Excel Sorting Error: Event ID 1000


 

De câteva săptămâni mi „s-a stricat” Excelul. Toate bune și funcționale, dar banala sortare nu funcționa. Pur și simplu nu se întâmpla nimic când apăsam pe sort sau custom sort.

Am observat totuși că în zona de Status bar îmi apărea permanent după apăsare butonului sort un mesaj cu Sort ca un progress bar:

Acesta nu dispărea până la altă operațiune în cadrul fișierului. Am încercat cu mai multe variante de fișiere… dar nimic. Sortarea din PowerQuery funcționa perfect, doar cea din Excel nu.

Am scanat de viruși… nimic serios… Am verificat și golit folderul de start-up („%appdata%\Microsoft\Excel\”), nimic… Nu sunt fan al reinstalării așa că am mai cercetat ceva timp… rezolvându-mi sortările pe alt calculator… :)

Un prieten mi-a recomandat să fac o scanare cu OffCAT (Office Configuration Analyzer Tool (OffCAT) information) dar nu am identificat nimic care să-mi spună ce este defect în Excelul meu.

Întorcându-l pe toate părțile am observat că în momentul în care apăs butonul Options de la Custom Sort „crapă” cu totul Excelul.

De asemenea nici Custom List… nu putea fi accesibil.

O eroare de aplicație trebuie să aibă clar și un răspuns în Event Viewer, unde am identificat evenimentul de eroare: ID 1000 cu eroarea pe scurt de mai jos:

Faulting application name: EXCEL.EXE, version: 16.0.11029.20079, time stamp: 0x5bf4bf1a

Faulting module name: EXCEL.EXE, version: 16.0.11029.20079, time stamp: 0x5bf4bf1a

Exception code: 0xc0000005

Fault offset: 0x017fb27d

Faulting process id: 0x6dc

Faulting application start time: 0x01d4914853d71130

Faulting application path: C:\Program Files (x86)\Microsoft Office\Root\Office16\EXCEL.EXE

 

Soluțiile de pe net nu au avut efectul scontat pentru mine.

Între timp, cum memoria mea încă nu m-a lăsat definitiv am început să îmi aduc aminte ce am făcut în ultima perioadă…

Povestea pe scurt: Am fost la un curs. Eu eram pe Number formats Romanian, cursanții pe English (US). Mi-am schimbat și eu locale de pe calculator din Ro în En. Nu îmi aduc aminte dacă era deschis Excelul sau nu în momentul schimbării. Unul din topic-urile de curs era acela de a realiza o lista Custom pentru sortarea în ordine crescătoare a lunilor calendaristice, iar Excelul în Engleză are lunile doar în format Engleză. Datele erau în Română. Așa că am creat împreună cu cursanții o listă pentru lunile din română.

După cele două zile de curs, am revenit la birou și mi-am schimbat înapoi locale pe Romanian pentru că … așa m-am obișnuit. După câteva zile am observat că nu îmi mai funcționa sortarea.

Soluția: Am dat din nou calculatorul pe English (din Control Panel/Clock and Region), am intrat în Excel și am șters acel custom list din Română.

Am dat din nou pe locale Romanian și acum funcționează perfect.

Learnings: Ștergeți toate custom sort list-urile de care nu mai aveți nevoie, mai ales dacă folosiți des transferul dintr-un format în altul.

 

 

 

Publicitate

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: