Finish – SysAdmin@FEAA (1998-2013)


Astăzi mi-am încheiat cariera de Administrator de Rețea în cadrul FEAA, loc în care am avut ocazia să învăț atâtea tehnologii încât nu știu dacă le pot enumera pe toate. Am început cu Windows NT 4.0 am continuat cu Windows 2000 server și Professional, Windows XP, Windows 2003 Server, Microsoft Office SharePoint Server 2003, SharePoint Server 2007, 2010, 2012, SQL Server 2000, 2005, 2008, 2012, Windows Server 2008, 2012, Windows 7, Exchange Server 2007, ISA Server 2003, 2006, TMG 2010, Lync Server 2010, 2013, System Center Operation Manager 2005, 2007, System Center Configuration Manager 2005, 2007, 2012, Dynamics CRM 4.0, 2011, Active Directory de când a apărut, DNS, DHCP, RRAS, IIS toate versiunile și să-mi fie cu iertare că am uitat să menționez că am lucrat și cu ceva Linux pe la început.

Primele zile de muncă au fost cele mai memorabile, având în vedere că terminasem specializarea de Contabilitate. În primele 4 ore de muncă Puiu Ungureanu, m-a învățat cum se instalează o stație de Windows NT 4.0 workstation, folosind două dischete și o unitate de CD extern. Următoarele 4 ore am făcut și eu același lucru. De la Adrian Munteanu și (Dumnezeu să îl ierte) John Brava am învățat cum se instalează un PDC și un BDC din Windows NT 4.0 Server.

Au trecut anii și am tot acumulat pierzând nopți întregi și zile nenumărate testând tehnologii noi. Sigur am făcut și greșeli, de planificare de proiectare sau pur și simplu de implementare. Ani de-a rândul zeci de mii de studenți s-au autentificat prin Rețeaua FEAA de multe ori înjurând cel mai mult pe cel care încerca să-și protejeze infrastructura în interesul tuturor celorlalți utilizatori interesați de continuitatea funcționalităților. Una din cele mai grele perioade a fost pe la începutul anului 1999, când profesorul Dumitru Oprea (Decanul facultății) a pus la bătaie un premiu de 1000 USD pentru cel care reușește să spargă rețeaua într-o lună de zile! :) Peste ani, cineva mi-a spus că aș fi putut să-l las să reușească și împărțeam banii. Și i-am răspuns: dar mândria? :)

Din toamna lui 2006 am rămas doar cu mândria pentru că oficial nu am mai avut statut de angajat în cadrul departamentului, dar am stat multe zile și nopți în camera serverelor pentru a le întreține, updata, sau reface. Dincolo de orice, un lucru bine făcut, chiar dacă nu îți aduce avantaje financiare directe, poate să îți aducă recunoaștere sau măcar respect. Aprecierile au apărut în timp, culminând cu nominalizarea MVP pentru tehnologia SharePoint, construind alături de colegi primul portal de SharePoint din România, devenit ulterior studiu de caz pe site-ul Microsoft România.

Am învățat în timp ce înseamnă etica profesională și chiar dacă am mai greșit în comunicare într-un final punând în balanță, sunt mai mulți cei care nu au avut ceva împotriva mea decât nemulțumiții. Dacă este să punctez nerealizările cea mai mare rămâne faptul că nu am reușit să accedem in Office 365, nu din cauze tehnice sau de deschidere din partea noastră. Altele.

Am avut plăcerea să lucrez cu Șefi care mi-au dat mână liberă și care l-a rândul lor mi-au cerut părerea, dar și cu colegi care m-au ascultat, care au învățat de la mine sau pur și simplu mi-au susținut demersurile în evoluția rețelei. Mai jos o fotografie cu nucleul de 4 (de la dreapta: Mugurel, Florin, Puiu) în jurul cărora am avut alți colaboratori: Marius Postolache, Gabriel Cristescu, Bogdan Alecu, Silviu, Andreea, Natalia, Alina, Ionuț, Alina de acum, Ionii :) și tinerii candidați: Viorel și Adriana.

Server_baietzeii

Sper că n-am uitat pe nimeni.

Astăzi am predat cheile de la Server, schema de rețea și listele cu parole. Cu oareșce nostalgie, dar cu speranță că generațiile tinere vor fi mai resposabile decât mine în ceea ce fac. La urma urmei cum spunea dl Decan Airinei: ”Nimeni nu este de neînlocuit!”.

Le urez succes și putere de muncă. Eu merg pe direcția cercetării! :))

9 gânduri despre „Finish – SysAdmin@FEAA (1998-2013)

  1. Valy, mie nu prea mi-a placut organizarea portalului, pentru ca avea multe elemente inutile. Cu toate acestea nu pot decat sa apreciez functionalitatea lui, mai ales pana la penultimul upgrade. Am fost, cred, unul dintre putinii care a utilizat, vreo 2 ani, serverul Sharepoint cu OneNote 2007 si mi s-a parut exceptional sa am un amalgam de notite, documente, print-screen-uri etc. sincronizate pe vreo 3 calculatoare. M-a ajutat enorm la scrisul tezei. Dupa penultimul upgrade al serverului functia nu a mai fost disponibila si mi-a afectat mult productivitatea. M-ar fi fost utila si o legatura (nu stiu termenul tehnic) pentru Zotero prin WebDav. Oricum, succes in continuare!

    Apreciază

    1. Iulian, sunt convins ca domnul Administrator va colecta acest feedback si va repune in functiune aceste functionalitati! Succes!

      Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑