Cloud Computing: Caracteristici și Modele


Pentru toți cei interesați de domeniul cloud computing-ului, vă supun atenție ediția 1 a cărții Cloud Computing: Caracteristici și Modele. Cartea poate fi consultată/descărcată on-line de la adresa: http://intranet.uaic.ro/sites/research/eDB/Forms/DispForm.aspx?ID=8

CloudWords2

Obiectivul principal al lucrării este de a prezenta zona conceptuală și integrarea domeniului cloud în aria cercetării domeniului economic, stabilind baza de cercetare pentru standardizarea viitoare a implementării proceselor de afaceri în zona de cloud-computing.

Pentru îndeplinirea obiectivelor lucrării s-au întreprins următoarele acțiuni:

– analiza comprehensivă a soluțiilor de cloud computing actuale cu identificarea potențialului și specificului fiecăruia dintre ele (Capitolele 3 și 4);

– identificare tendințelor în zona dezvoltării tehnologiilor cloud (Capitolul 1, 2 și 6);

– dimensiunea reală a implementării soluțiilor de afaceri în cloud din prisma constrângerilor economice-financiare și tehnologice (Capitolul 2 și 5);

– elaborarea unui set de recomandări și reguli utile în alegerea unui model de adopție a tehnologiilor cloud.

Îndeplinirea obiectivelor și expunerea informațiilor din această lucrare au avut la bază respectarea triadei manageriale de securitate: C.I.A – Confidențialitate, Integritate și Accesibilitate.

Descrierea capitolelor:

Capitolul 1 – Conține o prezentare a evoluției principalelor concepte, instrumente și dispozitive care au precedat apariția cloud computing-ului.

Capitolul 2 – Detaliază caracteristicile de bază ale cloud computing-ului: comunicare în rețea, flexibilitate, autoservire, multi-tenanță și servicii comensurabile. De asemenea sunt prezentate o serie de beneficii și limitări precum și implicațiile economice.

Capitolul 3 – Prezintă cele mai comune metode de implementare a tehnologiilor cloud: public, privat, hibrid și de comunitate expunând principalele particularități și caracteristici ale fiecăreia.

Capitolul 4 – Expune principalele modele de implementare a serviciilor IT&C în cloud: SaaS, PaaS, IaaS, realizând și o trecere în revistă și a altor concepte de tip Everything as a Service etc.

Capitolul 5 – Prezintă un model conceptual de arhitectură cloud (în abordarea sintetică a autorului) detaliind principalele metode de conectare, specificul fiecărui nivel, exemplificând modul de configurare a unei infrastructuri de rețea pe modelul Windows Azure, încheind cu o expunere a principalelor riscuri la care pot fi expuse implementările cloud.

Capitolul 6 – Conține o colecție de opinii și comentarii legate de evenimentele cloud așa cum au fost percepute în media și literatura ultimilor ani, încercând o identificare a următoarelor valuri de dezvoltare a cloud-ului și tehnologiilor asociate.

Această lucrare nu acoperă domeniul programării specifice cloud computing-ului și nici nu intră în detaliile utilizării bazelor de date în cloud. De asemenea, nu expunem aspecte de detaliu cu privire la ingineria domeniului cloud și expunem doar tangențial componente ale aplicațiilor economice specifice domeniului cloud.

 

Sper să vă fie util!

Publicitate

Un gând despre „Cloud Computing: Caracteristici și Modele

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: