Jocurile au reguli si principii


Mesaj pentru studenții mei. Acest articol nu este o concluzie sau o apostrofare. Este pur si simplu o autoevaluare pe parcurs si trebuie tratat ca atare, fără implicații emoționale.

De multe ori vorbim despre jocuri și reguli. Dar cred că este foarte important ca orice joc să aibă și principii.

Educația, învățământul academic, nu e o joacă, dar poate fi tratat ca un joc din punct de vedere al regulilor și principiilor. Există două părți… poate trei sau patru dar două sunt concrete: studenți vs profi.

În mare parte de la generație la generație, regulile și principiile se pot schimba, sau îmbunătăți, sau ajusta, în funcție de participanți. O generalizare aplicabilă tuturor generațiilor, profesorilor sau cursurilor este imposibilă datorită influiențelor culturale, schimbărilor de mentalități, accepțiuni, idealuri și de ce nu de idoli.

 

Cunoașterea adversarului

Ca să poți stipula regulile jocului de la început, trebuie să-ți cunoști ”adversarul”. I-am rugat pe studenți să-mi răspundă la un set de întrebări formulate pe rând, în mod deschis și anonim, pentru a putea avea o reprezentare mai fidelă a realității.

Prima întrebare era: Cine credeți că sunteți?. Majoritatea nu au înțeles exact sensul imaginativ al întrebării așa că au răspuns: Un student/O studentă. Și mai trist este să te crezi că ești în timpul unui curs: O fată. :) Sper ca autoarea răspunsului să nu se supere pentru acest mic rânjet, dar mi s-a părut un răspuns mai altfel decât celelalte.

Următoarea întrebare era legată de componentele unui curs. Ce cred cu adevărat studenții că înseamnă un curs. Au fost și aici răspunsuri interesante… printre care amintesc componenta de teorie, cuprins, introducere, conținut, recapitulare și bibliografie! Total comunist cum tot ei au lăsat de înțeles.

Următorul set de întrebări a încercat să-i forțeze puțin să se pună în posturi incomode trecându-i prin sentimente de jenă, umilință mergând apoi spre zona de satisfacție intelectuală, exultare și definirea unui scop în viață.

Sinteza rezultatelor în imaginea de mai jos.

Siteză rezultate test deschis

Se pot trage foarte multe concluzii din ceea ce au spus ei.

Printre cele mai importante: Soluția problemelor sau sentimentelor care-i fac pe studenți să nu mai vină la un curs următor, sau să vină doar din obligație se regăsește în partea de satisfacție intelectuală. Studenții au nevoie de recunoaștere, interactivitate, apreciere și implicare.

De asemenea, ceea ce le-ar oferi studenților satisfacția intelectuală în timpul unui curs se regăsește în ceea ce nu le place. Exemplu: Le place ca un curs să fie interactiv, dar nu le place să li se pună întrebări la care nu știu să raspundă, obținând satisfacții în momentul în care știu să răspundă la acea întrebare.

Pare simplu dacă privești per ansamblu. Ca să poți face un curs interactiv ai nevoie de comunicare cu studenții. Aceștia trebuie să citească anterior ceva legat de topicul cursului pentru a putea colabora și a răspunde corect. Soluția ar fi să ai un suport de curs cadru pe care să-l pui la dispoziție de la începutul semestrului sau de la o săptămână la alta, după care la fiecare sfârșit de curs să anunți tematica cursului viitor și ceva surse de inspirație.

Foarte interesante mi s-au părut răspunsurile legate de rezolvarea unor puzzle-uri intelectuale. Tehnica este să forțezi limitele și să conduci cursul și studenții către cazuri aproape imposibile și totuși să apară undeva o soluție, o rezolvare sub o formă sau alta, poate la care nici tu nu te-ai gândit anterior. Totul trebuie să se rezolve gradual și spre zona din ce în ce mai “sefe”.

Din păcate au fost și studenți care au considerat exultarea intelectuală un apect negativ :) dar majoritatea răspunsurilor au în vedere punerea în dificultate a cadrului didactic. Adică studentul să știe mai mult decât profesorul. Pare destul de simplu de rezolvat și acest aspect, dacă studenții ar citi ultimele noutăți pe un anumit topic de curs și tu nu le-ai citit încă sau… poți recunoaște că NU stăpânești suficient acea informație de ultimă oră… cu riscul de a te discredita dar a le oferi lor satisfacția intelectuală de care au nevoie pentru a li se însămânța ideea că pot fi buni… și mai buni… și să citească mai mult de fapt. Nu trebuie să pierzi în schimb controlul oferind permanent senzația că stăpânești situația.

 

Aplicabilitatea principiilor

Principiile nu trebuie să fie foarte multe, dar trebuie să fie clare și fără interpretări sau neclarități. Din punctul meu de vedere în educație unul din principiile de bază este evaluarea corectă.

De obicei principiile se aplică în momentul în care o regulă de joc este încălcată.

În cazul articolului de față vizez regula conform căreia fiecare student trebuie să susțină în mod individual un examen pe parcurs și să nu partajeze răspunsurile cu alți colegi sau să nu încerce în orice formă să trișeze la un examen. Într-un singur cuvânt regula de bază a jocului de-a școala este să nu-ți consideri studenții hoți!

În momentul în care această regulă este încălcată trebuie să aplici acțiunile coercitive stipulate de principiu, în vederea asigurării evaluării corecte. Orice excepție de la regulă intră sub incidența principiului lingurii de ciorbă: Dacă într-o oală plină cu apă de canal pui o lingură de ciorbă, nu se întâmplă nimic. Dar dacă într-o oală de ciorbă pui o lingură de apă de canal s-a stricat toată ciorba.

E greu să schimbi regulile de evaluare pe parcurs, sau și mai rău spre final. Dar trebuie să acceptăm efectul coercitiv al principiilor. Mai ales dacă una din reguli este încălcată de cealaltă parte decât cel care le-a stipulat.

 

Concluzii?

Nu există așa ceva. Educația modernă nu are finalitate statutară. Este un ciclu care se schimbă permanent, flexibilitatea, adaptibilitatea și chiar acceptarea fiind calitățile pe care trebuie să le aibă un cadru didactic al timpurilor prezente. Și pe lângă acestea… principii!

86 de gânduri despre „Jocurile au reguli si principii

 1. Parearea mea obiectiva(fara implicatii emotionale). Cea mai buna solutie ar fi aplicarea de la bun inceput a unei metode de evaluare care sa nu dea ocazia incalcarii pricipiilor jocului. Metoda aplicata avea rezultate evidente. Ar trebui procedat ca la un joc de șah: …orice mutare facuta trebuie sa aiba in vedere mutarea viitoare a adversarului.

  Apreciază

 2. Cristina: E bine ce spui… dar oare avem timp in 14 saptamani de scoala, din care prima ne cunoastem, ultima e asa si asa, una e de Craciun, alta de ziua nationala, una nu pot eu veni si alta nu aveti voi chef, sa jucam sah? :)

  Apreciază

 3. Cristina: Jocul de Sah se termina aproape tot timpul cu Mat. In that case… cine crezi ca in timpul unui joc de-a scoala ar trebui facut mat?
  Acesta este de fapt motivul pentru care nu cred ca scoala trebuie sa se desfasoare ca un joc de Sah ci mai degraba ar trebui vazuta ca un joc de echipa… ceva mai constructiv… nu-mi vine acum un exemplu :)

  Apreciază

 4. cred ca jocul cel mai apropiat de ceea ce se vrea e rugby, e un joc plin de disciplina, dar si in acelasi timp e un joc de echipa…

  Apreciază

 5. asemanarea cu jocul de sah vine din perspectiva ca ar fi trebuit sa anticipati miscarea adversarului si sa aveti pregatita urmatoarea miscare! In cazul de fata, prin schimbarea regulilor jocului, unii din studeti au fost facuti MAT.

  Apreciază

 6. Nu cred ca e potrivita asemanarea cu jocul de sah, pentru ca in cazul asta se doreste doar sa se iveasca acea oportunitate de a face sah mat adversarul. Chiar nu cred ca acesta ar trebui sa fie obiectivul nici unuia dintre jucatori in cazul de fata.
  In plus, regulile jocului de sah sunt aceleasi de la inceput pana la sfarsit. Nu este corect ca jucatorul dominant, dupa ce a aratat adversarului o varianta de izbanda sa scorneasca apoi alte „reguli” pentru a se restabili pe pozitia de lider.

  Apreciază

 7. Un aspect important in educatie care nu l-ai mentionat este pricipiul responsabilitatii. Sunt cativa profesori la FEAA care stiu cum sa motiveze / responsabilizeze un student (aici te includ si pe tine ;) ). Restul sunt afoni cu diploma (dupa parerea mea umila). La cei care au stiut sa motiveze si sa responsabilizeze nu am lipsit de la nici un curs, decat in cazuri de calamitati naturale. La ceilalti am fost doar la 2 cursuri / seminarii, suficient cat sa imi iau nota de trecere.

  Daca toti profesorii ar gandi ca tine si si-ar bate capul cum sa isi imbunatateasca performantele, ar fi un super sistem de invatamant bazat pe respect mutual, asumarea responsabilitatii, si fiecare si-ar sti locul unde se afla, ce sa mai lucreze, si cu ce sa isi mai bata mintea ca sa creasca performantele. Si asta de ambele parti al „jocului”.

  Mentionai la sfarsitul artocolului ca „trebuie să acceptăm efectul coercitiv al principiilor”. Am vazut acei cativa profesori care au acceptat si ei sa recunoasca atunci cand au facut o greseala, si desi la o prima vedere nu a fost corect ca ei sa admita greseala lor, au inspirat studentului ( mie, in speta ) asumarea greselii, si apoi trimiterea la resurse pentru informatii despre cum sa se rezolve problema. Pentru acei profesori am tot respectul. Ei se pot numi profesori. Restul asa cum am spus sunt afoni cu diploma de profi :).

  Apreciază

 8. Eu cred ca noi in general, in calitate de membri ai unei echipe ar trebui sa ne asumam spusele, deciziile si actiunile, deoarece este foarte posibil ca cei din jur sa le ia ca atare si sa actioneze pe masura.

  Apreciază

 9. @cata: Esenta discutiei este ca NU eu am schimbat regulile. Eu aplic masurile corective ale principiilor. Cel putin asa cred eu, dar este foarte posibil sa gresesc.
  @Cristina: Talmes-balmesul il simti sau il vezi? Daca il vezi il vezi langa tine sau in fata? :)
  @Andreea: Multumesc pentru punctul de vedere. Intareste ceea ce doream sa spun.
  @Catalin: Multumesc. Voi include principiul responsabilitatii intr-un alt articol. Nu stiu daca este corect sa numim pe cineva afon. Sunt multe etape ale vietii si chiar sacrificii pe care le fac fiecare pentru a ajunge sa le vorbeasca studentilor.

  Apreciază

 10. da pare greu pentru ca in rugby spre exemplu nu se duc jucatorii peste arbitru sa-i ceara socoteala pentru deciziile luate, doar capitanul echipei are voie sa vorbeasca cu arbitrul, asta scoate in evidenta disciplina, iar gramada pentru mine simbolizeaza teamwork-ul…:D ;)– iar cat despre ce zicea catalin, are dreptate, doar ca, cuvantul afon nu e tocmai potrivit pentru ai caracteriza pe unii profesori de la FEAA…iar in ceea ce va priveste – eu unul va ziceam dom’ profesor – inca dinainte de a fi:D pentru mine, unul asta a-ti fost inca de la prima ora de retelistica, iar mai apoi la ERP…ca mai apoi sa am onoarea sa fac si GED :D…

  Apreciază

 11. Ok, sa zicem ca regulile au fost schimbate de ceilalti jucatori prin comportamentul lor. Insa de ce nu au fost mentionate masurile corective pana acum? Puteati fi sigur ca fiind 170 de studenti probabilitatea de a se intampla inevitabilul este foarte mare. De aceea sunt de parere ca masurile trebuiau prezentate inca de la inceput, modificarea lor in prezent duce doar la crearea de tensiuni intre cele doua parti.

  Apreciază

 12. @Andreea – masurile corective…cred ca sunt stiute de la bun inceput ele fiind drastice sau mai putin drastice in functie de gravitatea faptei savarsite, la baza oricarui „joc” stau anumite reguli pe care daca te intereseaza sa-l joci le afli, le ceri, le cauti…nu este neaparat necesar sa ti se puna totul pe „tava” ;) decat in momentul in care se fac anumite „update-uri” la acele reguli :D, intr-adevar atunci ele trebuie facute stiute, in timp util :D, iar acele „update-uri” ar trebui argumentate dupa parerea mea! :P

  Apreciază

 13. off topic – referitor la „Și mai trist este să te crezi că ești în timpul unui curs: O fată.” imi aduc aminte ca eram la seminarul de retelistica, si o colega de-a mea nu avea calculatorul deschis, si i-ati zis sa-l deschida, iar ea a apasat pe butonul de la monitor si atat…astepta sa porneasca si al draq’ calculator ca nu vroia nici in ruptul capului sa se deschida :D :) :) :) :) – eu bineinteles am inceput sa rad copios ca nu m-am putut abtine – urat din partea mea stiu, stiu dar nu am ce face….iar ea a argumentat in pauza la o tigara ca a venit la IE din greseala ca nu a intrat la FB (finante,banci) pentru ca i-au lipsit cateva sutimi :D si nu e vina ei ca nu stia sa deschida un calculator :D corect am zis eu, dar stateam si ma gandeam cu am trecut fatuca asta la info 1 si 2 din anul I, sau cum ar fi lucrat ea in domeniul bancar daca nu stia sa utilizeze un pc?…

  Apreciază

 14. @ludovic – Regulamentul prevede sa ni se puna totul pe „tava”:
  Art. 49. „Formele de evaluare, criteriile de acordare a notelor, acoperirea creditelor, bibliografia necesară etc. sunt stabilite de către cadrul didactic titular, aprobate în colectivele sau departamentele de specialitate si aduse la cunostinta studentilor la începutul semestrului în care se studiază disciplina. Ele rămân aceleasi pe întreaga durată a semestrului.”
  Noi am luat in considerare doar ce ni s-a prezentat la inceput.

  Apreciază

 15. Sah, Rugby, Retelistica, FEAA, Valy Greavu, reguli, principii, motivatie, comunicare, teamwork, joc. Wow cate tag-uri aici.
  Eu am inteles din tot acest post ca „dom’ profesor” va tine in SAH. MAT iei de la FEAA doar daca vrei sau faci o gafa monumentala.

  Apreciază

 16. @Valy: Trebuia sa mentionez ca m-am referit strict la actul educational, nu la toate aspectele vietii unui profesor. Sincer nu prea isi au sensul sacrificiile facute de un profesor ca sa ajunga sa vorbeasca in fata studentilor, si studentii sa ramana cu un gust amar in gura, si sa ajunga sa urasca subiectul respectiv. Nu mi se pare folositor pentru nici unul din cei doi adversari.

  @ludovic: vrei sa spui ca e un cuvant prea bland? :D. Am avut si eu colegi care nu stiau sa deschida un calculator, dar ma gandesc ca sunt care nu ii intereseaza la fel de mult acest subiect, si de asta ii mai iert. De acord ca se cere mai peste tot sa poti sa lucrezi cu calculatorul :).

  @ Bucataria lui Dodo: nu uita ca la unele discipline (exceptand IE, unde profesorii au cu ce se prezenta) se cere strict manualul scris de profesorul care preda. Unii chiar cer cuvant cu cuvant din cartea lor, lucru cu care nu sunt de acord sub nici o forma. Altii mai pun si conditii de trecere a examenului cumpararea noului manual, editat special pentru noul an universitar. Daca te prezinti cu Google, deja ai 20% din nota = 0 :).

  @ Ionut Sinescu Blog: Ar fi super ca profesorul sa tina studentii in SAH, iar studentii sa nu o ia ca pe o ofensa, ci ca pe o provocare, si sa intoarca SAH-ul cu urmatoare mutare. Nu cred ca un profesor ar fi ofensat daca vede ca un student chiar isi pune creierul in miscare! Desi, am vazut si cazuri din astea :).

  Apreciază

 17. @Catalin sunt perfect de acord cu tine! iar cuvantul la care ma gandeam eu…era comunism…exact cum ai sintetizat in raspunsul pentru Dodo, dar se pare ca ei – studentii de azi – nu vor sa aibe libertate, vor sa fie constransi sa cumpere manualele sa le invete pe de rost…si sa treaca la examen cu nota mare…dar nu conteaza cu ce ramane daca in fond si la urma urmei ramane cu ceva din acea materie sau nu….”grade hunters”

  Apreciază

 18. @Georgiana: Un pic mai specific te rog?

  @Ludovic: ERP cu mine? Sau a trecut destul de mult timp de atunci? :)
  Sincer ma bucur ca apreciezi si alte discipline, iar comparatia cu Rugby este chiar foarte faina, si mai ales bine motivata.

  @Andreea: Ai perfecta dreptate. Cand vorbim de un numar atat de mare, e foarte probabil ca regulile sa se poata schimba. „Normele de aplicare” aka masurile corective trebuie anuntate de la inceput. Korect. Parca stiam asta, dar a fost spusa la inceputul inceputului cu glas mic mic mic. Chiar nu mai retii ca am emuntat principiul lingurii de bors la primul curs? Hm. Si eu credeam ca spun ceva socant :)

  @ludovic: legat de off-topic: Am intalnit problema cu ajunsul din greseala si anul acesta. Numai ca anul acesta am avut o explicatie de nota 10. Multumesc persoanei/studentului(ei) care a spus acest mare adevar. Intrebare (Eu) Oare cum au ajuns unii dintre voi in Anul 3? Raspuns de nota 11: Datorita grilelor! Din pacate nu prea ai cum sa lupti cu asa ceva. Poti oare sa corectezi in Anul 3? Cu ce costuri? Se merita?
  Tot off-topic: Ludovic: Ce face acum colega ta? (fara nume) S-a adaptat? I-a folosit specializarea?

  @Bucataria lui Dodo: Ceea ce spui ma face sa cred ca am gresit de la inceput pentru ca am crezut ca studentii nu ma vor trisa la evaluari. Conform aceluiasi articol, ar fi bine sa persist in greseala? Ceea ce expui tu este tocmai kintesenta mesajului meu asa ca te rog insistent sa-mi argumentezi. Sau macar sa-mi spui cum vezi problema. Pune-te in situatia mea daca poti.

  @Ionut: Nu-mi place sa-mi tin studentii in sah. E prea simplu si nu le-as oferi prea multe sanse. Un profesor daca vrea sa dea mat, poate sa o faca foarte simplu, si in limita regulamentului: Da la examen numai subiecte din bibliografie. Dar, eu insumi mi-am construit criteriile de evaluare pentru a nu intra in ispita de a-mi tine studentii in Sah in eventualitatea amenintarii de mat.

  @Catalin: La raspunsul catre @Ionut: Am raspuns mai sus. Sah-ul este prea periculos, mai ales daca-ti stii foarte bine studentii. Actul educational trebuie sa fie natural si idealistic. Exista riscul sa nu-ti iasa. Tocmai de aceea trebuie sa intervii coercitiv pentru a asigura evaluarea corecta.

  Apreciază

 19. Exista un risc pe care credeam ca vi l-ati asumat de la inceput. Atat timp cat acele quiz-uri au fost date pe cont propriu, si nu sub supravegherea unui cadru didactic, era clar, din punctul meu de vedere, ca vor fi unii studenti ce vor incerca sa triseze. Asta nu inseamna ca trebuie sa platim toti pentru greselile altora. Mie personal, nu mi se pare corect sa fiu sanctionata stiind ca nu am incercat sa fac ceva inoportun. Daca toti studentii vor fi sanctionati, atunci cei ce au fost corecti vor ajunge la concluzia ca puteau trisa linistiti. Nu ar fi fost nicio diferenta pentru ei in cazul de fata.

  off-topic: Am postat sub numele de Bucataria lui Dodo fiind logata pe wordpress in acel moment.. my bad…

  Apreciază

 20. @Valy: Nu cred ca prin cuvantul SAH ne referim la acelasi lucru. Eu prin SAH inteleg o provocare, ceva care sa motiveze studentul atat de tare, incat singurul lucru la care se gandeste este sa caute mai multe informatii despre subiectul dezbatut. Inteleg ca acest SAH nu poate fi unilateral.

  Mie mi-au placut toate SAH-urile pe care le-am primit in timpul Universitatii. Si sincer, au fost destul de usoare complarate cu ceea ce primesc acuma, pentru o remuneratie cat de cat acceptabila.

  @Ludovic: Imi aduc aminte cand se dadeau rezultatele cum veneau unii/unele cu carnetele sa vada cat a luat Ixulescu, Popescu, Trotinescu, etc, si treceau in catastiful lor toate notele. Ca sa nu mai deschid subiectul trisatului la examen, pentru exact acelasi motiv de a avea nota mare. Probabil e mai usor asa. Si nu e doar la studentii din universitati.

  Ma uit pe forumuri pentru urmatorul meu examen, sa vad pareri, si gasesc foarte multe intrebari de genul: Puteti pune intrebarile pe forum ca sa vedem si noi? Care sunt intrebarile care ti-au cazut? Cum ai raspuns? Bine ca mai sunt forumuri unde lucrul asta e interzis, si userii respectivi sunt scosi din forum (yepeee). OK, probabil ca diploma te trece de un interviu, dar dupa 1 luna pleci acasa sigur daca nu reusesti sa faci fata cerintelor jobului, desi diploma ta spune ca stii cum sa faci destul de multe.

  E clar ca foarte mare parte din vina o poarta studentii, nu doar profesorii.

  Apreciază

 21. @Andreea: Deci trebuie sa pornesti de la premisa ca studentii sunt Hoti?!
  @Cristina: Nu stiu de ce nu apare comentariul cu total de acord. Total de acord cu ce? Cu ce am scris in articol sau in comentarii?

  Apreciază

 22. mat = exmatriculare, eliminare, neputinta terminarii facultatii, game over
  sah = restanta, note mici, evaluari pe bune, etc
  Toti profesorii se adapteaza in timpul semestrului, dar nu la toti se observa. Studentii sunt diferiti de la an la an, materia poate fi depasita, apar necunoscute.
  Totusi nu am inteles de ce asa mare suparare?
  Totusi mie imi place sah-ul, joaca cineva?

  Apreciază

 23. @Cristina: Am inteles ca esti total de acord cu Regulamentul. Repet si catre tine intrebarea adresata Andreei: Trebuia sa va consider la inceput pasibili de furt? Din punctul meu de vedere v-am tratat ca pe niste studenti constienti. De asemenea, am expus si principiile si regulile de la inceput. De asemenea, regulile nu au fost schimbate dramatic in sensul perceput. Ci doar la nivel corectiv. La Retele se pun intrebari simple. La Comert se face prezenta DOAR la ultimul curs. Nu e prea dramatic, nu?
  @Inut: Supararea este de la perceptie. Eu am spus ca: Mesajul nu trebuie tratat personal. Un profesor nu are voie sa fie suparat pe studentii sai. Dar trebuie sa asigure o evaluare corecta, mai ales ca de asta depinde modul in care vor fi sau nu la taxa studentii in urmatorul semestru. Si mai ales pentru ca asa e corect. Si mai ales ca au fost multe e-mailuri pe aceasta tema. Pastram cu sfintenie anonimatul surselor, dar daca sunt din cei care au trimis mailuri care vor sa comenteze anonim sunt bine veniti.

  @Ludovic: Mi se pare mie sau iar nu ai nimerit :) Sau am fost la cateva ore cred de groupware ;)

  @Catalin: In perceptia absolventului vina este comuna. Din aceea a studentului, DOAR profesorul greseste :)
  Avand in vedere acest mesaj, inseamna ca dau macar cursul discutiilor.

  Apreciază

 24. nu ar trebui sa plecati de la premisa ca studentii sunt hoti, ci de la faptul ca ei incearca sa profite de orice ocazie li se ofera (daca evaluarea se facea in alt mod nu se mai ajungea in aceasta situatia)

  Apreciază

 25. Eu doar am mentionat un risc ce il implica aceste teste. Cei ce au trisat ar fi trebuit sa isi asume riscul ca vor fi descoperiti. Dar cei ce au fost corecti la ce risc ar fi trebuit sa se gandeasca inainte sa invete?

  Apreciază

 26. @Cata: De acord. Deci studentul prefera sa gaseasca o forma de a lua o nota mai mare prin alte metode decat sa invete. Asa este?

  Apreciază

 27. @Andreea: Cum s-ar interpreta daca as anula toate evaluarile pe parcurs si as folosi varianta 2, stipulata la inceputul semestrului? Nu ar fi mai buna solutia de compromis?

  Apreciază

 28. @Cristina: Crec ca este pe Portal.

  @All: Ceea ce nu s-a nascut din mesajul meu initial si nici din comentarii este urmatorul aspect:
  Au am incercat sa fiu deschis si principial corect. Marea majoritate a studentilor la fel. Inevitabil nu exista padure fara uscaturi sau cum le spunea in principiu: lungura cu apa de canal. Amploarea discutiilor nu ar fi fost nici pe departe la acest nivel daca aceste linguri negative nu ar fi fost incurajate. Un semestru intreg traiti sunb imperiul colegului de treaba: hai sa-l ajut si pe el/ea sa treaca clasa. Acesta este fenomenul care ne aduce in astfel de momente mai putin placute. Dar lucrul acesta nu trebuie sa ne supere si sa ne afecteze personal. Este doar o expunere a problemelor si o incercare de solutionare (clar nu cea mai buna).
  Si mai interesant este ca majoritatea comentatorilor si opozantilor de aici sunt cei in cunostinta de cauza, nu „lingurile”. Deci, cei indiferenti traiesc bine mersi cu riscul asumat, fiind tratati la fel cu cei care s-au implicat si au incercat sa se conformeze regulilor si principiilor. Normal apare gandirea balcanica: eu de ce am fost prost si nu am copiat? Si asta numai si numai pentru faptul ca unii au fost ajutati. Parerea mea! Sunteti liberi sa o combateti! Tocmai de aceea discutam si nu am trecut la Sah-Mat din prima ;)

  Apreciază

 29. @Andreea noi am dat examenul la ged de acasa..fiecare de pe scaunelul sau…mie unul mi s-a parut ok…pentru ca puteam sa fumez sa beau un suc…sa mananc un sandwich sa stau relaxat…ca atat de mult stiam si daca ma prezentam in biblioteca unde de obicei se dadeau astefel de examene…
  @Valy nu mai stiu nimic de acea colega din pacate…
  @Catalin ce sa le faci mai…or sa reziste o luna si apoi pa…si tot asa…pana daca o sa-i duca capul o sa invete si ei ceva..sau nu :D

  Apreciază

 30. Dupa cum am spus si mai devreme, noi am luat in calcul ceea ce s-a spus la cursul in care ne-ai prezentat metodele de evaluare.
  @ludovic – nu am nimic impotriva testelor date acasa, mai ales ca fiecare le da la ce ora poate. Aici se punea problema trisatului si cred ca la biblioteca nu s-ar fi intamplat asa ceva.

  Apreciază

 31. @Valy era in anul 3 acu’ multi multi ani…la groupware…cand faceam o parte din seminar cu doamna Fotache si o parte cu d-voastra!
  @All generatiile mai vechi respectau mai mult profesorii, noi stiam ca oricat am incerca sa copiem proful stia defapt cat stim fiecare in parte, si era mai mult o rusine sa iti zica ca ai copiat…asa ca de asta…am respectat regula de la GED cu examenul de acasa…de copiat nu aveai ce copia pentru ca nu prea aveai nici timp si nici de unde…Valy avea un fel aparte de a formula intrebarile de nu le gaseai pe google deloc…. :D

  Apreciază

 32. Domnule Profesor, cand stabiliti o strategie pe parcursul unui curs, va asumati raspunderea totala. Daca in regulament se spune ca trebuie sa respectati ceea ce s-a stabilit la primul curs, trebuie sa respectati (si sa acceptati daca e cazul ca ati gresit si ca nu v-ati gandit la toate, repet, daca e cazul) acele „termene si conditii”. Daca pe parcurs va dati seama ca ceva trebuie schimbat cereti parerea studentilor, pentru ca ei sunt cei in cauza. Si daca si ei sunt de acord cu schimbarile, puteti trece peste regulament. Cu alte cuvinte nu aveti nici un drept sa schimbati ceva daca regulamentul interzice, decat daca aveti acordul studentilor. Profesorul trebuie sa se muleze dupa studenti, nu invers. Mai ales in cazul de fata. In alta ordine de idei cred ca stiti la fel de bine ca si studentii ca daca ei au o portita deschisa, fac orice ca sa triseze (ca sa nu zic ca fura). Aici e vorba si de respectul fata de colegi, de profesor si de sine, dar e alta discutie. Eu nu inteleg cum ati putut sa faceti teste online fara supraveghere, si acea nota sa conteze destul de mult. Mi se pare foarte ok pentru a-ti mari nota, pentru a primi puncte in plus sa faci teste online fara supraveghere OPTIONAL. Care nu doresc sa invete sau nu le pasa nu cred ca le-ar fi facut. Pentru ca nu merita efortul. Orice student caruia nu-i pasa vrea doar 5. Pentru ca nu merita efortul. Ce ar insemna daca examenul de licenta s-ar da online fara supraveghere? Sau toate examenele s-ar da online fara supraveghere? Ce s-ar intampla daca la examenul pentru postul pe care-l ocupati acum la Universitate s-ar da examene online fara supraveghere? Si un coleg de-al dumneavoastra copie si ia punctaj mai mare. Puneti-va in locul studentilor care muncesc pentru o nota. Care citesc o zi, o ora, chiar si 2 minute inainte de test. 2 minute e mai mult decat deloc. Puneti-va in locul studentilor care fura pentru o nota. Puneti-va in locul studentilor care termina o facultate si sunt plini de teste online fara supraveghere si care-si cauta un job. Nu se alege nimic din facultate daca profesorul nu verifica student cu student cel putin la finalul cursului. Un profesor iresponsabil face studenti iresponsabili. Un profesor corect, face studenti corecti. Profesorul este modelul. Daca un profesor se razgandeste de la un curs la altul ce respect mai are studentul pentru el? Un profesor trebuie sa fie corect, ferm, responsabil si bine pregatit. Studentii nu sunt prosti. Ei cauta orice ca sa intoarca totul in favoarea lor. Nu am nici o legatura cu FEAA, doar ca FEAA mi se pare mai mult o afacere decat o facultate. Aveti fonduri, aveti studenti, aveti profesori buni, faceti ceva pentru ei (daca va pasa). E pacat de timpul pierdut de ambele tabere studenti-profesori!!

  Imi cer scuze daca am atins unele puncte sensibile.

  Apreciază

  1. O mica completare la ce spui tu. Facultatea e facultativa. Nu le pasa, atunci sa stea acasa.

   Apoi, facultatea promoveaza responsabilizarea unui student ( om ) sa munceasca, si examenele, nu sunt decat niste metode prin care se poate evalua obiectiv. Daca copie, sau triseaza, o sa dea cu capul de pereti mai tarziu. O sa fie cam tarziu, ca atunci poate nu o sa mai fie pe banii parintilor.

   Eu unul nu am muncit pentru nota si atat. Nota nu m-a interesat asa de mult pe cat m-a interesat sa raman cu ceva de la acele materii care imi placeau. La restul nu voiam decat sa trec, desi voiam sa retin si acolo macar informatiile cu caracter de cultura generala.

   E vorba de caracter, de cei 7 ani de acasa. Daca un student lasat liber nu face altceva decat sa copie / fure la cateva intrebari, imi ridic un mare semn de intrebare asupra caracterului persoanei respective, si asupra celor 7 ani (lipsa) de acasa.

   Apreciază

 33. @Andreea, draga mea ideea era ca ori in biblioteca ori acasa…de oriunde ai da examenul tot atata stii cat ai invatat daca ai invatat…si nu ar trebui sa te preocupe cum sa copii cu cum sa raspunzi cat mai repede si mai corect la intrebari, pentru noi era o provocare care termina primul cu cat mai multe raspunsuri corecte, nu ne interesa sa copiem, stiam ca oricand puteam da examenul in sesiunea de restante asta in cazul in care nu treceai prima data desi erau cam mici sansele, iar daca nu iti convenea nota…dadeai marire daca vroiai….

  Apreciază

 34. @Cristina: http://portal.feaa.uaic.ro/undergraduate/an3/IE/comelec/Lists/Anunturi/Attachments/39/evaluare%20comert%20electronic.txt
  Citez:

  SAU
  Examen in sesiune in format clasic: Scris

  @cata: vreau sa avem o discutie deschisa. Anonimatul ne permita asta. Sau voua! Asa ca sa incercam cu argumente. Si sa incercam sa ne punem unul in locul celuilalt. De dragul discutiei nu din alte considerente. Daca faptele erau consumate, nu mai lasam loc discutiilor.

  @Andreea: vezi link-ul de mai sus. Uita-te si la data anuntului ca sa nu crezi ca am schimbat ceva intre timp doar cat sa ma justific.
  Fisierul ala l-am facut de fata cu voi la un curs…

  Apreciază

 35. mai studentule, tu vorbesti in nestire de cauza, eu unul as fi vrut sa am toate examenel online sustinute intr-un anumit timeframe pentru ca era mult mai relaxant, daca inveti in primul RAND nu inveti pentru nota inveti ca sa stii si sa pui in aplicare ce ai invatat la un viitor job, in al doile-a rand noi care am sustinut aceasta idee, cred ca prima generatie cu un portal bun de examinare online fara prea multe bug-uri pentru ca noi invatam sa stim nu ne interesau notele prea tare…pentru noi conta sa ramanem cu ceva dupa ce ieseam de la seminar, uite cu astfel de cursuri si evaluari si examene, eu acuma lucrez ca SysAdmin la ORACLE nu e simplu dar ce am facut in facultate la IE datorita d-lui GREAVU, FOTACHE, MUNTEANU, GEORGESCU, si ceilalti care sunt la fel de importanti, am pus in aplicare la locul actual de munca acele cunostiinte, si le-am si aprofundat….asa ca e o vorba care-mi place mie ciocul mic si joc de glezna ca nu prea ai dreptate in ceea ce afirmi. FEAA are bani pentru ca asa e si normal, in america un an de studiu la o universitate oarecare e de la 40000 $ in sus, asa ca cat dam noi pe invatamant e….scuzati-mi limbajul „pipi de pisica” eu zic sa stai in banca ta si sa analizezi alte facultati care sunt prastie din toate punctele de vedere….

  Apreciază

  1. De exemplu eu pierd locul de camin si trec la taxa pentru ca X a fost ajutat de Y la un test online si are nota mai mare ca mine. Daca vrei sa spui ca ar trebui sa conteze cu ce ramai de la un curs, atunci ar trebui sa fie locuri la camin pentru absolut toti studentii. Sa nu aiba grija ca „daca nu iau nota mai mare decat X platesc gazda”. Atunci normal ca vrei sa trisezi (daca atat de duce capul). Unul care nu are bani sta si invata, altul cu bani plateste pe altul si ii ia locul celuilalt. E corect? Ce certutudine are profesorul cand primeste rezultatul testelor? De unde stie el ca studentii nu copie? E atat de greu sa vina profesorul sa stea cu studentii la test? Studentii de azi nu mai sunt cum erai tu sau cum eram eu, acum cativa ani. Ei vor diploma si o nota cat mai mare. Profesorul trebuie sa imparta studentii care invata de studentii care nu invata printr-o evaluare. Testele fara supraveghere nu-si au rostul atat timp cat au o pondere mare si sunt decisive. Nu sunt importiva lor, repet. Trebuie facute bine si corect! De ce nu se face altceva, gen curs online. Profesorul sta singur in sala, si preda la webcam, studentii stau acasa si iau notite. Nu-si bate profu degeaba gura acolo 2-3 ore? Cati stau si-l asculta? Una e predare clasica si examen clasic, alta e online. Online-ul e un pas inainte, dar nu orice pas inainte e si bun.

   *Daca la Oracle vine unul cu pile si-ti ia locul iti place? E corect fata de tine care muncesti pentru postul ala?

   Apreciază

 36. Un punct de vedere din prisma studentilor: Dvoastra, domnule Greavu ce imagine va poate crea o persoana ce promite un anumit lucru pentru ca mai apoi sa nu il mai duca la bun capat?

  Ma bucur ca totusi va ganditi la acest subiect si la studenti. Arata ca va pasa si ca poate mai este de discutat pe tema subiectului :)

  Apreciază

 37. @Student_de_la_Asachi: In primul rand va multumesc ca cititi aceste randuri si comentarii. Sincer nu stiu daca la dumneavoastra vi se ofera posibilitatea de a comenta deciziile, in mod oficial, sau folositi doar alte surse de refulare :)
  Acum: Aveti perfecta dreptate cu ceea ce spuneti legat de reguli. Eu nu contest acest lucru. Eu vorbesc de principii si de a incerca sa va puneti in postura mea: Trebuia sa-mi tratez de la inceput studentii ca pe niste Hoti? Da sau Nu?

  Am spus si in articol ca un profesor trebuie sa aiba puterea de a recunoaste daca nu stapaneste suficient un domeniu, iar curentul articol nu este o concluzie, ci o autoevaluare. O invitatie la discutie.
  Acum vorbind serios si deschis legat de fraza: „Profesorul trebuie sa se muleze dupa studenti, nu invers.” Cati profesori s-au mulat la cerintele dumneavoastra? Vorbesc in tot decursul scolilor urmate…?!

  „Eu nu inteleg cum ati putut sa faceti teste online fara supraveghere, si acea nota sa conteze destul de mult.” Asai ca am fost inconstient? Este destul de greu sa acceptam asa ceva. Sincer mai mult de 75% din studenti au inteles. Pe demonstrate! Cu restul de 25 mai avem de muncit. Dar daca nimeni nu ar face nimic in tara asta am mai putea evolua? Eu fac in patratica mea. Am suficienta experienta in domeniu si un soft care-mi permite destul de multe.Eu sunt mandru pentru cei 75%. Foarte mandru ca poate am starnit in mintea lor sentimentul ca cineva le-a oferit, i-a investit cu incredere!

  „Puneti-va in locul studentilor care termina o facultate si sunt plini de teste online fara supraveghere si care-si cauta un job.” Crezi ca ar trebui sa-mi pese? De multe ori le spun studentilor ca nota nu are nici o importanta. Mult mai important este ce le ramane in cap. Ei sunt martori cat de mult ma chinui cu ei sa-i fac sa inteleaga ca este mai important sa acumulezi ceva decat sa obtii o nota. Dar padure fara uscaturi nu exista.

  „Ce s-ar intampla daca la examenul pentru postul pe care-l ocupati acum la Universitate s-ar da examene online fara supraveghere? Si un coleg de-al dumneavoastra copie si ia punctaj mai mare.” As lucra in privat si as lua o gramada de bani :)) Da, cand am intrat la facultate, examenul s-a dat fara supraveghere. Scris. Si eram doar 4 in sala din care un tip pila cuiva. Si deci am intrat eu (deci nu pila).

  „Un profesor iresponsabil face studenti iresponsabili.” Asta ma doare rau. Rau de tot. Si imi pare sincer rau ca aceste randuri ti-au lasat o astfel de impresie despre mine. De asemenea, poate comentariile sa fi lasat o astfel de impresie.
  Cum spunea cineva de mult: „Profesorii sunt ca si cainii. Sunt buni cand sunt rai”. Asta inseamna scoala moderna????!!! Frica? Stimabile, la banii care-i iau vin la scoala doar ca sa ma simt bine. A spune ca sunt irespnsabil este sub limita jignirii pentru ceea ce fac.

  In incheiere: daca ai fi incercat mai mult sa afli cine sunt, si nu ai fi fost superficial, poate ai fi scris astfel acest mesaj. Am avut student care a luat locul I in lume la un concurs international. Sunt judecator in acel concurs si nu pentru asta a ajuns acolo. Ci pentru ca s-a pregatit. Rolul unui profesor este de a arata o cale, un drum, nu de a-l purta ca pe vaca de lant pe student pe acel drum.

  Vis-a-vis de comentariul cu pierderea locului in camin, mai citeste te rog odata articolul initial. Tocmai pentru asta spuneam ca se aplica metodele corective.

  Inca odata multumesc pentru vorbele tale. Ele imi intaresc convingerea ca am procedat gresit de la inceput, investind studentii cu prea multa incredere si aplicand metode prea moderne pe mentalitati in curs de dezvoltare.

  @Ludovic: Fiecare are dreptul la o parere libera si deschisa. Si va multumesc pentru asta.

  @Costica: Nu am primit inca raspunsul daca studentii trebuiau tratati ca niste hoti de la inceputul semestrului.

  For me: topic closed!

  Apreciază

  1. Iau sistematic pe paragrafe si voi fi scurt si concis.

   La Asachi ni se ofera posibilitatea de a comenta deciziile, pentru ca totul se discuta cu studentii deoarece au si ei o parere, mai ales ca e in interesul lor direct. Stiti ca decanul poate fi observator la un examen, doar de dragul de a vedea ca merge treaba bine? Credeti ca va face vizite prin camine cand sustin studentii examenul online? Ar fi interesant totusi (aici e o gluma, dar e o gluma serioasa).

   Ma intrebati cati profesori s-au mulat dupa cerintele mele. Daca nici unul nu s-a mulat asta e litera de lege? Trebuie sa persistam in greseala noastra pentru ca nimeni nu face nimic corect? Trebuie sa fim ca o turma? Nu avem gandire? Nu putem gandi si singuri, trebuie sa ne luam mereu dupa majoritate? Ca sa ce? Ca sa nu picam prost in fata lor?

   La paragraful cu procentele sunt total de acord. E bine pentru studenti sa incerce metode noi, daca aveti experienta si materiale cu atat mai bine, va sustin si va felicit! Dar nu merita cei 75% sa sufere pentru greseala celor 25%. Intre ei trebuie trasa o linie, nu-i puneti pe toti in aceeasi oala.

   La urmatorul paragraf ar trebui sa va pese. Pentru ca formati oameni, nu masini. Nota nu are nici o importanta, va sustin ideea. Dar atunci de ce nu faceti nota minima 5 la acest curs? Cei care vor sa invete invata pentru nota 10 si pentru cunostinte. Celor care nu le pasa se multumesc cu 5, si nu-i mai incurca pe ceilalti.

   Exemplul cu examenul la intrarea in facultate inseamna ca s-a desfasurat corect, cine a invatat merita rasplatit. Daca pila ar fi functionat bine poate ati fi fost de acord cu mine ca examenul nu a fost corect. Si ati fost neindreptatit. De ce sa castige cei nepregatiti?

   Atunci cand stii ca este posibila frauda la un test fara supraveghere (online sau nu) si continui cu sustinerea proiectului respectiv, atunci da, esti iresponsabil pentru ca esti constient de un lucru rau, dar treci peste din cauza noutatii proiectului. Sper sa fiu inteles aici. Si nu v-am jignit si nu cred ca asta e scopul comentariilor mele.

   Vis-a-vis de locurile in camin stiu ca se fac mici/mari nazbatii la FEAA (ca pe oriunde, poate de aceea a devenit si normal acest lucru). Conducerea stie de asta dar trece cu vederea. Sistemul e prea bine pus la punct ca sa intervii cumva in numele dreptatii si corectitudinii.

   Va multumesc si eu pentru timpul acordat, poate ca privesc din alt punct de vedere problema si poate e un lucru bun, din care aveti sau nu de invatat sau poate ma dati exemplu de „asa nu!” viitorilor studenti. Imi asum raspunderea.

   E bine ca aplicati metode moderne pe mentalitati in curs de dezvoltare, dar tratati studentii ca oameni, nu doar ca parte din jobul dumneavoastra. Formati oameni nu masini, repet.

   Ideea nu e rea, dar studentii romani nu stiu ce e aia corectitudine si nu vor fi niciodata de acord cu ea atat timp cat vad atatea nedreptati (loc in camin, pile, notare preferentiala). V-ati asumat un mare risc, care poate nu e tratat cum trebuie nici din partea studentilor, dar asta nu va scuteste de greseala.

   In incheierea mea, recunosc ca am fost poate superficial, si sa stiti ca daca un profesor este bun 10 ani (cu merite internationale, personale sau ale studentilor lui), asta nu inseamna ca va fi bun mereu, sau ca actiunile lui sunt fara greseala. Oriunde este loc de mai bine. Pareti profesorul ideal pentru studenti ideali (in Romania inca nu e cazul, e o mentalitate invechita).

   *Nu am fost scurt dar sper sa fiu inteles. Imi cer scuze daca v-am jignit, mai ales ca nu va cunosc.

   Apreciază

 38. … domnule Greavu cred ca sunteti deja de ceva timp in sistemul de invatamant Universitar. Este nevoie in fiecare an cumva nevoia de o reconsiderare asupra stundetilor?

  Apreciază

 39. Costica: de ce eviti un raspuns?
  Si de ce pui intrebari care nu-si au sensul?
  Uite ce-am scris la inceputul articolului:
  „În mare parte de la generație la generație, regulile și principiile se pot schimba, sau îmbunătăți, sau ajusta, în funcție de participanți. O generalizare aplicabilă tuturor generațiilor, profesorilor sau cursurilor este imposibilă datorită influiențelor culturale, schimbărilor de mentalități, accepțiuni, idealuri și de ce nu de idoli.”

  Raspunde sincer si direct la intrebare la fel cum fac eu.
  Off-Topic: de ce te ascunzi dupa anonymizere? Nu stii ca nu exista viata privata pe Internet? Si tre sa te invat eu ca sunt trackere de anonymizere? :) Asuma-ti tot ceea ce spui. Asta inseamna sa fii demn!

  Apreciază

 40. Nu, nu trebuiau tratati ca niste hoti. Ideea era sa se fi spus la primul curs despre metodele corective, ce implica si cand sunt luate in considerare.

  Apreciază

 41. Poate ca ar trebui tratati ca niste potentiali trisori. Studentii merita incredere, dar nu totala, mai avem multe de invatat pana sa ajungem sa fim sinceri cu cei din jur, dar mai ales cu noi insine, la unii e greu…la altii si mai greu.

  Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: