#Excel – Exercițiu cu intervale de timp [UPDATED]


Știu că a trecut ceva vreme de la ultimul articol de tipul acestor tipuri de exerciții (vezi posturile cu șirurile, IF-urile și formatarea).

Astăzi vă provoc să vă puneți ”creierii pe bigudiuri” cu intervalele de timp.

Se dă următorul tabel cu date. Angajații pleacă în delegații. Singuri sau cu un coleg. Data plecării poate fi intr-o lună din an și data de intoarcere poate fi în aceeași lună sau în alta.

image

Folosind metoda coloanelor ajutătoare sau nu, determinați în mod exact numărul de zile petrecut de Ionel în luna iunie, asemănător raportului de mai sus, permițând operatorului să folosească acest tabel pentru toți angajații sau orice lună calendaristică.

Aștept rezultatele voastre prin e-mail la adresa: valy.greavu@outlook.com cu subiectul: Problema cu date până pe 14/11/2014 ora 21:30.

Ulterior voi analiza soluțiile și vă voi ”da” și soluția mea.

Aștept cu interes!

[UPDATE 14.11.2014 – H22]

Se pare că am primit doar două soluții. Nu mi-am ales bine ziua de postare a articolului, sau poate problema a fost chiar grea, sau lumea nu a fost interesată. Au mai fost 2-3 întrebări din public și în total 80 de vizualizări ale articolului. :)

Vali C. a trimis prima soluție, dar puțin incompletă, puțin alambicată, dar care include funcție FIND() care ar putea imbunătăți soluția propusă de mine prin aplicabilitatea pe nume ciudate de tipul Ionel/Ionela Marin/Marina/Marinela/Marinica sau Vasile/Vasilica. Trebuie să luăm în considerare că un astfel de tabel nu-l facem la nivel de prenume ci Marcă/Nume Prenume.

Vali C. a lucrat aproximativ 50 de minute la soluție, și a folosit 4 coloane ajutătoare.

Ionut L. (fost student al meu) a trimis o soluție funcțională pe care o găsiți în fișier în foaia de calcul IonutL. Interesant cat de mult s-a chinuit să facă acel IF de pe ultima coloană ajutătoare, lucrând mai mult de o oră la soluția sa.

Ionuț, devine astfel câștigătorul acestei probe! Felicitări și o strângere caldă de mână electronică! :)

Soluția mea, propune o abordare diferită prin care calculez pe coloane ajutătoare numărul de zile de delegație, Zilele în luna în care a plecat și dacă este cazul zilele în luna în care s-a întors.

Apoi pentru a calcula numărul de zile se folosește o sumă de sumIFS() cu condițile din raport: Nume și Luna.

Puteți descărca fișierul de la adresa: http://1drv.ms/1x2oIRk

Formulele de calcul:

image

Succes și dacă sunt idei mai faine le așteptăm cu interes! :)

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑