În orice domeniu de activitatea socio-economică avem nevoie de partajarea informaţiilor şi lucru colaborativ pe documente Office. Există multe soluţii de acest gen care ne pot ajuta, mare parte dintre ele fiind cu acces gratuit pe Internet. Soluţiile gratuite ne oferă multe avantaje dar şi o serie de probleme dintre care cele mai vehiculate sunt legate de securitatea informaţiilor, accesul la informaţii (disponibilitatea lor), compatibilitate şi poate şi altele.
Această colecţie de fişiere video doreşte să vină în sprijinul celor interesaţi de instalarea şi configurarea Microsoft SharePoint Foundation 2010, inclusiv integrarea cu Office Web App pentru accesul on-line la conţinutul documentelor de tip Office.
În articolul curent propunem o soluţie de lucru colaborativ completă în interiorul organizaţiei. Pentru acest lucru avem nevoie de un server şi o licenţă de Windows Server 2008.
Fără a fi considerată numaidecât reclamă vă recomand o promoţie super faină pentru servere: http://www.maguay.ro/produse/servere/quickserver/maguay-quickserver-gp-windows-server-foundation-2008-r2-I637
Acest screencast este realizat pe o maşină virtuală cu Windows Server 2008 R2, 2 Gb ram, arhitectura x64.
Pasul 1 – Instalarea Active Directory pentru autentificarea utilizatorilor
Există mai multe metode de autentificare a utilizatorilor, dar dacă tot este inclus eu recomand utilizarea Active Directory pentru autentificarea utilizatorilor în viitorul site de Intranet.
Această etapă presupune adăugare unui nou rol, configurarea DNS şi domeniului şi repornirea serverului.
Pasul 2 – Instalarea serverului de Web IIS şi a suportului pentru baze de date SQL Server 2008 R2 Express Edition.
SharePoint Foundation poate folosi propria bază de date dar recomand instalarea unei versiuni extinse de SQL Server. Detalii şi descărcare, la adresa: http://www.microsoft.com/express/database/. Trebuie ştiut că ediţiile express sunt gratuite.
Pasul 3 – Instalare SPF 2010 şi crearea primului site de Intranet.
SharePoint Foundation 2010 este de asemenea un produs gratuit şi se poate descărca de pe site-ul TechNet specificat mai sus.
În această etapă se instalează prerechizitele, se realizează o repornire a serverului după care se termină de instalat SharePoint şi se rulează aplicaţia Wizard de configurare şi creare a primului site de Intranet.
Pasul 4 – Configurări elementare ale SharePoint Foundation 2010
În această etapă se folosesc o serie de configurări de bază: accesulul folosind HostHeader, accesul utilizatorilor şi altele.
Pasul 5 – Instalare şi configurare Office Web App 2010
Office Web App 2010 poate fi descărcat în versiuni Beta de pe Softpedia sau pentru cei care au conturi TechNet sau MSDN pot descărca versiunile finale de acolo.
În acest filmuleţ este specificat modul în care se instalează şi configurează OWApp peste o instalare de SharePoint precum şi modul în care se creează primele documente Word şi Excel direct în Web.
Fişierele video pot fi descărcate direct de la adresa: http://cid-6ec38785f56dae91.office.live.com/browse.aspx/Videos
Sper să vă fie util. Pentru orice alte comentarii, sugestii şi întrebări folosiţi secţiunea de mai jos.
English title: Step-by-Step: How to install Microsoft SharePoint Foundation 2010 and Office Web App on Windows Server Foundation 2008 R2. Language: Romanian
Super tare acest tutorial ! Felicitari domnule profesor !
ApreciazăApreciază
Exact la timp… Testăm și comentăm…
ApreciazăApreciază
Foarte bun acest tutorial, dar eu am o problema. Nu gasesc pe MSDN Office Web App 2010.
ApreciazăApreciază
Ionut pe MSDN AA nu este. Trebuie sa folosesti versiunea Beta in acest caz daca vrei sa testezi.
ApreciazăApreciază
Pe X86 nu gasesc? Exista? Merge daca instalez pe 32?
ApreciazăApreciază
Ionut: Conform paginii: http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc288751.aspx SharePoint Foundation este numai pe 64b.
ApreciazăApreciază
pt Office WEb Application 2010 trebuie sa am instlat sharepoint foundation care e free sau MOS 2010 care costa??
ApreciazăApreciază
Alex, Da trebuie sa ai cele doua componente instalate sau poti sa-l folosesti in Windows Live. De exemplu eu pe contul de Hotmail am activat Office Live pentru a putea edita sau macar vizualiza documentele de pe calculatoare de la mare :)
ApreciazăApreciază
Multumesc mult Vali.
Mai am si eu niste intrebari:
1-exista o masina virtual de trial pt mos 2010 cum e cea de mos 2007
2- xista un training kit pt 2010 la fel ca la 2007
Multumesc!
ApreciazăApreciază
Buna ziua,
Am o intrebare: SQL Server Express (4 sau 10 GB) necesar instalarii Sharepoint, ne lasa sa avem content pana la maxim 10GB (Express 2008 R2) per TOATA platforma Sharepoint? Doream sa instalez Sharepoint Foundation cu SQL Server Express 2008 R2 si sa-l pot folosi ca si un File Server dar cu limita de 10 GB e imposibil.
Exista alta varianta in afara de instalare SQL Server?
ApreciazăApreciază
Claudiu, legendele spun ca poti instala SharePoint si pe Oracle. Eu nu am incercat. Dar din cunostintele mele poti depasi 10Gb. Cel putin am o implementare de WSS2.0 pe SQL Express care are baza de date de 12 Gb. Incearca sa faci un test.
ApreciazăApreciază
Buna ziua,
Care credeti ca e cea mai buna varianta pentru a inlocui un file server de 400 GB (momentan) cu Sharepoint? Am ajuns la concluzia ca cel mai bine e sa am un SQL Server 2008 R2 (referitor la comentariul de mai sus) dar si asa tot ramane problema ca pentru fiecare site collection content database sa fie pana in 100 GB (limita se poate trece dar pot interveni probleme la backup => buit-in). Varianta la care m-am gandit e ca fiecare departament sa detina propriul site collection in care sa isi stocheze fisierele, asa pot avea setate permisiuni pentru fiecare departament (HR, Contabilitate, IT etc). Ce nu stiu e daca workflows pot functiona across site collections…
ApreciazăApreciază
Claudiu: Pentru fiecare site se pot crea mai multe baze de date, pana la un nivel de 4TB. Uite aici limitarile: http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc262787(v=office.14).aspx
Faza cu fiecare business unit (departament) cu site-ul lui este super. In felul acesta poti face un singur entry-point si mai multe subsite-uri, fiecare cu content DB-ul lui. (le facu cu powershell).
Despre workflow-urile inter-sites… depinde foarte mult de ce vrei sa faca si cine le face.
ApreciazăApreciază
In momentul asta am un singur site collection in care am subsiteuri pentru fiecare departament.(dar doar o singura baza de date).
Am sa caut exact cum se creeaza o baza de date pentru fiecare subsite/departament . (Backup/Restore mult mai facil…) asa scap de a creea mai multe site collections.
Multumesc pentru informatii!
ApreciazăApreciază
Foarte util acest tutorial……Multumesc frumos !
ApreciazăApreciază