Sâmbătă, 5 februarie2011, am avut ocazia să particip la conferinţa despre leadership organizată de un grup de tineri entuziaşti de la AIESEC Chişinău, Moldova.
Sincer nu ştiu exact de ce m-au chemat, dar probabil că după experienţa de anul trecut de la Open-I, unde feedbackul chiar dacă a lipsit cu desăvârşire, cred că a post pozitiv, de m-au vrut acolo şi anul acesta.
Conferinţa a fost organizată din timp, site-ul cu locaţia şi agenda la fel, invitaţii stabiliţi din timp… cu o mică schimbare pe final. Mai multe detalii găsiţi pe http://ileader.md.
Vis-a-vis de organizare, mi-a plăcut cuvântul de final al Eugeniei Brashovsky care a spus că a condus o echipă de vulturi. Frumos şi încurajator pentru ei. Chiar dacă pe pagina de Facebook a evenimentului erau aproape 300 de oameni înregistraţi, în sală au fost prezenţi cam 150 de persoane… evenimentul “suferind” şi de concurenţă cu Ziua … nu ştiu cui, ceva legat de studenţi. Spre final cred că au mai rămas jumătate…
Revenind la prezentări… invitaţii au fost unul şi unul … poate eu fiind cel mai jos clasat în performanţele pe leadership. Câteva cuvinte despre fiecare, în ordinea prezentării.
Dorin Drăguţanu – Guvernator al BNM
La nici 40 de ani să ajungi Guvernatorul unei Bănci naţionale, este o mare realizare, şi s-a văzut prin discursul care l-a avut că este un om de o valoare reală. A vorbit foarte frumos despre ce înseamnă leadership exemplificând cu momente din echipele în care a lucrat până a ajunge la banca naţională. La final a fost asaltat cu mai mult de 10 întrebări pe diferite teme, răspunzând deschis şi punctual.
Demn de reţinut a fost faptul că a spus că evoluţia Moldovei trebuie să înceapă cu schimbarea mentalităţii oamenilor în relaţiile sociale curente.
Invitaţii au fost foarte corect focusaţi, implicaţi şi interesaţi de ceea ce se discută.
Jereme Mellenthin – Atasat Medical, Ambasada SUA in Moldova
Un american tipic, un evanghelist cum poate fi clasificat de unii, a vorbit despre experienţele sale legate de leadership, despre voluntariat şi despre medierea conflictelor. Părea că are ceva emoţii, aşa că a preferat să ia întrebări din sală şi să răspundă la el. A răspuns diplomatic, iar când i-a fost adresată o întrebare mai incomodă, a ţinut să menţioneze că ceea ce v-a spune este părerea lui şi nu a guvernului SUA. :) Şi a spus că în Moldova este foarte foarte mult de muncă, şi ar trebui reformat sistemul de justiţie, precum şi mentalitatea oamenilor vis-a-vis de implicare în acţiunile sociale, voluntariat and staff.
Mi-a lăsat impresia că nu vrea să deranjeze pe nimeni cu răspunsuri prea tăioase.
Puţin spuns blogger. A avut una dintre cele mai complete prezentări şi din punctul meu de vedere cea mai la temă. Am învăţat multe lucruri de acolo şi cred că ar fi putut fi de departe cea mai bună prezentare dacă ar fi avut mai mult timp la dispoziţie… el fiind confirmat ca speacker în ultima săptămână, datorită imposibilităţii unui invitat de a mai onora prezenţa. Rămâne totuşi cea mai faină prezentare datorită conţinutului şi a modului de expunere, variaţiuni pe tema leadership-ului, combinaţii de fotografie, video şi momente de out-in pe temă.
Am rămas în schimb foarte surprins de răspunsul la o întrebare legată de “liderismul” feminin. Fiecare avem propriile noastre concepţii despre oameni bărbaţi sau femei, dar important este să le exprimăm mai voalat puţin în public.
Am rămas cu ideea că studiul comportamentului social este un domeniu imens cu surse nelimitate de informaţii şi schimbări. Dinamica sa poate fi stăpânită doar după o fundamentare teoretică foarte bună a domeniului şi implicarea permanentă în mase.
Prezentarea mea…
.. a fost una despre … multe… dar la final am pus şi titlul prezentării: Second Place – Last Step2Leader, în care am încercat să pun în valoare oamenii de pe locul 2… oamenii în ascensiune… adică maroritatea celor prezenţi şi să le insuflu ideea că ei sunt următorii leaderi. Am realizat şi o scurtă încercare de a vorbi despre rolul profesorului ca Leader în schimbarea de perspectivă şi forţarea corectă a orizonturilor cunoaşterii.
Am pornit de la dictonul: Zâmbind obţii mai mult, care poate aduce rezultate mult mai bune din punct de vedere al liderului. Zâmbet nu hlizeală… :) Am realizat o separaţie între lideri şi manageri, chiar dacă uneori managerii pot fi şi adevăraţi lideri… în cazurile fericite.
(Descărcare – Vedeţi şi partea de Notes pentru detalii)
Realizarea prezentării a fost relativ uşoară pentru că m-am bazat pe întrebările trimise de organizatori şi am răspuns în stilul meu caracteristic, fără a uita de zâmbet. Sigur multe lucruri sunt controversate sau forţate… dar asta rămâne la aprecierea criticilor.
Deliberat am scos o întrebare din prezentare pentru a putea să o primesc din public. “Liderismul feminin”… dar n-a fost să fie :) Oricum dacă aş fi fost întrebat aş fi spus că de fapt femeile sunt singurele care nasc liderii şi că cele mai multe mişcări şi schimbări sociale se produc datorită femeilor… din iubire pentru ele.
N-am putut să mă abţin să nu critic puţin media şi tipul de lideri pe care îi descoperă şi-i promovează… pentru a se vinde. Exemple: Perversul de pe Târgu Ocna care în căutările de pe net are peste 55000 de legături (pe când ofticosul de mine are doar vre-o 10 mii) sau la fel de celebrul “nu stiu d’astea” cu peste 8 milioane de referinţe pe web. Aştia sunt liderii pe care-i cultivăm… asta culegem de la populaţie. O să ajungem sp facem Ştirile de la Ora 5 de 5 ore.
Desigur că nu am reuşit să mă încadrez în timpul alocat… iar întrebările au fost suficient de incomode pentru mine… pornind de la conţinutul prezentat şi având în strânsă legătură familia: Cum îmi găsesc sprijinul în familie pentru a putea face ceea ce fac.
Nata Albot – Jurnalist TV
A urmat Nata Albot… o femeie de carieră care a spus multe lucruri foarte frumoase despre sacrificiile pe care le face o femeie într-o lume a bărbaţilor, dar care mie mi-a reconfirmat că persoanele de genul feminin nu sunt absolut deloc mai prejos decât partea bărbătească a umanităţii… numai că trebuie să-şi auto-depăşească condiţia.
Ne-a povestit despre cum a evoluat, despre modul în care dorinţele devin realitate, greşelile pe care le-a făcut, şi oamenii în care îşi găseşte sprijin şi inspiraţie. A răspuns frumos la multe întrebări şi i-a cucerit pe toţi, cred, prin carismă, deschidere şi sinceritate.
Am reţinut din întrebări, comentarii şi răspunsuri că se simte nevoia unei prezenţe feminine mai puternice pe piaţa mediatică, socială şi politică a Republicii Moldova. Felicitări pentru ceea ce face Nata!
Doru Petruți – Director IMAS
Ardelean naturalizat moldovean, cu un umor fin, a fost cel care a fost investit cu închiderea lucrărilor, realizând o sinteză a ceea ce a fost, povestind apoi aventura sa de a deveni Moldovean, şocul cultural pe care l-a avut la venirea în Republică şi cum a reuşit să repună în funcţiune IMAS Moldova.
Mi-a plăcut şi am reţinut 3V ai liderului: Vocaţie, Voinţă, Viziune.
A răspuns tăios la întrebări, una din cele mai dure fiind aceea a faptului că sistemul educaţional din Moldova trebuie desfiinţat şi creat unul nou de la Zero! Curajoasă declaraţie, dar explicaţia lui a fost că se pierd mult prea multe fonduri şi timp preţios cu cârpirea sistemului existent.
De asemenea s-a vorbit despre sociologie şi despre nevoile de schimbare pe care le necesită Republica.
În loc de concluzii…
Şi cum lucrurile nu sunt roz pentru toată lumea, am preluat un comentariu mai puţin pozitiv al unui participant de pe pagina de Facebook a evenimentului:
“Am impresia ca sunt la un cimedy show necalitativ.
Un multumesc Natei Albot de dorința de a incuraja, ca dacă sincer asta căuta lumea care a venit aici, ca teorie e cit vrei in carti.
In rest, rămâne să urez succes în continuare organizatorilor, sper ca vor face o analiza a evenimentului de azi pentru a perfectiona următoarele evenimente! E un bun început, dar este de lucru mult!”
Nu ştiu în timpul cărei prezentări era, dar este un comentariu constructiv cu speranţa de mai bine. Sigur că niciodată un eveniment nu are cum să fie perfect… dar este un pas înainte. A fost o echipă curajoasă, talentată şi plină de ambiţie… nişte vulturi.
La final s-au făcut fotografii, am dat autografe (!!!) şi back home!
Mulţumesc şi pe această cale organizatorilor şi invitaţilor. Am avut multe de învăţat de acolo despre leadership dar şi despre modul în care trebuie să te prezinţi în faţa unui public… altfel decât cel de IT.
da apoi care a fost cea mai frumoasa prezentare?
ApreciazăApreciază
dapoi mii de domnu vali m-io placut cel mai mult. aproapi imi vienea sa plang.
ApreciazăApreciază
O! Mersi de apreciere. Mi-a plăcut evenimentul, nu planificam să rămîn pînă la urmă, dar m-a prins. E minunat că peste o sută de tineri au decis să petreacă o sîmbătă gîndind. Atmosfera generală printre tinerii lideri sociali din Chişinău mă face să cred că astfel de evenimente se vor organiza mai des.
E o mare sete de idei şi comunicare aici.
Cît despre nemulţumiţi, întotdeauna rămîne opţiunea organizării a ceva mai bun.
Eu am avut o zi la dispoziţie să fac prezentarea, de aceea a fost relativ fragmentată şi articulată cam bîlbîit. Nu ştiu ce putea să vă surprindă în răspunsul la întrebarea cu liderismul, este evident că femeilor le este mai greu să se manifeste şi am enumerat cîteva cauze. Ceea ce nu înseamnă că ele nu pot deveni lideri puternici, carismatici şi de succes ca Nata Albot, care ne-a ţinut fermecaţi 30 de minute. Dacă răspunsul meu a supărat pe cineva, sper că a şi îndîrjit :)
Numai bine, te mai aşteptăm la Chişinău cu drag.
P.S. Eu voi scrie despre eveniment ceva mai tîrziu, cînd s-or aşeza neuronii.
ApreciazăApreciază
În primul rând, mulţumim D-le Valy pentru un epilog plin de miez şi anume autentic..
Ceea ce ţine de liderismul printre femei – de indârjit cred că s-au îndârjit, de supărat.. personal nu, pentru că după mine, însuşi prezentarea a fost una deosebită şi absolut diferită de realităţile discutate ulterior şi mai departe.. de aceea consider că şi modalitatea de răspuns şi răspunsul în sine trebuiau să ia o notă similară ceea ce s-a şi întâmplat. Mulţumim de o zi absolut specială.
Cu respect,
fata cu întrebarea =)
ApreciazăApreciază
@Marina: Eu speram sa va fac sa zambiti.
@Ion Grosu: Mie mi-a placut ce si cum ai prezentat. De fapt mi-au placut foarte mult toti. Buna remarca cu indarjitul ;) Suna ca o provacare pe care eu daca as fi femeie nu as lasa-o neexploatata. Astept post-event-ul de la tine!
Anyway impactul mediatic e destul de slab… Sau cel putin asa se vede de peste Prut.
ApreciazăApreciază
Eu, sincera sa fiu , sunt bucuroasa ca am fost prezenta la aceasta conferinta. Tema a fost abordata destul de neasteptat pentru mine, ceea ce bucura. Expresia lui Ion Grosu: am avut momente de mirare. :)
Si domnul Valy, pe mine si pe toti care erau imprejurul meu, chiar ne-ati facut sa zambim, si nu numai. :)
Un alt seminar cu tema „Carisma liderului in afaceri” dus de un trainer din Federatia Rusa, Radislav Gandapas a avut loc de asemenea sambata, 5 februarie, poate si asta explica prezenta redusa.
ApreciazăApreciază
Felicitari organizatorilor pentru asemenea initiative. Felicitari tuturor prezentatorilor, si celor care au participat la aceasta conferinta. In sfarsit ceva incepe sa se miste spre bine, si asta ma bucura enorm de mult. Referitor la comentariul de pe facebook, e usor sa arunci cu piatra, si sa critici, lucru care mai mult strica decat ajuta. Cu toate astea, sper sa fie conferinta si anul viitor, si sunt sigur ca au fost ceva lectii invatate vis-a-vis de organizare, etc. In acelasi timp, nu inteleg de ce media nu a preluat si publicat evenimentul… Sper sa nu fie din cauza ca stirile de la ora 5 au prioritate :).
Inca o data felicitari tuturor!
ApreciazăApreciază