După cum vă promisesem am revenit cu prezentări.
- Forefront Threat Management Gateway 2010 Service Pack 1 Overview
- Cybercrime – Clear and Present Danger
- BranchCache in Action
- DirectAccess with UAG – Under the hood!
- Implementing PerformancePoint Services with SharePoint 2010
- Analysis with Microsoft PowerPivot
- Securing the Cloud: Expert Panel
După o prezentare de Threat Management Gateway in care ni s-a explicat cate facilități poate avea mai mult decât firewall-ul de la Microsoft, am considerat ca trebuie să aprofundez. Așa că mi-am făcut ceva timp și am mers la sala de Laboratoare, în care ai ocazia să lucrezi efectiv cu tehnologiile pe diferite scenarii. Modul de lucru este asemănător cu cel pe care îl puteți găsi pe TechNet Virtual Labs. Acolo m-am jucat puțin cu TMG 2010 și metodele de protecție împotriva malware și am început dar n-am finalizat un laborator de migrare de la SharePoint 2007 la 2010. La cel de TMG în mare parte știam despre ce este vorba, dar am vrut să mă validez iar cel de SharePoint nu era făcut deloc cum trebuie, pentru că nu pornea de la o infrastructură de SP2007 și pas cu pas cum ajungi la cea de 2010 ci era un fel de post-upgrade tasks, uzuale bineînțeles dar dacă nu ai văzut ce era până acolo… n-ai mari șanse să înțelegi ceva :)
Andy Malone ne-a vorbit despre Cybercrime… un subiect cu adevărat provocator. La nivel mondial in Top 10 amenintari majore asupra securitatii umanitatii, pe locul 3 sunt plasate actiunile de criminalitate informatica, pe locul 2 fiind reteaua AlQuaeda.
Marele pericol al retelelor cyberteroriste este dat de Rețelele de tip Botnet, care devin o forță din ce în ce mai mare amenințând securitatea multor sisteme de securitate și nu numai.
O clasificare faina a tehnologiilor de criptare, care strategic trebuie să o luăm în considerare de fiecare dată când ne gândim la securitate (Andy Malone):
Apoi Andy a făcut ceva demonstrații cu niște instrumente de scanare a traficului (Networkminer) și apoi a spart în 3 minute un HDD criptat cu bitlocker folosind Password recovery kit forensic care este un instrument destul de scump. La final ne-a spus că ceea ce ne-a arătat la prezentare sunt informații cu caracter public. Restul instrumentelor sunt clasificate, trăgând un semnal de alarmă destul de dur la adresa utilizatorilor de DC++, Torente și alte p2p, care într-un timp mai lung sau mai scurt devin componente ale rețelelor de tip botnet.
Despre BranchCache… nu am vă spune prea multe. Este un concept pentru companii mari cu filiale mici… cred de fapt că ar putea fi aplicabil foarte fain și la noi… dar vă las pe voi să descoperiți.
John Craddock, aflat la vârsta senectuții, ne-a dat o lecție cu adevărat de ținut minte legată de Forefront UAG. E complicat ca să poți exprima în câteva fraze de blog… ideea e că se pot face lucruri foarte faine cu UAG prin VPN, DirectAccess și infrastructurile IPv6. Oricum, până acum UAG pare singura soluție de rutare a clienților nativi de IPv6 peste o rețea de IPv4.
La prezentarea de Performance Point am aflat foarte multe lucruri noi, dar prezentatorul a căzut în dizgrația sălii pentru că nu prea i-au mers toate demo-urile. Cu siguranță voi testa și eu facilitățile de acolo când voi ajunge la Iasi, pentru că poți realiza analize foarte detaliate și rapoarte destul de faine din diferite tipuri de date, BI într-un cuvânt mai simplu. Ca idee, nici Performance Point nu suportă conectori simultani la surse de date diferite. Mă refer la a putea extrage în același timp datele dintr-un Excel și dintr-o listă SharePoint pentru a face comparații. Poate la versiunea următoare, dacă nu descoperă altcineva între timp.
PowerPivot este o tehnologie la fel de interesantă pentru Business Intelligence. De fapt după cum spuneam mai demult, BI înseamnă să ai un instrument… care poate fi chiar și Excel-ul și să știi ce vrei să obții de la datele respective. Conceptul de sistem expert, sau inteligență artificială care să poată învăța singură ce ar fi mai bine pentru o afacere sau alta nu cred că o sa fie viabilă prea curând. Până atunci ne „limităm” la cât mai multe facilități pe care ni le oferă produsele la ora actuală. La Microsoft conceptul de BI este adresabil la diferite niveluri și pentru multe categorii de produse.
Mike Chan, Marcus Murray, Andy Malone și Mark Russinovich au încheiat prezentările pentru mine, pentru anul acesta, într-o sesiune despre securitatea în Cloud. Formatul conferinței a fost de tip Expert panel care presupune adresarea întrebărilor din sală, un moderator și mai mulți experți în domeniu. A fost fain, dar am o senzație că oamenii nu au spus chiar ce știu. Au fost diplomați dar mai scăpau din când în când câte o glumă… despre securitate și despre cine crede și cine nu crede în ea. A fost interesant dar cred că oboseala a avut un efect de atenuare a efectului de exultare intelectuală pe care ti-l poate oferi o asfel de sesiune.
Înregistrarea video aici: http://www.msteched.com/2010/Europe/SIA317
În loc de încheiere
Nu știu dacă voi mai avea ocazia să ajung vre-odată pe la astfel de evenimente, dar dacă vi se oferă o astfel de ocazie nu o ratați. De asemenea, trebuie să-ți alegi prezentările în cunoștință de cauză. Nu trebuie să fii setat că-ți vei rezolva anumite probleme tehnice de la tine din organizație. În schimb trebuie să vezi spre ce se tinde, să stabilești contacte și să discuți cu cât mai mulți care fac același lucru ca și tine.
Restul contează mai puțin la o astfel de manifestare, sau doar îi dăm noi importanță prea mare. Îmi pare rău că nu am avut ocazia să stau mai mult de vorbă cu ceilalți români, în afară de echipa de la Microsoft Suport cu care m-am înțeles excelent. Scrisesem pe Twitter că ar fi fost o întâlnire românească în Berlin. Am avut și eu invitație dar din anumite rațiuni de interpretare incorectă a faptelor, evenimentelor și intențiilor nu am participat.
Înainte de plecare spre Iași am reciclat sticle de plastic contra cutii de o băutură de cuoare galbenă pe care am savurat-o alături de inginerii de la Microsoft Suport. Dacă aveți vre-o problemă de ordin tehnic cu vre-un produs Windows chiar vă rog să-i sunați! Insistent :)
Mulțumesc încă odată organizatorilor pentru invitație și facultății pentru alte cheltuieli.