Acest post tinde să devină din ce în ce mai lung. Dacă nu vă interesează subiectul prea mult, mergeţi până la final să vedeţi dacă nu am adormit, punctaţi cu nişte stele pentru încercarea mea. Aştept eventualele comentarii… Orele sunt în GMT+9 (Korean Standard Time). Teoretic ar trebui să termin acest post la ora 8.00 AM în România.
You’re late! Da. Trebuia să fiu cu câteva minute mai devreme. Fiecare minut aici contează. Era ora 10 şi câteva minute, când s-a stabilit primul contact cu competitorii şi o parte din presă.
Ora 14: Competitorii au sosit, presa la fel, toată lumea e pregătită să înceapă. Nu sunt întrebari şi nimic de comunicat dintr-o parte sau alta. Toată lumea ştie ce are de făcut.
14:01 – Cei şase au început deja să citească specificaţiile printre flash-urile jurnaliştilor.
Văd tremurături de degete la fiecare întoarcere de pagină şi mă gândesc cu nostalgie: oare aşa tremuram şi eu?
14:15 – Se pare că avem probleme cu un UPS. Am sperat să se oprească în 5 minute şi ca printr-o minune ţiutul sacadat s-a oprit fără nici un fel de intervenţii.
14:50 – No more questions? Toată lumea îşi vede de treabă, iar zgomotul serverelor tinde să devină din ce în ce mai obositor… [:)] Sunt sigur că băieţii nu aud nimic! Chris monitorizează tot timpul gateway-ul pentru a bloca orice încercare a competitorilor de a transmite mesaje on-line în afara sălii de competiţie. Rand îşi scrie propriul blog.
15:30 – Primele 3 probleme. Un Hard Drive extern de 250 Gb s-a ars cu tot cu software-ul de pe el. A doua: un copetitor nu ştia cum să conecteze hard drive-ul extern… Şi a treia… o specificaţie de IP-uri scrisă incorect… S-a rezolvat în final. Eu n-am reuşit să ajut cu nimic în partea asta… sper să fiu mai rapid ca să rezolv şi eu ceva… asta dacă mai apare [:)]
16:11 – Linişte totală… doar vuiet de coolere….
16:50 – După ce a pus un server în domeniu şi a dat un restart W3K a cerut activarea… O chestie destul de bizară având în vedere că serverul are de obicei o perioadă de evaluare de 30 – 60 de zile. Primul pas a fost acela de a boot-a în safe mode dar se pare că nu a mers. Având în vedere că serverul nu era conectat la Internet se încearcă activarea prin telefon dar nu prea merg telefoanele pe aici pentru accesul pe exterior….
17:05 – Cosmin pentru că de el era vorba s-a hotărât să formateze serverul… Sperăm să aibă suficient timp ca să recupereze ….
18:45 – Andrei al nostru e super pierdut… nu ii iese nimic si s-a decis sa o ia de la capat. Imi aduc aminte ca in 2005 in Japonia am luat-o de la capat dupa 10 ore pentru ca nu citisem deloc ultima pagina din specificatii. Viorel lucrează dar nici el nu pare prea fericit… ceilalţi 4 se descurcă destul de bine iar la polonez am văzut deja instalate vreo 6 maşini virtuale. Îşi permit pentru că au RAM [:)]
19:06 – Rand moţăie puţin [:)] la ei e noapte tirziu deja.. la noi e mijlocul zilei aşa că nu e încă timpul pentru cafea.
19:47 – Cineva din organizare a venit pentru a ne anunţa că a început cina de aproape o jumătate de oră. Încrâncenarea e la cote maxime pe aici. Nu l-a bagat nimeni în seamă. Toţi îşi văd de treaba lor de parcă de ceea ce fac ei depinde viitorul omenirii. Îi înţeleg perfect, cu doi ani înainte nu am mâncat nimic timp de 24 de ore…
Toată lumea se chinuie acum să facă VPN site-to-site cu L2TP…
Noi monitorizăm orice activitate a lor pe net de pe server şi vedem tot felul de query-uri pe web după tot felul de coduri de eroare [:)] şi în funcţie de asta ne dăm seama că au trecut la o altă etapă sau insistă în rezolvarea unor probleme prin rafinarea interogărilor…
20:25 – Rand a facut un anunţ oficial că ar fi bine să se meargă la masă. Toată lumea s-a uitat la el ca la filme coreene [:)] S-au întors la calculatoarele lor supăraţi că au fost deranjaţi de o chestie atât de minoră [:)]
Eu nu am refuzat oferta aşa că….
20:41 – M-am întors cât am putut de repede.
Atmosfera e la fel de bacoviană aici, în schimb nu se mai aud tastele… toată lumea citeşte tot felul de documentaţii şi se mai aude din când în când câte un reboot de server sau câteva clicuri de mouse.
21:03 – Chinezul apare cu două „cărămizi” roşii. Sunt cărţile de Exchange 2007 şi ISA 2006 ale lui Rand şi Chris şi desigur că le cere un autograf. Ca element de noutate, anul acesta le-a fost permis competitorilor să aducă cu ei materiale în format scris şi numai în engleză. Nu au voie să aibă cărţi, materiale sau alte print-uri în altă limbă. Nu au voie nici cu alte dispozitive electronice decât cu music playere. Au în schimb Internet, care merge foarte bine.
21:25 – Ajung să rezolv şi eu prima problemă. Unul din serverele celor doi francezi nu butează după primul restart la instalarea sistemului de operare. Ma uit mă învârt… şi găsesc răspunsul: a instalat sistemul de operare pe hardiscul extern cu kituri pe care îl are în dotare. Aşadar a formatat device-ul cu kituri. Rescrierea lor durează 35 de minute aşa că a luat o pauză de masă. Sincer îmi pare rău pentru el pentru că toţi sunt băieţi simpatici şi încep din ce în ce mai mult, chiar dacă sunt român, că cel mai bun trebuie să câştige.
22:05 – Fără prea mare tam-tam a început a doua parte a competiţiei: milestones. Timp de o oră de acum, folosind infrastructura pe care şi-au construit-o deja cei 6 trebuie să fie capabili să transmită un email către serverul judecătorilor. Pare simplu, dar până acum doar chinezul s-a prins care este primul pas pe care trebuie să îl facă. Vorbim după o oră.
22:05 – Fără prea mare tam-tam a început a doua parte a competiţiei: milestones. Timp de o oră de acum, folosind infrastructura pe care şi-au construit-o deja cei 6 trebuie să fie capabili să transmită un email către serverul judecătorilor. Pare simplu, dar până acum doar chinezul s-a prins care este primul pas pe care trebuie să îl facă. Vorbim după o oră.
22:25 – Nu mai pot accesa ITBoard de pe laptop… Nu mă las eu aşa uşor aşa că pot accesa din nou din remote [:)]
23:00 – În sunete de sirenă s-a încheiat prima probă. Evaluarea a fost deosebit de simplă. Competitorii trebuiau să trimită un e-mail. Dacă acesta a ajuns primeau 10 puncte, dacă nu… 0. Ca să fiu fair-play nu o să public acum punctaje.
În continuare aşteptăm… mai sunt 15 ore până la final… deja cred că am nevoie de o primă cafea [:)]
00:00 – E ora zero aici. Deocamdată nu se mai întâmplă nimic interesant. Studenţii noştri de la celalte competiţii s-au prezentat aproape excelent la celelalte secţiuni. Se speră la rezultate superbe….
00:23 – Dacă au văzut oamenii că nu merge nimeni la masă ne-au adus ei aici. Nu am văzut nici măcar un zâmbet… forţat din partea băieţilor…
00:55 – Pentru cei care nu au citit jurnalul lui Rand, scenariul pe care îl au de făcut cei de aici este la adresa: http://www.cco.com/ic-pics/onlinecompete.htm. E foarte bine de ştiut pentru cei care vor să candideze anul următor în Imagine Cup 2008, Paris.
1:00 – A început a doua probă din concurs. Cei 6 trebuie să demonstreze că se pot conecta (loga) pe calculatoarele din Branch chiar dacă este căzut Internetul. De asemenea, ei trebuie să poată accesa un fişier din DATA share.
Cum se va face evaluarea: competitorul este rugat să facă upload la un fişier în Central Office, se întrerupe Internetul, şi după aceea este pus să se conecteze din Branch şi să acceseze fişierul. Aşa ar fi ideal… Nu spunem cum se face ci vă las pe voi să vă gândiţi.
1:24 – Veşti proaste: Cosmin şi-a format şi el hardiscul extern…
1:51 – Unul din francezi are probleme cu maşinile virtuale. În momentul în care sunt pornite, hostul nu mai poate ping-ui nimic… Adresele MAC sunt diferite, IP-urile sunt diferite… Suspect, nu?
2:00 – S-a încheiat proba a doua. Din păcate nu prea fericit. Doar 2 din cei 6 au reuşit să facă jumătate de subiect. Pare uşor dacă priveşti din exterior dar îi înţeleg pe băieţi că nu au reuşit … E o mare problemă. Competiţia aceasta este mai mult decât ceea ce ştii, e ceea ce eşti. Nu aş recomanda nimănui să ia în derâdere o astfel de experienţă până nu intră în contact direct cu ea. Soluţia mea: AD în ambele reţele cu replicare între DC-uri, DHCP cu 80/20 în ambele domenii, DFS cu replicare între cele două centre publicat în AD.
2:30 – Se anunţă deja cu o oră jumătate mai devreme proba numărul 3. Cei 6 trebuie să poată accesa de la un Internet cafe un document de pe un site SharePoint securizat…. Au la dispoziţie 3 ore să facă asta… Pare a fi suficient timp de data asta.
3:37 – Deja? Timpul pare să treacă destul de repede. Mai sunt 10 ore…şi ceva, probabil cele mai grele. Înclin să cred că majoritatea competitorilor fac o gravă greşeală: modul de abordare din punct de vedere fizic al competiţiei: nu iau pauze în mod regulat stând numai cu capul în monitor neîntrerupt mai multe ore. Asta o să se lase cu o durere de cap imensă în scurt timp sau în cel mai fericit caz după câteva ore de somn. De asemenea, este demonstrat faptul că productivitatea scade cu fiecare oră în plus, iar pauzele regulate ar ajuta la a prelungi momentul de cădere nervoasă. A doua greşeală este faptul că nu consumă suficiente lichide. De asemenea, doar unul dintre ei a băut 2 cafele până acum. Lipsa lichidului şi a glucozei poate aduce stări de tremurat şi de asemenea o scădere rapidă a capacităţilor de procesare ale creierului…
3:48 – Ne-au mai adus ceva de mâncare… dar cui îi pasă de asta….
4:06 – Au apărut primele semne de nervozitate. În momentul în care se lansează Google pentru căutari, acesta se deschide implicit în coreană şi nu prea se înţelege pe unde o fi butonul de dat pe engleză… Am învăţat cu ocazia asta cum se înjură în poloneză printre dinţi [:)]
4:29 – Mă gândesc din ce în ce mai serios că ar trebui să avem şi intern astfel de competiţii. E adevărat că lumea reală cere mai puţini sysadmini decât programatori sau alte tipuri de oameni de IT, dar oare nu ar trebui să ne gândim şi la viitor? O strategie de competiţii, în care să ei studentul de anul I de la şcolile de IT sau chiar de la licee şi să-i bagi în teste de 24 de ore pe diferite tehnologii. Mă gândesc eventual la şcolile de vară. E drept că trebuie să ai ceva resurse financiare dar sponsori s-ar găsi printre firmele care ar obţine beneficii din eventualele burse pe care le-ar acorda ca premii pentru astfel de competitori.
Dacă este să fiu pesimist şi să iau în considerare numărul de înscrişi la Imagine Cup secţiunea IT, aş putea spune că nu prea avem cu cine. Dar cred că problema vine de la baza sistemului. Care este interesul profesorului să promoveze astfel de competiţii? Ce ar avea de pierdut? Asta numai fiecare dintre cei din sistem îşi poate răspunde… Cine ar mai trebui să promoveze şi să încurajeze aşa ceva? Firmele care se plâng că nu au sysadmini sau cei care vin la interviuri cer salarii prea mari pentru performanţele şi cunoştinţele cu care sunt înzestraţi? Să fie şi vina noastră pentru că spunem că IT înseamnă doar să instalezi 3-4 servere şi după aia să STAI să le monitorizezi?
Am luat-o puţin pe arătură? E timpul pentru o cafea [:)]
5:16 – S-a finalizat a treia probă şi s-a lansat la apă cea de-a patra: on-line video-streaming. Este un subiect nou faţă de anii trecuţi. Fiecare dintre competitori are o cameră Web… şi trebuie să o conecteze la un Windows Media Services de la un kiosk în https. Au 3 ore să termine această probă. Desigur dacă termină mai repede pot lucra la ceea ce au de prezentat la final.
Pentru prima oară cred că au apărut diferenţe de notare la proba numărul 3.
6:14 – Timpul trece din ce în ce mai greu iar eu experientez emoţiile unui -512$ la megaaplicaţia sol.exe. … Pe aici s-au mai animat treburile prin maimuţărelile din faţa camerei. Văd primele zâmbete când reuşesc să-şi vadă faţa pe cameră… [:)] Încerc un mic refresh mental cu puţin Kusturika. Se pare că ţine cel puţin după cum a început [:)] Acasă e noapte târziu aşa că cititorii vor mai apărea pe la finele competiţiei. Rand moţăie din nou iar Chris s-a dus să doarmă cum trebuie în patul din hotel.
6:26 – Am tras o tură pe aici. Ce-a mai teribilă atmosferă e la Interface Design. Dorm care cum pot… pe scaun, jos, pe masă, pe tastatură… ici colo câte un cetăţean care mai încearcă să mai deseneze o linie sau să scrie o procedură… Băieţii noştri (Ionuţ Cîrjă şi Deliu Ciprian) au fost mai demni. S-au dus în cameră… desigur după ce şi-au terminat proiectul. Erau foarte optimişti şi sper să aibă rezultatul pe care îl aşteaptă.
7:34 – Simt cum mi se înroşesc ochii… parcă îmi este somn… pară nu, dar visez cu ochii deschişi la un pat… Aici activitatea a devenit din ce în ce mai slow…. priviri înceţoşate care abia mai văd câte ceva. Rand şi Chris sunt fresh… la ei e dupa-amiază probabil şi sunt Ok fiind ajutaţi de fusul orar şi de cele câteva ore dormite în toată perioada aceasta. Eu nu mi-am permis… vreau să fac impresie bună… aşa că am o impresie că încă mai joc Solitaire [:)] Polonezul pare că a ajuns la final… la fel şi chinezul…. băieţii noştri încă se mai chinuie cu ISA şi Exchange.
8:00 – Are loc finalul celei penultimei probe şi s-au dat biletele pentru ultima rundă care trebuie să fie prezentată în 3 ore. Din păcate … până acum băieţii noştri sunt cam pe ultimele locuri. Încă mai sper într-o revenire… Partea cea mai mare a proiectului va fi prezentată la final. Aceste probe de pe parcurs sunt folosite pentru a acumula puncte suplimentare şi pentru a mai anima atmosfera. În continuare nu ştiu cum notează ceilalţi dar se pare că există diferenţe şi între ei… De exemplu am văzut un francez care citea ce e aia VPN pe net… asta înseamnă că el poate fi ultimul [:)]… nu vă grăbiţi cu presupunerile… abia Vineri vom şti rezultatele finale şi corecte.
De obicei cine ştie să speculeze poate să facă aceste probe doar de formă pe un singur server pentru că nu este necesar să spui cum ai făcut în această etapă ci doar că merge ceva. În felul acesta câştigi un avantaj moral faţă de ceilalţi competitori, aceştia gândindu-se că au pierdut 10 puncte şi nu mai au nici o şansă să continue… şi datorită oboselii intră într-un fel de “vrie” mentală.
În ultima probă au de făcut alertare în caz de se întrerupe conexiunea la Internet dintre Central Office şi Branch Office. Din câte ştiu eu se poate face în cel puţin 3 moduri dintre care merită amintită alertarea prin e-mail de la ISA (connectivity verifier) sau mult mai elegant din MOM.
8:54 – Prima hibă la polonez. Aşa cum anticipam multe din chestiile de la milestones le-a facut de faţadă. Acum are probleme cu ISA: nu a lucrat niciodată… Unul din francezi s-a pierdut de tot iar Cosmin are o revenire spectaculoasă. Am văzut că şi Andrei se ridică… încetul cu încetul. Acum ar fi nevoie de Todi aici pentru ceva încurajări. Chinezul încă se ţine tare…
8:00 – Are loc finalul celei penultimei probe şi s-au dat biletele pentru ultima rundă care trebuie să fie prezentată în 3 ore. Din păcate … până acum băieţii noştri sunt cam pe ultimele locuri. Încă mai sper într-o revenire… Partea cea mai mare a proiectului va fi prezentată la final. Aceste probe de pe parcurs sunt folosite pentru a acumula puncte suplimentare şi pentru a mai anima atmosfera. În continuare nu ştiu cum notează ceilalţi dar se pare că există diferenţe şi între ei… De exemplu am văzut un francez care citea ce e aia VPN pe net… asta înseamnă că el poate fi ultimul [:)]… nu vă grăbiţi cu presupunerile… abia Vineri vom şti rezultatele finale şi corecte.
De obicei cine ştie să speculeze poate să facă aceste probe doar de formă pe un singur server pentru că nu este necesar să spui cum ai făcut în această etapă ci doar că merge ceva. În felul acesta câştigi un avantaj moral faţă de ceilalţi competitori, aceştia gândindu-se că au pierdut 10 puncte şi nu mai au nici o şansă să continue… şi datorită oboselii intră într-un fel de “vrie” mentală.
În ultima probă au de făcut alertare în caz de se întrerupe conexiunea la Internet dintre Central Office şi Branch Office. Din câte ştiu eu se poate face în cel puţin 3 moduri dintre care merită amintită alertarea prin e-mail de la ISA (connectivity verifier) sau mult mai elegant din MOM.
8:54 – Prima hibă la polonez. Aşa cum anticipam multe din chestiile de la milestones le-a facut de faţadă. Acum are probleme cu ISA: nu a lucrat niciodată… Unul din francezi s-a pierdut de tot iar Cosmin are o revenire spectaculoasă. Am văzut că şi Andrei se ridică… încetul cu încetul. Acum ar fi nevoie de Todi aici pentru ceva încurajări. Chinezul încă se ţine tare…
9:10 – Ca printr-o minune a sosit Todi. Îmi aduc aminte cât de important este să ai cu cine vorbi măcar câteva minute… Dacă povesteşti cuiva ce ai făcut îţi pui involuntar ordine în gânduri şi îţi dai seama pe unde eşti şi ce ai de făcut în continuare.
11:24 – Am trecut peste faza cu oboseala… S-a terminat şi ultima probă… Lucrurile s-au complicat mult… O parte au luat puncte alţii nu… Hm… Nimeni nu mai ştie ce şi cum a punctat… Ne înţelegem dinainte ce trebuie să urmărim în soluţie şi când ajungem la faţa locului unul pune o notă altul altă notă şi tot aşa… Într-un final e foarte posibil să iasă Ok… Cred că doar cei de la Microsoft vor şti cu adevărat ce să aleagă [:)] Pe bune.
Mai sunt 3 ore până la final, timp în care trebuie să termine ce au scris pe caietul care li s-a dat… De asemenea, 2 întrebări vor fi alocate pentru modul de prezentare a soluţiei şi pe cum este făcută documentaţia reţelei.
Închei aici… de acum nu mai au ce probleme să apară sau eu ştiu ce alte evenimente. La 14:00 punem punct final, după care urmează evaluarea, câte 30 de minute pentru fiecare concurent, timp în care i se vor adresa 15 întrebări. Grele!
Vreţi să ştiţi care sunt? [:)] Aveţi ocazia să experimentaţi pe propria piele la anul în Paris! Detalii aici: http://imaginecup.com/News/Default.aspx
Ne citim vineri după finală!
The End!