#Bett2016 sau despre tehnologie și educație


Zilele trecute am avut deosebita ocazie de a participa la una din cele mai mari conferințe pe teme de educație din Europa. Bett este un eveniment anual tradițional care pune față în față furnizorii de tehnologie și cadrele didactice de la toate nivelurile școlare. Pe scurt, furnizori de aplicații, servicii, hardware și nu în ultimul rând de schimburi de experiență, metode de obținere a finanțării pentru proiecte sau studii și multe alte domenii își expun oferta într-un cadru organizat, în vederea consultării de către factorii decizionali sau cadre didactice.

Evenimentul care se întinde pe durata mai multor zile a fost organizat la ExCel London, o sală de expoziții cu o capacitate cred de 100.000 de oameni. Îmi este greu să spun câți oameni erau la un loc, dar cu certitudine erau foarte mulți. În fiecare colț al sălii puteai întâlni oameni interesanți, produse și soluții faine.

Microsoft

De departe cel mai mare stand era al Microsoft și partenerilor săi. Majoritatea soluțiilor prezentate erau bazate pe Office 365 sau alte produse cloud. O prezentare pe care nu cred că am înțeles-o foarte bine din punct de vedere al conceptului prezentat de organizatori a fost cea de utilizare a Minecraft pentru educație.  Pentru cei care au o viziune diferită de cea a sistemului clasic bazat pe o programă analitică și pe teme acasă, pregătire și etc pot înțelege ce spuneam odată de mult: Educația modernă se desfășoară acolo unde ”este” elevul/studentul. Când spuneam acest lucru mă refeream la faptul că dacă studenții mei își iau multe informații de pe Facebook sau Youtube, atunci este obligatoriu să fiu și eu acolo pentru a studia ce vor și a le oferi, poate niște răspunsuri. Trebuie să fii unde sunt ei ca să poți să te înțelegi cu ei. Urmăriți și voi prezentarea de pe site-ul Minecraft ca să vedeți ce ar fi vrut ei să spună. Ceva de genul: Elevii joacă Minecraft… hai să le stricăm distracția cu ceva din care pot învăța mai mult. Smile În prezentarea de jumătate de oră de la Bett, un anumit domn profesor ne-a învățat care este structura unui ochi, da ochi de vedere, și cum l-a construit el din blocuri ca elevii săi să-l exploreze. Părerea mea, este că dincolo de faptul că îți ia ceva timp să construiești astfel de lecții, foarte important este că elevul chiar învață ce este acolo prin explorare, curiozitate și în mintea sa crede că este o joacă. Merită urmărită evoluția conceptului în timp.

SalamanderSoft Limited Tot din zona partenerilor Microsoft mi s-a părut interesantă prezentarea celor de la SalamanderSoft. Soluția prezentată extinde practic Office 365 la nivel de platformă de suport al educației, oferind clienților un model complet de autentificare, dezvoltare de conținut, organizare pe grupe de studenți și cursuri, metode de evaluare online sau evaluare pe bază de fișiere și altele. Nu ai cum să spui în jumătate de oră de prezentare că soluția este completă din punct de vedere al nevoilor unei instituții, dar este construită suficient de extensibil pentru a asigura dezvoltarea ulterioară a produsului.

Un minus al expoziției Microsoft a fost numărul redus de dispozitive Surface Book disponibile publicului pentru testare. Îmi propusesem să îl testez puțin ca să văd dacă ar merita banii, dar după jumătate de oră de stat la rând am renunțat la idee. Erau doar 2 dispozitive pentru testare și 100 de mii de vizitatori.

O resursă care merită puțin mai multă atenție este site-ul http://education.microsoft.com/  pus la dispoziție de Microsoft pentru toți cei interesați.

UAE

Din punctul meu de vedere, pe locul al doilea s-a situat standul expozițional al UAE. Da, știți și voi, una din țările acelea pentru care în capul majorității doar norocul petrolului îi face să fie atât de bogați. Din fericire pentru ei, sunt bani și pentru educație. Poate mult mai mulți decât la noi, dar trebuie să menționez că foarte multe țări aveau un colț al său cu măcar un om care să povestească vizitatorilor despre sistemul educațional din țările lor. La o conferință de o astfel de dimensiune, prețul închirierii unui stand poate ajunge la 2-3000 de eur per metru pătrat, dar se pare că pentru multe țări asta a fost suficient pentru a își face simțită prezența. Ne lăudăm cu studenți foarte buni, dar în 3 zile de căutări nu am văzut nici măcar un stand oficial românesc sau măcar al unei companii din România care să ofere soluții pentru educație. Știu că se făcuse un pact pentru educație în România. În fiecare an parcă se face altul nou și mai bun… dar atât.

Standul UAE părea exclusivist. Fiecare vizitator era preluat de cineca la intrare si dus să discute direct cu un reprezentant din Minister. În engleză bine-înțeles. Și tot timpul cu zâmbetul pe buze. Nu știu ce le spuneau acolo, dar unii din oameni ieșeau zâmbind (nici unul ironic) sau îngândurați. Eu nu am intrat.

Nordicii

Poate unii dintre voi sunt supărați pentru cazul acelor copii luați de lângă părinți. Dar standurile nordicilor erau unele din cele mai frecventate de la BETT. Cel mai interesant este faptul că trei țări din regiune au în mare parte aceeași strategie pe educație, sisteme și programe comune, strategii comune și altele. Nu degeaba se spune că sistemul de educație din Norvegia, Finlanda, Danemarca sunt printre cele mai bune din lume. Am văzut aplicații pentru orele de Muzică și în mod special m-a încântat o aplicație pentru orele de matematică pentru ciclul primar. Ca o paranteză, am văzut manualele de școală primară de matematică a elevilor din Singapore. Erau oarecum dublul ca valoare a manualelor noastre comuniste de matematică + culegerea de Gheba (pentru știu despre cine vorbesc) din generală. Am răsfoit comparativ manualul de matematică de clasa a treia și mi-am dat seama de ce suntem atât de în urmă cu toate… față de astfel de țări.

Pentru cei care vor să își facă o idee despre modul în care tratează norvegienii învățarea matematicii pot accesa adresa: http://www.kikora.com/. Din păcate la ora actuală nu există un serviciu plătit pentru end-users, în așa fel încât să poată copilul să facă exerciții acasă. Foarte interesant și pe același principiu mi s-a părut modul în care este tratată educația muzicală a copiilor, un exemplu de aplicație poate fi consultat aici: http://www.themusicgame.net/

În cele 3 zile de conferință, nordicii cu toate produsele lor (aplicații, manuale, dispozitive fizice, prezentări de metodică) aveau un aflux foarte mare de vizitatori, fiecare cadru didactic fiind foarte interesat despre fiecare conferință prezentată.

Google for Education

Prezentările celor de la Google au fost sau însemnat pentru mine ceva cu totul nou. Recunosc faptul că știu destul de multe produse ale Google dar nu știam de existența serviciului Google for Education. Crearea unui cont de instituție este foarte simplă iar pentru doar 8 Eur pe an se poate achiziționa un nou domeniu Google. Sau există posibilitatea de utilizare a unui domeniu existent. Mi-a atras atenția componenta de Classroom care include majoritatea instrumentelor utilizabile în educația asistată de calculator, dar nu include componente de realizare a testelor, chestionarelor de tip grilă.

image

Din ce am văzut pe internet serviciul este oferit în mod gratuit instituțiilor de învățământ și cred că poate însemna o alternativă mult mai bună de gestionare a conținutului digital de la ore decât Yahoo sau Facebook groups. Doar că trebuie să te obișnuiești cu modul de lucru specific aplicațiilor Google.

Britannica

Înclin să cred că majoritatea cititorilor mei știu ce înseamnă enciclopedia Britannica. Pentru cei care nu știu despre ea, le-aș spune că este un fel de Wikipedia cu conținut premium. Am discutat câteva zeci de minute cu un reprezentant de la ei și mi-am adus aminte cu plăcere de clipele petrecute pe site-urile lor. Pentru instituțiile de învățământ și în special pentru biblioteci, Britannica oferă un servicu plătit de acces la cărți și articole electronice premium, care pot fi folosite ca referințe în activitatea de cercetare sau realizare a lucrărilor de licență, masterat sau doctorat. În același context Britannica oferă acces la o bază de date imensă de imagini premium prin serviciul ImageQuest.

* * *

Chiar dacă am prezentat doar câteva soluții și idei, per ansamblu experiența mi s-a părut că a meritat. Foarte multe aplicații și dispozitive hardware. Foarte mulți oameni, entuziasm și pasiune. Dacă aveți drum anul viitor prin Londra, nu ratați ediția următoare.

Publicitate

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: