UAIC – The PhD Series of Doctoral Schools


După mai multe luni de muncă, studiu legislativ și operațiuni tehnice, îmi revine deosebita onoare de a anunța în nume personal lansarea publică a platformei PhD Series of Doctoral Schools din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza Iași.

SiglaPhDSeriesCadrul legal de funcționare al platformei este:

  • Legea Educației Naționale, nr. 1 din 5 Ianuarie 2011, Art. 168.
  • HOTĂRÂREA GUVERNULUI Nr. 681 din 29 iunie 2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 551/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat.
  • Legea drepturilor de autor, Actualizata 2014. Legea 8/1996 CAPITOLUL VI: Limitele exercitarii dreptului de autor, Art. 33, modificat de LEGEA nr. 285 din 23 iunie 2004 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Art. I, Pct. 21.
  • Legea 8 din 1996 actualizată – privind dreptul de autor şi drepturile conexe
  • Legea 8 din 1996 actualizată noiembrie 2014  – versiune în limba engleză
  • Legea 126 din 1923 – asupra proprietăţii literare şi artistice
  • Decretul nr. 321/1956 – privind dreptul de autor
  • OG 25 din 2006 republicată – privind întărirea capacităţii administrative a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor – Versiune actualizată la data de 27/06/2011
  • OUG 43 din 2010 – pentru modificarea unor acte normative în vederea reducerii sau simplificării administrative a unor autorizaţii/avize/proceduri ca urmare a măsurilor asumate de Guvernul României în cadrul Planului de simplificare aferent Memorandumului de înţelegere dintre Comunitatea Europeană si România, semnat la Bucureşti şi la Bruxelles la 23 iunie 2009
  • Legea 99/2011 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2010 pentru modificarea unor acte normative în vederea reducerii sau simplificării administrative a unor autorizaţii/avize/proceduri ca urmare a măsurilor asumate de Guvernul României în cadrul Planului de simplificare aferent Memorandumului de înţelegere dintre Comunitatea Europeană si România, semnat la Bucureşti şi la Bruxelles la 23 iunie 2009
  • HG 1095 din 2000 – pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de depunere şi de distrugere a suporturilor, materialelor, fonogramelor, marcajelor holografice sau a copertelor confiscate
  • HG 974 din 2001 – privind programul de cooperare între Guvernul României şi Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (O.M.P.I.)
  • Convenţia din 14/07/1967 pentru instituirea Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale
  • HG 401 din 2006 – privind organizarea, funcţionarea, structura personalului si dotările necesare îndeplinirii atribuţiilor Oficiului Român pentru Drepturile de Autor
  • HG 1086 din 2008 – privind stabilirea tarifelor pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor contra cost şi pentru aprobarea Normelor metodologice privind nivelul de constituire, condiţiile de repartizare şi de utilizare a fondului de stimulente pentru personalul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor

Înițierea proiectului de publicare a tezelor de doctorat a fost reglementată de Hotărârea nr. 11 din din 24.06.2015 a Biroului Executiv al Consiliului de Administraţie  al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, responsabili de implementare și reglementare fiind:

  • Prorector pentru programe de masterat şi studii doctorale, prof.univ.dr. Ovidiu- Gabriel Iancu
  • Director CSUD, prof.univ.dr. Ovidiu Cârjă
  • Şef Serviciu Asigurarea Calităţii, Gheorghe Chelaru
  • Lector dr. Valerică Greavu-Şerban
  • Secretar Șef UAIC – Oana Adriana Constandache
  • Şef Departament Media UAIC, Cristina Munteanu
  • Membrii Biroului pentru Studii Universitare de Doctorat: Nicoleta- Mihaela Leontie, Gabriela Costin și Elena-Violeta Tănase
  • economist doctorand, Dan Pîrlogeanu
  • redactor șef Editura Universității Alexandru Ioan Cuza Iași, Dana Lungu
  • Oficiul Juridic al Universității Alexandru Ioan Cuza Iași.

La ora actuală s-au publicat în cadrul platformei tezele de doctorat începând cu anul 2012 până în prezent. Pentru moment, publicul larg va avea acces doar la rezumatele tezelor de doctorat.

La ora actuală în baza de date sunt postate 731 de teze în format complet și 723 de lucrări în rezumat.

În scopul diseminării la nivel global a cercetării școlilor doctorale din cadrul UAIC, baza de date este organizată în formatul de jurnal științific de tip open access (ISSN: 2501-1375 / ISSN-L: 2501-1375​​), forma de implementare aleasă oferind cititorilor un mecanism concret de acces și citare a lucrărilor sau rezumatelor publicate. De asemenea, ISSN-L va permite în timp indexarea conținutului bazei de date în alte baze de date științifice de la nivel internațional.

Funcționalități tehnice

Accesul la baza de date se realizează prin accesul la site-ul: http://phdthesis.uaic.ro/

PhDSeries Home SiteDin partea de conținut a paginii de prezentare a site-ului, utilizatorii vor putea accesa tezele grupate pe ani și scoli doctorale în funcție de domeniul de interes.

La fiecare început de nou an calendaristic va fi lansat un nou număr al jurnalului The PhD Series of Doctoral Schools cu colecția de teze și rezumate ale tezelor susținute public în anul precedent.

Baza de date a tezelor de doctorat respectă și garanteză drepturile de autor, proprietatea intelectuală și drepturile de autor precum întreaga responsabilitate asupra conținutului lucărilor și rezumatelor publicate aparținând autorilor lucrărilor. În cazul în care unul sau mai mulți autori solicită publicarea integrală (nu în rezumat) a tezei de doctorat, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail: phdthesis@uaic.ro. În baza de date se vor publica exclusiv lucrări în rezumat sau în extenso a cercetătorilor care își susțin tezele de doctorat în cadrul UAIC.

În partea din stânga sus a paginii cititorii pot regăsi caseta de căutare în care pot introduce numele unui autor sau cuvinte cheie din titlul lucrării, cuvintele cheie ale lucrării sau conținutul acesteia. În cazul în care rezultatul căutării returnează o lucrare cu conținut integral nu veți putea să o accesați în mod anonim. Doar lucrările în rezumat pot fi accesate public.

Utilizatorii autentificați beneficiază de funcționalități suplimentare de filtrare a conținutului.

PhDSeries DB Filtering

Aspecte tehnico-financiare

Din punct de vedere tehnic platforma a fost implementată pe serverele Departamentului de Calitate din cadrul UAIC, achiziționate din fonduri proprii UAIC pentru un proiect anterior. Licențele de sisteme de operare, baze de date și platforma de management al documentelor SharePoint au fost achiziționate tot prin același proiect. Valoarea totală a achizițiilor dedicate pentru Departamentul de Calitate a fost sub 15.000 Eur. Costul achizițiilor dedicate pentru baza de date a tezelor a fost de (0) zero Eur. Costurile privind consultața și implementarea tehnică a platformei SharePoint și a bazei de date cu tezele de doctorat a fost în jur de 6000 lei net în două tranșe egale.

Baze de date similare

Mulțumesc în nume personal, Conducerii UAIC pentru investirea cu încredere în implementarea acestui proiect major precum și tuturor celorlalți colegi pentru entuziasmul și determinarea cu care s-au implicat pentru clarificarea tuturor aspectelor tehnice și legislative. Sperăm să vă fie util și mulțumim pentru diseminarea acestui articol.

Publicitate

2 gânduri despre „UAIC – The PhD Series of Doctoral Schools

  1. parca sustinerea tezelor e publica (are acces la ea oricine si implicit si la continutul tezei) si parca (si cu daca) un exemplar e disponibil la biblioteca, adica acces public….

    Apreciat de 1 persoană

    1. Aveti perfectă dreptate. Dar din cate vă cunosc nu lucrati la Oficiul Juridic. Conform opiniei dumnealor nu avem voie. Asta este!

      Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: