Transformare numere in litere in Excel fara VBA


Pentru fanii aplicației Excel cred că nu este prima dată când aud despre o astfel de problemă. Transformarea sumelor din cifre în litere în Excel este utilă pentru documente de tip Chitanța, Ordin de plată, Mandate poștale. Excelul poate fi personalizat pentru a se adapta pe tipurile de formulare diferite.

Am întâlnit mai multe rezolvări ale acestei probleme, cea mai mare parte a lor programatic prin VBA. Nu am testat soluțiile respective pentru că am vrut să nu mă las influențat de modul lor de rezolvare. Formula pe care v-o propun eu este în imagine:

Formula de transformare din numere în litere

Pentru cei care se ”minunează” despre modul cum am ajuns la o asemenea formulă, tehnica este ”din aproape în aproape”. Smile Adică am descompus întâi zecile, apoi sutele și așa mai departe. Tabelul de căutare tblNr este în pagină cu scris alb ca să nu ”încurce”.

Rezultatul execuției este asemănător modelului următor:

Transformare numere in litere

Numărul maxim la care m-am oprit a fost de exact sub 1 milion. Presupun că cine are de făcut un OP de 1 milion are și o ditamai aplicația pentru asta sau îl scrie cu pixul, deci nu are nevoie de acest fișier Excel. Smile

Probleme întâmpinate: Excelul în funcție de calculele pe care le face cu zecimalele mai dă câte o eroare din când în când. De exemplu, zecimalele de genul: 0,10 se transformă în 0,0999999999999000 ceea ce nu reprezintă o egalitate din punct de vedere matematic pentru a putea face operațiuni cu ele. Problema celor 15 zecimale este documentată foarte interesant pe Wikipedia în articolul: Numeric precision in Microsoft Excel.

Descărcare fișier Excel

Referințe cu VBA

Referințe on-line

Articol asemănător

Vă rog să respectați drepturile de proprietate intelectuală și să nu comercializați acest produs. Se poate utiliza în scop personal sau profesional. În cazul în care sesizați erori în formule vă rog să mi le semnalați.

Vă mulțumesc pentru feedback și partajare articol.

16 gânduri despre „Transformare numere in litere in Excel fara VBA

  1. Totul lukreaza ok insa cind punem 101 000 lei, 102 000, 103 000, 104 000, 105 000, 106 000, 107 000, 108 000, 109 000 mii lei se afiseaza una suta mii lei . se poate cumva de corectat???

    Apreciază

    1. Dan, rezultatul contează! ;) Si mai mult de atât colaborarea cu fanii de pe internet si utilitatea pe care o are pentru cei care au adoptat formula în Excel.

      Apreciat de 3 persoane

  2. Salut,

    Am copiat formula ta si am pus-o intr-o chitanta. Oare de ce atunci cand ies si intru iar nu imi mai merge formula?
    Imi apare la inceput ca documentul contine linkuri catre surse externe posibil nesigure si am 2 optiuni Update sau Don’t Update si orice ii dau imi strica formula

    Multumesc!

    Apreciază

    1. Table_array pentru vlookup este in documentul tau, cum pot sa folosesc formula fara sa depind de documentul tau?

      Apreciază

  3. Foarte tare ideea dar din pacate ma lovesc de o problema si nu ii pot da de cap.Mentionez ca nu am experienta dvs in excel dar imi place matematica.Am incercat sa folosesc formula dvs si daca ii dau un link de egalitate la casuta unde ar trebui sa scriu manual un nr. (adica cele portocalii ) si daca rezultatul din casuta are zecimale afisarea in litere este eronata. Spre exemplu daca am rezultat cu patru zecimale in loc sa le comverteasca pe primele doua dupa virgula le converteste in litere pe ultimele doua. Mentionez ca am incercat sa modific formatul casutei in numere cu doar doua zecimale dar se comporta la fel . Va multumesc anticipat si in cazul in care exista o rezolvare la aceasta problema as fi recunoscator daca as afla.

    Apreciază

  4. Revin cu o observatie.Daca casuta de calcul afiseaza mai mult de 4 zecimale deja in litere afeseaza aleator doua cifre dintre zecimale la bani iar suma in lei este corecta .Sincer am incercat sa inteleg cum functioneaza formula dvs dar este mult prea stufoasa si ma depaseste total .

    Apreciază

    1. Bună ziua,
      Mulțumesc pentru aprecieri.
      Va rog sa verificati dou aspecte:
      1. Formula care functioneaza cel mai bine este in foaia de calcul Ciprian. Ati încercat-o si pe aceea?
      2. Cum este formatata zecimala in excelul dumneavoastră: Cu punct sau cu virgula? Ayi modificat setările de afisare zecimale din Excel options?

      Mulțumesc.

      Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑