Apel la implicare. Imprimante 3D și materiale pentru echipamente de protecție personală


Acest articol este o solicitare de implicare a tuturor oamenilor care dețin acasă o imprimantă 3D, eventual companiilor care doresc să imprime, sau a persoanelor care doresc să ajute prin achiziționarea de materiale pentru imprimantele 3D.

Rugăm toți posesorii de imprimante 3D care doresc să se implice în realizarea echipamentelor de protecție individuală, să se înscrie în grupul Facebook dedicat acestei inițiative, la adresa: https://www.facebook.com/groups/558125544833509/. Toți cei interesați vor primi codul sursă pentru măștile de protecție și suportul de vizieră.

Pentru cei care nu au imprimante 3D, dar doresc să ajute cu materiale, necesarul la ora actuală (pentru două imprimante existente) este de:

 • FILAMENT > TIP FILAMENT PETG/PLA > DIAMETRU FILAMENT 1.75 MM – Poate fi achiziționat de aici.
 • Folii laminare, A4, 250 microni, 100 buc/set – Poate fi achiziționat de aici.

Pentru codul sursă de imprimare și/sau livrarea materialelor vă rugăm să luați legătura cu Adrian Carlan la adresa de eMail: adrian.carlan@gmail.com sau WhatsApp: 0749418546

În continuarea articolului vă punem la dispoziție propunerea de fișă tehnică. (Această fișă este realizată de Adrian Carlan).

Introducere

Având în vedere situația actuală a pandemiei cu virusul SARS-COV-2, este obligatoriu să se asigure protecția cadrelor medicale și a personalului din linia întâi din lupta contra pandemiei.

Problema cea mare este criza echipamentelor de protecție omologate pentru prevenția infectării cu acest virus, precum: măștile respiratorii, ochelarii de protecție, scuturile faciale, halate, mănuși, combinezoane etc.

De asemenea, majoritatea acestor echipamente sunt de unică folosință și trebuie înlocuite foarte des pe parcursul unei ture.

Comunitatea de DIY si 3D Printing poate veni în ajutor și să suplimenteze, la nevoie, cu echipamente create local si distribuite acolo unde este cea mai mare nevoie. Acest lucru se întâmplă deja în alte țări precum Italia, Spania, Cehia, Franța etc.

Disclaimer:

Aceste echipamente propuse nu sunt omologate de către autoritățile competente spre a fi folosite de către cadrele medicale. Ele ar trebui folosite doar în ultima instanță, în lipsa oricăror altor echipamente omologate oficial!

Nu ne asumăm nici o răspundere în cazul utilizării improprii a acestor echipamente. Prin utilizarea acestor echipamente, persoana care le utilizează este conștientă de riscuri si își asuma toata răspunderea.

Nu se dorește a se crea un sentiment fals de siguranță!

Semi-mască de Protecție Respiratorie Reutilizabilă

Echipament destinat protecției respiratorii prin prevenirea infectării pe cale aeriană cu diverși viruși sau bacterii.

Date tehnice:

 • Părțile sunt realizate la imprimanta 3D
 • Oferă un sigiliu etanș in jurul cailor respiratorii
 • Doua nivele de filtrare: accepta doua medii de filtrare diferite cu diametrul de 62mm
 • Închidere ermetica prin înșurubare a filtrului
 • Prindere a măștii in 2 puncte cu banda elastica
 • Reutilizabil – se poate steriliza cu soluție 70% alcool izopropilic / etilic sau alte soluții dezinfectante sau biocide (ex. pe baza de clor, etc).
 • Atentie: Nu suporta sterilizare termica (autoclava)
 • Materialul folosit: poliester termo-plastic PLA (acid poli-lactic) . Riscuri minime de alergii la contactul îndelungat cu pielea
 • Greutate: 60g

Pentru eficientă maxima, se recomanda folosirea mediilor de filtrare de tipul N95, P100 sau FFP2, FFP3.

În lipsa acestor medii, si numai in cazuri extreme, se pot folosi doua pad-uri (tampoane) din bumbac – de exemplu discurile demachiante. Aceste discuri trebuie tăiate la diametru de 62mm conform șablonului monturii filtrului.

Acest dispozitiv se folosește cu scopul de a preveni infectarea pe baza de aerosoli (particule sau picături suspendate in aer) de dimensiune relativ mare, intre 5μm si 20μm ce nu pot fi eficient filtrate de măștile chirurgicale generice (ne-etanșe pe faţă).

Pentru a obține gradul optim de etanșeitate şi un contact cât mai bun cu pielea, bărbații ce folosesc acest dispozitiv nu trebuie sa poarte barba!

Atenție: folosirea altor filtre decât cele omologate de tipul N95, P100, FFP2, FFP3 nu vor asigura același grad de filtrare!

Scutul Facial

Echipament de protecție suplimentara a persoanelor ce intra in contact cu bolnavii de COVID-19, folosit împreună cu măștile respiratorii dar şi a ochelarilor de protecție.

Se poate refolosi in urma sterilizării cu soluție 70% alcool izopropilic / etilic sau alte soluții dezinfectante sau biocide (ex. pe baza de clor, etc).

Scutul transparent este din material plastic laminat (pe baza de acetat). Are dimensiunea de 21 x 30cm (A4) și grosimea de 250μm. Este rezistent la apa si alte lichide si ușor de curățat.

Masca se poate dezasambla, iar scutul transparent se poate schimba (de ex. in cazul in care se deformează sau distruge).

Design „Open Source” creat originar de către o echipa din Cehia sub îndrumarea ministerului de sănătate Ceh. In prezent este testat cu succes in spitalele din Cehia dar si din întreaga lume.

 

Note de final

Adrian Cârlan este absolvent al Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași premiat de NASA, pentru proiectul ArachnoBeeA. Un interviu cu el poate fi vizionat aici.

Mulțumesc frumos tuturor celor care doresc să se implice sau care trimit mai departe articolul pentru a ajunge la cei care pot ajuta!

Update

Primele măști de protecție sunt deja produse (pe stoc a fost doar filament de culoare neagră) Foto: Adrian Cârlan.

Publicitate

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: