Recuperare parola fisier Excel sau Word


De fapt titlul este unul de tip clickbait… articolul este despre eliminarea parolei de editare a unui fișier Excel sau Word.

În urmă cu câteva zile, un coleg de la o firmă pentru care lucrez, mi-a povestit că un fost coleg a plecat din firmă și nu a lăsat parola de la un fișier template de Word parolat la editare. Ca să poți edita/actualiza acel document ai nevoie de parola de editare, altfel nu prea ai cum… La fel se poate întâmpla și cu documentele Excel care au fost protejate prin parola la editare de către utilizatori. Îmi povestea că a încercat tot felul de soluții de pe Internet … dar nu prea a găsit ceva free, iar cele on-line nu fac mare lucru. Mai sunt metode de a malforma documentul prin WordPad… dar se modifică mult structura, mai ales în Word dacă ai casete de fill-in sau alte texte.

Dacă nu știți cum să protejați un fișier Excel la editare, după acest articol nici nu veți mai considera util să învățați. Dar dacă totuși vreți să protejați anumite zone dintr-o foaie de calcul, puteți urmări detaliile și metodele din acest filmuleț de pe Youtube.

Articolul nu se aplică pentru parola de deschidere a fișierului…(Encrypt with Password) care la versiunile mai noi de Office fac criptarea conținutului și nu mai pot fi deschise dacă nu ai parola. În imagine metodele de protecția pentru un document Word și Excel din meniul File, Info.

Revenind la problema editării fișierelor parolate, procedura pe scurt de eliminare este următoarea:

 1. Creați o copie a fișierului parolat.
 2. Redenumiți fișierul parolat și schimbați extensia acestuia în .ZIP
 3. Deschideți fișierul ZIP
 4. Accesați locația XL\Worksheets și localizați fișierul XML care are numele foii de calcul protejate la editare, în cazul meu sheet1.xml

 5. Editați fișierul XML cu un editor de text. Eu folosesc Notepad++
 6. Localizați în fișierul XML linia specifică marcajului <sheetProtection … /> (exemplificare în imagine) și ștergeți această linie.

  În Word găsim în folderul Word fișierul Settings.xml marcajul <w:documentProtection ..

 7. Salvați fișierul XML și închideți
 8. Ieșiți din arhivă, redenumiți fișierul cu extensia .XLSX
 9. Deschideți și lucrați.

 

O demonstrație video este disponibilă pe Youtube.

Recomandarea mea pentru protecția documentelor este să folosiți sisteme de management al documentelor dedicate, exemplu SharePoint, și să alocați corect seturi de permisiuni și versionare pe bibliotecile de documente. De asemenea, SharePoint prin intermediul listelor va permite crearea de versiuni granulare la nivel de „linie”, amintind în același timp de beneficiile formularelor PowerApps cu business logic implementat și a fluxurilor Power Automate.

Sper să vă fie util.

Publicitate

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: