Evaluarea cadrelor didactice (Pamflet și nu prea)


Acest articol reprezintă un pamflet și este în fapt o opinie personală a cad(av)rului didactic semnatar al acestui articol. Mă „acopăr” în ceea ce scriu prin: Legea educației naționale. Legea nr. 1/2011 , Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 18 din 10 ianuarie 2011 , Titlul I – Dispoziții generale, Art. 3. În traducere liberă: am și eu o părere.

Într-o discuție pe o rețea de socializare vorbeam despre importanța evaluării cadrelor didactice:

Feedback-ul este foarte important pentru activitatea noastra didactică. Chiar dacă nu sunt de acord cu momentul completării (semestrul nu s-a încheiat) și nici cu structura chestionarului (vezi cele cu cercetarea și cu stimularea), consider că o evaluare din partea studenților este foarte necesară.

Vis-a-vis de anonimat: cel mai bun anonimat este cel al foii de hârtie. Sistemele de calcul pot fi anonimizate, dar dacă cineva își pune în cap să obțină o informație, cu greu, dar tot o va obține. Personal încurajez toți studenții mei să completeze acele chestionare cum cred de cuviință. De asemenea, am propriile mele chestionare de feedback pe care-i rog pe studenți să le completeze la ore!

Sunt de părere că un sistem informatic ar fi mult mai util pentru colectarea datelor despre evaluări, dar se pare că în ultimul timp mi-am pierdut (fără nici un motiv invocat) încrederea conducerii în seriozitatea cu care tratez aceste lucruri, în anonimat și mai ales în discreție. Sunt profesori care țin foarte mult ca eu sau altcineva de la Rețea să nu cunoască acele punctaje, de aceea se preferă varianta pe hârtie. E drept că și eu exagerez de multe ori cu partea de transparență, pentru că eu chiar cred că atunci când ne știm lucrurile rele sau bune suntem în fața unei situații concrete pe care trebuie să o fructificăm sau să o îmbunătățim.

Rezultatul evaluărilor face parte din grila de avansare și acordare a gradațiilor de merit a cadrelor didactice. Trebuie să ai scoruri foarte mari, ani la rând, pentru a putea trece la următorul grad. Este și acesta un criteriu, chiar dacă nu singurul.

Dacă se schimbă ceva? Întotdeauna se schimbă ceva: unii devin mai buni, alții mai motivați, alții mai frustrați. Acesta este adevărul și nu avem de ce să ne prefacem că unele comentarii nu sunt deranjante, mai ales dacă sunt legate de o realitate pe care nu dorim să o recunoaștem fățiș sau dacă sunt comentarii răutăcioase care nu au nici o legătură cu realitate.

De curând, adică astăzi, am intrat în posesia formularului de evaluare a cadrelor didactice. Știam eu că o să mă distrez :)    

Să începem de la punctul A. întrebarea 1.

Cursul este structurat logic, clar și motivant

Logic, clar… da, da. Foarte logic de clar. J Dar oare ce o fi însemnând motivant?! Orice student de bună credință deschide Google și caută după cuvântul motivant: pe dexonline… nimic concludent. Pe traduceri nimic deosebit. Pe rădăcina cuvântului… Citez:

MOTÍV ~e f. 1) Fenomen care provoacă sau care determină apariția efectului; pricină; cauză; temei. 2) Cauză aparentă invocată de o persoană pentru a ascunde adevăratul scop al unei acțiuni; pretext; prilej. 3) Frază sau pasaj care formează desenul melodic sau ritmic al unei compoziții muzicale; temă. 4) Element decorativ sau arhitectural într-o pictură sau sculptură.

Adică să mă duc la ore să ascund adevăratul scop pentru care am ajuns acolo? Sau să le bag o melodie? O dedicație ceva? J Sau poate mai bine sculptez o cretă pe tablă? J

Căutăm niște video… pare mai ușor de înțeles conceptul. Să vedem: ești profesor care trebuie să predea … să zicem HTML. Cum ar arăta un curs motivațional de genul acesta: http://www.youtube.com/watch?v=gr_OpFxCx-A. Ăăă? Sau la un curs de rețele când trebuie să predai ceva despre securitate? http://www.youtube.com/watch?v=rCZ3SN65kIs ?:) Merge? :)

Punctul 2: Cursul aduce elemente noi pe baza unei bibliografii relevante

Hm, păi eu activez în domeniul tehnologiilor informaționale. Ce este nou astăzi peste 3 luni este deja învechit, nu? Apoi, în bibliografie tre să dai cărți, reviste și pagini web. Pai tot ce-i scris într-o carte deja nu mai e nou de ceva vreme. Reviste… adică print-uri? Mai sunt în domeniul informaticii? Asta în afară de revistele ISI sau B+ în care poți citi sefe-uri fără nici o aplicabilitate practică. Să nu insistăm totuși pe subiect. În fapt, cam tot ceea ce se prezintă la ore este nou pentru studenții de astăzi J. Iar dacă te duci la Curs cu bibliografie: www.google.com spun studenții că le dai prea mult de învățat J

Îmi aduc aminte că într-un an am ieșit rău tare la punctul acesta la evaluare. Al doilea an m-am dus cu 2 metri (la propriu) de cărți la ore. Le-am cărat cu o roabă (mă refer la instrumentul pentru construcții) și le-am pus rând pe rând pe catedră: Aceasta este bibliografia. Aici sunt și răspunsurile la întrebările de la examen. J

Punctul 3: Cursurile conțin și rezultate ale cercetării științifice recente din domeniu.

Adică sefe-uri? Aș prefera să nu insist pe acest punct pentru că nu prea sunt îndreptățit să vorbesc despre cercetare… În fapt în 28 de ore cât are un curs, din care 2 ore prezinți bibliografia și cuprinsul, în două faci evaluare, în 2 e Paștele, în 2 nu au ei chef să vină, în două nu ai chef tu să te duci… rezultă că ai suficient timp să predai și cercetare pe lângă o serie de fundamente prin care să le dai o idee globală studenților despre modul în care-i poate ajuta cursul tău să-și câștige o bucată de pâine.

Punctul 4: După ce am studiat această materie interesul meu pentru domeniu a crescut

Păi ca să iasă bine toți profesorii la evaluare, studenții ar trebui să fie după finalizarea cursurilor un fel de homo-universalis, nu? E imposibil să te faci interesant pentru toți studenții. Ar fi chiar greșit să-i atragi pe toți în domeniul tău… pentru că altfel ceilalți colegi ar ieși rău la evaluări, nu?

Mai sunt și alte întrebări, pe care un spirit cârcotaș le-ar putea specula. De exemplu:

  • Aș dori să studiez și altă materie cu acest profesor. Păi de ce? Care este relevanța unei dorințe într-un context concret al finalizării studiilor? Sau dacă acel profesor nu mai are alte cursuri, pentru că așa este norma, la ce ajută dorința studentului?
  • Profesorul imprimă o atmosferă de respect și încredere. Iar am o problemă cu termenii: respect, adică dă Bună ziua ? sau bate cu pumnul în masă ca să fie studenții atenți? Sau îl dă pe primul afară care vorbește și ceilalți au încredere că și ei dacă vor să plece, trebuie doar să deschidă puțin gura? J Să ne întoarcem la definiții: RESPÉCT s. n. Atitudine sau sentiment de stimă, de considerație sau de prețuire deosebită față de cineva sau de ceva; deferență, venerație.

Păi poate ne dăm seama din poze: Să mă duc cu pălărie la ore? J


Nu luați în derâdere fotografia cu text pe ea, pentru că face parte dintr-o campanie reală pe care o susțin!

Să ajungi să-ți venerezi profesorul… este și mai greșit. Fiecare student trece printr-o perioadă de formare în care trebuie să învețe lecția supraviețuirii nu venerația profesorilor săi. Un pic mai multă stimă și dintr-o parte și din alta nu ar strica și aici aș recomanda o bibliografie…

  • Profesorul tratează studenții cu respect și cordialitate. Cu respectul 100% de acord. Studenții sunt „marfa” care iese pe poarta „fabricii” cu ștampila ta imprimată pe ei. Dacă nu-i tratezi ca atare, e clar că nu ai cum să le ceri respectul. Sau ca să fiu mai specific…

Asta înseamnă facultatea în viziunea unui student. Asta înseamnă feedback rece, scurt, tăios și la obiect.

Pe de altă parte, manipularea socială, cenzura corporatistă, individualismul și ineptocrația limitează și izolează eforturile individuale de schimbare, ducându-le într-un derizoriu hilar anti-sistemic, în timp ce malaxorul valorilor își vede mai departe de aplatizare.

Și pe aceeași linie a fabricilor părerii despre facultate un fost student afirmă: Sa ținem totuși cont că un abator are mai multe linii de producție iar materia primă influențează foarte mult calitatea produsului final. Adevăratele lecții sunt predate „printre rânduri”, eu am învățat ca mulți pot sa îmi închidă ochii, dar singurul care mi-i poate deschide sunt EU! Iar fiecare vede diferit, de asta ajungem in locuri diferite, cu joburi diferite, in domenii diferite si nu in ultimul rând plătiți diferit (Alin Streinu).

Și totuși ce înseamnă cordialitate, dacă asta cu respectul am lămurit-o? CORDIÁL, -Ă, cordiali, -e, adj. (Adesea adverbial) Care pornește din toată inima; afectuos. Ar putea cineva din Conducere să-i spună soției mele că nu eu am scris că trebuie să fiu afectuos cu studentele? J

  • și cu bunăvoința dumneavoastră, ultima pe listă: Profesorul evaluează studenții în mod corect/imparțial. Aham, sigur că da. Foarte corect! Mai ales pentru cei care pică examenul J

Și totuși, revin la comentariul inițial de la care am pornit acest articol. Evaluarea este bună. Este utilă. Și dacă o să fiți curioși să căutați pe Internet după teacher evaluation form, o să vedeți că majoritatea universităților anglo-saxone au aceleași întrebări în formularele de evaluare. Aproape aceleași. Cred că totul depinde doar de percepție. Mi-ar plăcea și mie să am mai multă pregătire în ceea ce înseamnă motivațional, mi-ar place să știu cum să impun un anumit model de respect studenților mei, cum să-i fac mai interesați de ceea ce le predau, despre cum să fiu cordial cu ei, și cam care ar fi principalele metode de evaluare corectă… mă refer la metode corecte nu la cele scrise în cursurile de pedagogie sau în metodica predării, fie vorba între noi, un sistem tâmp de îndobitocire a creativității. Mi-a plăcut mult la școala de management de la Bled, Slovenia, unde am învățat cam cum ar trebui creat și condus un curs la nivelul de master. Mi-au rămas multe în cap în 3 săptămâni, dar și multe întrebări.

În continuare, pentru toți studenții care nu înțeleg amploarea acestui proces, și cât de important este să ți se dea posibilitatea de a evalua, îi rog să specifice întrebările care ar trebui incluse într-un astfel de chestionar, sau care ar fi cele mai bune metode de colectare a feedback-ului. Sunt organizații studențești care ar putea să-i ajute, să colecteze aceste întrebări și să le propună conducerii.

Succes tuturor și sper să nu vă fi afectat decât cu un zâmbet! Și baftă colegilor mei de breaslă la evaluări! Ne vedem în restanțe! :)

 

Din aceeași categorie: [Fun și nu prea] Problemă deontologică

12 gânduri despre „Evaluarea cadrelor didactice (Pamflet și nu prea)

  1. Am completat si eu acele foi. un profesor bun ramane bun, indiferent de student. nu trebuie sa va faceti probleme din acest lucru. Un lucru mai ingrijorator din punctul meu de vedere este faptul ca lipseste practica, la multe din specializarile din cadrul FEAA. Ne incarca seminariile si cursurile cu toata teoria posibila, multa iesita din uz, dar nu vezi practica cea necesara din primult an, pana in ultimul. Nu ma refer la burse Erasmus, Socrate..etc. Ma refer la practica ce face diferenta dintre generatii batute in cap de teorie, si de generatii ce pot face cu adevarat diferenta in aceasta tara de ciocolata. Eu mai mult pe aceasta tema as face „galagie” decat pe evaluarea pro sau contra.

    Apreciază

    1. Domnule Student,
      Cred că depinde foarte mult de specializare, chestia asta cu Practica. Noi la Informatică și la masterul SIA avem programe foarte bune de practică. De asemenea, mai știu și alte specializări care au oferte de practică foarte bune și aș dori să enumăr două firme mari care au venit să facă recrutare în FEAA: Conex și Iuliul Group. Or fi și altele. La Informatică avem colaborare permanentă cu un grup de 10 firme din domeniul IT din Iași, și majoritatea studenților care ajung acolo reușesc să se angajeze după finalizarea stagiului de practică. Cred că acel comentariu al lui Alin Streinu ar trebui să explice foarte bine despre modul în care facem alegerile.
      Succes!

      Apreciază

  2. Felicitari domnule profesor ! Sunteti unul dintre cei mai apreciati profesori care exista in FEAA! Desi nu mai am cursuri/seminarii cu dumneavoastra, din schimbul de idei cu alti colegi din anul 3 care au ore cu dumneavoastra, pot sa va spun ca va apreciaza. Chiar si cei care au picat unele examene ! :))

    Apreciază

    1. Stefania, mulțumesc pentru aprecieri, dar vezi mai jos un comentariu care spune exact contrariul. :)

      Apreciază

  3. Am ajuns aici din întâmplare. Să fie oare vorba de acelaşi Valy Greavu care, acum 5 ani de zile, îşi aducea la ore aerele de „Imagine Cup Judge” şi care nu făcea altceva decât să îi jignească pe studenţi? Acelasi Greavu care făcea seminarele cu 4-5 studenţi deoarece restul, nemaisuportând miştocăreala extremă a profesorului, recuperau seminarele de ISA cu alţi profesori? Acelaşi Greavu care a decis să pedepsească „lipsa de respect a studenţilor care fac seminarele în alte părţi” şi să îi pice pe capete? Acelaşi Greavu care nu a avut bunul simţ să-ţi corecteze lucrarea, dar a avut tupeul să se uite la tine şi să-ţi dea 3? Citesc articolul şi regăsesc, printre rânduri, aceeaşi miştocăreală specifică doctorandului Valy Greavu. Semn că deşi anii au trecut, calitatea de om a stimabilului tot nu şi-a făcut apariţia. Văd că „spiritul cârcotaş” planează fix deasupra întrebărilor grele : respect şi încredere. Aceste întrebări sunt puse foarte bine. Însă, din păcate, au lipsit acum 5 ani. Poate ar fi schimbat ceva…

    Apreciază

    1. Alex, imi pare rău că după ani, nu ai puterea să-ți folosești numele real în asumarea celor spuse. Sincer: mi-am respectat întotdeauna studenții și nu-mi aduc aminte să fi jignit pe cineva, asta dacă suntem amândoi de acord că ironia este diferită de batjocură.
      De asemenea, nu cred că vorbim de același Greavu, pentru că nu-mi aduc aminte să fi făcut vreodată seminarii de ISA cu 5 studenți.
      Și aș dori să te mai informez că acest sistem de evaluare este de mai bine de 10 ani implementat în facultate.
      Mulțumesc pentru părerea ta. E clar că nu ai cum să fii plăcut de toată lumea. Este chiar foarte important să ai și criticii tăi pentru că doar în felul acesta revii cu picioarele pe pământ și vezi unde greșești. Mi-ar plăcea totuși să îți asumi ceea ce spui în mod realist nu imaginar.
      Uite și o statistică de acum 5 ani:
      2313 – 32 studenti, Media 7.28
      2314 – 34 studenti, Media 7.98
      2315 – 34 studenti, Media 6.56
      2215 – 33 studenti, Media 7.87
      2512 – 37 studenti, Media 7.68
      Poți să-mi spui în ce grupă ai fost?!
      Succes!

      Apreciază

    2. Mi-a luat un pic de timp dar revin:
      @Alexu: Ceea ce scrii tu pe blog se intampla in 2008, adica in urma cu 6 ani.
      Imi pare rau pentru parerea ta care a ramas asa peste timp.
      In grupa in care erai tu, erau 34 de studenti, din care 7 au fost absenti, 7 au luat nota 10 iar media a fost 7,73.
      Nu-mi mai aduc aminte exact care a fost faza cu lucrarea si de ce ai luat doar nota 6.
      Daca ajuta cu ceva, vreau doar sa stii ca regret ca am lasat o impresie atat de nasoala si ca nu a trecut nici dupa atata timp.
      Sunt foarte constient de faptul ca nu ai cum sa fii apreciat de toata lumea, si ca fiecare dintre noi putem gresi. Totul este sa spunem lucrurile asa cum sunt, si mult mai important la timpul potrivit.
      Succes in ceea ce faci!

      Apreciază

  4. Modul în care se ajunge „sus” în mediul academic și după cum sunt organizați pe „famigli„ profesorii poate simplu să arate oricui vrea doar să vadă că nu poate exista o evaluare serioasă și nici performanță. Nu ar strica o mică căutare mai în adâncime: cine pe cine evaluează și cum, și mai ales cum se obțin rezultate „satisfăcătoare” din partea evaluatorilor. A ajuns învățământul ăsta un circ gratis și totuși atât de păgubos.

    Apreciază

    1. Bernard… soluții?
      E ușor să arătăm cu degetul și să satirizăm dar oare este o soluție undeva pentru a putea să schimbăm această percepție?
      Mulțumesc.

      Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑