TechEd 2010 – Berlin – Printre sesiuni (P1)


Cel mai inportant aspect al prezenței la TechEd este reprezentat de sesiunile de prezentare. Sesiunile sunt de mai multe tipuri și pe diferite tehnologii.

Având în vedere că aparent mă preocupă mai multe domenii IT am ales sesiuni din diferite topicuri. E clar că unele dintre ele le poți pierde pentru că sunt puse în același timp, dar cele care au un public mai mare se repetă. Alegerea unei sesiuni nu se face numai pe baza titlului ci și pe baza prezentatorului. De exemplu când a fost prezentarea de Cybercrime a lui Andy Malone, în sală au fost aproape 1000 de oameni.

Pe unde am fost eu în prima zi:

 • Supercharge IW’s with Access 2010 to Deliver Business Agility and Reduce Costs
 • Microsoft IT: How to Build an Enterprise SharePoint 2010 Deployment
 • Windows Phone 7 Demo Fest
 • Microsoft Live@edu: Moving Your School Communication and Collaboration to the Cloud
 • Office 2010: IT Pro Why you Should Care!
 • SSRS 2008R2 Integration With SharePoint 2010

La prezentarea de Access 2010, am aflat că au fost implementate componente noi pentru crearea macrourilor in mod vizual cu IntelliSense si de asemenea apar trigererele si procedurile stocate. (DataMacro) Cel mai fain în schimb mi s-a părut că în momentul în care se publică o tabelă cu DataMacro într-o listă SharePoint, atunci automat macroul se transformă într-un Workflow. Deci nu am văzut live chestia asta ci doar mi s-a spus ca răspuns la o întrebare pe care am adresat-o. De asemenea, multe macrouri… care sunt scrise în VBA se transformă automat în JavaScript la publicarea bazei de date în SharePoint. Și asta mi se pare SF dar merită încercat. :)

La DemoFest-ul de Windows Phone 7… o mulțime de lume. Se pare că mulți sunt foarte interesați de subiect… de la fani ai gadget-urilor, la programatori, de la sysadmini preocupați de securitate până la managerii preocupați de business model. Apropo de acest business model… este foarte interesant modul de gestionare. De exemplu, dacă ești o firmă mică de programare, poți crea aplicații pentru Windows Phone 7 pe care le publici pe site-ul Microsoft. Microsoft îți vinde produsul și îți oferă 70% din preț, minus taxele. Deci taxele le plătești în US după cum s-au exprimat cei din sală.

M-am uitat și eu puțin la telefonul respectiv. E fain… dar la un telefon contează foarte mult și hardware-ul în sine. Am înțeles că în România WP7 se va vinde pe hardware LG în primă fază… și poate HTC în valul 2. Nu am prea multe amănunte, și dacă nu e așa vă rog să mă combateți prin comentarii.

Dacă tot suntem la gadget-uri am văzut și Kinect-ul. Foarte interesant, controlul foarte bun, dar jocurile pe care le jucau cetățenii care doreau nu mi s-au părut deosebit de concludente: bowling, tenis de masă, volei. Cred că e fun… dar tocmai ce mă interesa pe mine, feetness și karate nu aveau. A da, era un joc de box :) care se juca în doi, și-și dădeau oamenii pumni virtuali. Interesant, dar nu am vrut să mă dau pe spate ca să nu fac vre-o impulsivitate să-mi iau :)… cine știe poate câștig una la feedback. După fiecare sesiune avem posibilitatea de a da feedback pentru prezentare. La final se face o tombolă și unul din cei 6000 va primi chestia aia gratuit. După cum știați deja, eu am noroc în dragoste așa că o să o câștige unul din cei 5999 :)

Live@Edu a fost faină prezentarea prin modul în care a fost realizată… și prin faptul că au invitat sysadminul de la Universitatea din Bologna să ne povestească cum era la ei, cum au luat decizia de a trece la Live@Edu și care sunt beneficiile pe care le au acum. Având în vedere importanța pe care o poate avea produsul și pentru școlile și Universitățile din România, au fost multe întrebări și discuții, dar sesiunea a fost limitată ca timp. Normal că am ținut-o pe doamna mai mult de vorbă după și vroiam un răspuns sincer la întrebarea: Care este business modelul Microsoft și de ce oferă acest produs pe gratis? Da, am primit un răspuns foarte satisfăcător și sincer, dar nu o garanție pe care să o prezint cui trebuie ca să pot trece și eu la Live@Edu.

Voi reveni cu un articol pe această temă care să sune și ca o argumentare a trecerii mai departe. Ideea de bază este că toată lumea e în Cloud. Trebuie să ținem pasul.

După BPOS, vine Office 365. Altă ofertă foarte faină care va îmbunătăți pe viitor Live@Edu cu o serie de servicii noi printre care LiveMeeting, SharePoint, Lync și altele.

La sesiunea de Office 2010 ni s-a povestit despre faptul că Office 2010 este mult mai securizat decât Office 2007. Nu vreau să fiu tocmai cârcotaș… dar cred că se poate foarte bine să scoți un SP sau niște patch-uri cu care să aduci la același nivel și 2007. Mi s-a părut destul de ciudată comparația cu propriile produse. Într-un fel îți denigreși echipa că a lucrat rău acum câțiva ani și că a făcut lucruri foarte faine în prezent. Oare nu se va întâmpla același lucru și după alți 3 ani? Aceasta este o întrebare pe care ar fi trebuit să și-o pună prezentatorul înainte de a face o astfel de comparație tăioasă.

După o zi plină de sesiuni m-am delectat cu mici artificii tehnice din SSRS 2008R2. Mi-a venit în minte faptul că tehologia poate fi limitată doar de imaginația noastră. Poți face orice din reportingul ală.

Ziua am încheiat-o în cameră alături de o sticlă de apă minerală care costă 0,19 Euro + 0,25 Euro garanție. DA! Ați citit bine, la sticlele de plastic se cere garanție aici! Să fie aceasta o bună cale de a mai face curat prin țară? Să nu mai fie atâta plastic aruncat peste tot? Eu zic că da!

Revin cu alte prezentări….

Publicitate

6 gânduri despre „TechEd 2010 – Berlin – Printre sesiuni (P1)

 1. @Ionut: Word 2007 este diferit de Access 2010 si SharePoint 2010. Nu stiu cum se comporta dar merita incercat.
  @Andrei: Nu stiu daca ma plang numaidecat de salariu. Mi-e jena de el mai bine spus… iar la TechNet am ajuns gratie Loredanei Panait de la Microsoft care mi-a platit biletul de intrare si Facultatii care mi-a platit hotelul si biletul de avion. De restul ma descurc… Sincer poate fi o experienta placuta din multe puncte de vedere: 1. Prezentarile in sine, 2. Vezi trenduri, 3. Networking de business pe care din pacate foarte putini il speculeaza. Eu fac parte din aia multi.

  Apreciază

 2. Andrei, nu a fost nici o interventie brutala :)
  Sigur ca invatamantul facut cum trebuie se transforma intr-un ideal… si se poate discuta enorm pe tema aceasta, dar aici avem un cu totul alt topic ;)

  Apreciază

Comentariile nu închise.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: