Open-i Conference


Am avut ocazia zilele acestea să particip la Open-i Conference, o conferință pe teme IT&C, organizată și susținută de studenți și mediul de IT din Moldova.

Toate detaliile pe pagina conferinței: http://open-i.md/logo open i

A fost prima ediție, și sper că doar începutul pentru o serie de astfel de manifestări. Nu au participat atât de mulți studenți cât s-ar fi dorit, dar sper, pentru organizatori, că feedback-ul acestui eveniment, va aduce anul următor mult mai mulți participanți, din mai multe țări.

În ziua de vineri am avut ocazia de a vedea mai multe proiecte studențești cu idei inovatoare și curajoase, bazate pe elemente autentice de cercetare și în sensul rezolvării unor probleme, sociale, economice sau pur și simplu de life-style a cetățenilor moldoveni și nu numai.

Mi s-a părut destul de interesant proiectul Public TV, chiar dacă acest concept este mult prea ambițios pentru cerințele și posibilitățile tehnice a masei mari de potențiali utilizatori.

Spre sfârșitul zilei de luni am avut ocazia să le vorbesc zecilor, scuzați, celor 10 + 10 studenți care au mai rămas, despre CISCO. Cred că am spus de 10 ori cuvântul CISCO, pe timpul prezentării, și tot cam de 10 ori cuvântul JAVA (participanții știu de ce :) ), în rest am vorbit despre o perspectivă managerială de proiectare și administrare a unei rețele, pornind de la ”sârme” și încheind cu conceptele manageriale: C.I.A., SoD, ISO 27001, AfE (Access from Everywhere), Virtualizare, penetration testing si CEH și multe altele.

Sâmbătă am dat tonul de încheiere al conferinței printr-un Key Note Speach în care a trebuit să vorbesc în special despre educație, leadership, și pentru că mi s-a cerut, despre Imagine Cup. Nu a adormit nimeni, sau cel puțin nu am fost suficient de vigilent să observ toată sala. Un tonus pozitiv acestei zile a fost dat ulterior de secțiunea Talk Show, în care un rol deosebit l-a avut domnul vice-ministru Dorin Recean, din cadrul MTIC al Moldovei. Un personaj deschis, fără acel limbaj de lemn pe care îl detestăm la mulți politicieni. A spus lucrurile clar, deschis și fără ocolișuri sau fără a lăsa loc la interpretări. Strategia noastră este aceasta… Posibilitățile noastre sunt acestea… Vrem de la voi astea… Pe mine m-a impresionat în sens total pozitiv. Timp de două ore, cât a durat această secțiune, am fost asaltați, la propriu,  cu întrebări din public, care mai de care mai directe, mai stânjenitoare sau mai îndreptățite. Credem că atât domnul vice-ministru cât și eu ne-am descurcat și completat reciproc, dumnealui notându-și pe o agendă, fiecare problemă ridicată de cei din sală, și nu a dat nici un răspuns politic, de genul, mă voi documenta și vă voi comunica ulterior.

După cele două ore, am fost luați la separeu de auditoriu, într-un nou tir de întrebări, mai multe puncte de vedere interesante în aceste dezbateri avâd și domnișoara Elena Zamsa, FP7 National Contact Point in Moldova, pe secțiunea, ICT NCP (information & communication technologies), în special în încercarea de a –i convinge pe cei din sală să se implice în cât mai multe proiecte cu finanțare europeana.

Incontestabil, Moldova este o țară frumoasă, prin însăși căldura și frumusețea oamenilor. Nici gopile în astfalt nu ți se mai par atât de adânci dacă privești spre trotuar :). E drept că nu se vede încă un aer european în Chișinău, dar lumea răsuflă a libertate și a dorință de afirmare, de exprimare și de a… nu știu, poate… de speranță. Și totuși, parcă nu știu pe ce drum să meargă. Dintr-o dată orizonturile sunt altfel, mult mai largi. Sunt convins că dacă în noua conducere politică a Moldovei, există mai mulți oameni ca domnul Recean, nu pot să meargă decât pe drumul cel bun.

Felicit pe această pe acei tineri entuziaști din AIESEC Moldova, care au depus eforturi considerabile, chiar dacă pe alocuri stângace, de a organiza un astfel de eveniment.

La cât mai multe ediții!

Publicitate

5 gânduri despre „Open-i Conference

  1. Sa speram ca vor mai fi ocazii.
    Multumesc tare mult si sper sa fi fost OK prezenta mea acolo. Din pacate nu am primit nici un fel de feedback legat de prezenta mea acolo.

    Apreciază

  2. Salut Valy,
    am citit articolul despre iLeader si am vazut ca nu ai avut parte de feedback de la OpenI (si am inteles ca intradevar iti pasa de acel feedback). Am participat si eu la conferinta in cauza si respectiv pot sa te asigur ca prezentarea ta a fost una de top. Pacat ca nu ti s-a spus, insa ca participant pot sa afirm ca era placut sa asist la o discutie cit se poate de interesanta.

    Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: