#Excel – Aplicare culori de fundal pentru rândurile alternative


De foarte multe ori în Excel trebuie să urmărim linii de date pentru a compara valori sau alte scopuri. Dacă totul este în negru pe alb, operațiunea devine obositoare. Cea mai comună operațiune este să delimitezi cumva liniile între ele prin aplicarea unei formatări de tip Table din meniul Home. Se dă click pe prima celulă din tabelul de date apoi se selectează opțiunea Format as Table. Sigur acest lucru ne va ajuta ulterior și la formule prin ușurarea modului de scriere a referințelor din acestea.

Ce facem în schimb când tabelul nostru nu permite formatarea ca un Table? Cum adică să nu meargă?

Iată un mesaj de eroare mai jos.

Sau atunci când datele sunt ținute în formatul de raport direct și sunt „îmbunătățite” cu multe operațiuni Merge sau alte formatări „faine”.

 

În cazul în care nu doriți să utilizați formatarea ca tabel, există opțiunea formatării manuale… Glumeam, desigur! :)

 

Pentru formatarea alternativă cu o culoare de fundal, putem încerca utilizarea formatării condiționate bazate pe linia pe care se află datele.

Ca să aflăm valoarea liniei pe care se află datele putem utiliza funcția =ROW(). Funcția respectivă returnează un număr par sau impar care împărțit la 2 va returna un număr cu zecimale xyz,5 pentru numerele impare și un număr fără zecimale pentru numerele pare. Folosind funcția de determinare a întregului (INT()) din împărțirea numărului liniei la 2 și scăzând această valoare din valoarea inițială vom obține alternativ pentru liniile din Excel valorile 0 (zero) sau 0,5. Pe baza acestei valori putem aplica formatarea condiționată și aceasta se păstrează pentru tot tabelul de date indiferent dacă facem sortare sau filtrare.

În final funcția de determinare a rândului par sau impar ar trebui să fie:

=ROW()/2-INT(ROW()/2)

Pas cu pas.

 1. Se selectează prima celulă din tabelul cu date;
 2. Se apasă combinația de taste Ctrl+A pentru selectarea întregului tabel
 3. Din meniul Home se alege Conditional Formatting, New Rule

 4. În fereastra New Formatting Rule se alege opțiunea Use a formula to determine which cells to format apoi în secțiunea de formulă se introduce formula:

  =ROW()/2-INT(ROW()/2)=0

 5. Se apasă apoi butonul Format și din secțiunea Fill se alege culoarea de fundal dorită după care se confirmă cu Ok.

   

  Observație: În cazul în care capul de tabel începe de la o linie pară și nu doriți ca acesta să fie formatat la fel cu restul liniilor atunci puteți folosi funcția: =ROW()/2-INT(ROW()/2)>0

Microsoft are pe site-ul său o metodă mai elegantă dar puțin mai abstractă a acestei formule, recomandând utilizarea funcției MOD. Conform articolului, funcția de la punctul 4 din etapele de mai sus devine:

=MOD(ROW();2)=0

Cam atât. Sper să vă fie util!

 

Publicitate

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: