Imagine Cup 2013 – News (1)


Pentru cunoscători, Imagine Cup a revenit cu noua ediție: Rusia, St. Petersburg 2013. Pentru necunoscători, Imagine Cup este o competiție mondială de IT adresată studenților din întreaga lume, dar la care pot participa și elevii de liceu care au 16 ani împliniți la data Finalei din 2013. Studenții la doctorat pot participa și ei în anumite secțiuni.

Tot pentru necunoscători, Imagine Cup este o competiție care se desfășoară în mai multe etape, pe o durată mai mare de 6 luni de zile și adresează mai multe secțiuni din domeniul IT, dar îmbină și cunoștințe sau veleități asociate (într-o ordine aleatoare): arte, economie, management, marketing, medicină, științe ale mediului sau științe exacte, toate reunite într-o idee implementată într-o aplicație software sau un joc pentru PC, telefon,  cloud sau alte dispozitive și console.

Premiile competiției, dublate anul acesta, sunt asigurate de către organizatorul Microsoft și de sponsorii asociați. Pe lângă premiile în bani, Microsoft suportă și deplasarea și costurile de întreținere în finala din Iulie 2013.

În Imagine Cup există mai multe tipuri de competiții: Competitions și Challenges. Competitions au reguli specifice și evaluarea se bazează pe judecata unui juriu pe diferitele faze ale acestuia. Challenges implică, de obicei, o serie de teste pe parcurs sau evaluări pe bază de teste on-line și apoi jurizare în rundele finale. Pe lângă aceste două forme de competiție, pe parcurs pot apărea secțiuni noi de tipul Awards care implică votul publicului sau tot a unei echipe de judecători. Foarte importantă este și secțiunea de Grants, la care pot participa echipele finaliste și unde se oferă sume importante de bani pentru start-up-ul unor mini-afaceri bazate pe ideea proiectului prezentat.

Competiția pe 2012 cu granturile nu s-a încheiat încă, reprezentanta noastră din Timișoara, echipa IQube așteptând cu emoție să vadă dacă primește finanțare din partea Microsoft.

Din punct de vedere tehnic, site-ul Imaginecup.com a migrat de la Community Server la Sitefinity. Schimbarea pare de bun augur, având în vedere sutele de probleme ale site-ului vechi. Păcat în schimb că la fiecare migrare se mai pierd o multitudine de mesaje de prin forumuri, care la ora la care scriu acest articol nu sunt disponibile încă. Utilizatorii și parolele vechi au fost migrate, dar o problemă tehnică bizară pe care o are site-ul actual este acela al autentificării. Mie personal nu îmi funcționează sign in în mod clasic, ci trebuie să dau întâi pe Sign up sau Register și din fereastra Register Now să dau click pe Sign in din dreapta sus, după care funcționează.

image

La ora actuală principalele secțiuni din Imagine Cup și o scurta descriere a lor sunt:

Games

Competiție pe echipe care presupune realizarea unui joc pentru orice tipuri de dispozitive: PC cu sau fără touch screen, Windows Phone, xBox, Kinect. Marele premiu este de 50.000 dolari. Echipa trebuie înregistrată până pe 13 martie 2013.

Criteriile de jurizare sunt: Fun 40%, Execution 30%, Innovation 20%, Business Viability 10%.

Innovation

Altă competiție pe echipe cu un premiu de 50 mii dolari! Presupune o abordare nouă, diferită, inovatoare a conceptelor cu care ne întâlnim la orice pas în lumea IT: social networks, muzică, web, dispozitive GPS de pe tablete sau telefoane… orice care poate fi utilizat altfel. De multe ori spuneam de-a lungul anilor în finalele de la Software Design că decisiv pentru accesul în finală este acel WOW factor care apare din ce în ce mai rar.

Secțiunea Innovation înlocuiește sau mai politically correct duce Software Design la un alt nivel, acela în care inovația este cheia. Vedem asta și din criteriile de jurizare: Innovation 45%, Impact 30%, Execution 25%.

Platformele acceptate pentru dezvoltarea aplicațiilor sunt: Windows, Windows Phone, Windows Server and/or ASP.NET, Kinect SDK, Xbox Indie Games, .NET Framework, Windows Azure.

Aș evita orientarea către jocuri în această secțiune. Nu le elimină complet, dar focusarea ar trebui să fie mai mult pentru modul în care prin intermediul aplicației respective se schimbă ceva în modul în care utilizăm tehnologia. De asemenea, componentele hardware, dezvoltate ”in house”, folosite mult pe zona de Embedded, ar putea exista în această secțiune. Cineva spunea într-o discuție (citez din memorie aproximativ): poți avea cea mai tare aplicație, dar esențial ar fi să bagi și ceva în USB.

World Citizenship

Altă secțiune derivată din Software Design, dar mai apropiată ca cerințe și temă de aceasta. Concurenții, organizați pe echipe ar trebui să realizeze o aplicație după cerințele asemănătoare cu cele ale secțiunii Innovation, dar care să fie orientată mai mult pe tema modului în care tehnologia ar putea ajuta cât mai mulți oameni să ducă o viață mai bună.

Criteriile de jurizare: Impact 50%, Feasibility 30%, Execution 20%

Windows 8 App este o secțiune care derivă din Windows Metro de anul trecut și constă în realizarea unei aplicații dedicate dispozitivelor cu touch screen și sistemului de operare Windows 8 (PC, Tablete, Telefoane și de ce nu televizoare…). Este tot o competiție pe echipe dar pentru a accede în runda a doua, echipa sau cel puțin un membru al echipei trebuie să promoveze o serie de teste on-line care vor putea fi susținute până pe 15 ianuarie 2013. Testele pot fi susținute deja dar la afișarea rezultatelor… mie îmi apare doar o eroare.

Pentru a vă putea califica în runda următoare trebuie să răspundeți corect la 15 întrebări din 30 la quiz-urile de calificare.

Windows Azure este o continuare a secțiunii de anul trecut în care echipa Complex din Cluj-Napoca a luat locul 2 în finala de la Sydney. Formatul competiției este asemănător cu cel de la Windows 8, numai că de data aceasta aplicația este orientată pe utilizarea facilităților oferite de platforma cloud Azure.

A nu se confunda Azure cu alte competiții. Celelalte competiții pot folosi Azure pentru suportul datelor, putere de procesare, mașini virtuale sau altele, în mod opțional, pe când secțiunea curentă este dedicată, centrată pe utilizarea Azure în soluția propusă și presupune utilizarea câtor mai multe funcționalități, facilități ale acestuia.

Testele pentru calificarea în Runda a doua pot fi susținute deja, și într-adevăr se afișează scorul la final. Interesant este că nu există limită de timp pentru susținerea unui test on-line, ceea ce dovedește că Microsoft este interesată în această fază de promovarea interesului pentru tehnologie și calificarea câtor mai multe echipe în Runda a doua.

Termenul limită de calificare este 15 ianuarie 2013, iar întrebările din quiz nu sunt foarte grele.

Windows Phone este de asemenea la a doua prezență în Imagine Cup regulile de la Windows 8 și Azure se aplică și la această secțiune, numai că aplicația creată trebuie să fie dedicată utilizării pe telefoanele cu sistem de operare Windows Phone 7 sau 8. Anul trecut am avut o echipă în finala de la Sydney în această secțiune și poate anul acesta cu mai multă implicare și cu experiența participării anterioare, vor reuși să ajungă pe podium.

Locul I la Challenges (8, Azure, Phone) este premiat cu 10 mii dolari.

 

După cum probabil ați aflat anul acesta își încheie existența secțiunea IT Challenge, cea care a adus cele mai multe premii și bucurie studenților români. A fost fain, dar rațiunile de marketing și promovare ale companiei Microsoft nu sunt la dispoziția discuțiilor și dezbaterilor noastre. Îmi închei și eu misiunea de Căpitan și Judecător în acea secțiune cu fruntea sus. Feedback-ul șefului Juriului, Rand Morimoto este mai mult decât concludent:

I am personally impressed with the level of effort, and the “maturity” you have made over the years of listening, learning, experiencing, and becoming so much better at what you do both in technology as well as in life!

You have helped a countless number of students from around the world who know you by name, that no doubt are walking this planet and better off because of your role, your mentoring, your support, your encouragement in the Imagine Cup!  We have only had the opportunity to meet a very very small handful of them, but literally “thousands” of students have passed our ways in the past 8 years, and it is our hope that at least 1 of them will be better off because of us, because of you!

It is selfless contribution to do things like the Imagine Cup where you did not make money to support it, and likely haven’t been thanked as many times as you deserve, to just know you made a difference!

I too am grateful for the opportunity I’ve had the past 8 years to work with the Imagine Cup, and the 8 years to have become a friend of yours on the other side of the world!  Think about it, you, Chris, and I have been on at least 4 continents together, working side by side into the middle of the nights!  I cherish our friendship, and as much as the Imagine Cup IT Challenge has come to a close, I look forward to see your children grow up, and you and your family continue in the loving support of one another for a very very long time to come!

Le  mulțumesc pe această cale tuturor celor care mi-au urmat îndemnul de a participat și au crezut în imposibilul de a fi primul din lume pe un domeniu atât de vast al serverelor de la Microsoft. Doar un scurt bilanț: 2005-2012, o medalie de bronz, 3 de argint și 2 de aur!

 

Pentru toate secțiunile importante sunt resursele puse la dispoziție la această adresă: http://compete.imaginecup.com/project-plan-templates

Voi reveni în 2013 cu noutăți, pentru că dinamica competiției nu mai permite generarea de content suplimentar. Din România nu avem vești… încă. Site-ul http://www.imaginecup.ro este preluat de o firma de chimicale SpecialChem ! Alt site de informare pentru studenții pasionați de IT, http://studentclub.ro/ în care se mai publicau informații despre Imagine Cup, a rămas la nivelul anului 2011. Alte surse de informare de prin România eu nu prea mai știu. Dacă aveți detalii vă rog să le lăsați la comentarii.

 

O să închei cu un citat ale lui Alan Kay, pionier al IT-ului mondial:

The best way to predict the future is to invent it.

 

 

Mult succes tuturor celor care cred în visul lor!

Publicitate

4 gânduri despre „Imagine Cup 2013 – News (1)

  1. Valy,
    O mică întrebare, deoarece văd că forumurile nu sunt up încă. Legat de eligibilitate, conform regulamentului scrie: ”are actively enrolled as a student at an accredited educational institution that grants high-school or college/university (or equivalent) degrees (including home schools) at any time between 1 January 2012 and 31 May 2013″.

    Acel „any time between”, vrea să însemne că trebuie să fim studenți cel puțin 1 (o) zi în acea perioadă, sau pe tot timpul acelei perioade?

    mersi,
    Timo

    Apreciază

  2. Salut, important e sa fi fost student sau elev in perioada respectiva. Cand vine validarea de la MS, pentru Finala… ceea ce e departe in mai 2013 cred, Decanul sau reprezentantul facultatii este intrebar daca acel student a fost inregistrat cu acte in perioada 1 ian 2012 – 31 mai 2013. Daca ai terminat facultatea pe 2 ian esti eligibil.
    Succes!

    Apreciază

  3. Buna, Valy. Din nou, felicitari pentru activitatea asidua pe acest subiect. M-am uitat la regulile oficiale si exista niste modificari fata de anii trecuti. Vroiam sa te intreb care este parerea ta relativ la;
    „…From among the winners of all competitions held in a given Local Final (including Games, World Citizenship, and Innovation) the Local Final will choose the overall best entry as that country’s National Imagine Cup Team and advance that team to the Worldwide Finals where they will compete in their chosen competition. The National Imagine Cup Team may be from any competition included in a given Local Final. Any Local Final competition winners not chosen to be their country’s National Imagine Cup Team are instead automatically included in the Online Finals so they have a second chance to win a slot in the Worldwide Finals.”

    Ce finala nationala „prezici”?

    Apreciază

  4. Simona, parerea mea (ne-importanta) este ca ar trebui sa se organizeze finale locale pentru toate cele 3 sectiuni, dar este doar o parere fara a cunoaste nici macar vag planurile Microsoft Romania. Personal nu-mi plac zvonurile, de aceea nu le proliferez. Singurul din pacate pe care pot sa-l spun, este ca vom afla regulile probabil cu o saptamana doua inainte de Finala nationala, daca va fi o finala nationala.
    Sfatul meu pentru mentori, este sa-si vada de treaba cu echipele, echipele sa-si faca treaba si sa construiasca tot ce trebuie conform specificatiilor de pe site-ul oficial al Imagine Cup. In fapt, chiar daca va fi sau nu o finala nationala, exista sansa de a concura exclusiv on-line pentru finala din Rusia. Sigur competitia exclusiv on-line poate avantaja anumite echipe din prisma unei jurizari romanesti partinitoare, dar in acelasi timp putem risca sa nu avem nici o echipa in finala.
    Personal ma abtin cat pot sa nu fiu prea critic :)
    Succes maxim!

    Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: