăcios și partizan al unor membri ai juriului. Dar așa suntem noi românii, mai cârcotași, și atunci când nu ne funcționează ceva găsim întotdeauna motive în altă parte.

La fel s-a întâmplat și la secțiunea People Choice Award, care a implicat votul publicului. Echipa Complex, apărea la închiderea sesiunii de votare pe locul I. Am anunțat și eu și Ionuț Bălan de la Chip. Am văzut cu ochii noștri că eram pe locul I. La final s-a anunțat că este vorba de India… India ar fi câștigat 10000 de dolari, motivația organizatorilor fiind aceea că votul nu era închis… fusese doar o problemă tehnică pe site și ar fi apărut că votul era închis când România era pe Locul I! Hm. Români răi! :)

Una peste alta a fost un exercițiu frumos. Mi-a plăcut modul de mobilizare și răspândire în Social Media și le mulțumesc tuturor celor care au distribuit și votat mesajele de promovare a acestor copii minunați ai învățământului românesc.

La Software Design a câștigat Ucraina cu soluția prezentată în filmulețul următor: http://www.ustream.tv/recorded/23875382.

Imagine Cup va continua pentru mulți ani. Omenirea trece printr-o perioadă mai dificilă, dar am resimțit în ultimele ediții dorința claselor politice din țările organizatoare de a se implica cât mai mult.
Competiția va merge mai departe, iar numele României merge şi el mai departe în cadrul competiţiei, prin pasiunea neostoită a câtorva mentori de la universitățile din marile centre universitare.

Imagine Cup 2013 va avea loc în Rusia la Sankt Petersburg. Se anunță schimbări majore fapt pentru care eu nu pot spune decât:

Trăiește pasiunile cu moderație, mai ales dacă ești doar un pion într-un mecanism pe care nu-l poți coordona. Nu te entuziasma decât până acolo unde bucuria este doar motivul pentru a continua. Și nu te supăra într-atât de mult încât să nu mai poți gusta amintirea … unui pion.

Detaliile despre competiție și noul format vor fi publicate cel mai probabil în luna August. Având în vedere că premiile se vor dubla pentru ediția 2013, cred că ar fi timpul să vă organizați de pe acum! Amestecați-vă ”cenușiurile” între ele și născociți cea mai wow idee posibilă după care la butoane!

Nu în ultimul rând vreau să-i mulțumesc lui Ionuț Bălan care ne-a relatat minut cu minut tot ceea ce s-a întâmplat în Finala!

Felicitări tuturor pentru că ați ajuns acolo, și baftă în continuare, pentru că mesajul organizatorilor a fost: Imagine cup is not the only great thing you will do in your life. It’s just the first one!

Era să uit: IQube și Complex pot merge mai departe în Imagine Cup Grants pentru o finanțare de 100.000 de dolari pentru dezoltarea proiectelor lor și implementarea în practică.

Din păcate site-ul http://ImagineCup.ro nu mai este funcțional pentru noutăți așa că dacă nu intervine ceva, cu permisiunea voastră voi încerca să mai scriu din când în când câte ceva despre Imagine Cup.

 

De citit și:

  • Imagine Cup 2012 la final… de Ionuț Bălan;
  • O istorie orientativă a premiilor României la Imagine Cup puteți accesa aici.
  • Lista completă a premiilor pentru ediția 2012 aici.

    5 gânduri despre „#ImagineCup 2012 – Festivitatea de Premiere

    1. In privinta IQube, parerea mea, dupa ce am vazut inregistrarea prezentarii, e ca juriul partizan sau publicul oriunde ar fi angajat nu prea are legatura.
      Si asta o spun mai ales pentru ei, sa nu caute scuze unde nu sint… O prezentare ca si un proiect factorizeaza si aspectele politice partizane ciclurile lunare etc :) sau asa trebuie.
      Au avut o zi mai slaba, pe o prezentare noua, pentru alt tip de juriu decit cele de pina acuma, inca invatind cum se fac prezentari (de fapt asta inveti tot timpul), la multe fusuri orare distanta si ceva nopti petrecute pe baricade. Nu au facut fata la Q&A, asta e, desi cu solutia care o au puteau face masacru ei la pe intrebari juriu, erau cinteva intrebari care aveau asa raspunsuri as (sensul de tenis)… Intr-un fel au fost prea multe cuburi (care in solutie e un side show nu e osu si muschii ei), experimente pe WP ar fi mers poate mai bine.
      OK ramine rezultatul, munca, au arata ca pot si au un mare potential, care cine stie il vom vedea si in ImagineCup. Oricum sint sigur ca nu am auzit the last from them.

      Apreciază

    2. :)) Imagine cup se schimba, mai bine zis Imagine Cup s-a schimbat. Anul trecut am mizat sa mergem pe hardware deoarece simteam ca asa trebuie. Am avut dreptate, solutiile cu hardware au luat ochii, iar solutia celor de la Simplex a avut atuul Kinectului. Nu se stie niciodata insa ce s-ar fi intamplat daca am fi mers noi la finala de la New York. Americanii au luat locul 2 cu o solutie, zic eu, inferioara tabletei cu care ne-am fi prezentat noi acolo. Dar va asigur ca juriul ar fi ales la fel de bine si daca ne trimitea pe noi, diferenta intre echipele Simplex si Insight fiind foarte mica anul trecut. Ceea ce ramane in urma experientei de anul trecut e solutia MIRA, o solutie extraordinara, care a fost foarte bine primita si daca lua locul 1 la mondiale(asa cum foarte multi ne asteptam la ora respectiva) nu se supara nimeni.

      Dar anul asta a fost o cu totul alta poveste. Noi ca si echipa aveam de luat o decizie inainte de Imagine Cup. Hardware, sa avem sau sa nu avem. Avand in vedere ca sectiunea embedded nu mai exista, parca te obliga sa vii cu ceva hardware concursul. Si am facut exact pe dos, cu buna stiinta, stiind ca oriunde vom ajunge, fie ca trecem de nationala fie ca ajungem la mondiale vom fi diferiti si solutia noastra va fii una impecabila din punct de vedere software, atat ca si interfata cat si ca implementare. Consider ca lumea s-a saturat de hackuri cu Kinect totusi, dar mai mult de atat ne atragea atentia altceva: Ceea ce se intampla acum in State, ce se intampla acum in lumea softului.. fenomenul de startup. De ce sunt acele granturi acolo? ce vor ei defapt? Ce inseamna o solutie si o aplicatie de succes? Si asa a aparut Seedbit. O solutie sociala, despre si pentru oameni care are posibilitatea de a deveni o solutie virala, cu un potential de marketing imens (vezi ce se intampla azi pe site-uri de genul Kickstarter etc.) Oricui am povestit despre Seedbit, atat acolo la Sydney cat si aici in tara, au fost oameni care au vazut imensul potential.

      Nu ai nevoie de ceva sa bagi in USB. Asta e o aparenta, nu a fost nici macar o solutie software de doamne ajuta, au fost niste solutii slabe in tot ceea ce priveste aria aceasta. Normal ca au iesit in evidenta cele hardware, pentru ca in rest nu aveai ce sa alegi. Nimeni nu stie ce s-ar fi intamplat daca Seedbit era la aceasta sectiune, dar va asigur, mai ales vazand ce oameni au fost acolo ca nu s-ar fi facut de ras si imensul potential de marketing pe care il are solutia ar fi dus-o departe. La Azure Challenge au participat o gramada de idei, care au fost inscrise si la Soft Design (nu doar noi ne-am gandit sa ne inscriem la 2 sectiuni) si Seedbit a reusit sa iasa pe locul 2 !! Neavand sansa efectiv a unei prezentari face-to-face. Am vorbit cu un tip care a fost judge la Azure si era incredibil cat de pasionat era de Seedbit, parca era solutia lui. Sunt aproape sigur ca aceeasi reactie ar fi avut-o si cei de la Software Design, ar fii iesit in fata Seedbit prin simplul fapt ca era o solutie foarte buna software, ca pana la urma asa se numeste sectiunea si acolo la Sydney nu am vazut nici macar 5 solutii care sa imi ia ochii cu softul avut. Faptul ca in finala au ajuns dispozitive hardware, intareste acest lucru si nu inseamna ca trebuie sa ai hardware ca sa ajungi acolo. Asta e parerea mea personala.

      Solutia iQube a fost si ea foarte buna, parerea mea e ca trebuiau sa fie lejer in primii 6, problema a fost lipsa lor de experienta si faptul ca nu au stiut raspunde la intrebarile puse. In tara, nimeni nu i-a intrebat nimic, nimeni nu le-a pus nici macar o intrebare mai dificila sau ceva cu substrat, dar Ionut Balan nu a fost la prezentarea lor, poate de aceea. Ei nu stiau ca solutia lor chiar are probleme de viabilitate si nu se asteptau la astfel de intrebari, iar pe moment nu au stiut sa raspunda. De ce nu stiau asta? Pentru ca nimeni nu le-a spus..

      Felicitari tuturor celor implicati, un lucru e sigur. Romania mereu va fii sus in aceasta competitie, datorita pasiunii studentilor, mentorilor si a celor implicati. Atat noi echipa Insight(Complex) cat si iQube suntem motivati sa participam si la anul si asta e ceea ce ramane in urma unei astfel de experiente.

      Multumim foarte mult pentru sustinerea in competitia people’s choice, din pacate ne-a suflat India un premiu.

      Apreciază

    3. Bine ati revenit Bogdan, si multumesc pentru comentariul tau fain si detaliat! Felicitari pentru ceea ce ati reusit in Finala de la Sydney si imi pare tare rau pentru voi ca nu am reusit, impreuna, sa va ducem pe locul I la People Choice.
      Punteti-va pe treaba pentru ca eu abia astept sa vad Complex 3.0 :)

      Apreciază

    4. „Ei nu stiau ca solutia lor chiar are probleme de viabilitate si nu se asteptau la astfel de intrebari, iar pe moment nu au stiut sa raspunda.”…
      Uh… in tema concurs nu s-au vazut ca ar fi probleme, la fel de viabila ca oricare in general, si sa spunem ca macar o intrebare s-a discutat la RONUA ImagineCup Boot Camp(a 4 editie) dar no, ziua nu a fost buna, dupa mine.
      Si iarasi vad abordarea, dusmanii m-au lucrat, nu ca noi nu am fost la 110% cerut… MIRA e o solutie faina, dar partea de prezentare a ei, impachetare, si orientare se pare ca nu a chiar nimerit, poate o sa nimereasca mai e timp. O solutie similara KiDnect, Croatia, a luat Imagine Cup grant, abordarea pragmatica a echipei „e de vina” nu masinatii de fundal, la elevator pitch cu greu le-as putea deosebi…
      Si Bill spunea „Life is not fair, get over it” si as indrazni sa completez be prepared to it

      Apreciază

    Comentariile nu închise.

    Blog la WordPress.com.

    SUS ↑