“Biblioteca 52” – Problemă de #Excel [Update 21.09.2022]


De ceva vreme mă tot chinuie un gând legat de amestecarea unui pachet de cărți în mod aleatoriu în Excel. Așa cum probabil (puțini din) cititorii acestui blog știu, operațiunea ar trebui să se desfășoare fără Macro.

Care este utilitatea acestui exemplu? Cred că din punct de vedere economic nu prea are aplicabilitate. Este mai mult vorba despre exercițiul mental și de a vedea că putem să facem și altfel de calcule în Excel decât cele cu numere, produse și facturi. Având la bază principiul KISS, știm că la baza în orice problemă de Excel sunt numerele.

După cum puteți vedea în Gif-ul de mai jos, am reușit o rezolvare a problemei dar sunt curios în legătură cu alte variante de rezolvare, inclusiv cu Macro.

 

Fișierul poate fi descărcat pentru rezolvare la adresa: Biblioteca 52.xlsx

În cazul în care „vă prindeți în joc” vă rog să îmi trimiteți soluțiile voastre la adresa valy.greavu@feaa.uaic.ro până în data de 21.09.2022, ora 13:00. După acea oră voi face un update la articol cu propunerea mea de rezolvare și cele mai bune soluții. Repet, este doar un exercițiu, dar dacă cineva poate găsi o utilitate lăsați mesaj în comentarii.

[UPDATE 21.09.2022]

Din păcate nu am primit decât o singură soluție la problemă din partea lui CiprianS care rezolvă într-un fel aproape identic cu propunerea mea de rezolvare.

Aici soluția mea:

Spuneam că la bază totul înseamnă numere în Excel. Ca să amesteci niște numere trebuie doar să le generezi aleatoriu (random) iar după să sortezi acele numere după randomizare. Nu poți folosi doar funcția Random pentru că ea poate genera numere duplicat din aceeași plajă.

Aplicabilitate practică

Un coleg mi-a sugerat și o aplicabilitate practică: ai un anumit număr de oameni și trebuie să-i așezi într-o sală, un rând aleatoriu. Nu le poți aloca doar numere random ci trebuie să-i și ordonezi random.

[/UPDATE]

Sper să fie interesant pentru cineva!

Publicitate

2 gânduri despre „“Biblioteca 52” – Problemă de #Excel [Update 21.09.2022]

  1. :) soluția propusă seamănă dar nu răsare. Am folosit doar RANDBETWEEN și RANK.EQ, adică funcții scalare (non array) existente și în versiunile anterioare de Excel.
    Dacă nu spuneai de KISS nu spuneam nimic!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Corect, functiile utilizate de tine sunt prezente în toate versiunile de Excel, pe când cele folosite de mine se găsesc doar în versiunile mai noi. :)

    Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: