Hello Office Web Apps 2010


Zilele acestea au fost marcate de o serie de lansări care mai de care mai cu fast sau fără. De obicei dacă nu auzim că s-a lansat ceva pe piață din 7 locuri, înseamnă că nu s-a făcut suficientă promovare. Nu știu cum va fi pentru voi articolul curent dar sper să fiu pe la începuturile listei.

Lupta pentru Office Web s-a ascuțit destul de mult de la lansarea Google Docs și altor servicii gen Zoho sau altele care permit editarea de documente on-line și accesul de oriunde. Oarecum după mult timp, a apărut și la Microsoft ediția Web pentru aplicațiile Office, de fapt pentru Word, Excel, PowerPoint, OneNote și ceva legat de InfoPath și Visio.

Personal, sunt un sceptic al on-line-ului. Cunosc avantajele și dezavantajele, dar personal păstrez o poziție de mijloc față de acest subiect, bazându-mă pe dezideratele C.I.A.

Odată cu lansarea de Microsoft SharePoint Server 2010 s-a lansat și suita Office Web Applications 2010 care se instalează peste SharePoint.  Așa cum spuneam mai demult SharePoint tinde să devină un fel de platformă pentru cât mai multe aplicații și pentru sistemele de raportare.

Instalarea de Office Web Apps este super simplă, după care trebuie pornite serviciile și activate opțiunile din Central Administration și eventual de verificat dacă s-au activat în setările site-ul vostru SharePoint de la opțiunea Site Features.

În momentul în care se deschide un document existent într-o bibliotecă de documente, se afișează fereastra de previzualizare a documentului după care putem opta să-l deschidem cu clientul Office sau să-l edităm on-line.

Word On-line:

Word OnLine 2010

 • Posibilitate de creare și editare on-line documente Word
 • Facilități basic de structurare a documentului: Headings
 • Facilități de creare și introducere date în tabele
 • Adăugare de imagini
 • Creare de documente după template-uri prestabilite. Chiar dacă într-un document web nu putem vedea antetul și subsolul, ele pot fi configurate direct într-un template al bibliotecii de documente și sunt postate automat pe fiecare document nou: număr pagină, autor, titlu, headings, etichete, coduri de bare, etc.

Excel OnLine

Excel OnLine 2010

Sunt multe și bune și rele de spus. În momentul în care lucrezi frecvent cu Excelul să te vezi în fața unei pagini web destintată cu preponderență să faci fill data, parcă te simți puțin pus la colț. :)

 • Posibilitate de creare foi de calcul și adăugare de date.
 • Formulele de calcul implementate nativ.
 • Foarte faină este opțiunea de Autosave, care permite astfel editarea simultană a aceluiași document de către mai mulți utilizatori.
 • Pe web nu funcționează opțiunile de Fill Down sau Drag-and-drop
 • Opțiunea Paste nu funcționează la apăsarea tastei Enter
 • Cand se editează simultan o celulă, ultimul care scrie în ea este cel care confirmă.
 • Asta chiar e destul de ciudată: Nu există opțiunea Close a documentelor Web.
 • O chestie funny este inexistența butonului Save, în locul său apărând un buton: Where is the Save Button? care ne trimite la o pagină de help în care se explică opțiunea de Autosave.
 • image

OneNote OnLine

OneNote OnLine 2010  La fel ca la Excel se poate lucra în mod simultan pe același fișier.

 

Acum la întrebarea care vă frământă mult probabil, răspunsul este DA. Funcționează și pe SharePoint Foundation 2010!

Despre preț nu mă întrebați pe mine pentru că nu știu.

Câteva considerații despre succes:

În momentul în care mă decid să aleg o soluție on-line, atunci vreau să obțin maximum de performanță și productivitate de la angajații mei. Microsoft are o infrastructură de training mult mai dezvoltată pe piață, comparativ cu Google Docs sau Zoho. În contextul acesta, decizia înțeleaptă este să-ți instruiești oamenii pe o platformă în care găsești oferta cea mai bogată de instruire, obținând astfel maximum de productivitate de la produsul achiziționat.

 

Referințe web:

Spor la treabă!

Publicitate

Un gând despre „Hello Office Web Apps 2010

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: