Integrarea este unul din conceptele care ne aduce cele mai chinuitoare experiențe tehnice. Geeks se găsesc la tot pasul gata pentru a partaja experiențele lor și a te ajuta să hecărești o integrare, dar în ”producție” nu poți merge cu astfel de ”soluții”. Ceea ce spune producătorul că merge, cu aia trebuie să te prezinți la client. Câteodată… :)
Acest articol este mai mult o colecție de concepte și legături vis-a-vis de integrare dintre cele două platforme. Am pornit de la necesitatea de business prin care stăpânul nostru Clientul poate să se integreze cât mai bine cu aplicația ta CRM, care teoretic este doar a ta. Având totuși tehnologii web la bază și CRM 2011 și SharePoint 2013 atunci putem lua în considerare faptul că le putem integra mai mult.
Așa cum pare înțelept am pornit de la specificațiile Microsoft Dynamics CRM 2011 System Requirements and Required Components unde se specifică foarte clar că există o integrare între cele două la nivel de document management.
În articolul CRM 2011 and SharePoint 2010 Integration – Part 1 veți găsi pas cu pas modul în care se configurează suportul de documente din CRM pe SharePoint. După același tutorial am realizat și implementarea în 2013. Cei care vor fi curioși sau interesați, în partea a doua a articolului veți descoperi că se poate, în mod artizanal, configura și partea de raportare a datelor din CRM în SharePoint prin Excel Services. În partea a treia a integrării deja se intră în zona SF a programării, teritoriu, la care am rămas la IF-THEN-ELSE.
Așadar, nimic despre clienți și modul în care se pot ei integra cu CRM-ul firmei prin intermediul unui portal.
Legătura între cele două sisteme se configurează din setările CRM:
În SharePoint fiind necesară soluția crmlistcomponent pe care o puteți descărca și în limba română. Din cauza diferențelor de pachete lingvistice între CRM, SharePoint și soluție bibliotecile de documente le-am creat în Engleză. În figură puteți identifica principalele biblioteci de documente partajate între SharePoint și un cont de CRM.
Primul pas care at trebui realizat este crearea de șabloane (template-uri) pentru fiecare tip de document de pe bibliotecile respective în așa fel încât să putem crea documentații noi în mod rapid pentru fiecare client în parte.
Sigur vă puteți considera puțin ghinioniști dacă primiți un astfel de mesaj în CRM.
Asta înseamnă că trebuia să alegeți să lucrați cu SharePoint 2010. :)
Un alt pas în integrare, măcar la nivel de gestiune de documente este aceea de a publica SharePoint-ul în Extranet și a le permite clienților să lucreze pe documente comune cu noi, documente pe care le putem urmări ulterior din SharePoint sau CRM.
Practic, mai este mult de lucru pentru a integra cele două produse.
Pentru cei care doresc să realizeze un portal cu clienții, fără SharePoint, pot încerca una din soluțiile de mai jos:
1. La adresa Customer Portal Accelerator for Microsoft Dynamics CRM am găsit o soluție de Portal pentru clienți dezvoltată pe comunitatea Codeplex, dar care nu are nici o legătură cu SharePoint, dar este gratuită, chiar dacă destul de alambicată de configurat. Un alt minus este că nu are localizare în limba română.
2. În ”magazinul” Dynamics am găsit Customer Portal for Microsoft Dynamics CRM 2011 care folosește o soluție proprietară Microsoft pentru integrarea cu Clienții. Pare de încredere, dar prezentarea video este deplorabilă. De asemenea, nu este specificat în mod public prețul.
În loc de concluzie… cine vrea un CRM, are. Cine vrea mai mult trebuie să-și bată capul cu configurările! :)