Ingineria socială: Comunicarea pe bază de melodii


Acest articol nu este o tehnică în sine, și nu încurajează ingineria socială ca tehnică de obținere de informații, ci poate fi considerat un studiu empiric a modului în care putem utiliza forme de comunicare neformalizate în transmiterea de mesaje cifrate folosind canalele de comunicație publice.

Cu mult timp în urmă un prieten mi-a dat o idee pe care am studiat-o în timp ca să o pot valida.

De multe ori mesajele pe care le vedem în social media nu ne spun nimic efectiv. Sunt fotografii sau desene, caricaturi sau mesaje directe, sub formă de text sau imagini cu text… și de cele mai multe ori schimburi de idei prin statusuri sau mesaje scurte, care au ca efect: atrag priviri, repulsie, admirație, stupefacție sau de cele mai multe ori… indiferență.

O categorie aparte de mesaje din social media o constituie melodiile de pe diferite canale publice. Pentru că să poți susține o astfel de convorbire pe bază de titluri de melodii sau mesaje din cadrul melodiei respective trebuie să ai o oarecare cultură muzicală, sau să știi să cauți mesajul pe canale publice cu videoclipuri.

Cel mai simplu mesaj prin care transmiți cuiva să te sune ar putea fi: Blondie – Call Me.

Numai că, dacă este să ne luăm după structura versurilor, vom înțelege foarte repede că nu poți să te adresezi astfel unei persoane de același gen, decât dacă există un agreement inițial legat doar de titlul melodiei.

De cele mai multe ori, comunicarea, să-i spunem cifrată, pentru că nu este criptată, între doi parteneri sociali se rezumă la titlul melodiilor. Totul este ca acele melodii și titluri să respecte o înșiruire logică a acestui schimb.

Alteori, din rațiuni de a nu fi depistat sau de a se pierde sensul comunicării, se pot apela la diferite agreement-uri de:

 • versuri. Exemplu: Titlul este inițierea mesajului. La răspuns se ia primul vers sau prima strofă din melodia de răspuns și comunicația funcționează incremental după numărul de versuri.
 • refrene
 • minute sau secunde ale melodiei care să indice versul de răspuns. 
 • sensul melodiei cu totul când există o acțiune asociată acelei melodii sau când trebuie să transmiți un feedback în urma unei acțiuni.
  Cel mai puțin detectabil este să încerci să transmiți mesajele pe liniile melodice ale trendului chiar dacă uneori poți fi considerat penibil de cei care te cunosc. Mult mai greu într-o comunicare globală este să depistezi trasabilitatea unei comunicații dacă melodia nu este în limba engleză.
  Un exemplu de astfel de comunicare, în care soliciți indicații legate de prezența la un eveniment sau o acțiune comună:
  Inițiatorul adunării postează melodia: 
  https://www.youtube.com/watch?v=Q0YzGXWuIEA cu textul 1,2,3 (scuze pentru iubitorii muzicii bune că am pus așa ceva dar îmi lipsește inspirația muzicală cu ceasu și non-sensul cu 1,2,3). Acest 1,2,3 semnifică de fapt zona de timp din melodie.
  – mesajul cu timpul poate fi specificat tot printr-o melodie care să indice ora. În exemplul meu să dăm o oră ciudată: 4  AM. Sunt multe melodii cu ore dar vreau să respect o tonalitate a mesajului.
  Prezența la eveniment poate fi jurnalizată pe baza like-urilor sau distribuțiilor, dar se pot cere și feedback-uri mai puțin de acord cu ora, sau chiar total opozante.

Just another night
In another time

 

Alteori este ciudat cine și cu ce răspunde. Alteori nici nu de dăm seamă că de fapt comunicăm. Ne cântăm starea psihică, sufletească sau mentală, iubirea, indignarea sau revolta prin muzică, dar nu realizăm de fapt că în felul acesta mesajul nostru ajunge la cineva cândva.

Cert este că fiecare moment are muzica sa. Trebuie doar să fim atenți!

Dacă mai aveți idei, nu ezitați. Doar încercați să vedeți ce iese.

 

Articole corelate: Un pic de inginerie socială

Publicitate

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: